Saturday, October 10, 2009

Berjaga-jaga Tipudaya Syaitan dan Nafsu

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Beruntunglah kerana kamu terpilih berada dijalan ini, iaitu jalan kebaikan dan hidayah, jalan untuk mendekatkan diri kepada Allah dan mendapat keredaan-Nya.
Allah SWT. telah menjanjikan ganjaran yang besar buatmu.

Sabda Nabi SAW. yang bermaksud : "Nescaya menyebabkan seorang lelaki mendapat petunjuk daripada Allah adalah lebih baik bagimu daripada dunia ini."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dakwah yang kamu lakukan kerana Allah SWT adalah satu ibadah yang agong, yang kerananya Allah SWT akan mengurnia rahmat dan keredaan-Nya serta memasukkan dirimu kedalam golongan orang-orang yang beruntung. Jika dakwah itu didorong oleh iman yang benar dari dilakukan mengikut adab-adabnya, maka dia telah mendapat dua jaminan :

Pertama, dia tidak akan terpengaruh dengan hasutan nafsu dan kepentingan dunia. Sekiranya hal ini datang untuk memperdayakannya, maka dengan mudah ia akan dapat mengalahkannya.

Kedua, dia akan beroleh ketenangan jiwa, kedamaian hati dan merasa senang melaksanakan tugas-tugas dakwah yang diwajibkan keatasnya, juga ia dapat pemeliharaan Allah SWT daripada segala tipudaya.

Jalan dakwah adalah jalan membawa manusia kepada Allah SWT, sudah tentu syaitan akan menghalangnya dengan pelbagai helah dan tipa daya yang halus. Oleh itu, selalulah menilik dan memerahatikan perjalanan hatimu, adakah kebaikan yang kamu lakukan itu ikhlas kerana Allah SWT atau ada sebab-sebab yang lain.

Berhati-hatilah, sesungguhnya syaitan sangat memberi perhatian kepadamu, ia dan nafsu akan memerangimu dari segala penjuru sehingga kamu tersungkur dari jalan kebaikan ini atau kamu terus tertipu dengan kebaikan yang kamu lakukan.
Berkata ahli Sufi : "Dalam ibadah ada maksiat dalam maksiat ada ibadah."

Sahabat yang dimuliakan,
Carilah ilmu yang dapat menyuluh penyakit-penyakit rohaniahmu kerana pada hatimu itulah, jatuhnya pandangan Allah. Kalau dakwah kamu masih dipenuhi dengan ujub, riyak, takabur dan mazmumah yang lain, nescaya penat lelahmu di atas dunia ini akan menjadi sia-sia.

Ilmu lebih utama dari amal. Imam Al-Ghazali ada menyebut dalam kitab 'Minhajul Abidin', permulaan jalan menuju kepada Allah adalah dengan ilmu. Tetapi mengapa kamu hanya menumpukan kepada ilmu-ilmu syariat dan fikrah sahaja, dan kamu meremehkan ilmu tasauf, sedang ilmu itulah yang akan membawamu mengenal diri dan Tuhanmu, yang mengenalkan kamu kepada kejahatan nafsu dan syaitan serta menjadi cahaya penyuluh kepada kerohanianmu? Dengan kata lain, mengapa kamu tidak bersungguh-sungguh dengan jalan pembersihan jiwa dan penyucian nafsu sehingga kamu terus tertipu dengan kebaikan yang di dalamnya, penuh dengan maksiat kepada Allah SWT?

Ketahuilah, musuhmu yang batin terlebih bahaya dariapada musuhmu yang zahir. Allah tidak akan memandang kepada kehebatan fikrah dan kepetahanmu didepan manusia, tetapi Dia melihat kepada hatimu. Bagaimana kamu mengajak manusia kepada Allah, kalau kamu sendiri sama saja dengan mereka, cuma zahirnya berbeza, sedang pada hakikatnya, hati kalian berada diatas nafsu ammarah, nafsu yang dipenuhi penyakit-penyakit batiniah, cinta dunia dan takut mati.

Sahabat yang dikasihi,
Akhirkata, wahai sahabatku, aku ingatkan diriku dan dirimu, sebutlah nama Allah SWT dengan hakikat yang sebenarnya, dan kembalikanlah dirimu kepada Allah SWT dengan sebenar-benarnya sebelum mengajak manusia lain kembali kepada Allah SWT. Insya Allah, Dia akan kurniakan natijah yang baik bagi setiap amal soleh yang dilakukan.

Friday, October 9, 2009

Hakikat Kebahagian Insan Kembali Kepada Allah


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sesungguhnya kehidupan berTuhan itu amat indah dan bahagia. Namun, masih ramai yang gagal menemui erti yang jelas dengan apa yang dimaksudkan dengan kehidupan Rabbani, sehingga ada yang tersesat dalam memilih Tuhan yang Esa sebagai sembahan mutlak. Ada yang mengambil Tuhan hanya dalam beberapa aspek kehidupan sahaja dan yang lebih buruk lagi, hanya kembali kepada Tuhan di saat kesusahan atau semasa berhajat kepada sesuatu. Semua kesilapan dan kesesatan ini merupakan punca dunia hari ini semakin merosot nilai dan kualiti kebahagiaan dan keselamatannya.

Dalam hidup berTuhan, Allah SWT adalah Tuhan yang sebenarnya perlu diikhtiraf sebagai satu-satunya Ilah atau sembahan, dan tiada yang lain selainnya. Allah SWT kemudiannya perlu dikenali dan dijadikan 'qasdul hayah' atau matlamat kehidupan. Setiap gerak geri kita mesti untuk pengabdian kepada Allah SWT semata-mata. Hati juga perlu mencintai Allah SWT disamping ketundukan dan kepatuhan secara total.

Inilah falsafah Tauhid yang perlu dijadikan pegangan setiap manusia. Kehidupan yang diwarnai dengan sinar Tauhid akan sentiasa membahagiakan insan. Ia juga akan menjadikan semua masaalah hidup boleh dihadapi dengan jiwa yang tenang, besar dan positif. Tauhid juga membawa manusia kepada keselamatan, kebahagiaan dan kecemerlangan di dunia dan di akhirat.

Kegagalan untuk kembali kepada Tuhan dalam aspek kehidupan dan membawa manusia kepada kesesatan yang membinasakan hidup. Bukan sahaja hidup sengsara di akhirat, malah kebahagiaan tidak akan dapat dikecapi di dunia ini lagi. Kehidupan yang menyisihkan Tuhan akan menjadikan manusia seperti binatang buas yang sentiasa mencari kepuasan hawa nafsu.

Sahabat yang dimuliakan,
Oleh itu marilah kita menjalani kehidupan ini dengan mencintai Allah SWT. Jadikanlah Rasulullah SAW  sebagai petunjuk kerana inilah sahaja cara hidup yang diiktiraf oleh Tuhan yang menciptakan insan dan seluruh makhluk, termasuk kehidupan itu sendiri.

Renungkanlah hadis Nabi SAW. yang bermaksud : "Barangsiapa yang menyeru manusia kepada hidayah, dia mempunyai pahala seperti pahala yang dicapai oleh orang yang menyahut seruannya tanpa mengurangi pahala mereka yang menyahut seruannya, semakin banyak orang yang mengikuti seruannya semakin berlipat ganda pahala yang diperolehi."
(Hadis Riwayat Muslim)

Bersedekahlah Setiap Hari

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Salah satu amalan yang terbaik bagi setiap orang Mukmin adalah bersedekah. Bersedekah dapat membersihkan hati daripada sifat kikir dan bakhil. Sedangkan bakhil adalah satu sifat yang dicela oleh Allah SWT. Bersedekah bukan hanya terletak pada pemberian berbentuk wang ringgit sahaja tetapi semua kebaikan dan amal soleh adalah dikira juga sebagai sedekah.

Sabda Rasulullah SAW. yang bermaksud :"Tiap anggota badan dari manusia wajib atasnya melakukan sedekah tiap hari apabila terbit matahari. Engkau mendamaikan dua orang (yang berselisih) itu adalah sedekah, menolong orang berkenaan dengan tunggangannya (kenderaannya), engkau mengangkatnya atau mengangkat barang-barangnya keatas tungganganya itu adalah sedekah. Dan kata-kata yang baik itu adalah sedekah, dan setiap langkah kaki untuk solat itu adalah sedekah serta menyingkirkan sesuatu rintangan dari jalan itu adalah sedekah." (Hadis Riwayat Muttafaq Alaih)

Suatu penegasan dari Rasulullah SAW, bahawasanya seorang hamba manakala tiba waktu pagi kemudian berniat melakukan kebajikan untuk dirinya dan untuk orang lain, maka ia berada di dalam naungan pengawasan Allah. Kerana, seorang hamba yang diberi pahala sejal awal harinya atau di tengah-tengah harinya adalah orang yang mendapat inyah Ilahiyah.

Rasulullah SAW ketika bersabda kepada anak Adam, "Setiap anggota badan dari manusia wajib atasnya sedekah," pada hakikiatnya baginda menghendaki kebaikan dari anak Adam tersebut Rasulullah s.a.w. menghendaki agar ia menjadi hamba yang mahu bersyukur dan mahu memanjatkan segala pujian kepada Allah. Baginda memberitahu tentang cara memuji, bersyukur dan bersedekah dengan anggota badan. Sehingga setiap pagi muncul, ia mendapati anggota-anggota badan itu dalam keadaan sehat dan baik.

Sahabat yang dimuliakan,
Jadikanlah diri kalian hamba Allah SWT yang sentiasa patuh dan taat kepada suruhan-Nya, dipagi hari ketika matahari mula menampakkan cahayanya, kalian telah berniat untuk melakukan kebajikan untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat umum, ingatlah kalian sedang berada dibawah pengawasan Allah SWT. 

Sesiapa yang berada dibawah pengawasan, pemeliharaan dan penjagaan Allah SWT. maka segala amalannya dikira sebagai pahala sedekah. Ia akan sentiasa bersahabat dengan malaikat yang setia mencatat kebaikan baginya dan menghapuskan kesalahannya. Jika dipagi hari kalian mendapati diri kalian sehat walafiat, terbebas dari penyakit maka hendaklah bersyukur kepada Allah SWT. dan setiap anggota dan pancaindera harus bersedekah iaitu berzikir dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan dan mentaati Allah SWT.

Dalam hadis diatas menjelaskan bahawa mendamaikan dua oarang muslim yang berselisih faham, membantu seseorang dengan menaiki kenderaan,kata-kata yang baik, pergi ke masjid untuk solat berjemaah dan membuangkan halangan dijalan semuanya adalah sedekah iaitu Allah SWT. akan memberikan pahala dan ganjaran.

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah kita mengerjakan amal-amal soleh dan amal kebajikan dan memohon agar Dia berkenan memberikan rezeki kepada kita, berupa kesenangan untuk melakukan kebajikan dan meninggalkan kemaksiatan serta memperbanyakan amal soleh, sehingga sedekah kita akan terus bertambah disisi-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, Maha Dekat dan Maha Mengabulkan segala doa para hamba-hamba-Nya.

Thursday, October 8, 2009

Bersyukurlah Supaya Sentiasa Cemerlang

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Bertakwalah dengan sebenar-benar takwa, semoga kalian menjadi sebaik-baik manusia yang membawa kebaikan kepada manusia lain.

Perkara terbesar yang sangat diharapkan daripada kalian ialah tumpuan seluruh matlamat hidup semata-mata mencari keredaan Allah SWT. Inilah sahaja yang akan menjamin kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat. Serta inilah juga yang akan memastikan kalian menjadi insan yang bertanggungjawab kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat serta agama dan negara.

Salah satu sifat terpuji yang membawa kepada matlamat keredaan Allah adalah sifat sentiasa bersyukur. Terdapat dua sebab kenapa kita diminta sentiasa bersyukur kepada Allah SWT. iaitu :

Pertama, supaya berkekalan nikmat yang Allah kurniakan. Jika tidak disyukuri nikmat itu akan hilang.

Kedua, supaya nikmat yang kita perolehi akan bertambah.

Sahabat yang dimuliakan,
Pada hakikatnya dengan bersyukur, kenikmatan akan kekal dan tetap menjadi milik kita. Sebaliknya,apabila tidak disyukuri, nikmat akan hilang dan berpindah tempat. Disamping itu, bersyukur merupakan pengikat nikmat yang diberikan Allah.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Dan Allah telah membuat perumpamaan dengan sebuah negeri yang dahulunya aman lagi tenteram, rezekinya melimpah ruah dari segenap tempat, tetapi penduduknya mengingkari nikmat-nikmat Allah, kerana itu Allah merasakan kepada mereka pakaian kelaparan dan ketakutan disebabkan apa yang selalu mereka perbuat." (Surah An-Nahl ayat 112)

Seterusnya lihat pula firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 7, yang bermaksud : "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah nikmat kamu."

Nikmat Allah terbahagi dua iaitu :

Pertama, nikmat dunia.

Kedua, nikmat akhirat.

Nikmat dunia pula terbahagi dua iaitu :
Pertama, nikmat bermanfaat
Kedua, nikmat menolak mudharat.

Melalui nikmat bermanfaat Allah mengurniakan wajah yang sempurna serta tubuh yang lengkap. Nikmat ini disertai lagi bermacam-macam kemudahan hidup berupa makanan, pakaian, kediaman serta berbagai-bagai bentuk kemewahan. Manakala, nikmat menolak mudarat pula bermaksud Allah SWT menyelamatkan serta menjauhkan kita daripada sebarang perkara yang membahayakan diri kita. Allah SWT juga menjauhkan kita daripada bermacam-macam halangan yang cuba didatangkan oleh manusia, jin maupun binatang.

Nikmat akhirat juga terbahagi kepada dua iaitu :
Pertama, mendapat taufik Allah SWT.
Kedua, mendapat pemeliharaan Allah SWT.

Nikmat mendapat taufik maksudnya Allah SWT memberikan petunjuk serta mentakdirkan kita menjadi muslim. Kemudian Allah SWT melimpahkan taufiknya yang membuat kita menjadi taat. Manakala nikmat mendapat pemeliharaan Allah SWT bermaksud kita dipelihara daripada sifat kufur, musyrik, kesesatan serta maksiat.

Sahabat yangdikasihi,
Sesungguhnya semua nikmat akan berterusan bila mana kita bersyukur kepada Allah. Seandainya rasa bersyukur itu sentiasa berlangsung dalam kehidupan kita, maka nikmat berkenaan akan bertambah tanpa kita duga.

Maksud bersyukur menurut Ibnu Abbas r.a : "Bersyukur adalah taat dengan segenap anggota badan kepada Allah SWT, baik secara sembunyi ataupun terang-terangan serta secara lisan maupun di dalam hati. Setelah itu sedaya upaya menjauhi maksiat serta kemungkaran."

Tegasnya kewajipan kita hanyalah bersyukur serta mengaggungkan Allah SWT sehingga kita tidak membuat sebarang maksiat. Disamping beroleh nikmat, kadangkala kita juga ditimpa musibah. Dalam hal ini kita mestilah menghadapinya dengan bersabar. Lebih baik jika kita mencontohi sikap Abdullah bin Umar dalam menghadapi musibah.

Abdullah bin Umar berkata, "Aku merasakan ada empat macam kenikmatan dalam berhadapan dengan musibah :

Pertama, musibah itu tidak mematikan iman dan agama meskipun sedih berhadapan dengan kematian ahli keluarga.

Kedua, musibah itu bukan malapetaka terbesar, kerana semasa berhadapan musibah berat, ada lagi musibah yang lebih besar.

Ketiga, ada nikmat dikurniakan keredaan semasa menerima musibah, dan

Keempat, nikmat menunggu pahala bersabar."

Ketahuilah musibah bersifat tidak kekal. Dengan bersabar kita akan lebih merasai manisnya nikmat bersyukur.

Sahabat,
Laksanakanlah sepenuhnya konsep syukur dalam aktiviti harian kalian agar sentiasa cemerlang serta dapat membawa kebaikan kepada manusia lain.

Ingatlah, bersyukur bukan setakat berkata 'alhamdulillah' tetapi bersyukur yang sebenarnya nampak penghayatan dalam kehidupan.

Tanda kita bersyukur diatas nikmat rezeki yang dikurniakan Allah SWT. kita laksanakan zakat, sedekah dan amal jariah. Tanda kita bersyukur diatas nikmat kesihatan tubuh badan dan akal fikiran kita melaksanakan ibadah dan amalan soleh dan sentiasa mentaati Allah SWT dan Rasul. dan tanda kita bersyukur diatas nikamat ilmu pengetahuan yang kita peroleh adalah kita pergunakan ia untuk menegakkan Islam dan melaksanakan peraturan hidup yang diturunkan Allah SWT. kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

Kemuliaan Kasih Sayang Kerana Allah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Orang yang beriman adalah insan yang bersih hati dan jiwanya daripada bersangka buruk kepada saudaranya yang lain. Dia juga tidak akan menyakiti muslim lain dengan lidah dan tangannya. Dari hati dan jiwa yang bersih ini akan melahirkan kasih sayang semata-mata kerana Allah SWT.

Daripada Abdullah bin Umar r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW ditanya, siapakah yang paling mulia diantara manusia?. Nabi SAW. menjawab yang bermaksud : "Setiap orang yang hatinya 'makhmum' dan lidahnya jujur."

Sahabat r.a bertanya, "Kami tahu seorang yang lidahnya jujur, tetapi apa yang di maksudkan dengan hati 'makhmum'? Baginda menjawab, "Makhmum' ialah orang Muttaqin (menjauhkan diri dari keburukan kerana takut kepada Allah) dan bersih hatinya, bebas dari segala dosa dan kesalahan, tidak mempunyai sedikitpun perasaan dengki atau irihati padanya."

Sahabat yang dimuliakan,
Sifat orang mukmin adalah sentiasa baik sangka kepada saudaranya yang lain. Dia cinta dan kasih pada saudaranya semata-mata kerana Allah SWT. Dia datang berziarah adalah semata-mata kerana Allah SWT dan bukan diatas sebab-sebab ada kepentingan duniawi kerana harta atau kerana hubungan keluarga.

Dari Muaz bin Jabal meriwayatkan, aku mendengar Rasulullah SAW. meriwayatkan hadis qudsi : Allah Azzawa Jalla berfirman yang bermaksud : " Orang-orang yang mencintai satu sama lain kerana kebesaran dan kemuliaan-Ku akan duduk diatas mimbar-mimbar nur pada hari kiamat, (bahkan) nabi-nabi dan para syuhada akan beriri hati kepada mereka."
(Hadis Riwayat Tirmizi)

Dari Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda yang bermaksud :
"Seorang yang keluar untuk mengunjungi saudaranya dikampung yang lain dan Allah mengutus seorang malaikat untuk menunggunya di perjalanan. (Apabila orang itu sampai ketempat dimana malaikat berada) Malaikat bertanya 'Kemana engkau hendak pergi? '

Dia menjawab : 'Aku pergi kepada saudaraku dikampung ini'.

Malaikat bertanya :' Adakah dia meminjamkan kamu sesuatu yang mana kamu hendak mengambilnya kembali?'

Orang itu menjawab :' Tidak. Kedatanganku semata-mata kerana aku mencintainya kerana Allah'.

Malaikat berkata :' Aku adalah pesuruh Allah yang dihantar kepada engkau untuk memberitahu kepadamu bahawa Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintainya semata-mata kerana Allah."

(Hadis Riwayat Muslim).

Dari Abdullah bin 'Amr meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud :
"Barangsiapa yang mencitai seseorang kerana Allah dan menzahirkan kepada sahabatnya dengan berkata : 'Aku mencintai kamu kerana Allah', maka kedua-dua mereka akan masuk syurga. Orang yang lebih mencintai akan memperolehi darjat yang lebih tinggi dibandingkan dengan yang lain, dan dia lebih berhak pada darjat itu."
(Hadis Riwayat Bazzar dan Targhib)

Rasulullah SAW. pernah menyatakan salah seorang sahabat Ansar adalah ahli syurga, maka Abdullah bin 'Amr r.a. ingin mengetahui apakah amalannya hingga dia telah terpilih menjadi ahli syurga. Abdullah bin 'Amr telah meminta izin ingin menjadi tetamu selama tiga hari dirumah lelaki tersebut untuk melihat amalan-amalannya. Dalam masa tiga hari beliau tidak nampak amalan-amalannya yang istimewa.

Apabila Abdullah bin Amr hendak pulang lelaki tersebut pun berkata : "Engkau telah melihat amalanku, tetapi ada satu sebagai tambahan, aku tidak mempunyai perasaan buruk dalam hatiku tentang seorang muslim. Aku tidak irihati jika Allah menganugerahkan kepada orang lain suatu nikmat istimewa.

Abdullah berkata : "Inilah amalan yang telah menaikkanmu kepada kedudukan itu, dan inilah suatu amalan yang tidak dapat kami lakukan."

(Hadis Riwayat Ahmad, Bazzar dan Mujma uz Zawaid)

Sahabat yang dikasihi,
Begitulah kemuliaan yang Allah SWT. kurniakan kepada hamba-hamba-Nya, yang cinta dan kasih sayang kepada saudaranya. Ciri-ciri inilah menjadi rahsia kemuliaan dan keagungan generasi sahabat-sahabat Rasulullah SAW. Sebenarnya tidak ada iman tanpa ukhuwah dan tidak ada ukhuwah tanpa iman. Pembinaan masyarakat Islam perlu bermula dari perasaan cinta dan kasih sayang kerana Allah SWT. semata-mata.

Wednesday, October 7, 2009

Bersiaplah Untuk Sebuah Kematian

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Ingatlah bahawa kehidupan manusia ini, walau apapun yang kita buat dan ke mana kita pergi, apapun perancangan kita, akhirnya kita akan kembali kepada Allah SWT. Hakikat hidup itu ialah bagaimana kesudahan kita mati. Walau amal banyak sekalipun, nilai amal tadi ialah kalau akhir kalam kita baik, baiklah amal kita dan jika sebaliknya, kita akan menanggung kerugian yang amat besar di akhirat.

Oleh itu, jangan lalai daripada mengingati kematian, bagaimana akhir kalam kita. Orang-orang yang Muttaqin selalu fikir bagaimana keadaan dirinya ketika sakaratul maut. Mereka bimbang akan akhir kalam mereka, mereka takut tercabut iman ketika mati.

Seorang ulama sufi bernama Sufyan at-Thauri selalu menangis pada waktu malam. Kadang-kadang anak murid bimbang melihat keadaan beliau, sehingga mereka bertanya, "Wahai guru, mengapa engkau selalu menangis, sedangkan kehidupanmu penuh dengan amal soleh. Pasti Allah ampunkan dosa-dosamu."

Beliau menjawab, "Wahai muridku, aku tidak bimbang bertemu Allah dengan membawa dosa yang banyak, tetapi aku bimbang ketika hampir mati nanti, tercabut imanku ketika itu."

Begitulah ketakutan orang soleh dan para auliya di mana mereka itu tidak kagum langsung pada amal, tidak dihitung langsung amal mereka. Sebaliknya yang dihitung ialah bagaimana akhir kalam mereka nanti, samaada baik atau buruk, kerana kita dalam ilmu Allah. Kita tidak tahu bagaimana akhir kalam kita, bagaimana pandangan Tuhan ke atas kita. Malangnya kita sahaja yang rasa kita sudah baik, banyak beramal tapi bagaimana pandangan Tuhan terhadap amal, zikir dan ibadah kita?

Sahabat yang dimuliakan,
Pandangan manusia berbeza, mungkin manusia tengok kita baik, kuat beramal dan beribadah, tapi Allah bagaimana? Dan apakah jaminan bahawa akhir kalam nanti, kita mati dalam iman atau atau tidak.

Fudail bin 'Iyadh, seorang wali Allah selalu menangis mengenangkan hal ini. Guru beliau dan khadam gurunya, yang selama ini membimbing beliau sehingga mencapai maqam kerohanian yang tinggi pun mati dalam keadaan kufur kepada Allah SWT. Apatah lagi dirinya yang belum dijamin apa-apa oleh Allah SWT. Inilah yang mencemaskan beliau.

Diceritakan ada seorang pencuri kain kapan yang ingin bertaubat di hadapan Abu Yazid al-Bustami. Maka Abu Yazid bertanya kepada orang itu, "Apakah penyebabnya maka engkau ingin bertaubat?"

Ia menjawab, "Lebih kurang seribu kuburan telah aku gali, semua muka mereka itu berpaling dari kiblat, hanya ada dua mayat yang tetap mukanya menghadap kiblat."

Maka Abu Yazid berkata, "Kasihan mereka! Kerana ragu-ragu dengan rezeki menyebabkan muka mereka berpaling dari kiblat." Yang berpaling dari kiblat itu ialah orang yang tercabut iman ketika mati kerana mereka ragu-ragu dengan jaminan rezeki daripada Allah SWT.

Sahabat yangdikasihi,
Ramai manusia hari ini mati dalam keadaan tercabut iman. Jangan rasa kita orang Islam, maka mati Islamlah kita. Itu adalah tipu daya Iblis untuk merosakkan manusia. Sebab itu ramai orang sibuk menghitung pahala amal mereka, tetapi mereka tidak hitung banyak mana pahala itu ditolak oleh Allah SWT, sebab dalam hatinya kotor, penuh dengan penyakit takabur, ujub dan lain-lain. Sedangkan sifat orang bertakwa itu ialah bila beribadah, mereka bimbang kalau-kalau ibadah mereka tidak diterima Allah SWT.

Oleh itu janganlah merasa selamat dengan amal yang banyak, sentiasalah muhasabah, bersihkan hati, banyak mengingati Allah, takut akan murka-Nya dan mengharapkan keampunan-Nya, moga-moga Allah mengurniakan rahmat-Nya kepada kita di akhirat nanti.

Maruah Islam Yang Tidak Terbela!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah
Masanya sudah tiba untuk kita bangun daripada tidur yang panjang! Cukuplah kezaliman dan penghinaan yang dilakukan ke atas umat Islam. Cukuplah maruah dan harga diri kita diragut secara rakus oleh musuh-musuh Islam. Saban hari wanita-wanita Islam diperkosa dan diaibkan. Saban hari juga, darah saudara-saudara kita tumpah ke bumi. Nyawa mereka menjadi terlalu murah. Mereka mati dalam keadaan perit, pedih dan terseksa kerana pembelaan yang diharapkan tidak kunjung tiba.

Lihatlah penderitaan dan perjuangan saudara kita di Palestin, Kashmir, Chechnya, Filipina, Kemboja, Thailand, Cina, Burma dan di tempat-tempat lain. Musuh-musuh Islam menyerang dan membunuh mereka dari segenap penjuru. Tetapi lihatlah semangat dan keberanian mereka. Walaupun tanpa kelengkapan dan persenjataan yang sempurna, mereka tetap bangun melawan, diri mereka dijadikan perisai demi mempertahankan Islam dan maruah diri.

Sahabat yang dimuliakan,
Peristiwa yang mengerikan ini bukanlah suatu catatan sejarah silam atau cerita novel. Ia berlaku di zaman kita, di depan mata kita, ketika kita masih lagi hidup! Tetapi, kita hanya melihat dan berpeluk tubuh! Alangkah besarnya dosa kita kerana membiarkan saudara kita dianiaya dan diperlakukan sedemikian rupa. Malah kita bersenang-lenang, sibuk dengan dunia sendiri dan sibuk memenuhi keinginan nafsu dan isi perut. Sedangkan kita seharusnya turut merasai penderitaan mereka dan melakukan apa sahaja yang terdaya untuk membela maruah umat Islam.

Sabda Rasulullah SAW  yang bermaksud :
"Kamu akan melihat orang-orang yang beriman dalam saling berkash sayang, cinta-mencintai dan kasih-mengasihi ibarat satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit, maka bahagian anggota lain juga merasa sakit dan tidak dapat tidur malam (kerana sama-sama menanggung kesakitan)."

Malang sekali, di kebanyakkan negara umat Islam, yang kaya-raya dan mewah, yang pemerentahnya terdiri daripada kalangan yang mengaku beragama Islam, mereka tidak melakukan apa-apa. Kerana mereka sendiri adalah manusia yang tiada maruah dan nilai diri. Apalah yang boleh kita harapkan daripada orang-orang yang mabuk dengan dunia, menjadikan hawa nafsu sebagai Tuhannya dan langsung tidak ada kesedaran untuk menegakkan dan mempertahankan agama Allah. Malah mereka menjadi alat kepada kuffar untuk menjayakan agenda mereka, untuk menjahanamkan Islam dan umatnya. Mereka adalah manusia fasiq, zalim dan munafiq!

Baru-baru ini bagaimana bumi Palestin diserang dengan hebat oleh tentera Zionis laknatullah hingga mengorbankan lebih 1300 umat Islam yang tidak berdosa dan merosakkan semua pasarana dibumi Gaza, tetapi negara-nagara umat Islam hanya memerhatikan sahaja malahan bekerjasama dengan Zionis laknatullah untuk menutup sempadan sehinggakan bantuan kemanusiaan makanan dan ubat-ubatan tidak dapat masuk ke Gaza. Sedangkan negara umat Islam berada disekeliling bumi Palestin.

Jiwa dan hati para pemimpin negara-negara Islam yang menjadi talibarut kuffar itu tidak ada sedetik pun merasa bersalah dan simpati apabila melihat darah umat Islam mengalir dilakukan oleh tentera-tentera Dajjal tanpa belas kasihan.

Baru-baru ini amat memalukan apabila ada jutawan Arab Islam sanggup membeli satu kelab bola sepak Inggeris dengan harga berbillion dollar USA, sedangkan ramai umat Islam yang menderita kelaparan dan amat memerlukan bantuan untuk hidup. Inilah jenis manusia yang tidak sedar diri, kekayaan yang dikurniakan oleh Allah SWT. digunakan untuk memenuhi hawa nafsunya dan untuk mencari kemegahan dan pujian.

Sahabat yang dikasihi,
Lihatlah di sekeliling kita. Kemungkaran dan kezaliman berleluasa. Kemungkaran paling besar ialah tidak melaksanakan syariat Allah dan menyembah berhala-berhala moden seperti kebendaan, kemasyhuran, kehendak-kehendak nafsu dan syaitan. Ini adalah syirik yang perlu diperangi dan ditentang habis-habisan kerana ia akan meragut dan membahayakan iman umat Islam.

Dalam masa yang sama, manusia-manusia yang sombong dan angkuh ini, tidak pernah mahu mangambil iktibar daripada peringatan dan ancaman-ancaman Allah. Baru-baru ini berlaku gempa bumi di Padang Sumatera dan sunami di kepulauan Amerika menjadi pengajaran dan iktibar bahawa tidak mustahil perkara yang sama akan berlaku di tempat kita. Sepatutnya kita menjadikan segala peristiwa, bala dan musibah yang melanda negara-negara lain untuk memberi keinsafan bahawa kita perlu kembali memperhambakan diri kepada Allah SWT. dan melaksanakan ketaatan kepada-Nya.

Jika kita takutkan Allah SWT dan beriman dengan hari akhirat, kita harus  menggembelingkan seluruh kekuatan, pemikiran, tenaga, harta bahkan titisan darah untuk membela agama Allah SWT. Jangan kita takut dan gentar kepada apapun didunia ini kerana kehidupan akhirat adalah jauh lebih baik dan bahagia. Apakah kita takut ancaman manusia lebih dari ancaman Allah SWT? Apakah akibatnya nanti jika kita meninggalkan amal jihad, mendiamkan diri apabila agama Allah SWT dan Nabi SAW. dipermainkan? Bagaimana kita mahu mengaku umat Nabi SAW. jika kita tidak bangun mempertahankannya, sedangkan para sahabat sanggup menjadikan belakang mereka sebagai perisai untuk mempertahankan Nabi SAW daripada anak-anak panah musuh. Mempunyai cita-cita besar (masuk syurga) tetapi tidak diikuti dengan usaha sedaya-upaya untuk mencapainya adalah tanda-tanda orang yang tidak mahu mancapai ketinggian.

Oleh itu marilah sama-sama kita perbaiki amalan hidup kita supaya seluruh perasaan kasih dan cinta dan jiwa kita hanya untuk Islam dan berusaha untuk mencapai kemuliaan hidup di dunia dan akhirat dan ingin mati dijalan Allah SWT. Kuatkan iman dan amal, buangkan perasaan cinta kepada dunia, maralah kehadapan dengan penuh keberaniaan dan tawakal kepada AllahSWT. Janji Allah SWT pasti benar. Jangan ragu!

Khusyuk Dalam Solat


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Berapa ramai orang yang mendirikan solat, tetapi yang diperolehinya hanya penat dan letih kerana mereka itu lalai dalam solatnya."

Menurut Imam Ghazali bahawa solat itu ialah merupakan munajat seorang hamba terhadap Tuhannya. Apabila solat itu sebagai munajat sudah tentu ia dilakukan dengan penuh kesedaran di samping khusyuk dan tawaduk. Bagaimana mungkin seorang yang lalai boleh berbisik atau berdialog dengan Allah.

Khusyuk menjadi syarat sama ada solat seorang akan diterima oleh Allah SAW. Jika khusyuk tidak wujud dalam diri orang yang menunaikan solat, maka ruang kosong itu pasti terisi dengan sifat lalai. Oramg yang lalai tidak akan merasai keagungan Allah, sekalipun lidahnya mengucapkan kalimah-kalimah yang mengandungi kata-kata pujian kepada Allah.

Solat adalah ibadah utama yang akan dihisab terlebih awal di akhirat kelak oleh Allah berbanding amalan-amalan lain. Sekiranya solat seseorang itu dalam keadaan sempurna, maka barulah dihitung pula amalan lain.

Antara amalan untuk mendapat khusyuk dalam solat dan kemanisan ibadah ada 17 perkara :

1.Sentiasa melaksanakan solat berjemaah (yang paling afdal ialah di masjid).

2.Menjaga makan minum agar terjamin halalnya (pastikan tidak di makan makanan yang haram dan syubhat kerana ianya boleh mengelapkan hati).

3.Membanyakkan sedekah kepada fakir dan miskin.

4.Jangan solat dengan menangguh untuk membuang air besar atau kecil dan perkemaskan segala urusan supaya tidak timbul kebimbangan dalam solat.

5.Mengambil wuduk dengan sempurna supaya air mengenai semua anggota wajib serta mengingati niat atau do'a apabila air melalui di tiap-tiap anggota.

6.Memakai pakaian yang bersih dan kemas seperti akan menghadap pembesar negeri.

7.Tempat sujud dipastikan tidak ada gambar yang menganggu fikiran atau membimbangkan hati.

8.Mengingatkan mati dan kemungkinan itulah solat kita yang terakhir dalam hidup.

9.Menyedari bahawa kita sedang berhadapan dengan Allah Yang Maha Agung dan Maha Mengetahui segala rahsia hamba-Nya.

10.Memenuhkan dada dalam perasaan takut dan rendah diri kepada Allah yang melihat segala gerak geri kita.

11.Memahami segala bacaan dalam solat termasuk ayat-ayat Al-Quran dan segala zikir.

12.Sebelum mengangkat takbir, membaca surah An-Nas, selawat atas Nabi SAW, istighfar dan apa-apa bacaan untuk menjauhkan gangguan syaitan.

13.Memandang ketempat sujud dan tidak terlalu banyak mengerakkan anggota badan.

14.Memusatkan seluruh ingatan kepada solat.

15.Memanjangkan sedikit tempoh semasa rukuk dan sujud.

16.Memastikan tidak ada gangguan di dalam kawasan solat.

17.Jangan menjeling ke kiri dan ke kanan.

Walau apapun syarat khusyuk yang paling utama ialah kemantapan iman dalam diri terhadap Allah SWT. Oleh sebab itu, berusahalah untuk mengenali Allah dan memperteguhkan keimanan kepadaNya. Sebenarnya, khusyuk di dalam sembahyang bermula dari khusyuk di luar sembahyang. Kalau di luar sembahyang hati tidak khusyuk dengan Allah, memang payah untuk khusyuk di dalam sembahyang. Imam Al-Ghazali menyatakan bahawa orang yang tidak khusyuk solatnya adalah dikira sia-sia belaka, kerana tujuan solat itu selain untuk mengingati Allah SWT, ia juga berfungsi sebagai alat pencegah dari perbuatan keji dan mungkar.

Sahabat yang dikasihi,
Kesimpulannya orang-orang yang takut kepada penciptanya dan menyedari ia hanyalah hamba akan patuh apa saja yang diperintahkan dan disampaikan oleh Rasul serta akan khusyuk mendapat nikmat solat seperti firman Allah yang bermaksud:

Jadikanlah Sabar dan Solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk. (Yakni) orang-orang yang meyakini, bahawa mereka akan menemui Tuhannya dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya” (Surah Al-Baqarah ayat 45-46)

Monday, October 5, 2009

Munajat Pada Yang Maha Esa


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Munajat Pada Yang Maha Esa :

Ya Allah!

Catatlah kami sebagai golongan orang-orang yang bertaubat, sebagai golongan yang suci. 

Anugerahkanlah kami untuk sentiasa taat dan istiqamah dalam menghayati madrasah kekasih-Mu Muhammad SAW. 

Kami berlindung kepada-Mu dari menolak ketaatan, engan menelaah kitab-Mu atau menyimpang darinya. 

Jadikan kami cinta kepada keimanan dan menjadikan iman itu indah dalam hati kami. 

Jadikan kami benci pada kekufuran, kefasikan dan kedurhakaan. 

Jadikan kami golongan orang-orang yang lurus dan mendapat petunjuk yang akan sentiasa melaksanakan perintah-Mu dan taat kepada Nabi-Mu serta berbondong-bondong dalam menelaah kitab suci-Mu. Kerana merekalah orang-orang yang beruntung.

Ya Allah!

Lindungilah kami agar tidak memusuhi wali-wali-Mu. 

Curahkanlah kepada kami keredaan-Mu, dengan keutamaan yang ada pada Diri-Mu agar kami menjadi golongan orang yang bertaqarrub kepada-Mu. 

Jadikanlah kami cinta kepada apa yang Engkau fardukan kepada kami. 

Jadikanlah kami cinta pada solat (yang sunnah) setelah solat wajib, pada sedekah setelah zakat, pada puasa sunat setelah puasa wajib, pada haji setelah haji, pada umrah setelah umrah, pada istighfar setelah beristighfar dan zikir setelah zikir. 

Jadikanlah kami cinta untuk berhubung dengan-Mu dan sentiasa beristiqamah, jadikanlah kami boleh merasakan terang benderangnya cahaya-Mu.

Ya Allah!

Jadilah Engkau pendengaran dan penglihatanku. 

Jadilah Engkau perasaan dan naluriku. 

Jadilah Engkau pelindung dan pembelaku, ilmu dan makrifatku. 

Engkau adalah Allah dan aku adalah hamba-Mu. 

Jadikanlah kami berada diatas jalan-Mu dan jalan orang-orang yang mencurahkan mahabbahnya kepada-Mu. 

Jangan Engkau halangi kami dari menikmati cahaya-Mu, nescaya kami akan hancur. 

Jangan Engkau halangi kami dari cahaya ketaatan kepada-Mu, nescaya kami akan tersesat. 

Jangan Engkau halangi kami dari cahaya untuk mendengarkan petunjuk-Mu, nescaya kami akan tuli. 

Bukankah hati dan telinga kami untuk mendengarkan perentah dan mentaati-Mu, wahai Tuhan seru sekelian alam!

Beramallah Dengan Ikhlas Semata-mata Kerana Allah SWT

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap amalan yang hendak dilaksanakan mestilah ikhlas kemata-mata kerana Allah SWT. Allah SWT. tidak akan memandang sesuatu amalan yang dilaksanakan kerana riyak atau untuk mendapat pujian daripada manusia.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Barangsiapa beramal kerana riyak, Allah akan menolak amal itu pada hari kiamat." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Abu Hurairah r.a. berkata, "Aku telah mendengar Rasulullah SAW. bersabda, "Allah SWT berfirman yang bermaksud, 'Aku adalah Dzat Yang paling kaya dari persekutuan-persekutuan yang ada. Barangsiapa beramal dengan suatu amalan bercampur dengan syirik (persekutuan) di dalamnya antara Aku dengan selain Aku, Aku akan meninggalkannya dan apa yang dipersekutukan itu'." (Hadis Riwayat Muslim).

Dari hadis yang lain Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Barangsiap mempelajari ilmu yang seharusnya untuk mencari redha Allah (namun) ia tidak mempelajarinya, kecuali untuk mendapatkan perhiasan dunia, sungguh ia tidak akan mendapatkan baunya syurga pada hari Kiamat." (Hadis Riwayat Abu Daud)

Sahabat yang dimuliakan,
Nilai sesuatu amal itu bukanlah bergantung kepada banyak atau sikitnya amal kita, tetapi ia bergantung kepada niat dan matlamat sesuatu amal itu. Sekiranya banyak dan hebat tetapi apabila dihisab dihadapan Allah s.w.t. dihari akhirat nanti dan didapati tidak ikhlas dan ada matlamat-matlamat duniawi yang lain maka keseluruhan amal itu akan ditolak.

Tidak ada kerugian yang lebih besar melainkan manusia yang mati membawa amalan yang banyak dan hebat, tetapi ianya tidak dapat membantunya malahan menjadi bencana besar kerana dirinya dihumbankan kedalam api neraka.

Untuk mendapat ikhlas bukan suatu yang mudah, ianya perlu kepada proses tarbiah yang berterusan. Hati ini setiap hari perlu dibajai dan disirami dengan kisah-kisah siksaan dihari akhirat, perkara-perkara yang dimurkaia Allah SWT dan balasan-balasan yang Allah SWT timpakan pada umat-umat yang terdahulu yang menderhakai Allah SWT. didunia dan akhirat seperti kisah-kisah yang terdapat di dalam al-Quran.Hati ini perlu kepada majlis ilmu dan peringatan dan nasihat.

Apakah sebabnya Iblis telah dilaknat oleh Allah SWT.dan akan dimasukkan kedalam Neraka Jahanam? Sedangkan sebelum itu dia menjadi ketua dikalangan jin dimuka bumi ini, dan amal ibadahnya telah mencecah ribuan tahun, tetapi oleh kerana dia riyak, bongkak, sombong, angkuh, takbur dan membanggakan diri sendiri dan engan menurut perintah Allah SWT untuk sujud (menghormati) Nabi Adam a.s. maka Allah SWT. telah murka dan akan menghumbankannya ke dalam Neraka Jahanam untuk selama-lamanya.

Sahabat yang dihormati,
Sesungguhnya sesiapa yang beramal untuk mencari keredhan manusia atau ia membuat sesutu kerana ujub dan riya' maka sebenarnya ia sedang mengikut hawa nafsu dan sedang mengikut telunjuk syaitan. Syaitan akan bekerja siang malam untuk merosakkan amal anak Adam supaya tidak diterima oleh Allah SWT.

Didalam hadis ada diceritakan bahawa terdapat tiga kumpualan manusia, masing-masing mempersembahkan amalan masing-masing dihari akhirat nanti berhadapan dengan Allah SWT . iaitu kumpulan mati syahid, kumpulan alim-ulama dan kumpulan dermawan. Ketiga-tiga kumpulan tersebut ditolak oleh Allah SWT. kerana amalan soleh yang mereka dibuat adalah kerana untuk mendapat sanjungan dan pujian manusia.

Untuk kumpulan pertama Allah berfirman yang bermaksud," Kamu bohong, kamu berperang supaya kamu dikatakan pemberani (pahlawan)."

Untuk kumpulan kedua Allah berfirman yang bermaksud, "Kamu bohong, kamu belajar ilmu supaya dikatakan alim (pintar) dan membaca al-Qur'an supaya kamu dikatakan qari."

Untuk kumpulan ketiga Allah berfirman yang bermaksud, "Kamu bohong, kamu melakukan itu supaya dikatakan dermawan."

Sahabat yang dikasihi,
Perbetulkanlah niat-niat kalian jangan ada walau sedikit pun niat dalam hati untuk mendapat pujian sesiapa. Buatlah amalan soleh sebanyak-banyaknya semata-mata kerana Allah SWT Jika kalian menderma untuk menjaga hati supaya tidak riyak mendermalah secara bersembunyi-sembunyi.

Jika kalian berpakaian dan berhias diri janganlah ada terdetik dihati kalian supaya rakan-rakan memuji kalian kerana memakai pakaian berjenama dan merasa megah dengan pakaian tersebut. Berpakaianlan untuk menutup aurat dan dibuat semata-mata kerana menurut perintah Allah.

 Janganlah berbangga dengan ijazah dan kelulusan yang dimiliki dan merasa ahli keluarga dan saudara mara kita tidak sehebat apa yang kita miliki, apalahlah ada pada segulung ijazah ianya tidak boleh dibawa kekubur untuk membantu menjawab soalan malaikat Munkar dan Nangkir. Waullahualam.