Saturday, May 5, 2012

Jauhkan Daripada Lima Maksiat Yang Akan di Segerakan Balasannya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Ibnu Omar r.a. berkata: Berhadap Rasulullah SAW. kepada kami (pada suatu hari) kemudian baginda bersabda; "Wahai kaum muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT., semoga kamu tidak menemui masa itu. 
Perkara­-perkara itu ialah:

1. Tiada terzahir (nampak) perzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus terang melakukannya, kecuali mereka akan ditimpa penyakit taun yang cepat merebak di kalangan mereka, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat yang telah lalu.

2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan dan timbangan, kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman daripada kalangan pemimpin mereka.

3. Dan tiada menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tiada ada binatang (yang juga hidup diatas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT.

4. Dan tiada mereka mungkir akan janji Allah dan Rasul-Nya kecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada di tangan mereka.

5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri ". 

(Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Keterangan :

Hadis di atas menerangkan bahawa:

1. Penyakit taun dan penyakit yang belum pernah berlaku menimpa umat-umat yang terdahulu (seperti aids, sifilis, selsema burung, H1N1 dan sebagainya) adalah berpunca dari banyak berlaku perzinaan.

2. Kesukaran mencari rezeki dan kezaliman pimpinan adalah berpunca daripada rakyat yang mengurangkan sukatan dan timbangan.

3. Kemarau panjang adalah berpunca dari tidak megeluarkan zakat.

4. Kemampuan musuh mengambil sebahagian dari apa yang dimiliki oleh kaum muslimin (sepeti hilangnya Tanah Palestin dari tangan kaum muslimin dikuasai oleh Zionis Israel laknatullah, Afginistan dan Iraq dikuasai oleh Amerika) adalah berpunca daripada mereka mengkhianati janji-ianji mereka kepada Allah SWT

5. Perang saudara yang berlaku di kalangan kaum muslimin adalah berpunca daripada mengenepikan hukum­-hukum Allah SWT. dan tidak mahu menjadikan Al-Quran sebagai undang-undang di dalam kehidupan.


Sahabat yang dimuliakan,
Jika kita perhatikan maksud hadis diatas kelima-lima bala tersebut secara realitinya  telah berlaku di dalam masyarakat kita . Gejala sosial dan kemungkaran (dosa-dosa besar) yang dilakukan dalam masyarakat telah sampai kepada kemuncaknya. Punca sebenarnya adalah kerana perkara ke lima iaitu apabila mereka meninggalkan hukum-hukum Allah SWT dan tidak mahu menjadikan al-Quran sebagai panduan hidup. Oleh itu marilah sama-sama kita kembali kepada Allah SWT dengan mentaati suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya.

Semua Permintaan Ahli Syurga di Tunaikan Oleh Allah SWT

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda, "Ada seorang lelaki penghuni syurga meminta izin Allah untuk bercocuk tanam, kemudian dikatakan kepadanya, "Bukankah sudah diizinkan kepadamu untuk melakukan apa saja yang kamu mahukan?" Lelaki itu menjawab : "Memang, tetapi kali ini saya ingin bercucuk tanam."

Kemudian lelaki itu menyemai benih. Dan orang pun melihat tanamannya hijau, subur saujana mata memandang. Bahkan dapat umpamakan seperti gunung. Lalu Allah SWT berfirman, "Petiklah tanamanmu wahai manusia, tidak ada sesuatu pun yang dapat mengenyangkanmu."

Pengajarannya :

1. Sesuatu yang diingini oleh seorang hamba di syurga berupa kenikmatan dunia, boleh diperolehi disana.

2. Seseorang itu dapat dikenali daripada kebiasaan yang dilakukannya.

3. Jiwa manusia itu mempunyai keinginan untuk sentiasa menambah kekayaan.

4. Keutamaan berpada-pada dengan apa yang ada dan janganlah bersikap dengan sifat tamak atau rakus dengan harta.

Kata-kata Nasihat Allahyarham al-Fadhil Ustaz Dato' Kaya Bakti Dahlan Mohd Zain.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Al-Marhum Ustaz Dato' Kaya Bakti Dahlan bin Mohd Zain adalah seorang pemimpin, guru, pendidik, murabbi dan seorang tokoh pendakwah yang gigih .

Ustaz Dahlan beroleh ijazah didalam bidang syariah dari Universiti Baghdad, Iraq. Beliau telah mendapat didikan Tarbiah Ikhwan Muslimin di Iraq semasa beliau menuntut di sana dibawah pimpinan Syeikh Muhammad Ahmad ar-Rashid atau Abu Ammar.

Beliau kembali ke tanahair dan mula aktif dilapangan Dakwah sejak diakhir tahun 1960an khususnya di dalam ABIM (ditubuhkan tahun 1972).

Mengimbau kembali zaman Kebangkitan Islam Haraki yang pertama pada tahun-tahun akhir 70 an dahulu. Manhaj amal Al-Marhum menekankan persoalan dan pembentukan akidah pada diri para pendakwah berupa pembersihan jiwa, penumpuan terhadap aqidah seperti di fasa Makkiyah dan penolakan total terhadap segala bentuk jahiliyah zaman moden ini begitu menonjol terutama pada akhir 70 an.

Al-Marhum adalah pengasas Pusat Pendidikan Maahad Tarbiah Islamiah (MATRI) terletak diTunjung Perlis bersama-sama sahabat seperjuangan Ustaz Omar Hi Salleh, Ustaz Abd Hadi Osman, Cikgu Mohd Abduh dan lain-lain lagi.
Maahad Tarbiyyah Al Islamiyyah atau singkatannya MATRI mula beroperasi pada tahun 1987. MATRI adalah sebuah sekolah agama rakyat, dibangunkan hasil usaha titik peluh dan sumbangan infaq orang ramai bermula dari sebuah bangunan kecil dan kini MATRI  mampu mendidik hampir 1000 orang pelajar yang terdiri dari pelajar Malaysia dan pelajar-pelajar dari luar negara spt. Aceh, Kemboja dan selatan Thailand. MATRI telah mengeluarkan ramai ustaz dan hafiz yang amat diperlukan samada dalam negara dan Negara Luar terutamanya Kemboja yang amat kekurangan ustaz sebagai pendakwah di sana. MATRI telah melahirkan ramai pelajar yang terpilih sebagai pelajar terbaik Malaysia bagi peperiksaan PMR, SPM & STAM (Sijil Tinggi Agama Malaysia). 

 

Diakhir hayatnya, Ustaz Dahlan adalah Mudir (Pengetua) Maahad Tarbiyah Islamiyah (MATRI).

Al-Marhum juga pengasas kepada Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia.(HALUAN Malaysia). HALUAN adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO Islam) yang aktif menyampaikan dakwah kepada para pelajar di sekolah, IPT dan masyarakat umum.
Al-Marhum Ustaz Dahlan dimasukkan ke hospital pada 8 Ogos 2010 , 2 hari sebelum bermula bulan puasa Ramadan kerana sesak nafas dipercayai kerana paru-paru berair. Al-Marhum sempat menjalani dialisis sebanyak 3 kali sebelum keadaan beliau merosot diikuti kegagalan buah pinggang, paru-paru berair dengan beberapa serangan jantung dan stroke  sebelum pihak keluarga mengambil keputusan untuk membawanya pulang ke rumah pada pagi Sabtu 18 Sept 2010. Kira-kira jam 9.55 pagi pada hari yang sama, Ustaz Dahlan menghembuskan nafasnya yang terakhir meninggalkan keluarga dan para pendakwah HALUAN yang giat bekerja demi Islam serta masyarakat yang dibimbing olehnya, khususnya melalui pusat pendidikan Maahad Tarbiyah Islamiyah (MATRI), Tunjung, Perlis.

Al-Marhum berpesan katanya : “Kita akan berasa sempit apabila memikirkan kitalah yang memulakan dan mengakhiri dakwah ini. Tetapi apabila kita memikirkan kita ini hanyalah satu mata daripada mata-mata rantai yang panjang, kita akan bergembira dan bersemangat untuk berjuang kerana kita tahu akan ada orang yang akan menyambung perjuangan kita. Orang itu tidak lain tidak bukan ialah generasi pemuda.” -- Al-Marhum Ustaz Dato' Kaya Bakti Dahlan bin Mohd Zain 

Bersama Murabbi

Bersama Murabbi

Doa :

"Ya Allah! Bagimu segala puji! Engkau cahaya langit dan bumi beserta isinya. Bagimu segala puji! Engkau Maha Benar; janjiMu benar, firmanMu benar, berjumpa denganMu benar, syurga itu benar, neraka itu benar, hari kiamat itu benar, para nabi itu benar, dan nabi Muhammad itu benar. Ya Allah! kepadaMu aku berserah diri, bertawakkal, aku beriman, aku kembali, denganMu aku memusuhi (musuhMu) dan kepadaMu aku mengadu. Ampunilah aku dari setiap dosa yang telah aku lakukan dan lalaikan, dari sesuatu aku sembunyi dan nampakkan. Engkaulah Dzat Yang Maha Terdahulu dan Terakhir"
(Hadis Riwayat Bukhari)

“TARBIYAH tanpa DAKWAH, takkan ke mana-mana, DAKWAH tanpa TARBIYAH,
sia-sia .”

Thursday, May 3, 2012

Kenapa Umat Islam Suka Membuat Fitnah Dengan Skandal Seks?

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Dalam era kemajuan sains dan teknologi ini, manusia bukan sahaja menyebar fitnah menggunakan lisan, tetapi juga melalui kecanggihan teknologi maklumat, sama ada melalui media cetak (akhbar) mahupun media elektronik (internet/ television). Tujuan kemudahan itu dicipta untuk memudahkan kita melihat, mendengar dan menyebarkan apa jua berita dan maklumat tentang keadaan yang berlaku di sekeliling kita, sama ada apa yang berlaku di dalam negeri mahupun di luar negeri.

Oleh itu kita hendaklah menggunakan kemudahan-kemudahan tersebut dengan baik dan bijaksana. Namun apa yang membimbangkan pada masa ini terdapat segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakannya untuk menyebarkan berita-berita yang tidak benar dan fitnah, mereka-cipta gambar-gambar skandal seks, khabar-khabar angin apatah lagi yang mengandungi unsur-unsur fitnah dan mengaibkan orang lain.

Kita perlu mengetahui bahawa fitnah itu adalah satu perkara yang buruk dan boleh menjejaskan maruah seseorang. Fitnah ialah tuduhan, khabar, kisah dan lain-lain yang diadakan atau dibuat-buat untuk memburukkan atau membencanakan seseorang dan memfitnah pula ialah membuat fitnah dan mengada-adakan sesuatu untuk memburuk-burukkan atau membencanakan sesuatu pihak yang dilakukan sama ada dengan perkataan atau tulisan atau isyarat , gambar-gambar, VCD dan gerak-geri dan sebagainya, sama ada perkara itu sememangnya suatu keaiban atau kekurangan mahupun bukan. Orang yang membuat fitnah itu dikatakan juga sebagai orang yang membawa mulut atau mengadu domba.

Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW pernah bertanya kepada para sahabat, "Tahukah kamu apa itu mengumpat?'' "Tidak,'' jawab sahabat. Balas Baginda, "Mengumpat adalah kamu menyebut tentang kawan kamu apa yang dibencinya.'' Para sahabat bertanya lagi, "Bagaimanakah sekiranya sesuatu yang disebut itu ada padanya?'' Jawab Rasulullah SAW, "Itulah maksudnya mengumpat.'' Nabi berkata lagi, "Kalau kamu menyebut apa yang tidak ada padanya, itu adalah buhtan (fitnah).'' (Hadis Riwayat Tirmizi)

Kenapakan manusia suka membuat fitnah kepada indivudu tertentu? Puncanya adalah kerana orang yang difitnah adalah musuh politiknya (untuk merosakkan kaeria politik seseorang) atau pun saingannya dalam perniagaan atau kedegkian hati kerana kejayaan seseorang di dalam kerjayanya dan kehidupan.

Siapakah yang akan terlibat dengan dosa besar fitnah?

1. Individu yang mula-mula mencipta dan merancangan berita fitnah itu dengan diubah suai gambar-gambar palsu (superimpose) dan dimuatkan dalam internet (facebook, blog atau you-tube)

2. Semua akhbar yang memuatkan dalam akhbar mereka tanpa usul periksa di petik daripada laman sosial dan membenarkan berita-berita atau gambar-gambar berupa fitnah tersebut.

3. Sesiapa sahaja yang 'share' dan 'like' dan mempercayai dan menyebarkan pula berita fitnah tersebut kepada rakan-rakan mereka dalam facebook atau blog.

4. Semua saluran televison yang menyiarkan berita fitnah dan membesar-besarkannya seolah-olah perkara tersebut benar-benar berlaku tanpa membawa saksi dan bahan bukti yang sahih.

5. Semua NGO , kelab, persatuan, pemimpin parti politik , pemimpin masyarakat, bekas pemimpin negara, pensyarah, wartawan, penulis blog dan artis yang menyokong dan memberi komen negatif tanpa membawa saksi yang adil terhadap berita fitnah terutama yang melibatkan tuduhan zina atau liwath maka mereka semuanya akan mendapat saham DOSA BESAR . Sia-sia sahaja amal soleh dan amal ibadah mereka di dunia kerana seronok mempromosikan berita fitnah dan tuduhan jahat . Termasuk juga individu yang hebat memperkatakan Islam dan pakar motivasi tetapi tewas dengan hasutan syaitan mudah mempercayai fitnah dan tuduhan zina dan liwath kepada seorang muslim tanpa membawa 4 orang saksi yang adil. Setakat dakwaan tidak cukup untuk disabitkan kesalahan seseorang muslim.

Apakah akibat yang akan mereka terima di dunia dan akhirat jika mereka membuat, menyebarkan, menyokong dan mempercayainya?

Akibat di dunia yang akan diterima :

1. Kehidupannya tidak diberkati oleh Allah SWT.

2. Rezekinya akan sempit dan jiwanya tidak akan tenang.

3. Rumah tangganya akan menjadi porak peranda.

4. Aibnya akan di dedahkan oleh orang lain kerana dia mendedahkan aib orang lain.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.” (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

5. Hatinya akan menjadi hitam, keras dan mati kerana dosa besar yang dilakukannya menutup pintu hidayah daripada Allah SWT.

Nabi SAW bersabda maksudnya : “Sesiapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh pada hatinya setitik hitam, sekiranya dia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu daripada hatinya. Jika dia tidak bertaubat maka titik hitam itu akan terus merebak hingga seluruh hatinya menjadi hitam.” (Hadis riwayat Ibn Majah)

6. Membuat dan menyebar fitnah adalah kawan syaitan, syaitan cukup suka berkawan dengan golongan ini. Jika di dunia ini sudah menjadi kawan karib syaitan maka akan hilang dalam jiwa mereka sifat kasih sayang sesama saudara muslim dan akan timbul perasaan hasad dengki, iri hati dan dendam kesumat. Syaitan akan mendorong mereka kepada perbuatan terkutuk yang lebih dahsyat lagi.

Akibat di akhirat yang akan diterima :

1. Tidak dapat masuk syurga .

Nabi SAW bersabda maksudnya : “Tidak akan masuk syurga pembawa fitnah”

(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Menjadi seorang muflis.

Nabi SAW bersabda: “Orang yang muflis di kalangan umatku adalah orang yang pada hari kiamat nanti datang membawa pahala solat, zakat dan puasa, namun di samping itu ia membawa dosa mencela, memaki, menuduh zina, memakan harta dengan cara yang tidak benar, menumpahkan darah, dan memukul orang lain.” (Hadis Riwayat Muslim)

3. Di aibkan oleh Allah SWT.

Abu Zhar Al-Ghiffari berkata, Rasullullah SAW. bersabda maksudnya :”Barangsiapa menyiarkan terhadap orang muslim satu perkataan untuk memalukannya dengan tidak sebenarnya, nescaya dia akan diberi malu oleh Allah dalam neraka pada hari kiamat” (Hadis Riwayat Ibnu Abid Dunya)

4. Semasa Israk dan Mikraj Nabi SAW nampak perempuan yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya pula seperti keldai . Mereka adalah perempuan yang suka mengadu domba dan sangat suka berdusta.Ada pula perempuan yang baginda nampak yang rupanya berbentuk anjing dan beberapa ekor ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar melalui duburnya. Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya dan memfitnah orang lain.

(Walaupun seksaan itu ditujukan kepada kaum wanita yang suka mengadu domba dan memfitnah orang lain tetapi sekiranya lelaki juga suka memfitnah maka seksaan yang serupa juga akan diterimanya di akhirat nanti)

5. Semasa peristiwa Israk dan Mikraj, Rasulullah SAW di nampakkan beberapa seksaan-seksaan yang akan di terima umatnya di hari akhirat nanti kerana dosa-dosa yang pernah mereka lakukan di dunia. Salah satu seksaan yang dahsyat yang akan diterima oleh umatnya adalah mereka yang suka bermusuhan sesama saudara muslim dan suka cari aib orang lain dan didedahkan kepada orang ramai.

Nabi SAW bersabda maksudnya : "...ada sekelompok lagi kukunya terbuat daripada tembaga api neraka, panjang kukunya lalu mencakar-cakar mukanya.dan mengoyak-ngoyakan mukanya sendiri, hancur muka dan dikembalikan lagi ke bentuk asal begitulah berulang-ulang. Ini balasan untuk mereka yang sentiasa bermusuh-musuhan sesama saudara muslim, suka cari aib orang lain, menepuk air di dulang terpercik ke muka sendiri."

Sahabat yang dimuliakan,

Marilah sama-sama kita tinggalkan segala bentuk fitnah dan mengaibkan orang lain, nasihatkanlah mereka-mereka yang seronok memuat-turunkan gambar-gambar lakunan seks oleh para pemimpin masyarakat atau mereka yang dikenali ramai sedangkan belum pasti betul dan biasanya gambar seperti itu adalah palsu.

Dalam Islam jika kita menuduh seseorang itu berzina perlu membawa 4 orang saksi yang adil, jika tidak hukuman qazab boleh dikenakan kepada mereka yang membuat tuduhan tersebut. Sebenarnya perbuatan fitnah dan jahat seperti ini adalah pekerjaan orang-orang fasik, munafik dan zalim yang tak takut dosa dan kemurkaan Allah SWT. Kalian boleh saksikan di dunia ini mereka yang terlibat dengan konspirasi fitnah dan mereka cipta vedio seks fitnah tidak akan bahagia hidup mereka dan sentiasa mendapat musibah kerana dosa-dosa fitnah amat dibenci oleh Allah SWT balasannya akan diterima di dunia lagi sebelum mereka diseksa di hari akhirat nanti.Tuesday, May 1, 2012

Jauhi Permusuhan dan Perbalahan Sesama Mukmin

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, Jauhilah perbuatan suka mengadu domba iaitu dipanggil 'An-Namimah' kerana mengadu domba adalah perbuatan yang amat dicela oleh Islam.
Nabi SAW bersabda :
‏لا يدخل الجنة ‏ ‏نمام
Maksudnya : "Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba" (Hadis Riwayat al-Bukhari)
 
Huraian ringkas berkenaan tajuk yang disebut dalam kitab "Al-Halal Wal Haram" oleh Dr Yusof Al-Qaradawi sangat baik dibaca oleh ilmuan dan para pengaji agar tidak tergolong dalam kumpulan pengadu domba yang memburukkan keadaan, memutuskan ikatan kasih antara muslim dengan berselindung di balik ‘niat baik' kononnya untuk meluruskan orang yang sedang menyeleweng. 

Dalam keghairahan menegakkan hujjah, pendekatan, keutamaan yang diletak oleh kumpulan dan perjuangan masing-masing, ramai yang tidak sedar bahawa syaitan bertapak semakin hebat dalam diri. Sedarkah kita bahawa syaitan pasti melontarkan rasa keakuan, ego, sombong, rasa diri ‘alim kerana hujjah mantap?. Ketika itu, secara sedar atau tidak, sekiranya hujjah di pihak lain adalah benar sekalipun , ianya tetap akan dilihat salah, sekaligus menolaknya dengan pantas, sambil merujuk kepada  pendapat dan hujjah masing-masing untuk mencari hujjah tambahan. 

Jika ini berlaku, tiada lagi usaha mencari kebenaran tulen, yang ada hanyalah usaha menunjukkan ke'alim'an masing-masing. Adakalanya, belum pun sesuatu hujah orang lain diamati sehingga habis ayat-ayatnya, telah digelengkan kepala, ditertawakan, diberikan senyuman sumbing tanda hinaan terhadap hujah orang lain.

Nabi SAW menyebut :
الكبر بطر الحق وغمط الناس
" Takabbur itu adalah menolak kebenaran dan memperlekehkan manusia" ( Hadis Riwayat Muslim) 

Berkata Syeikh Abu Raghib akan erti "Batar" dalam hadis di atas :-
"Rasa ‘ujub' atau keajaiban diri yang menyelubungi individu ketika diseliputi nikmat (termasuk nikmat ilmu)" 

Sahabat yang dimuliakan,
Perbahasan atau perdebatan ilmu untuk mencari kebenaran tidak dilarang dengan syarat masing-masing mengutamakan ukuwah Islamiah, kasih sayang dan keikhlasan. Bukannya berdasarkan emosi dan rasa ego dengan pendapat sendiri dengan meremehkan pendapat muslim yang lain.

Lihatlah beberapa hadis Nabi SAW  yang melarang pertengkaran, perbalahan dan saling kecam mengecam dan hina menghina sesama mukmin.

1. Menyebarkan fitnah.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Membuat fitnah adalah salah satu dosa besar yang amat dibenci oleh Allah SWT. Sekiranya seseorang mempunyai aib sekalipun Islam melarang aib tersebut di dedahkan dan disebarkan, apatah lagi seseorang itu tidak ada aib sedangkan dia dituduh dengan sesuatu aib.

2. Memutuskan silaturahim.

"Dari Al-Zuhri bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : "Tidak akan masuk syurga bagi yang memutuskan silaturahim".
(Hadis Riwayat Muslim)

Nabi SAW bersabda maksudnya : “Tidak ada dosa yang lebih layak dipercepat hukumannya di dunia, dan apa yang dipersiapkan Allah baginya di akhirat daripada tindakan kezaliman dan memutuskan hubungan silaturrahim”. (Hadis Riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi)

"Sesungguhnya lelaki yang paling dibenci Allah ialah yang paling gigih dalam permusuhan." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dari Abi Hurairah r.a, dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam baginda bersabda : "Seorang muslim adalah seorang yang apabila orang lain terselamat daripada lidahnya dan tangannya dan seorang mukmin adalah seorang yang apabila orang lain berasa aman daripadanya terhadap jiwa dan harta benda mereka". (Hadis Riwayat an-Nasaie)

3. Menyakiti hati orang Islam.

Dalam hadis Nabi yang diriwayatkan dari Ibnu Umar ia berkata: Rasulullah SAW pernah naik mimbar kemudian menyeru dengan suara yang keras:
"Hai semua orang yang telah menyatakan beriman dengan lidahnya tetapi iman itu belum sampai ke dalam hatinya! Janganlah kamu menyakiti orang-orang Islam dan jangan kamu menyelidiki cacat-cacat mereka. Sebab barangsiapa menyelidiki cacat saudara muslim, maka Allah pun akan menyelidiki cacatnya sendiri; dan barangsiapa yang oleh Allah diselidiki cacatnya, maka Ia akan nampakkan kehidupan dalam perjalanan yang jauh." (Hadis Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah)

4. Menghina orang Islam.

Sabda Nabi SAW maksudnya : “Seorang muslim itu saudara muslim yang lain. Dia tidak akan mengkhianatinya, mendustainya dan menghinanya. Setiap muslim haram (mencemar) maruah, harta dan darah muslim yang lain. Takwa itu di sini (hati). Cukuplah untuk dianggap seseorang melakukan kejahatan dengan dia menghina saudara muslimnya. (Hadis Riwayat al-Tirmizi, kata hadis ini hasan. Kata al-Sakhawi: Ianya hasan sahih)

5. Mengadu domba.

Sabda Rasulullah SAW maksudnya : "Tidak masuk syurga orang-orang yang suka mengadu domba." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

6. Suka maki hamun .

Nabi SAW bersabda maksudnya : "Wahai Ali ! Janganlah engkau mencaci-maki orang Islam atau mencaci-maki binatang kerana cacian itu akan kembali dirimu sendiri.

Wahai Ali ! Kuasailah lisanmu dan biasakanlah dia mengucapkan yang baik, kerana tidak ada yang lebih berbahaya bagi manusia pada hari kiamat yang melebihi ketajaman lisannya.

Wahai Ali ! Jauhilah tukang caci-maki kerana ia suka membuka aib orang dan ia tidak akan masuk syurga."

Dari Abu Hurairah ra katanya Rasulullah SAW bersabda: “Apabila seseorang berkata, ‘Celakalah mereka!’ maka orang itulah yang paling celaka.” (Hadis Riwayat Muslim no. 2251)

7. Menuduh kafir, sesat atau bidaah dalalah.

Dari Abu Zar ra, ia mendengar Nabi SAW bersabda, “Seorang lelaki yang menuduh lelaki lain jahat, atau menuduhnya kafir, maka tuduhan itu berbalik kepadanya, jika orang yang dituduhkannya itu tidak seperti itu.”  (Hadis Riwayat Bukhari no. 1709)

Berhati-hatilah jika kalian cuba menuduh pihak lain sesat atau kafir sekiranya golongan yang dituduh tidak sesat disisi Allah maka kesesatan dan kekafiran itu jatuh kepada golongan yang menuduh tadi.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah kita menjauhkan diri daripada perbahasan, pertengkaran dan tuduh menuduh dalam perkara-perkara khilafiah dan furuk (cabang-cabang Islam) dan utamakanlah ukhwah Islamiah dan kasih sayang sesama saudara muslim. 

Perhatikanlah firman Allah SWT yang bermaksud :"Wahai orang yang beriman . Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain,(kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan ke’aiban sesetengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik,)maka amatlah buruknya sebutan nama fasik(kepada seseorang) sesudah ia beriman,Dan(ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang zalim."
(Surah al-Hujurat ayat 11)


Doa Minta di Jauhi Daripada Masaalah Hutang

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Amalkanlah doa ini setiap pagi dan petang semoga Allah SWT memberi kekuatan jasmani dan rohani dan terhindar daripada kejahatan orang lain kepada kita termasuk dijauhi daripada masaalah hutang-hutang yang membebankan kehidupan.

Doanya adalah seperti berikut :

"Ya Allah, lindungi kami dari perasaan ketakutan dan kesedihan, jauhi kami dari sikap lemah dan malas, lindungi kami dari sifat penakut dan kedekut, bebaskan kami dari bebanan hutang dan penindasan orang"..

(Dari Abu Said al Khudri berkata; Suatu hari Rasulullah SAW bersabda, " Bila kamu membaca apa yang aku ajarkan, nescaya Allah hilangkan rasau risau dari dirimu dan melunaskan hutang-hutangmu..Ketika pagi dan petang, ucapkanlah Allahumma Inni A'uzubika minal Hammi wal Hazan, Wa A'uzubika minal A'zji wal Kasal, Wa A'uzubika minal Jubni wal Bukhli, Wa A'uzubika min Ghalabatiddaini wa Qahrir Rijaal...." (Hadis Riwayat Abu Dawud)

Calun Presiden Mesir Dr Ir Mohd Mursy Dari Ikhwan Muslimin

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
 

Pengumuman terakhir 13 calon Pilihanraya Presiden Mesir (23-24 Mei 2012) 

Yang lulus pencalonan adalah seramai 13 orang semuanya. 

(1) Ir Khairat Syatir & Hazim Solah digugurkan, dan 

(2) nama calon Ikhwan Muslimin, Dr. Ir. Mohd Mursy diumumkan sebagai calon terakhir, 
 iaitu calun ke 13.

Dengan pengumuman ini, kemelut pencalonan bagi Presiden Mesir diharapkan telah pun berakhir kecuali akan ada nanti senerio yang lain pula.

Calon Ikhwan Muslimin yang asal, Ir Khairat Syatir sememangnya calon yang paling layak bukan sahaja dari Ikhwan Muslimin untuk rakyat Mesir, bahkan bagi Dunia Islam seluruhnya. Prestasi beliau  ialah beliau berjaya dalam segala lapangan yang diceburi samada pendidikan diri, dakwah yang beliau yakini dan perniagaan yang beliau ceburi. 

Apabila Ikhwan Muslimin dicantas habis-habisan dizaman Presiden Nasir, Sadat dan Mubarak, sejak dizaman mahasiswa lagi, beliau bersama dengan Ikhwan yang lain berjaya setelah berhempas pulas, membangunkan semula organisasi harapan umat ini. Setelah perusahan-perusahan perniagaannya seperti Syarikat Salsabeel disabotaj, ditutup dan dirampas harta bendanya oleh rejim pemerintah Mesir, beliau masih berjaya.membangunkan firma-firmanya semula dan pada hari ini dan masih bergelar jutawan yang berjaya. 

Pencalonan beliau digugurkan atas alasan hukuman Mahkamah Tentera keatasnya dizaman Presiden Mubarak mengharamkannya terlibat dalam politik bagi tempoh tertentu. 

Mendengar hal ini, Ikhwan Muslimin mengemukakan calon Presiden kedua sebagai backup sekiranya usaha mengemukakan rayuan kepada SPR untuk Ir Khairat menemui kegagalan.

Tiga minggu dihadapan ini sehingga hari Pilihanraya Presiden (23-24 Mei) adalah bukan semata-mata kempen antara calon Islamis dan calon sekularis liberalis, akan tetapi ia adalah perang diantara Manhaj Islamiyy yang kita bawa berhadapan dengan Manhaj Barat yang dipaksakan keatas umat Islam berkurun lamanya. 

Dari kalangan 13 calon Presiden Mesir, 3 darinya adalah dianggap calon Islamis yang iaitu :
  1. Dr. Ir. Mohd Mursy.
  2. Dr. Salem Awa
  3. Dr. Abdul Mun’im Abul Futuh.
  4. Ir Khairat Syatir (digugurkan dengan alasan hukuman mahkamah masih berjalan).
  5. Asy-Syeikh Hazim Solah Abu Ismail (digugurkan dengan alasan ibunya memohon warganegara Amerika).
Yang akan mendapat tentangan dari 2 calon popular dari Regim Mubarak yang lalu iaitu :
  1. Amru Musa, bekas Menteri Luar Mesir dan Setiausaha Liga Arab.
  2. Dr Ahmad Syafiq, bekas Perdana Menteri Mesir.
Bilangan undi bagi calon Islamis juga akan pecah kerana persaingan diantara ketiga-tiga calon diatas.

Sahabat yang dimuliakan,
Ikhwan Muslimin terpaksa mengemukakan calun Presiden kerana perlembagaan Mesir memberi kuasa mutlak kepada Presiden dan dapat mengatasi kuasa ahli parlimen . Presiden Mesir mempunyai kuasa veto untuk membatalkan keputusan parlimen. Oleh itu untuk menjamin keberkesanan perlaksanaan undang-undang Mesir ke arah perlaksanaan undang-undang Islam maka keharusnya tidak wujud pertembungan di antara keputusan parlimen dengan pendapat presiden maka Ikhwan Muslimin merasakan bahawa seorang ahli Ikhwan Muslimin perlu mengambil bahagian dalam pertandingan Presiden Mesir dan menolak calun Presiden daripada bekas menteri kabinet Mubarak dan golongan sekular yang lain.

Sunday, April 29, 2012

Siapakan Pemimpin Yang Mendapat Rahmat Allah SWT?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap negara di dunia ini perlukan pemimpin yang akan mengetuai dan mentadbir negara tersebut. Berjaya atau mundurnya sesebuah negara adalah bergantung kepada corak kepimpinan ketua kerajaan dan ahli-ahli kabinetnya yang akan melaksanakan pembangunan dan pentadbiran. Jika mereka semua jujur dan beramanah, tidak ambil rasuah dan mengutamakan rakyat yang berada dibawah pemerentahannya maka akan aman dan berbahagialah negara tersebut. Tetapi sekiranya ketua negara dan ahli kabinetnya rasuah dan mengutamakan kroni dan ahli keluarga maka negara tersebut akan mengalami kehancuran.

Pemimpin yang dirahmati Allah SWT adalah pemimpin yang sentiasa mendatangkan pertolongan, rahmat dan keberkahan-Nya. Tapi pemimpin yang jauh dari rahmat Allah SWT adalah pemimpin yang tidak adil, tidak mengambil peraturan dan undang-undang Allah SWT, maka kepemimpinannya itu akan mendatangkan kesulitan, azab yang berujung kepada kemusnahan dan kehancuran, oleh kerana itu sangat penting kita mengetahui kriteria pemimpin yang dirahmati Allah SWT.
 
Terdapat enam kriteria pemimpin yang dirahmati Allah:

Pertama : Pemimpin yang menyedari kesalahannya dan mahu memperbaikinya.

Firman Allah SWT maksudnya : "Dia berkata: 'Hai kaumku mengapa kamu minta disegerakan keburukan sebelum (kamu minta) kebaikan? Hendaklah kamu meminta ampun kepada Allah, agar kamu mendapat rahmat'.". (Surah an-Naml ayat 46)

Kedua : Pemimpin yang mentaati Allah dan Rasul-Nya.

Firman Allah SWT maksudnya : "Dan taatilah Allah dan Rasul, supaya kamu diberi rahmat’’.(Surah Ali-Imran ayat 132).

Ketiga : Pemimpin yang membawa keredaan, keselamatan, cahaya dan jalan yang lurus.

Firman Allah SWT maksudnya : ‘‘Dengan kitab itulah Allah menunjuki orang-orang yang mengikuti keredaan-Nya ke jalan keselamatan dan (dengan kitab itu pula) Allah mengeluarkan orang-orang itu dari gelap gulita kepada cahaya yang terang benderang dengan seizin-Nya, dan menunjuki mereka ke jalan yang lurus’’.(Surah al-Maaidah ayat 16)

Keempat : Pemimpin yang berbuat baik.

Firman Allah SWT maksudnya : "Dan janganlah kamu membuat kerusakan di muka bumi, sesudah (Allah) memperbaikinya dan berdoalah kepada-Nya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dikabulkan). Sesungguhnya rahmat Allah Amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik’’. (Surah al-’Araf ayat 56)

Kelima : Pemimpin yang menunaikan solat, zakat, dan mencegah perbuatan keji dan mungkar.

Firman Allah SWT maksudnya : ‘‘Dan dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat, dan taatlah kepada rasul, supaya kamu diberi rahmat’’. (Surah an-Nur ayat 56)

Firman-Nya lagi yang bermaksud : ‘‘Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. mereka menyuruh (mengerjakan) yang makruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan Rasul-Nya, mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana’’. (Surah at-Taubah ayat 71)

Mendirikan solat merupakan gambaran dari hubungan yang baik dengan Allah SWT, sedangkan menunaikan zakat merupakan gambaran dari keharmonian hubungan dengan sesama manusia. Makruf adalah suatu istilah yang berkaitan dengan segala sesuatu yang dianggap baik oleh agama, akal dan budaya, dan sebaliknya  mungkar pula adalah perbuatan yang berlawanan dengan makruf. Dari gabungan itu semua, seseorang yang diberi kedudukan oleh Allah SWT untuk memerentah satu negara, ia berkewajiban untuk melahirkan suatu masyarakat yang hubungannya dengan Allah baik, kehidupan masyarakatnya harmoni dan agama, akal dan budayanya terpelihara.

Keenam : Pemimpin yang mampu mengatasi konflik dan perselisihan di dalam masyarakat.

Firman Allah SWT maksudnya : ‘‘Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara, sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat’’.(Surah al-Hujurat ayat 10)

Sahabat yang dimuliakan,
Memimpin rakyat bukan berbuat jasa, tetapi ianya adalah melaksanakan amanah dan tanggungjawab.

Jika ditanya "Siapa mahu jadi pemimpin?" Pasti ramai yang akan bukan setakat menawarkan diri malah menjadi buruan dan rebutan. Di kebanyakan negara perebutan untuk menjadi pemimpin hingga mencetuskan persaingan sengit, persengketaan, permusuhan, perbalahan, berbunuhan malah hingga ke peringkat tercetusnya perang saudara. Saling berdendam, jatuh menjatuh, kutuk mengutuk, tuduh menuduh, guling mengguling, rampas kuasa adalah perkara biasa sahaja.

Realiti ini sedang berlaku di seluruh dunia. Perebutan untuk menjadi pemimpin itu merupakan simbol cinta dunia yang keterlaluan. Masing-masing terlalu gairan dan bercita-cita melihat kepada habuan dan imbuhan yang akan diperolehi. Pihak yang sedia berada di persada kepimpinan pula sedaya upaya mempertahankan kedudukan itu kerana terlalu sayangkan habuan dan keistimewaan yang dikecapi selama ini.

Biarpun banyak seruan dan peringatan dibuat agar tidak menjadikan kepimpinan itu sebagai lubuk kekayaan, namun sukar diterima seruan tersebut kerana terbukti mereka yang memiliki jawatan kepemimpinan itu telah dan sedang tenggelam dalam lautan kekayaan yang melampau. 

Keistimewaan duniawi inilah yang sering menjadi perhitungan dalam mendorong usaha keras untuk berada di tampuk kepimpinan. Tidak kurang juga yang melihat peluang lain di antaranya ialah populariti dan meningkatkan pengaruh dalam masyarakat.

Jika tawaran kepimpinan itu tanpa habuan, kelebihan, kemudahan atau keistimewaan mungkin ramai tidak ghairah, tidak memberi sebarang reaksi atau sekadar diterima dengan tawar dan hambar. Jika dilantik begitu saja mungkin ditolak dengan alasan membuang masa, membebankan tenaga dan menghabiskan harta benda.

Di sinilah kelihatannya sebagai bukti bahawa tiada yang memandang dengan penuh keyakinan bahawa kepimpinan itu satu amanah besar, berat dan penuh tanggungjawab di hadapan Allah SWT. Hampir tiada yang melihat kepimpinan itu adalah soal siapa mahu tetapi siapa mampu. 

Sahabat yang dikasihi,
Oleh kerana pemimpin yang akan kalian pilih adalah perkara besar , kalian akan bertanggungjawab dihadapan Allah SWT jika kalian silap memilihnya, maka kalian perlulah berhati-hati jangan salah pilih pemimpin. Tangan kalian yang akan mengundi dan memangkah calun yang bertanding perlulah dibuat semata-mata kerana Allah SWT. Jangan gadaikan masa depan kalian diakhirat dengan memilih calun yang rasuah, menentang hukum-hukum Allah SWT dan calun yang boleh menarik kalian ke neraka. 

Walaupun tangan kalian cukup ringan memangkah tetapi berat semasa Mizan nanti samaada berat kepada pahala atau berat kepada dosa. Berat kepada pahala apabila kalian memilih pemimpin yang memiliki enam ciri-ciri di atas dan berat kepada dosa apabila calun yang kalian pilih menghina Islam, tidak taat kepada perintah Allah SWT dan Rasul-Nya, tidak suka kepada hukum hudud, membiarkan dan menggalakkan maksiat bermaharaja lela, munutup pintu rundingan dengan rakyat, rasuah dan menghina ulama dan menyekat dakwah Islam.

Kepimpinan juga sama seperti bidang lain yang mestilah berasaskan kelayakan. Layaknya seseorang menjadi pemimpin itu adalah kerana dirinya memang memiliki bakat semulajadi, dapat pula memenuhi ciri-ciri kewibawaan dan masak dengan selok belok peranan kepimpinan.

Terlalu luas dan banyak aspek yang perlu difahami dan dihayati oleh seseorang yang bergelar pemimpin. Namun dari keseluruhan aspek itu dapat dirumuskan berdasarkan pesanan Sayidina Umar Ibnu Khattab r.a kepada para pemimpin negeri dan daerah yang hadir dalam pertemuan bulanan. 

Kata Sayidina Umar: "Aku sangat kecewa dan benci kepada orang yang pintar tetapi tidak bertakwa. Kerana tanpa ketakwaan kepintaran akan membawa banyak kerosakan kepada umat.

Aku juga sangat kecewa terhadap orang yang bertakwa tetapi dungu. Kerana orang itu dirinya baik tetapi tidak tahu melaksanakan urusan umat secara teratur dan sempurna."

Bersandarkan kepada intipati pesanan Saidina Umar Ibnu Khattab tersebut bahawa mereka yang berkelayakan menjadi pemimpin itu mesti memiliki dua perkara pokok. Pertama; ketakwaan, kedua; kepintaran.

Jika pemimpin itu bertakwa, segala urusannya dibantu dan dipermudahkan oleh Allah SWT. Sangat penting para pemimpin dibantu oleh Allah SWT, kerana dengan demikian itu akan terjamin segala urusannya tepat menurut kehendak Allah SWT dan RasulNya.

Pemimpin bertakwa apabila menjadi pemimpin dia akan tetap teguh pendirian sebagai wakil Allah SWT. Dia tidak mewakili dirinya atau tidak mewakili mana-mana pihak. 

Wakil Allah SWT (khalifah) di atas bumi ini, dia tidak akan memihak kepada sesiapapun. Keadilan akan terjamin di dalam kepimpinannya. Kerana Allah SWT itu Maha Adil maka pemimpin yang mewakili Allah SWT pasti berlaku adil.

Pemimpin bertakwa bukan sahaja perkara haram atau makruh diketepikannya kerana yang haram itu berdosa dan yang makruh itu dibenci oleh Allah SWT. Orang bertakwa, dibenci oleh Allah SWT pun sangat dibimbanginya. Malah perkara halal pun sangat berhati-hati. Kerana yang halal itu kalau berbentuk material, keharusan memilikinya tetap ditakuti kerana hisab yang lama di akhirat nanti.

Pemimpin bertakwa adalah seorang yang sering membuat muhasabah dirinya, sama ada dalam hubungannya dengan Allah SWT dan hubungannya dengan manusia atau urusan manusia. 

Kecacatan, kelalaian lebih-lebih derhaka kepada Allah SWT sangat ditakutinya kerana dengan penuh sedar bahawa dia sedang melakukan kerja kerja Allah SWT. Allah SWT tidak pandang atau dengan kata lain tidak ada nilai bagi orang yang membuat kerja Allah SWT tetapi jauh dari Allah SWT.

Kecacatan dalam urusan manusia di bidang kebajikan, pendidikan, ekonomi, keperluan kehidupan dan sebagainya akan menjadikan rakyatnya membenci atau memusuhinya. Lebih-lebih lagi ditakuti kalau gagal memimpin dan mendidik hati manusia supaya kenal, taat dan takut kepada Allah SWT.

Penyebab perpecahan adalah sifat mazmumah. Sikap suka disanjung, suka dipuja hingga taksub, suka mempromosi diri adalah mazmumah. Amat penting bagi pemimpin mengenal sifat mazmumahnya. Kerana mazmumah dirinya itu boleh mencacatkan kepimpinannya. Ego, pemarah, tamak, diktator, bakhil membuatkan rakyat benci dan memusuhinya. Hanya pemimpin bertakwa sahaja yang mampu mendidik diri dan mendidik rakyat.