Saturday, July 7, 2012

Amalkan Solat Berjemaah Di Masjid Dan Membaca Doa Untuk Ke Masjid

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
 Sabda Rasulullah SAW :

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ، قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :إِذَا رَأَيْتُمُ الرَّجُلَ يَعْتَادُ الْمَسْجِدَ فَاشْهَدُوا لَهُ بِالْإِيمَانِ

Abu Said al-Khudri meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW. bersabda: “Bila kamu melihat seseorang yang sentiasa berulang alik ke masjid, maka bersaksilah kepadanya dengan keimanan”. (Hadis riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibn Majah dan lain-lain)

Sesungguhnya orang mukmin akan berusaha untuk melaksanakan solat berjemaah di masjid kerana fadilat solat berjemaah adalah 27 kali lebih baik daripada solat bersendirian. Walaupun seorang yang solat bersendirian terlepas tanggungjawabnya menunaikan rukun Islam ke dua tetapi dia telah meninggalkan satu sunah yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah SAW iaitu solat berjemaah di masjid.

Nabi SAW bersabda maksudnya : "Solat berjemaah itu lebih baik daripada solat bersendirian 27 kali ganda” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Apabila mendengar seruan azan untuk solat fardu maka terdapat doa yang diajarkan oleh Nabi SAW untuk di amalkan untuk kita bersiap-siap ke masjid. Doa tersebut adalah seperti berikut :

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ فِيْ قَلْبِيْ نُوْرًا، وَفِيْ لِسَانِيْ نُوْرًا، وَفِيْ سَمْعِيْ نُوْرًا، وَفِيْ بَصَرِيْ نُوْرًا، وَمِنْ فَوْقِيْ نُوْرًا، وَمِنْ تَحْتِيْ نُوْرًا، وَعَنْ يَمِيْنِيْ نُوْرًا، وَعَنْ شَمَالِيْ نُوْرًا، وَمِنْ أَمَامِيْ نُوْرًا، وَمِنْ خَلْفِيْ نُوْرًا، وَاجْعَلْ فِيْ نَفْسِيْ نُوْرًا، وَأَعْظِمْ لِيْ نُوْرًا، وَعَظِّمْ لِيْ نُوْرًا، وَاجْعَلْ لِيْ نُوْرًا، وَاجْعَلْنِيْ نُوْرًا، اَللَّهُمَّ أَعْطِنِيْ نُوْرًا، وَاجْعَلْ فِيْ عَصَبِيْ نُوْرًا، وَفِيْ لَحْمِيْ نُوْرًا، وَفِيْ دَمِيْ نُوْرًا، وَفِيْ شَعْرِيْ نُوْرًا، وَفِيْ بَشَرِيْ نُوْرًا. [اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِيْ نُوْرًا فِيْ قَبْرِيْ … ونُوْرًا فِيْ عِظَامِيْ ] [وَزِدْنِيْ نُوْرًا، وَزِدْنِيْ نُوْرًا، وَزِدْنِيْ نُوْرًا]

Maksudnya : "Ya Allah ciptakanlah cahaya di hatiku, cahaya di lidahku, cahaya di pendengaranku, cahaya di penglihatanku, cahaya dari atasku, cahaya dari bawahku, cahaya di sebelah kananku, cahaya di sebelah kiriku, cahaya dari depanku, dan cahaya dari belakangku. Ciptakanlah cahaya dalam diriku, perbesarlah cahaya untukku, agungkanlah cahaya untukku, berilah cahaya untukku, dan jadikanlah aku sebagai cahaya. Ya Allah, berilah cahaya kepadaku, ciptakan cahaya pada urat sarafku, cahaya dalam dagingku, cahaya dalam darahku, cahaya di rambutku, dan cahaya di kulitku. Ya Allah, ciptakanlah cahaya untukku dalam kuburku … dan cahaya dalam tulangku. Tambahkanlah cahaya untukku, tambahkanlah cahaya untukku, tambahkanlah cahaya untukku" (Hadis Riwayat Bukhari dalam Al-Adab Al-Mufrad no. 695)

Huraiannya :

Nabi SAW mengajarkan kepada kita bahawa apabila kita berniat untuk ke masjid untuk solat fardu maka berdoalah kepada Allah SWT supaya diri kita diliputi cahaya, bermula daripada hati kita (hati adalah raja punca segala kebaikan ) kemudian lidah kita (supaya lidah membaca al-Quran, menyampaikan ilmu dan mengajak kebaikan), pendengaran kita (supaya telinga banyak mendengar perkara baik, majlis ilmu dan bacaan al-Quran), penglihatan kita (supaya mata digunakan untuk melakukan ketaatan).

Kemudian kita memohon kepada Allah SWT memberikan cahaya kepada 6 dimensi (atas, bawah, kanan, kiri, depan dan belakang) kenapa perlu kepada 6 dimensi? Ini adalah kerana iblis berjanji di hadapan Allah SWT agar dia akan menggoda anak cucu Adam dalam semua arah. Oleh itu kita minta perlindungan Allah SWT daripada godaan dan hasutan iblis dan syaitan. Cahaya yang meliputi 6 dimensi akan menjadi penghadang dan pendinding daripada gelombang buruk yang dibawa oleh iblis dan syaitan.

Iblis telah berjanji akan menipu dan memperdaya manusia dari setiap penjuru hidup, dari depan ,dari belakang,  dari kanan, dan dari kiri.

Ini telah di nyatakan dalam Al Quran Surah Al A'raf Ayat 16-17 yang bermaksud, "Iblis berkata, oleh kerana engkau (wahai Tuhan) menyebabkan aku tersesat (maka) sesungguhnya aku akan bersungguh sungguh menghalang mereka (daripada)  jalan Mu yang lurus.Kemudian aku datangi mereka dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka.(Sehingga) Engkau tidak akan dapati kebanyakkan mereka bersyukur".

Inilah janji iblis yang akan terus mensabotaj dan merosakkan manusia melalui hasutan dan gangguannya dengan apa cara sekalipun. Jiwa iblis penuh dengan hasad dengki dan dendam kesumat yang tiada had kepada Nabi Adam a.s. dan keturunannya. Dan sifat ini telah di warisi oleh syaitan-syaitan manusia pada hari ini untuk merancakkan lagi kerja iblis.Dan pada akhir zaman serangannya menjadi bertambah hebat, lebih cangih lagi di sokong dan di bantu oleh syaitan yang berupa orang-orang kafir, fasik dan munafik.

Kita mohon lagi supaya Allah SWT ciptakan cahaya dalam diri kita, urat saraf, daging, darah, rambut, kulit dan  setiap anggota dalam tubuh kita. Perlu diingat bahawa iblis boleh menggoda kita melalui saluran darah.  Akhir sekali kita memohon agar cahaya juga diberikan untuk kubur kita (di alam barzakh) dan cahaya dalam tulang kita.

Sahabat yang dimuliakan,
Doa ini nampak seperti biasa sahaja sehinggakan kita jarang mengamalkan doa ini. Jika kita kaji dengan teliti sesungguhnya doa ini lengkap dan sempurna. Memohon cahaya bermaksud kita memohon rahmat, kebaikan, ketenangan dan keberkatan. Semua malaikat yang mulia diciptakan oleh Allah SWT daripada cahaya.

Jika cahaya rahmat menguasai diri kita maka iblis dan syaitan tidak akan dapat menggoda dan menghasut kita untuk melakukan dosa dan maksiat. Cahaya orang mukmin ini juga akan menerangi ketika berada di alam barzakh dan di Padang Mahsyar kerana di kedua-dua tempat tersebut adalah tempat yang gelap gelita. Nabi SAW akan dapat mengenali umatnya di akhirat nanti apabila baginda melihat umatnya yang mukmin akan bercahaya seperti cahaya matahari atau cahaya bulan purnama.


Oleh itu marilah kita beramal dengan sunah dan ajaran Nabi SAW  dalam kehidupan kita setiap hari. Janganlah tinggalkan solat berjemaah di masjid atau disurau dan teruskan berdoa dengan doa di atas sumoga kita sentiasa di kurniakan cahaya rahmat dan cahaya ketenangan oleh Allah SWT di dunia dan akhirat.Friday, July 6, 2012

Nasihat Ayah Mertua Kepada Menantu Lelaki Di Hari Perkahwinannya

Assalamualaikum warah matuallahi wabarakatuh

Anakku,
Hari ini hari bersejarah untukmu,
Kau telah dihijab kabulkan dengan anak perempuanku,
Kini tanggungjawab ayah telah berpindah kepadamu,
oleh itu terimalah anak ayah seadanya.
terimalah dengan hati yang penuh reda.

Didiklah dia dengan sebaik-baiknya,
berlemah lembutlah jika kau menasihatinya,
kerana sesungguhnya lemah lembut adalah hikmah yang paling baik,
berilah kasih sayangmu kepadanya nescaya dia akan membalas kasih sayangmu.

Pastikan aurat isterimu terpelihara ketika keluar rumah,
tidak berhias dan berbau-bauan kepada bukan mahramnya.
kerana jika auratnya terdedah kau akan ditanya oleh Allah SWT
di akhirat nanti.

Berilah nafkah zahir dan batin sekadar kemampuanmu,
kerana setiap ringgit yang kau gunakan untuk keluargamu merupakan sedekah disisi Allah SWT.
Carilah rezeki yang halal kerana keluar  bekerja mencari nafkah seumpama berjihad dijalan Allah SWT.

Berikanlah ilmu agama pada isterimu,
Jika kau tidak mampu ajaklah dia ke masjid supaya ada guru yang mendidiknya.

Anakku,
Kau telah terpilih menjadi nakhoda bahtera kehidupanmu,
Maka teruskan perjalananmu dengan berhati-hati supaya tidak tersesat diperjalanan,
Jika tersalah haluan kembalilah kepangkal jalan.
Ambillah panduan al-Quran dan sunah Nabi-Nya
nescaya kau tidak akan sesat selama-lamanya.

Jauhkan daripada bisikann syaitan dan nafsu amarahmu
kerana kedua-duanya boleh menyebabkan kau lari daripada rahmat Allah SWT.

Hidup berumah tangga tidak sama semasa bujang,
kini kau perlu berkongsi segala-galanya.
Ranjau, onak dan duri perlu diharungi bersama.
Banyakkan bersabar dan bertenang dalam kau membuat keputusan,
jangan mudah berkeras dengan pendapat sendiri, banyakkan berbincang kerana sesungguhnya bersyura banyak menfaatnya.

Anakku,
Jika kau izinkan dia bekerja pantau pergaulannya supaya sentiasa tidak terkeluar daripada batasan syarak.

Bersikap tegas dan lemah-lembut terhadap isterimu kerana sesungguhnya kaum wanita itu dijadikan dari tulang rusuk dan  luruskannlah dengan perlahan dan apabila tidak diluruskan, ia sentiasa bengkok selama-lamanya.

Berilah pujian terhadap isterimu kerana wanita suka dipuji dan 
berilah hadiah ketika menyambut hari kelahirannya demi mengeratkan kasih sayang.
Nabi SAW sering memberi hadiah kepada isteri-isteri baginda.

Anakku,
Laut tidak sentiasa tenang, ada pasang surutnya.
Begitu juga kehidupan berumah tangga, adakala gembira ada kalanya bergelora.
Jika kau dapati isterimu menderhakaimu,
maka berilah nasihat yang baik kepadanya, 
jika tidak berkesan pisahkan tempat tidurmu,
jika masih tidak berhasil maka pukullah sekadar mengingatkannya bukan untuk mencederakannya.

Carilah pendamai yang baik , bertolak ansurlah kerana tidak rugi jika kau mengalah dalam perkara-perkara kecil.

Sesungguhnya Allah merahmati  suami yang sabar dan tenang mengatasi krisis rumah tangganya.dan mengelakkan perceraian.

Anakku,
Ayah sentiasa mendoakan kesejahteraanmu sekeluarga insya Allah berkekalan hingga bertemu di syurga.
Oleh itu jauhkan dirimu dan ahli keluargamu daripada seksaan api neraka.

Doa ayah untukmu berdua : “ Semoga Allah menghimpunkan yang terserak dari keduanya, memberkati mereka berdua dan kiranya Allah meningkatkan darjat keturunan mereka menjadi pembuka rahmat, sumber ilmu dan hikmah serta pemberi rasa aman bagi umat “

Wassalam. 

Nasihat Seorang Ayah Di Hari Perkahwinan Anak Perempuannya


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Anakku,

Kau baru saja di ijab kabulkan.

Kini kau telah menjadi isteri kepada suamimu,

Terlepas satu beban yang berat pernah ayah tanggung.

Kini tanggungjawab ayah telah berpindah kepadanya.

Anakku,

Ingatlah pesan ayah,

Kau akan berpindah dari rumah tempat engkau dibesarkan,

kepada tempat tidur yang engkau tidak kenal,

rakan hidup yang engkau tidak biasa dengannya.

Dialah suamimu, teman hidup yang akan bersamamu ketika susah dan senang.

Jagalah akhlak dan peribadimu.

Ingatlah adab-adab yang pernah ayah ajarkan kepadamu.

Janganlah kau bebankan suamimu dengan dosa-dosa yang kau cipta sendiri.

Bila keluar rumah jagalah auratmu, jangan berhias untuk orang lain.

Jagalah akhlakmu dan mintalah izin suamimu sebelum melangah keluar rumah.

Ketika dirumah, jagalah telinga, mata dan hidungnya...

Jangalah kau membiarkan dia mendengar sesuatu daripadamu melainkan yang baik,

janganlah membiarkan dia melihat sesuatu daripadamu melainkan yang cantik,

dan janganlah membiarkan dia mencium sesuatu daripadamu melainkan yang harum belaka.

Anakku,

Jadilah engkau wanita solehah yang akan menjadi perhiasan dunia yang terbaik.

Jika kau jaga empat perkara kau berpeluang memasuki mana-mana pintu syurga yang kau kehendaki.

Jagalah solatmu, puasamu, akhlakmu dan mentaati suamimu.

Anakku,

Sentiasalah kau menjaga iman dan takwamu dan membuangkan segala sifat-sifat keji yang ada di dalam hatimu.

Ingatlah bahawa hidup di dunia ini hanya sementara dan di akhiratlah kehidupan yang kekal abadi.

Sentiasalah kau jaga dirimu dari perbuatan keji dan hina.

Berhati-hatilah di dalam percakapan dan pergaulanmu supaya terhindar daripada kemurkaan Allah.

Jagalah lidahmu daripada mengumpat, memfitnah dan berkata dusta.

Banyakkan bersabar jika berlaku perselisihan di dalam keluargamu.

Sentiasalah kau melakukan ketaatan kepada Allah dan rasul-Nya dan bersedia menjadi isteri dan ibu solehah.

Anakku,

Allah tak pandang pada rupa zahirmu,

tetapi Allah pandang apa yang ada pada hatimu.

Kecantikan yang hakiki adalah terletak dihati, jiwa, akhlak dan akalmu.

Cantik pada hatimu bila hatimu reda dan berbaik sangka kepada Allah dan tidak tamakkan harta dunia.

Cantik pada jiwamu bila jiwamu kasih pada suamimu, anak-anakmu, anak yatim dan orang miskin.

Cantik pada akhlakmu bila sentiasa menutup aurat dan menjaga pergaulan sesama muslim.

Cantik pada akalmu bila akalmu suka menuntut ilmu dan mengutamakan matlamat ukhrawi lebih daripada matlamat duniawi.

Anakku,

Janganlah kau bebankan suamimu dengan perkara yang dia tidak mampu.

Bersyukurlah di atas rezeki yang dibawa pulang oleh suamimu, berpada-padalah apa yang ada.

Jauhkan dirimu daripada bermewah-mewah dan membazir kerana sesungguhnya membazir adalah saudara syaitan.

Ingat wahai anakku,

Syurga anak lelaki di bawah telapak kaki ibunya sedangkan syurga isteri di bawah telapak kaki suaminya.

Ramai wanita di neraka kerana mereka derhaka dan tidak bersyukur di atas rezeki suaminya.

Di hari yang berbahagia ini ayah doakan agar kau berbahagia bersama suamimu hingga bertemu di syurga.

Mendapat zuriat keturunan dan anak-anak yang soleh dan solehah, berbahagia di dunia dan akhirat.

Ayah teringat doa Nabi SAW dihari perkahwinan anak perempuannya Fatimah Azzahra dengan Saidina Ali bin Abi Talib :

“ Semoga Allah menghimpunkan yang terserak dari keduanya, memberkati mereka berdua dan kiranya Allah meningkatkan darjat keturunan mereka menjadi pembuka rahmat, sumber ilmu dan hikmah serta pemberi rasa aman bagi umat “

Ahkirkata ayah minta maaf padamu jika selama ayah mendidik dan membesarkanmu ayah melakukan kesalahan dan kesilapan dan tidak memberikan sepenuh kasih sayang padamu.

Diharap kau tidak menuntut diakhirat nanti kerana kelemahan ini.

Ayah tetap mendoakan kesejahteraanmu sekeluarga setiap kali lepas ayah mengerjakan solat insya Allah.

Thursday, July 5, 2012

Cadangan Perlaksanaan Hukum Hudud Perlu Di Lihat Secara Positif

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Isu hangat diperkatakan sekarang ini adalah isu hudud di Johor. Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemelah, Datuk Ayub Rahmat telah mencadangkan pelaksanaan hudud di Johor.

Datuk Ayub Rahmat yang turut mengakui ada membangkitkan cadangan menjadikan Johor sebagai negeri pertama melaksanakan hukuman berkenaan. Datuk Ayub berkata, cadangan itu dibangkitkan pada 20 Jun lalu pada mesyuarat pertama penggal Persidangan Kelima Dewan Undangan Negeri (Dun) Johor ke-12 dan Sidang Dun pada Disember tahun lalu.

Menurutnya, cadangan pelaksanaan hukum hudud sebenar yang dilaungkan olehnya itu boleh dimulakan dengan memberikan kefahaman berhubung hukuman berkenaan kepada semua masyarakat khususnya golongan bukan Islam.

Ramai pihak memberi komentar dan pandangan yang berbagai-bagai pandangan. Majoritinya bersetuju dengan cadangan tersebut tetapi ada pihak yang tidak bersetuju dan menentang saranan ini jika pihak bertanggungjawab di Johor cuba melaksanakannya.

Presiden MCA, Chuah Soi Lek menyifatkan Datuk Ayub Rahmat ' hilang akal' kerana mencadangkan hukum hudud dilaksanakan di Johor dan menegaskan MCA pasti akan menentang usaha terbabit.

Sebaliknya , kenyataan Ayub itu telah mendapat reaksi yang positif dari kalangan pimpinan PAS. Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat mengucapkan tahniah kepada Ayub sambil menyambut baik dan mengalu-alukan negeri Johor untuk merintis usaha itu sekiranya negeri berkenaan mampu berbuat demikian.

"Kelantan hadapi halangan (untuk laksana hudud) tapi jika Johor boleh buat dahulu, buatlah, silakan," katanya.

Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam menyokong penuh cadangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemelah Datuk Ayub Rahmat agar hukum hudud dilaksanakan di Johor, dan menggesa satu pelan induk berlandaskan hukum syariah perlu dirangka terlebih dahulu.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), En. Amidi Abdul Rahman berkata, pelaksanaan itu perlu diteliti supaya tidak menimbulkan sebarang kekeliruan kepada umat Islam.

“Kita bimbang masyarakat keliru dengan hukum hudud padahal ia merupakan sebahagian kecil daripada syariat Islam yang meliputi aspek kehidupan.

“Malah, kami ingin menyeru agar perkara ini dilihat secara objektif bukan dijadikan sebagai bahan untuk dipolitikkan ,” katanya.

Setiausaha Agung Pertubuhan Jemaah Islah Malaysia (JIM), En. Nahar Mohd Nor pula berkata, pelaksanaan hudud perlu dirancang dan dinilai secara keseluruhan agar, tidak timbul isu hanya negeri tertentu sahaja melaksanakan hukum tersebut.

“Jika hudud tidak diselaraskan dengan baik, ia boleh menimbulkan fitnah kerana dilakukan tanpa persiapan rapi.

Dalam Islam tidak ada "hudud PAS"atau "hudud UMNO" yang ada hanyalah satu undang-undang sahaja iaitu undang-undang Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Sebenarnya sebagai seorang muslim kita wajb beriman, percaya dan yakin bahawa hukum-hukum Allah SWT yang termaktub di dalam al-Quran dan hadis-hadis Nabi SAW adalah hukum terbaik untuk manusia untuk dilaksanakan dalam kehidupan manusia. Hanya perlaksanaan dan penguatkuasaannya perlu berperingkat-peringkat dan dilaksanakan dengan penuh cermat dan teliti dan dimulakan dengan penerangan mengenai kebaikan undang-undang Allah SWT kepada rakyat jelata samaada orang Islam atau bukan Islam.

Umat Islam tidak boleh menghina, merendah-rendahkannya dan menganggap hukum tersebut sebagai zalim dan tidak sesuai dalam masyarakat moden hari ini. Kerana sikap merendah-rendahkan hukum-hukum Allah SWT boleh merosakkan akidah dan boleh jatuh kepada murtad. Komen dan pandangan perlulah cermat dan berhati-hati kerana persoalan ini adalah soal akidah.

Jika terdapat kekeliruan daripada golongan bukan Islam terhadap hukum hudud, maka umat Islam dan mereka yang cintakan agama perlu bangkit menjelaskan dan mempertahankannya secara hikmah bukannya cara kasar dan beremosi. Presiden MCA keharusnya menghormati hak umat Islam mempertahankan kepercayaannya . Jika beliau meminta agar umat Islam perlu menghormati agama yang beliau anuti beliau juga perlu tahu untuk menghormati agama orang lain.

Kenapa umat Islam sungguh sensitif jika hak mereka (urusan keduniaan) yang dijamin oleh perlembagaan dipertikaikan oleh bangsa lain dan mereka sanggup berdemontrasi dan membuat lapuran polis. Tetapi jika hak Allah SWT (hukum hudud) cuba dipertikaikan oleh orang lain mereka diam membisu 1000 bahasa.!!!Adakah hak manusia lebih mulia daripada hak Allah SWT?

Sahabat yang dimuliakan,
Cadangan yang di berikan oleh Datuk Ayub perlu disokong dan difikirkan bersama oleh kerajaan negeri Johor , kerajaan Pusat, para alim ulama, pakar undang-undang Islam, para mufti dan pertubuhan Islam (NGO Islam) bagaimana harus dimulakan untuk merealisasikan hukum hudud di negeri Johor Darul Takzim. Perlu ada rangka kerja, persediaan untuk menggubal dan meminda undang-undang syariah negeri (pindaan enakmen jenayah syariah) . Enakmen jenayah syariah ini perlu dilulusan di Persidangan Dewan Undangan Negeri Johor dan di perkenankan oleh Sultan sebagai ketua agama.

Di harapkan cadangan yang baik ini dapat di realisasikan di negeri Johor sebagaimana Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) telahpun diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan dan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Trengganu 1423H/2002M telah pun diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Trengganu.

Sahabat yang di kasihi,
Kita memberi sokongan kepada hukum hudud yang di cadangkan untuk dilaksanakan oleh negeri-negeri di semenanjung adalah kerana hukum tersebut adalah hukum Allah SWT yang telah lama ditinggalkan oleh umat Islam selepas kejatuhan Khilafah Islamiah Uthmaniah di Turki . Umat Islam telah dikelirukan oleh musuh-musuh Islam dengan menyatakan bahawa hukum hudud sudah ketinggalan zaman dan tidak sesuai, sehingga umat Islam sendiri menjadi juara yang menentangnya dan ada pula bekas pemimpin negara menyatakan hukum hudud tidak ada di dalam al-Quran. Kekeliruan inilah yang perlu diperbetulkan, dan tanggungjawab umat Islam yang faham tanggungjawab agama untuk menjelaskan kefarduannya dan cuba menghilangkan kekeliruan dan salah faham.

Kita faham dan akui apabila kita memahami kewajipan kepada perlaksanaannya ini bukanlah bermakna kita setuju hukum ini dilaksanakan terus tanpa kepada kajian yang mendalam atau tanpa penjelasan dan penerangannya kepada rakyat seluruhnya. Perlu difahami bahawa hukum hudud adalah sebahagian kecil daripada hukum-hukum Allah SWT yang lengkap dan sempurna, masih banyak ruang-ruang peraturan Islam lain yang perlu kita dahulukan dalam perlaksanaannya. Sebagai contoh penerapan nilai-nilai ahklak yang murni, pentadbiran yang jujur dan amanah, sifat berjimat cermat dan tidak boros, agihan kekayaan negara secara adil dan saksama, membina sifat jati diri dikalangan rakyat saling bekerjasama dan mengwujudkan perpaduan.

Pemerentah yang adil pula perlu memberi rawatan perubatan dan pendidikan percuma kepada rakyat, tidak mengswastakan bekalan air dan bekalan tenaga letrik, mengawal harga barang-barang keperluan dan membenteras amalan rasuah, kronism dan tidak membenarkan kekayaan negara dikuasai oleh ahli keluarga pemerentah.

Oleh itu semua umat Islam perlu melihat cadangan hukum hudud di negeri Johor atau negeri-negeri lain secara positif dan tidak ada prajudis terhadap hukum-hukum Allah SWT.

Kedatangan Syaaban Menandakan Hampirnya Kita Dengan Ramadan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dibulan Syaaban ini Rasulullah SAW menggalakkan umatnya perbanyakkan amalan-amalan sunat sebagai persiapan menyambut kehadiran Ramadan al-Mubarak. Digalakkan puasa sunat, sedekah, iktikaf di masjid, solat malam dam membaca al-Quran.

Rasulullah SAW berdoa yang bermaksud : "Ya Allah berkati kami (apa yang kami buat) dalam Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami Ramadan."

Ramadan adalah bulan terbaik dalam setahun. Didalamnya kita berpuasa, solat sunat terawih, iktikaf di masjid, membaca al-Quran, sedekah, menjamu untuk berbuka puasa dan mengintai Lailatul Qadar. Setiap saat dalam Ramadan mengandungi jutaan keampunan dan rahmat.

Sesiapa yang terlepas dari memanfaatkan bulan Ramadan dianggap celaka. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Celakalah orang yang mendengar namaku disebut tidak berselawat, celakalah mereka yang mendapati kedua ibu bapanya telah tua tetapi tidak berbakti kepada mereka, dan celaka bagi sesiapa yang bertemu dengan Ramadan tetapi tidak mendapat apa-apa daripadanya."

Tidak mungkin setibanya Ramadan kita mampu terus membuat banyak ibadat. Baki beberapa hari lagi ini perlulah kita melatih diri untuk perbanyakkan amalan-amalan sunat, ringan-ringankan tangan bersedekah, membiasakan diri untuk terus solat lima waktu berjemaah, menghadirkan diri setiap majlis-majlis ilmu di masjid atau disurau. Cuba mengurangkan aktiviti-aktivit yang kurang bermanfaat dan di isi dengan program-program yang meningkatkan ilmu dan iman kita kepad Allah SWT.

Puasa menjinakkan nafsu atau kehendak dalaman diri kita. Nafsu yang liar menjadi tunggangan syaitan. Jadilah diri itu tempat longgokan kejahatan dan kebutaan. Ia liat dari mentaati Allah, ego terhadap manusia, suka berihat-rihat daripada membuat kebajikan, buta akhirat dan tamakkan dunia.

Semasa Allah hendak mencipta Adam a.s., dicipta-Nya komposisi manusia iaitu akal dan nafsu. Akal dipanggil menghadap, Akal tampil dengan hormat. Dipanggil pula nafsu. Sombong, degil dan tidak menghadap. Dihumban nafsu kedalam neraka selama 100 tahun. Dipanggil menghadap lagi. Engkar juga. Dihumbankan lagi ke neraka selam 100 tahun. Dipanggil menghadap, masih engkar. Selepas seksaan 100 tahun ketiga baru ia sudi menghadap Allah.

Betapa degil dan liarnya nafsu. Menurut Imam Ibnu Qayyim al-Jauzi, puasa dapat menyelesaikan penyakit lebih makan dan minum, solat malam dapat mengubati penyakit lebih tidur dan iktikaf di masjid dapat mengubati penyakit lebih bergaul yang tidak berfaedah.

Sahabat yang dimuliakan,
Kita sekarang ini berada dipertengahan bulan Syaaban. Hanya tinggal beberapa hari lagi insya Allah jika dipanjangkan umur kita akan bertemu dengan Ramadan 1433 Hijrah. Sebagai peringatan jika ada dikalangan kita yang masih belum mengqadakan puasa maka eloklah disegerakan kerana jika masuk sahaja bulan Ramadan sedasngkan kita masih berhutang puasa maka akan di denda dengan fidyah kerana kelewatan mengqada puasa yang ditinggalkan pada tahun lepas.

Oleh itu buatlah persiapan sebaik mungkin di bulan Syaaban ini sebagi usaha terakhir sebelum kedatangan bulan yang penuh keberkatan dan di khususkan untuk umat Rasulullah SAW  iaitu bulan Ramadan al-Mubarak.

Wednesday, July 4, 2012

Banyakkan Berdoa Di Malam Nisfu Syaaban.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Pada malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban) adalah salah satu malam yang mustajab doa. Umat Islam digalakkan pada malam Nisfu Syaaban banyakkan berdoa dan memohon keampunan disisi Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda maksudnya : “Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampuni semua hamba-hambaNya kecuali yang musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” (Hadis Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain). Al-Albani mensahihkan hadis ini dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah. (jilid 3, .m.s. 135, cetakan: Maktabah al-Ma`arf, Riyadh)

Hadis di atas merupakan hadis yang sahih dari Rasulullah SAW berkenaan fadhilat Nisfu Syaaban.

Berdasarkan hadis di atas hanya dua golongan manusia sahaja yang tidak akan diampunkan oleh Allah SWT iaitu :

Pertama : Orang yang syirik kepada Allah SWT.

Kedua : Orang yang bermusuhan iaitu yang memutuskan silaturahim.

Huraiannya :  

Pertama : Orang yang syirik kepada Allah SWT.

Dosa yang paling besar disisi Allah SWT. adalah syirik kepada-Nya.  Allah SWT. tidak akan ampunkan dosa mereka yang mati dalam keadaan syirik kepada-Nya.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Orang-orang yang beriman dan tidak mencampuradukkan iman mereka dengan kezaliman (syirik), mereka itulah orang-orang yang mendapat keamanan dan mereka itu adalah orang-orang yang mendapat petunjuk."
(Surah al-An'aam ayat 82)

Para sahabat Rasulullah SAW keberatan dengan ayat ini, dan bertanya kepada baginda, "Hai Rasulullah, siapa orang yang tidak menzalimi dirinya sendiri?". Maka, baginda menjawab, "Maksud ayat ini bukan begitu, tetapi maksudnya adalah syirik. Bukankah kalian mendengar nasihat Luqman kepad anaknya, "Wahai anakku, janganlah engkau menyekutukan Allah kerana sesungguhnya perbuatannya ini adalah dosa (kezaliman) besar."
(Hadis Riwayat Muttafaq alaih).

Syirik besar (akbar) adalah menyekutukan Allah dengan yang lain. Misalnya dalam agama Kristian mengatakan bahawa Nabi Isa itu sebagai anak tuhan. Semua agama penyembah berhala, yang menjadikan patung-patung berhala sebagai perantaraan dengan Allah SWT. dan menganggap dewa-dewa mempunyai kuasa seperti Tuhan. Mempercayai dan meyakini bahawa jin-jin dan syaitan mempunyai kuasa yang boleh mudaratkan manusia dan meminta pertolongan kepadanya. Termasuk syirik besar (akbar) juga meyakini undang-undang ciptaan manusia lebih baik dan lebih adil daripada undang-undang ciptaan Allah SWT dan menganggap undang-undang ciptaan Allah SWT seperti hudud, qisas dan diat itu sudah ketingalan zaman dan  tidak sesuai dalam masyarakat majmuk.

Sekiranya seseorang telah melakukan syirik maka perlulah dia kembali mengucapkan dua kalimah syahadah dan bertaubat nasuhah kepada Allah SWT barulah dosanya akan diampunkan oleh Allah SWT.

Kedua : Orang yang bermusuhan iaitu yang memutuskan silaturahim.

Perlu diingat bahawa kita tidak boleh memutuskan silaturahim kerana dengan memutuskan silaturahim itu boleh menyebabkan mendapat kutukan dan laknat Allah Subhanahu Wata'ala serta tidak akan dimasukkan ke dalam syurga, sebagaimana hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya :

"Dari Al-Zuhri bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya  : "Tidak akan masuk syurga bagi yang memutuskan silaturahim".
(Riwayat Al-Imam Muslim)

Adalah menjadi kewajipan setiap muslim untuk menjaga hubungan silaturahim dengan sebaik-baiknya. Janganlah disebabkan masalah kecil dan remeh-temeh menyebabkan hubungan menjadi renggang atau retak. Perkara sebegini boleh menimbulkan ketegangan yang menyebabkan mereka bermasam muka, saling benci-membenci, fitnah-memfitnah dan akhirnya boleh memporak-perandakan hubungan silaturahim dalam berkeluarga dan bermasyarakat.
 
Termasuk di dalam perbuatan memutuskan silarurahim apabila sekumpulan anggota jemmah Islam keluar daripada jemaah dan membuat fitnah dan  memecahbelahkan anggota jemaah sedia ada.

Begitulah juga dalam menghubungkan silaturahim ini Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah menyuruh seorang sahabat untuk tidak memutuskan hubungan silaturahim walaupun ia dizalimi atau disakiti oleh saudaranya itu, sebagaimana hadis yang telah diriwayatkan oleh Imam Muslim : Bahawa seorang sahabat bertanya kepada Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam : "Sesungguhnya saya mempunyai keluarga dan saya menghubungkan silaturahim dengan mereka tetapi mereka memutuskannya dan saya berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berbuat jahat kepada saya dan saya memaafkan mereka tetapi mereka berlaku zalim terhadap saya. Bolehkah saya buat sebagaimana yang mereka buat?"

Sabda Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam : "Tidak boleh dan jika kamu buat yang demikian bererti kamu juga telah memutuskan silaturahim dengan mereka. Tetapi bersikap mulialah terhadap mereka dan teruskanlah menghubungkan silaturahim dengan mereka kerana sesungguhnya pertolongan Allah sentiasa bersama kamu selagi kamu berbuat yang demikian".

Firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah Muhammad ayat 22-23 yang maksudnya :
"Kalau kamu tidak mematuhi perintah maka tidakkah kamu harus dibimbang dan dikhuatirkan, jika kamu dapat memegang kuasa, kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi dan memutuskan hubungan silaturahim dengan kaum kerabat? Orang-orang yang melakukan perkara-perkara yang tersebut merekalah yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka dan dibutakan penglihatannya".

Oleh itu sesiapa sahaja yang memutuskan silaturahim di malam Nisfu Syaaban doa-doanya tidak diterima oleh Allah SWT. Dari itu mana-mana perselisihan dan pergaduhan yang telah berlaku maka perlulah dipulihkan semula dan hubungkanlah balik silaturahim yang terputus tanda kita mengharapkan reda dan pertolongan Allah SWT.

Sahabat yang di muliakan,
Marilah sama-sama kita pergunakan kesempatan dimalam Nisfu Syaaban ini untuk kita bermunajat dan berdoa kepada Allah SWT semoga Dia mengkabulkan doa dan hajat kita untuk kebaikan di dunia dan akhirat.
 
Menyedut pendapat Imam asy-Syafiie dalam kitabnya al-Umm telah berkata: “Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: 'Sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Syaaban.”
 
Mintalah kepada Allah SWT sebanyak-banyak-nya samaada yang bersangkutan perkara duniawi dan ukhrawi kerana Dia sahaja akan mengkabulkan doa-doa kita.

Tuesday, July 3, 2012

Kedatangan Ramadan Di Tunggu Dengan Penuh Kegembiraan Dan Ketakwaan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Hanya tinggal beberapa hari lagi semua umat islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan Ramadan iaitu bula mulia yang penuh keberkatan. Umat Islam diwajibkan berpuasa selama sebulan untuk melaksanakan salah satu daripada Rukun Islam yang difardukan oleh Allah SWT kepada umat Nabi Muhammad SAW.
Sebelum ketibaan Ramadan marilah sama-sama kita memerhatikan beberapa adab-adab berpuasa , semuga kita menjalani ibadah puasa dengan betul sebagaimana generasi awal dahulu berpuasa. Semuga kita melihat dan memahami ibadah puasa ini sebagai satu institusi pendidikan dan latihan.

1. Makan sahur.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, "Makan sahurlah kalian kerana sesungguhnya makan sahur itu berkah" (Hadis Riwayat Bukhari)

Diriwayatkan dari Zaid bin Tsabit bahawa kami bersahur bersama Rasulullah kemudian kami bangkit untuk menunaikan solat subuh lalu beliau bertanya, "Berapa saat jarak antara kedua (waktu sahur dan waktu subuh)?" Nabi bersabda maksudnya, "Selama orang membaca 50 ayat." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan dari Amru bin Maimun bahawa para sahabat Muhammad SAW  adalah orang yang menyegerakan berbuka dan melambatkan sahur. (Hadis Riwayat al-Baihaqi)

2. Menyegerakan berbuka.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, "Selalulah manusia dalam kebaikan, selama mereka menyegerakan berbuka."(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan dari Salman bin Amir, bahawa Nabi SAW  telah bersabda yang bermaksud, "Apabila salah seorang di antara kamu berpuasa hendaklah berbuka dengan kurma, bila tidak ada kurma hendaklah dengan air, sesungguhnya air itu bersih."
(Hadis Riwayat Ahmad dan Tirmidzi)

Diriwayatkan dari Ibnu Umar, bahawa Nabi SAW  apabila selesai berbuka baginda berdoa. "Telah pergi rasa haus dan menjadi basah semua urat-urat dan pahala tetap ada insya Allah."
(Hadis Riwayat ad-Daaruqthni dan Abu Daud)

3. Berdoa ketika berpuasa dan waktu berbuka.

Sabda Rasulullah SAW  yang bermaksud, "Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa, pada waktu berbuka, tersedia doa yang makbul."
 
Sabda Nabi SAW yang bermaksud, "Tiga bentuk doa yang dimustajabkan Allah; doa ibu bapa terhadap anak, doa orang yang berpuasa dan doa orang yang bermusafir."
(Hadis Riwayat Baihaqi)

Dalam hadis yang lain menyatakan bahawa doa orang yang berpuasa mustajab di sisi Allah SWT. Nabi SAW bersabda maksudnya : "Ada tiga jenis perkara yang tidak akan ditolak oleh Allah SWT. iaitu doa orang yang berpuasa sampai berbuka, doa seorang pemimpin yang adil dan doa orang yang dianiaya." (Hadis Riwayat Tirmidzi)

4. Menjauhi perkara yang bertentangan dengan puasa.

Puasa adalah ibadah yang utama untuk kita mendekatkan diri kepada Allah, untuk mendidik jiwa dan melatihnya berbuat kebaikan.

Sesungguhnya puasa bukan setakat menahan diri dari makan dan minum sahaja, tetapi juga menahan diri dari apa jua yang dilarang oleh Allah SWT, disamping mengikhlaskan niat kerana Allah SWT semata-mata.

Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud, "Tidaklah puasa itu dari makan dan minum, tetapi puasa itu adalah dari perbuatan yang sia-sia dan dari perbuatan keji."

Sabda baginda SAW  lagi yang bermaksud, "Berapa ramai yang berpuasa tetapi yang diterimanya hanyalah rasa lapar dan dahaga sahaja; dan berapa banyak orang yang bangun bersolat, tetapi yang diterimanya tiada lebih dari letih dan penat sahaja."

5. Menggosok gigi (bersugi) (jika boleh jangan menggunakan ubat gigi dikhuatiri tertelan sebahagiannya tanpa disedari, gunakan berus kosong atau kayu sugi).

Disunatkan menurut riwayat bahawa Rasulullah SAW biasa bersugi ketika berpuasa.

Hukum bersugi atau berus gigi ketika puasa adalah dibenarkan dan ini berdasarkan kepada hadis dari Abu Hurairah ra yang bermaksud :

“Seandainya aku tidak memberatkan umatku, nescaya aku perintahkan mereka bersiwak pada setiap kali wuduk” (Hadis Riwayat Imam Malik, Ahmad, Nasai)

Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradawi mengatakan bahawa adapun mengenai ubat gigi, maka perlulah dia menjaga dari berlebihan supaya tidak dia masuk sesuatupun darinya ke dalam perut dan inilah pendapat yang dikeluarkan oleh kebanyakan ulamak. Maka aula dijauhkan muslim dari melakukannya dan dia mengakhirkan kepada selepas berbuka puasa. Akan tetapi, apabila melakukannya hendaklah dia berhati-hati padanya. Tetapi jika dia berhati-hati dan termasuk juga sesuatu ke dalam perutnya.

6. Lebih bersifat dermawan. (banyak bersedekah dan menolong orang lain) dan membaca al-Quran.

Kedua perkara ini adalah disunatkan pada setiap ketika, dan lebih utama dalam bulan Ramadan, dimana ganjaran pahalanya digandakan oleh Allah SWT.

Diriwayatkan Ibnu Abbas bahawa Rasulullah orang yang paling dermawan dan baginda lebih dermawan lagi dalam bulan Ramadan. Jibril menemui Nabi SAW setiap malam pada bulan Ramadan untuk mentadaruskan al-Quran kepada baginda dan benar-benar Rasulullah lebih dermawan dan cepat melakukan kebajikan (lebih cepat daripada angin yang dikirim)
(Hadis Riwayat Bukhari)

7. Menghidupkan malam dengan solat Tarawih secara berjemaah.

Sabda Nabi SAW  yang bermaksud, "Barangsiapa yang solat malam di bulan Ramadan kerana beriman dan mengharapkan pahala dari Allah maka diampuni dosanya yang telah lalu." (Hadis Riwayat Jama'ah)

8. Giat beribadat pada 10 hari terakhir dalam bulan Ramadan.

Saidatina Aisyah r.h meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bila telah masuk puluhan terakhir dari bulan Ramadan, diramaikan waktu malam, dibangunkan keluarganya dan diikat eratkan kain sarungnya." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

"Baginda amat giat (beribadat) pada puluhan terakhir, melebihi kegiatannya pada saat-saat lainnya." (Hadis Riwayat Muslim)

Diriwayatkan dari Aisyah r.h bahawa saya berkata kepada Rasulullah SAW, " Ya Rasulullah, bagaimana pendapat tuan bila saya mengetahui Lailatul qadar, apa yang harus saya baca pada malam itu?' Baginda bersabda, "Bacalah, 'Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi Ampun, Engkau suka kepada keampunan maka ampunilah daku"
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi dan Ahmad)

9. Menjauhi perkara keji dan pertengkaran.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud :
"Setiap amal anak Adam adalah untuknya kecuali puasa, ia adalah untuk-Ku dan Aku yang akan memberikan pahala dengannya. Dan sesungguhnya puasa itu adalah benteng pertahanan, pada hari ketika kamu berpuasa janganlah berbuat keji, jangan berteriak-teriak (pertengkaran), apabila seorang memakinya sedang ia berpuasa maka hendaklah ia katakan : 'Sesungguhnya saya sedang berpuasa.'Demi jiwa Muhammad yang ada di tangan-Nya sungguh bau busuk mulut orang yang sedang berpuasa itu lebih wangi di sisi Allah pada hari kiamat daripada kasturi. Dan bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan, apabila ia berbuka ia bergembira dengan bukanya dan apabila ia berjumpa dengan Rabbnya ia gembira kerana puasanya." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita mempersiapkan diri kita dengan persiapan mental. fizikal, emosi dan kerohanian, semoga kedatangan Ramadan memberi kesan yang mendalam kepada diri kita . Ciri-ciri orang mukmin merasai kedatangan Ramadan suatu yang di tunggu-tunggu dan mengembirakan kerana amalan dibulan tersebut akan dilipat gandakan pahala dan ganjarannya di sisi Allah SWT. Sesiapa diizinkan Allah SWT bertemu Ramadan ini bermakna dia telah dipilih oleh Allah SWT untuk kebaikannya di dunia dan akhirat.

Bersangka Baiklah Kepada Allah SWT Di Atas Ujian Dan Dugaan Yang Kalian Hadapi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Firman Allah SWT maksudnya : "...boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu)." 
(Surah an-Nisa' ayat 19)

Ayat  diatas menjelaskan bahawa setiap sesuatu yang berlaku di dunia ini terdapat hikmah dan kebaikan yang banyak yang mana manusia sendiri tidak mengetahui kebaikannya tetapi Allah SWT Maha Mengetahui.

Suatu kebaikan pada masa hadapan yang belum terjadi, tetapi hati menjadi tenang ketika berhadapan dengan kesempitan dan kesukaran. Maka harapan adalah satu kekuatan yang mendorong mencapai kejayaan, manakala lawannya adalah putus asa yang melahirkan kekecewaan dan kegagalan. Di sebalik kesukaran dan kesempitan ada harapan kebaikan yang tidak ketahui oleh manusia.

Ingatlah manusia boleh merancang untuk membuat sesuatu kebaikan, berusaha untuk mencari pasangan hidup yang sesuai dan bercita-cita untuk membena mahligai bahagia tetapi tidak semua berjaya apa yang dihajatkan ... ada yang terpaksa berpisah ditengah jalan.

Sahabat yang dimuliakan,
Dalam menjalani kehidupan dunia sebagai manusia pastinya telah, pernah, dan akan berhadapan dengan pelbagai bentuk ujian, cabaran, masalah, kesusahan, atau kegagalan. Itulah hakikat manusia yang hidupnya pasti berhadapan dengan pelbagai ujian dan cabaran.

Bahkan Allah SWT  sendiri menjelaskan hal ini melalui firmanNya dalam AlQuran:

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ

Maksudnya : "Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?”
(Surah al-Mukminun ayat 115).

Dan dalam ayat yang lain Allah SWT berfirman :

أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ.

Maksudnya : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan Sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, Maka Sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."

Berdasarkan ayat di atas dapat difahami hakikat kehidupan dunia ini adalah sebagai ujian, ia bertujuan untuk menilai diri seseorang samada baik atau sebaliknya.

Apabila kita menyedari inilah hakikat kehidupan, maka kita tidak seharusnya berputus asa atau kecewa apabila kita menerima kegagalan atau tidak dapat mencapai apa yang kita inginkan walaupan kita telah berusaha.

Pegangan akidah menetapkan bahawa Allah SWT  sahaja yang berkuasa untuk menentukan sesuatu perkara sedangkan manusia hanya berusaha. Penetapan kejayaan bukan ditangan manusia, kerana sekiranya kejayaan itu ditangan manusia sudah pasti tidak ada orang yang gagal didunia.

Ujian yang dihadapi berbeza antara seorang manusia dengan manusia yang lain. Ada yang diuji dengan kegagalan dalam sesuatu perkara, ada yang diuji dengan penindasan dan masalah, ada yang diuji dengan kebaikan, kekayaan, kemiskinan dan bahkan ada juga yang diuji dengan kesalahan, dosa-dosa, ada yang diuji dengan putus cinta (baru mula mengenali di antara satu sama lain), putus tali pertunangan (pasangannya berubah hati kerana ada orang lain) dan bercerai kerana tidak ada lagi persefahaman dan telah hilang rasa kasih sayang dan sebagainya.

Allah SWT melarang kita dari berputus asa. Allah  SWT menyatakan dengan jelas dalam Al-Quran bahawa sifat putus asa bukanlah sifat seorang  muslim. Seorang muslim adalah seorang yang tidak mengenal erti putus asa dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh dalam apa jua perkara. 

Allah SWT telah menjelaskan hal ini dalam menceritakan kisah Nabi Yaakub a.s. dan anak-anaknya:

يَا بَنِيَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ يُوسُفَ وَأَخِيهِ وَلَا تَيْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ

Maksudnya : "Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusof dan saudaranya. Dan janganlah kamu putus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari Rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir”. (Surah Yusuf ayat 87).

Sahabat yang dihormati,
Jika kalian menhadapi dugaan dan ujian berat ini pujuklah hati kalian bahawasanya setiap kesusahan dan kedukaan itu ada kebaikan dan hikmah yang banyak.

1. Allah SWT hendak mengantikan kehilangan atau kegagalan kalian mendapatkan sesuatu yang dihajatkan itu dengan yang lebih baik daripadanya. Kebaikan ini merupakan kebaikan dunia dan akhirat.

2. Berkemugkinan besar jika kalian mendapat apa yang kalian usahakan atau hidup bersama dengan pasangan yang terputus itu,  dia akan menjauhkan kalian daripada agama dan menjadikan kalian hidup teraniaya dan menderita. Oleh kerana Allah SWT kasih dan sayang pada kalian maka digagalkan-Nya di pertengan jalan. Dan akan digantikan-Nya dengan yang lebih baik.

Cuba kalian renungkan di balik kisah Nabi Khaidir a.s. bersama dengan Nabi Musa  a.s. bagaimana Nabi Khaidir membunuh seorang  anak kecil di tengah jalan kerana Allah SWT mewahyukan kepada baginda bahawa anak kecil ini akan menjadi kafir dan akan mengkafirkan kedua ibu bapanya sedangkan kedua ibu bapanya adalah orang mukmin. Untuk menyelamatkan akidah kedua ibu bapanya daripada dirosakkan oleh anaknya sendiri maka Allah SWT mewahyukan baginda untuk membunuh anak kecil ini.

3. Bersangka baiklah dengan Allah SWT kerana setiap sesuatu peristiwa yang berlaku dimuka bumi ini adalah satu perancangan Allah SWT untuk kebaikan para hamba-Nya sendiri. Kadangkala amal soleh dan amal ibadah yang kita lakukan tidak mampu hendak menaikan "makam" kita disisi Allah SWT dan tidak cukup kelayakan untuk memasuki syurga Allah SWT. Maka dengan ujian ini kalian bersabar dan reda maka Allah SWT akan memberi kan ganjaran pahala yang besar dan menghapuskan dosa-dosa kalian insya Allah kalian berkelayakan untuk memasuki syurga-Nya.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita banyak beristighfar dan reda dengan qada dan qadar Allah SWT. Bersangka baik dan berfikiran positif dan sentiasa bertawakal dan berusaha dengan gigih apa sahaja urusan yang kita rancangkan. Jika berjaya banyakkan bersyukur dan jika gagal banyakkan bersabar dan tenang menghadapi putaran hidup yang sentiasa berubah dari masa ke masa.


Monday, July 2, 2012

Carilah Pasangan Hidup Yang Mengutamakan Kehidupan di Hari Akhirat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sabda Nabi SAW yang bermaksud : ”Ambillah isteri, kerana beristeri lebih membuka pintu rezeki bagi kamu.” (Hadis Riwayat Thusiy)

Dalam hadis yang lain Nabi SAW bersabda maksudnya : “Barangsiapa yang mampu untuk berumahtangga, maka hendaklah ia berkahwin kerana yang demikian itu dapat memelihara mata dan menjaga kemaluan. Dan barangsiapa yang tidak mampu maka hendaklah ia berpuasa kerana puasa itu adalah dapat menahan keinginan (hawa nafsu).”

Wanita yang solehah adalah wanita yang beriman kepada Allah SWT dan rukun-rukun Iman yang lain. Mempunyai akhlak yang mulia, hati yang bersih daripada sifat-sifat mazmumah dan sentiasa melaksanakan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu yang solehah untuk memastikan rumahtangga yang terbina adalah rumahtangga Islam (baitul muslim). Semua masa dan waktunya dipergunakan dengan sebaik-baiknya untuk mencari keredaan AllahSWT.

Wanita solehah yang sedar terhadap petunjuk agama serta mendalam imannya memiliki keyakinan bahawa Allah SWT telah menetapkan matlamat hidup berdasarkan firman-Nya dalam surah Az-Zariyat ayat 56 yang bermaksud : "Dan ingatlah Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk menyembah dan beribadah kepada-Ku."

Sesiapa yang berhajat mencari pasangan hidup perlulah utamakan agama dan mengutamakan kehidupan di hari akhirat.

Tumpuan menyembah dan beribadah hanya ditujukan kepada Allah Yang Maha Pencipta dan Maha Pengatur alam. Dengan kata lain, seluruh penyembahan yang sebenar hanya layak ditujukan kepada Allah SWT semata-mata.

Sahabat yang dimuliakan,
Nabi SAW. bersabda yang bermaksud, "Dunia adalah tanaman untuk hari akhirat."

Berdasarkan hadis Nabi di atas ertinya kehidupan di dunia ini adalah sementara dan perlu kepada persiapan untuk menghadapi kehidupan yang kekal abadi di hari akhirat. Hanya pasangan yang jelas matlamat hidup akan saling nasihat menasihati untuk mentaati Allah SWT.

Walaupun hidup di dunia singkat berbanding kehidupan akhirat, tetapi ianya sangat penting kerana ia adalah penentu samaada kita bahagia atau menderita di hari akhirat nanti. Keluarga bahagia akan mendorong pasangannya istiqamah dengan jalan menuju akhirat.

Untuk bahagia di hari akhirat, kita mesti melakukan sebanyak-banyaknya kebaikan ketika hidup di dunia. Samalah seperti jika kita ingin memetik buah yang lebat, manis dan segar, maka pokok yang kita tanam perlu subur dan sihat. Mana mungkin, pokok yang layu, kering dan tidak sihat menghasilkan buah yang baik. Salah satu pokok yang baik adalah isteri yang solehah dan suami yang soleh.

Begitulah hubungan kehidupan dunia dengan akhirat. Orang yang memikirkan kehidupan di hari akhirat ialah orang yang paling kuat berusaha, beribadah dan membuat kebajikan ketika hidup di dunia. Sedangkan orang yang takut mati dan tidak membuat persiapan untuk hidup selepas mati adalah orang yang sentiasa resah-gelisah, sering kecewa dan takut bila menghadapi kegagalan dalam usaha-usaha mencari kekayaan dunia. Pasangan yang mengutamakan dunia akan mudah bercerai apabila di uji oleh Allah SWT kerana tidak jelas matlamt hidup.

Jadikanlah dunia ini medan untuk beramal. Hidup di dunia hanya sekali sahaja. Ahli hukama ada berkata, " Dunia adalah tempat beramal tiada balasan, dan akhirat adalah tempat balasan tiada amal. Oleh itu beramallah kamu di tempat yang tiada balasan semoga kamu berbahagia di tempat yang tiada amal."

Orang beriman tidak mengenal letih, putus asa dan kecewa dalam melakukan kebaikan dan meninggalkan kejahatan. Dunia tempat bekerja bukan tempat rehat. Oleh itu kalian mesti gigih melaksanakan amal soleh, memperbanyakkan amal ibadah, meningkatkan ilmu fardu ain dan menyampaikannya, berdakwah dan berjihad di jalan Allah SWT dan mencari pasangan hidup yang orang mukmin yang bertakwa.

Ingatlah! Dunia tempat menanam, akhirat tempat menuai. Waktu menanam  memanglah susah, tidak semudah waktu menuai. Tetapi tanpa melalui kesusahan, kita tidak akan dapat menikmati kesenangan. Jangan sekali-kali mengikut ajakan syaitan dan godaan nafsu menyuruh berbuat jahat dan kemungkaran.

Sahabat yang dikasihi,
Fikirkanlah! Waktu tidur dan berehat-rehat telah berlalu, kerana bertambahnya umur kita bermakna kita telah terlalu hampir untuk bertemu Allah SWT. Bertambahnya usia kalian ketika menyambut hari lahir bukalah bermakna umur semakin panjang tetapi hakikat sebenarnya umur semakin pendik. Tidak ada siapa pun di dunia ini boleh hidup menongkat langit, sampai masa pasti fungsi organ-organ manusia akan lemah dan berhenti daripada berfungsi maka sampailah saat kematian.

Sanggupkah kita berhadapan dengan Allah SWT. nanti dengan membawa amal yang terlalu sedikit sedangkan dosa pula melebihi daripada pahala yang kita miliki?

Akhirkata, marilah sama-sama kita bermuhasabah bahawa hidup kita ini sentiasa diperhatikan oleh Allah SWT. setiap keputusan, tindakan , suka dan benci kita mestilah berdasarkan kehendak Allah SWT. Marilah kita letakkan matlamat ukhrawi sebagai matlamat utama di dalam apa sahaja hajat dan keinginan kita , terutama apabila berhajat untuk berumah tangga, semoga kita sentiasa di bawah pimpinan dan rahmat Allah SWT.

Ulama ada berpesan, "Jika kita terlalu kejar dunia, dunia akan lari daripada kita, tetapi jika kita kejar akhirat, dunia akan datang dekat (tunduk) kepada kita."