Saturday, March 17, 2012

Terdapat Tiga Golongan Manusia Hanya Satu Yang Akan Berjaya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Nilai dan matlamat hidup merupakan sesuatu yang penting untuk dikaji dan dilihat secara mendalam. Nilai hiduplah menjadikan seseorang itu menghargai kehidupannya. Tanpa nilai dan matlamat hidup, manusia sebenarnya bukan manusia. Dia ibarat haiwan yang saban hari memikirkan mengisi perut dan nafsu.

Celik sahaja mata, mula fikir nak cari wang, makanan dan keseronokan sehinggalah melelapkan mata pada waktu malamnya. Keesokannya jika masih diberikan Allah nyawa, dia akan begitu lagi. Mungkin tidak pernah dia menyoal dirinya akan matlamat dia dihidupkan, dan hidupnya berlalu begitu sahaja dengan nilai yang kosong sehinggalah keakhir hayatnya.

Mujahid Fathi Yakan di dalam bukunya bertajuk, Apa Ertinya Saya Menganut Islam, telah menyatakan bahawa di dunia terdapat tiga kategori manusia.

Kategori Pertama : Golongan yang hidup hanya untuk dunia semata-mata. 

Mereka dinamakan sebagai golongan ad-Dahriyyun. Golongan ini ingin hidup dan puas di dunia yang sementara ini. Sikap mereka jelas seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran. 

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Dan tentu akan mereka katakan : 'Hidup hanyalah kehidupan kita di dunia sahaja dan kita sekali-kali tidak dibangkitkan."
(Surah al-An'am ayat 29).

Didalam ayat yang lain Allah SWT. berfirman yang bermaksud : "Dan mereka berkata : 'Kehidupan tidak lain hanyalah kehidupan dunia sahaja, kita mati dan kita hidup dan tidak ada yang membinasakan kita selain masa.' Dan mereka sekali-kali tidak mempunyai pengetahuan tentang itu, mereka tidak lain hanyalah menduda-duga sahaja."
(Surah al- Jatsiyah ayat 24).

Kategori Kedua : Golongan yang hilang pedoman , terumbang ambing, aqidah bersimpang siur.

Golongan ini melakukan kesesatan dan menyimpang daripada jalan Allah SWT. dalam kehidupan duniawi. Namun mereka masih menyangka mereka membuat kebaikan. Meskipun mereka mempunyai kepercayaan kepada Allah SWT. dan hari kiamat tetapi akidah mereka lemah. Akidah yang tidak dapat memandu aktiviti harian.

Mereka berfahaman kebendaan (materialis) walaupun kadangkala mereka melakukan kerja-kerja berbentuk kerohanian. Golongan seperti ini tidak memahami tuntutan Islam sebenar dan akhirnya menjadi tertipu dengan amalan mereka. Dalam Islam baik sahaja tidak mencukupi, tetapi mesti mengikut landasan syariat dan niat mestilah kerana Allah SWT sahaja. Barulah ia jadi ibadat yang ada nilai pelaburan akhirat.

Ramai yang pergi haji tiap-tiap tahun tetapi beli rumah menerusi sistem kewangan riba, ramai yang menderma kebajikan tetapi bercampur matlamat antara riak dan ibadat, ramai yang kuat sembahyang tetapi isterinya masih membuka aurat dan memakai solek di khalayak ramai.

Kategori Ketiga : Golongan yang menganggap bahawa dunia ini sebagai ladang tanaman untuk mendapat atau memungut hasilnya di akhirat kelak. 

Golongan ini benar-benar beriman dengan Allah SWT. Mereka mengetahui hakikat hidup serta memahami nilai dunia berbanding dengan hari akhirat. Orang seperti ini jasadnya sahaja di dunia tetapi hatinya di akhirat. Segala kerjanya di atas dunia di salurkan kepada kepentingan akhirat. Orang begini dekat dengan Allah SWT  dan sentiasa menjaga agar amalannya atau pelaburan akhiratnya tidak rosak. 

Allah SWT membandingkan mereka seperti dalan firman-Nya yang bermaksud : "Dan tidaklah kehidupan dunia ini selain daripada bermain-main dan bersenda gurau belaka. Dan sesungguhnya kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidaklah kamu memahaminya." (Surah al-An'am ayat 32)

Mereka yang benar-benar beriman menganggap dunia sebagai medan perlumbaan untuk mentaati Allah SWT. dan mencari keredaan-Nya. Seluruh bidang hidupnya (ilmu, perniagaan, kekayaan, rumah, masa dan fikiran) diarahkan ke jalan Allah SWT Untuk kita menjadi seperti ini (dan memang kita dituntut menjadi seperti ini), kita mesti memahami beberapa kewajipan atau syarat-syarat yang ditetapkan.

Sahabat yang dikasihi,
Jadilah kalian golongan katagori ketiga, kerana golongan ini adalah orang-orang mukmin yang bertakwa kepada Allah SWT.  Mereka sentiasa beriman dan mengerjakan amalan-amalan soleh, dan tetap istiqamah di dalam menjalankan kewajipan menegakkan Kalimah Allah dimuka bumi, menegakkan yang makruf dan mencegah kemungkaraan. Golongan ini sahaja akan mendapat kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di hari akhirat.

Friday, March 16, 2012

Balasan Syurga Untuk Anak Soleh Yang Menjaga Ibu Bapanya Yang Telah Tua

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Berita muka hadapan, Harian Metro , Jumaat, 16 Mac 2012. "Amir ditawarkan kerja, kereta, rumah. Rezeki dua beranak". 

Sebelum ini berita mengemparkan pada hari Jumaat 9 Mac 2012 dalam Harian Metro melapurkan bahawa seorang pemuda telah meninggalkah ibunya yang lumpuh , Faridah Maulud disebuah bajet hotel dalam keadaan menyedihkan  selama 4 hari tidak terurus makan, minum dan keperluan asasnya.

Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT dengan taufik dan hidayah-Nya , Allah SWT telah menyedarkan anaknya Amir Mohd Omar berumur 27 tahun dan masih bujang, supaya kembali menemui ibunya , meminta ampun dan maaf diatas kesalahannya yang lalu dan beliau berjanji akan menjaga ibunya dan menguruskan keperluannya yang berada di dalam keadaan yang dhaif dan lumpuh.

Amir berkata kepada wartawan yang menemu-bual beliau, "Saya akan mulakan hidup baru dengan emak di sini dan berharap dengan kerja baru ini , saya dapat membalas jasanya".

Amir berkata demikian selepas menerima pekerjaan ditawarkan seorang usahawan besi keluli, Datuk Jamhuri Abdul Rahman, 43 tahun, di Kuala Selangor, semalam selain turut disediakan kereta dan sebuah rumah yang sudah dibayar sewa setahun untuk dia tinggal bersama ibunya.

Amir juga menceritakan bertindak meninggalkan ibunya adalah kerana hilang pertimbangan dan buntu berikutan masaalah kesihatan di alaminya, selain tertekan dengan masaalah kewangan berikutan pendapatannya sebagai pegawai pemasaran yang tidak seberapa.

Semoga Allah SWT merahmati dan meredai Amir, ibunya dan Datuk Jamhari (kerana memberi bantuan kepada saudara muslim yang memerlukan pertolongan)

Sahabat yang dimuliakan,
Beginilah kisah hidup yang berlaku di dalam masyarakat kita, disebabkan hidup yang tertekan seseorang sanggup melakukan perkara yang tidak sepatutnya berlaku keatas seorang ibu yang uzur dan dhaif. 

Sebenarnya kisah seperti Amir ini banyak berlaku di dalam masyarakat kita, seorang anak sanggup meletakkan ibu bapa mereka yang uzur dan tua kerumah orang-orang tua atau rumah perlindungan semata-mata ingin hidup selesa bersama keluarganya supaya tidak ada gangguan orang tua yang nyanyuk, uzur atau berpenyakit.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan Kami wasiatkan kepada manusia terhadap ibu bapanya. Ibunya mengandungkan dengan (menderita) kelemahan di atas kelemahan dan menceraikannya daripada susuan dalam dua tahun (iaitu): Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada ibu bapamu. Kepada-Ku tempat kembali.” (Surah al-Lukman ayat 14).

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a: Bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Amat malanglah! Amat malanglah! Dan amat malanglah. Maka Rasulullah ditanya: Siapakah orang yang amat malang itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Seseorang yang mendapati kedua-dua ibu bapanya atau seorang daripada mereka sudah tua, namun dia masih gagal memasuki syurga (lantaran gagal berkhidmat kepada mereka).”

Pada zaman Rasulullah SAW ada seorang lelaki yang datang berjumpa baginda kemudian menyampaikan hasratnya menyertai jihad.

Baginda menjawab bukan seperti: “Adakah kamu handal dalam menunggang kuda?”, “Adakah kamu bijak bermain pedang”, “Adakah kamu mempunyai tubuh badan yang kuat dan sihat?”

Sebaliknya baginda bertanya kepada lelaki berkenaan “Adakah kamu masih mempunyai ibu dan bapa?” Kemudian lelaki itu menjawab: “Saya sudah tiada bapa, tetapi masih mempunyai ibu di rumah.”

Baginda berkata “Adakah ibumu tidak memerlukanmu untuk menjaganya? Lelaki berkenaan menjawab: “Semestinya dia memerlukan saya.”

Baginda menasihatinya: “Pulanglah kamu ke pangkuan ibu kamu kerana jika kamu berbakti kepadanya, sesungguhnya pahala yang kamu akan terima adalah sama seperti pahala jihad fisabilillah”.

Sahabat yang dimuliakan,
Nabi Musa a.s. ingin benar mengetahui siapakah yang akan menjadi temannya di syurga. Setelah diwahyukan oleh Allah mengenai sifat-sifat lelaki itu, Nabi Musa a.s. terus mencarinya.

Lelaki itu seorang penjual daging dipasar. Setelah menemui lelaki itu, Nabi Musa a.s. menyatakan hasratnya untuk menjadi tetamu lelaki itu beberapa hari. Lelaki itu bersetuju memerimanya.

Sebenarnya, Nabi Musa a.s. mahu melihat apakah amalan yang menyebabkan lelaki itu menjadi temannya di syurga kelak, Nabi Musa a.s. tetap merahsiakan tujuannya.

Setelah Nabi Musa a.s. memasuki rumah lelaki itu, baginda serta merta dihidangkan dengan sup daging. Sewaktu baginda menikmati sup, lelaki itu masuk kebilik dan keluar mendukung seorang wanita yang sangat tua lalu meletakkan diatas tilam. Lelaki itu menyuapkan sup daging kemulut wanita tua itu hingga kenyang. Selepas makan, lelaki itu menukar pakaian wanita tua tadi yang kotor terkena sup. Dia membasuh pakaian itu di sebuah telaga berhampitan rumahnya.

Agak lama barulah lelaki tadi menemui Nabi Musa a.s.yang sedang memerhatikan perbuatannya. Nabi Musa a.s. bertanya :"Siapakah perempuan tua itu?"

Lelaki itu menjawab dengan suara sayu, "Itulah ibu saya. Dia sekarang ini sudah terlalu tua.Tidak berdaya lagi menguruskan dirinya, sebab itu saya membuat segala-galanya. Maafkan saya kerana tidak melayan saudara makan sebentar tadi."

Nabi Musa a.s. merasa terharu mendengar kata-kata lelaki itu, hatinya berbisik, 'Alangkah besar bakti dan kasih sayang lelaki itu kepada ibunya. Patutlah Allah telah menyediakan baginya syurga di akhirat kelak.'

Kemudian Nabi Musa a.s. menghampiri lelaki itu dan menerangkan tujuan sebenar baginda ingin menjadi tetamu hari ini, "Saya ingin sangat melihat apakah amalan yang menyebabkan Allah SWT. menjadikan saudara teman saya di syurga kelak."

Sebaik mendengar penjelasan baginda, lelaki itu terus sujud syukur dan terus berazam akan meningkatkan keimanannya kepada Allah serta berbakti kepada ibunya.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita muhasabah diri kita sendiri dan menjadikan kisah ini sebagai pengajaran dan panduan bahawa Allah SWT akan memberi pertolongan-Nya apabila kita insaf dan kembali bertaubat kepada-Nya dan sentiasa menjaga kebajikan ibu bapa kita yang sudah tua dan uzur. 

Perlu diingat! Dalam Islam anak lelaki walaupun sudah berumah tangga dan mempunyai keluarganya sendiri tetapi dia masih mempunyai ibu bapa yang tua dan uzur dan tidak mempunyai pendapatan, tanggungjawab memberi nafkah dan menjaga kebajikan mereka masih terpikul dibahunya. Bagi anak perempuan pula apabila dia sudah berumah tangga dia terlepas tanggungjawab kepada kedua ibu bapanya walau bagaimana pun tidak salah jika dia ingin berbakti kepada kedua mereka dengan izin suaminya.Thursday, March 15, 2012

Bersabarlah Warga Syria.. Kemenangan Datang Melalui KesabaranRisalah daripada Prof. Dr. Mohammed Badi’ Mursyid Am Ikhwan Muslimin 1/3/2012

Segala puji bagi Allah Raja yang paling berkuasa dan gagah perkasa, yang telah menundukkan tengkuk Firaun. Dialah yang memberikan kerajaan kepada orang-orang yang dikehendaki dan melucutkan kerajaan kepada orang yang dikehendaki-Nya. Selawat dan salam ke atas sebaik-baik makhluk Allah, pemimpin kita, ketua kita dan contoh teladan kita, Muhammad SAW..

Dan seterusnya.

Walaupun telah berlalu hampir setahun kebangkitan rakyat Syria yang dikasihi untuk menuntut hak-hak mereka yang sah kepada kebebasan, kemuliaan, keadilan dan persamaan, yang selari dengan tuntutan rakyat Arab yang lain dalam revolusi “Arab Spring”. Rejim Syria yang kejam telah menolak - dengan penuh kemarahan, penipuan dan kesombongan – untuk memenuhi tuntutan-tuntutan ini, malah telah bertambah teruk hingga sampai ke tahap membunuh beribu korban dan menyeksa puluhan ribu, menghalau, melakukan pembunuhan beramai-ramai dan mengalirkan dengan deras sungai darah yang suci, mensabotaj dan memusnahkan infrastruktur banyak bandar-bandar.. Walaupun wujud seruan yang berterusan dari kebanyakan negara di dunia yang meminta rejim Syria supaya memenuhi permintaan rakyatnya.

Zaman telah berubah. Rakyat adalah tuan kepada ketetapannya sendiri. Selepas hari ini mereka tidak akan menerima rejim yang menentukan masa depan mereka dan berjalan mengikut kehendaknya. Sungguhpun demikian, rejim Syria yang kejam masih melakukan kekerasan dalam tindakannya, telah mengikut jejak langkah syaitan dan tenteranya sehingga kejahatan rejim sampai kepada darjat yang paling rendah. Tiada lagi keamanan dan keselamatan kepada warganya dan tiada lagi pelindung kepada penduduknya, malah telah menjadi satu contoh kezaliman, kekejaman, kekerasan dan keganasan dalam bentuk yang paling dahsyat.

Telah buta matanya dari melihatkan kekejamannya, telah pekak telinganya dari mendengar kekacauannya. Benarlah kata-kata Allah SWT di dalam firman-Nya bermaksud:

“Kemudian apabila ia pergi (dengan mendapat hajatnya), berusahalah ia di bumi, untuk melakukan bencana padanya, dan membinasakan tanaman-tanaman dan keturunan (binatang ternak dan manusia); sedang Allah tidak suka kepada bencana kerosakan. Dan apabila dikatakan kepadanya: “Bertaqwalah engkau kepada Allah” timbulah kesombongannya dengan (meneruskan) dosa (yang dilakukannya itu). Oleh itu padanlah ia (menerima balasan azab) neraka jahannam dan demi sesungguhnya, (neraka jahannam itu) adalah seburuk-buruk tempat tinggal.” (Surah Al-Baqarah: 205-206) ,

Akibat dari kemurkaan Tuhan rejim Syria tidak lagi dapat mendengar seruan orang-orang yang ikhlas dan tidak lagi dapat mengambil teguran dari orang-orang yang memberi nasihat. Malah berterusan dalam dasar-dasar politik terkutuk yang telah melemahkan dasar-dasarnya dan memusnahkan tunjangnya di mana rejim percaya bahawa ia masih kukuh kerana meniru politik ala Firaun terdahulu yang diperbaharui pada setiap zaman dengan melakukan kekerasan dan kekejaman:

“Kita akan membunuh anak-anak lelaki mereka dan kita biarkan hidup anak-anak perempuan mereka, dan kita tetap menguasai (menundukkan) mereka”. (Surah Al-A’raf: 127).

Sesungguhnya darah para syuhada, deritanya orang-orang yang tercedera, mengerang kesakitan orang-orang yang diseksa, menghidu bau api, ubat bedil dan meriam, pelbagai cara penindasan dan penyeksaan adalah kecelakaan dan laknat yang Allah balikkan ke atas semua kerajaan yang kejam dan ingkar. Ini menandakan tentang kehilangan takhta mereka dan kuasa mereka untuk selama-lamanya dan menjadi paku terakhir kepada keranda rejim yang selama ini dipercayai ramai orang bahawa ia adalah tuan kepada rakyatnya dan bukan pekerja, dan seterusnya mengangkat dirinya bahawa rakyat perlu untuk berlutut kepadanya kerana menuruti jejak Firaun apabila dia berkata:

“Dengan berkata: “Akulah tuhan kamu, yang tertinggi”. (Surah An-Naaziat: 24).

Kami telah menolak dari awal lagi dasar politik rejim di Syria dan cara menangani revolusi dari rakyatnya, mengasari kehendak dan permintaan rakyat Syria yang dikasihi. Kami serta orang lain meminta rejim supaya memenuhi tuntutan rakyat dan menjalankan peranannya dalam memberikan perlindungan dan perkhidmatan, rakyat tidak diganyang dan dibunuh, memelihara sumber negaranya, tidak dimusnahkan dan tidak dirampas. Namun, rejim Basyar tidak mahu menerima nasihat seorangpun, beliau menyangka bahawa melepasi sempadan dalam pembunuhan, kekejaman dan kerosakan di muka bumi akan memadamkan Revolusi Syria diberkati dalam sehari dan akan membuat rakyat Syria melutut dan berundur.

Namun, pedulilah!! Beliau terlupa bahawa darah pasti memarakkan revolusi dan setiap kali rejim melepasi sempadan dalam darah, maka semakin dekat kepada penghujung kerajaannya yang akan menjadi pengajaran seumpama rejim-rejim yang mendahuluinya, seperti rejim zalim di Mesir, Tunisia, Libya dan Yaman, mahupun sebelum mereka seperti Firaun dan Haman serta Haile Selassie dan lain-lainnya yang telah melakukan kezaliman dan kekejaman lama dahulu!!

Mesej kepada rakyat Syria yang dikasihi ..

Wahai warga mulia yang memiliki sejarah, keunggulan dan kemuliaan Arab dan Islam .. Allah mendengar anda dan melihat anda berdoa; "Ya Allah! Tiada lagi tempat kami meminta pertolongan selain Engkau, Wahai Allah!" dan anda menyerahkan para syuhada setiap hari dan tidak sedikit darah anda yang terkorban demi kebebasan anda. Demi Allah, bersumpahlah dengan ketinggian dan keagungan-Nya supaya Allah menolong anda walaupun selepas beberapa ketika .. Sesungguhnya pertolongan Allah sangat dekat dengan izin-Nya. Oleh itu, janganlah merasa lemah dan janganlah berdukacita. Bersatulah. Anda hendaklah menjadi hamba Allah yang bersaudara, kerana perpaduan anda adalah rahsia kekuatan anda. Mintalah pertolongan dan bantuan dari Allah. Dialah yang Maha Berkehendak dan Maha Berkuasa mengatasi hamba-hambaNya. Laksanakanlah punca kemenangan dalam diri anda sendiri sebelum terlaksana kemenangan di negeri anda. Satukanlah barisan anda dan usaha anda;

“Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela ugama-Nya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.” (Surah As-Soff: 4),

Jadikanlah pimpinan anda sebagai matlamat anda,. Dahulukanlah kepentingan tertinggi untuk tanahair tercinta mengatasi kepentingan peribadi. Peliharalah revolusi aman anda. Janganlah anda menerima campur tangan asing dalam urusan anda. Pergunakanlah saluran media dan tawarkanlah hak-hak anda dalam semua forum antarabangsa dan serantau dan kepada semua kuasa-kuasa dan pertubuhan di semua negara.

Ketahuilah bahawa pertolongan itu datang dari Allah. Allah penolong kepada orang yang menolong-Nya;

“Dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamaNya (ugama Islam); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa; (Surah Al-Hajj: 40)

Justeru, tolonglah Allah dalam diri anda dan dalam realiti sebenar supaya anda memperolehi keredhaan Allah, mendapat pertolongan dan bantuanNya dari arah yang tidak disangka-sangka. Allah menurunkan bala tentera yang tidak akan dapat anda lihat. Janganlah sekali-kali rejim yang zalim menipu anda dengan kekuasaan, kekerasan dan kekejaman mereka, kerana;

“Berapa banyak (yang pernah terjadi), golongan yang sedikit berjaya menewaskan golongan yang banyak dengan izin Allah; dan Allah (sentiasa) bersama-sama orang-orang yang sabar”. (Surah Al-Baqarah: 245),

Oleh itu, ikhlaskanlah kepada Allah dan bersabarlah kerana pertolongan dan kemenangan bersama dengan kesabaran seketika.

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)”. (Surah Ali-Imran: 200).

Untuk rejim Syria yang kejam ..

Jika masih ada pada diri anda perasaan malu, maka malulah kepada Tuhan mu dan takutlah kepadaNya dalam kehambaan. Janganlah lupa bahawa anda adalah pekerja kepada rakyat anda. Peliharalah sumber negara yang masih tinggal dan tunaikanlah tuntutan-tuntutan mereka yang sah. Penuhilah kemahuan rakyat supaya menyerahkan kuasa anda kepada orang yang disukainya dan dipilih atas kehendaknya sendiri secara bebas. Hentikanlah pertumpahan darah dan pemusnahan bandar dengan senjata berat yang tidak digunakan terhadap perampas Bukit Golan, musuh Allah dan musuh kita. Bagaimana anda menghabiskan peluru-pelurunya terhadap warga negara anda yang tidak bersalah dan tidak bersenjata. Semoga Allah berikan kebaikan kepada orang yang berkata:

Untuk mendapatkan kebebasan warna merah berada di muka pintu
Setiap tangan yang berlumuran darah cuba mengetuk

Ketahuilah bahawa malam-malam itu ada tempoh dan orbit terus berputar. Dunia bukanlah sebuah negeri yang kekal..

“Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) (Surah Ali-Imran: 140),

Oleh itu, jenayah yang dilakukan tidak akan diampunkan dengan sebab masa yang lama dan rakyat tidak akan lupa untuk membalas balik bagi pihak para syuhada yang suci ..

“Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku).” (Surah Ibrahim: 42)

Sesungguhnya jenayah anda telah mengatasi jenayah yang pernah berlaku di mahkamah darurat di Eropah pada Zaman Pertengahan, jenayah para diktator dan zalim semasa sejarah hitam. Anda telah melakukan pembunuhan beramai-ramai, penyeksaan dan penangkapan yang ganas, tiada lagi belas kasihan dan kasih sayang walaupun ke atas wanita, kanak-kanak dan warga tua, kesombongan dan membuli yang lemah, tidak bersenjata daripada kanak-kanak, warga tua mahupun wanita, membalas dendam dengan menghinakan mereka, memalukan dan memijak-mijak maruah dengan yang hati keras membatu.

Ketahuilah bahawa sunnah Allah pasti akan berlaku iaitu dengan memberikan kehinaan kepada rejim yang kejam dan para penindas di dunia ini sebelum di akhirat ..

“Mereka (dengan perbuatan itu) akan beroleh kehinaan di dunia, dan di akhirat kelak mereka mendapat azab seksa yang amat besar.” (Surah Al-Baqarah: 114)

Kesombongan akan dituruti dengan kehinaan. Begitulah sunnah Allah dan anda tidak akan mendapati sebarang perubahan tentang sunnah Allah.

“Sambil bersikap sombong takbur di muka bumi dan berusaha merancangkan rancangan-rancangan jahat (terhadap Rasul itu), sedang rancangan yang jahat itu tidak menimpa melainkan orang yang menjalankannya. (Dengan keadaan yang demikian, maka) tidak ada yang mereka tunggu selain daripada berlakunya kebinasaan menimpa mereka (sebagaimana yang telah menimpa) orang-orang kafir yang telah lalu. Kerana engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang perubahan bagi ” Sunnatullah ” (undang-undang peraturan Allah), dan engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang penukaran bagi perjalanan ” Sunnatullah ” itu. (Dan sebagai buktinya): tidakkah orang-orang (yang tidak mahu beriman) itu telah mengembara di muka bumi, lalu mereka menyaksikan bagaimana kesudahan orang-orang kafir yang terdahulu dari mereka, sedang orang-orang itu lebih kekuatannya dari mereka? Dan (sudah tetap) bahawa kekuasaan Allah tidak dapat dilemahkan atau dihalangi oleh sesuatupun sama ada di langit atau di bumi; sesungguhnya Ia adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa. Dan kalaulah Allah mengirakan kesalahan manusia serta terus menyeksa mereka disebabkan amal-amal jahat yang mereka telah kerjakan, tentulah la tidak membiarkan tinggal di muka bumi sesuatu makhluk yang bergerak; akan tetapi (dia tidak bertindak dengan serta merta, bahkan) Ia memberi tempoh kepada mereka hingga ke suatu masa yang tertentu; kemudian apabila sampai tempoh mereka (maka Allah akan membalas masing-masing dengan adilnya), kerana sesungguhnya Allah sentiasa Melihat keadaan hamba-hamba-Nya. (Pencipta).

Kepada rakan sejenayah dengan rejim Syria ..

Sesiapa yang menghulurkan tangan membantu rejim yang tercemar, maka tangannya turut terpalit dengan darah saudara-saudara kita orang Syria yang akan membayar harga untuk itu secara politik, populariti dan undang-undang. Rakyat tidak lagi menerima campur tangan duta asing dalam hal ehwal dalaman dan sokongan duta kepada rejim pembunuh, berdiri di sebelahnya dan menyokongnya sama ada dalam forum antarabangsa atau menghantar bantuan seperti tentera pada masa-masa tertentu.

Jelasnya kehendak rakyat terus kuat dan kekal. Kepentingan yang sebenar adalah untuk rakyat, bukannya kepada rejim-rejim yang zalim dan pembunuh kepada rakyatnya. Kesedaran rakyat lebih utama daripada diperdaya dengan alasan-alasan bodoh atau hujah-hujah yang menjijikkan. Kepada negara-negara yang menyokong rejim ini akan menanggung akibat dari penolakan rakyat kepadanya, memulau dan mengklasifikasikannya sebagai negara yang menyokong pembunuh, penindas, perosak dan pemalsu.

Kepada rejim-rejim Arab ..

Terimalah tanggungjawab anda di hadapan Allah, kemudian di hadapan rakyat-rakyat anda tentang rakyat Syria. Marilah menyebelahi kehendak rakyat anda dalam menghentikan jenayah-jenayah rejim Syria dengan cara yang efisien dan berkesan untuk memelihara dan melindungi nyawa dan memulaukan rejim apartheid yang jahat ini, menjauhkan dari jawatankuasa yang tiada pendirian dan membenarkan rejim melakukan jenayah yang lebih teruk terhadap kemanusiaan.

Peranan anda diperlukan waktu ini lebih daripada sebelumnya, iaitu dengan menjalankan kewajipan dalam menghadapi isu Syria, memimpin gerak kerja dengan bersungguh-sungguh dalam menyokong revolusi di Syria, memberi tekanan kepada rejim untuk memaksanya mematuhi tuntutan-tuntutan rakyat Syria, dan kewajipan untuk menyediakan bantuan makanan dan sokongan moral kepada rakyat Syria dan pihak pembangkang di negara itu; demi mencapai kemenangan kepada matlamat yang ditetapkan.

Apa yang berlaku di Syria tidak membolehkan kita lupa apa yang sedang berlaku di atas bumi Palestin yang diberkati seperti usaha pro aktif rejim Zionis untuk mengyahudikan al-Quds, merobohkan Masjid Al-Aqsa dan menukar struktur demografi Palestin. Kita masih berhadapan - dan akan terus berhadapan - dengan semua kekuatan kita dan semua orang-orang Arab dan orang Islam mahupun semua kerajaan ada di dunia.

Mungkin perutusan penting yang disampaikan dalam masjid Al-Azhar semasa kunjungan Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin dalam forum Al-Azhar menjadi simbolik kerjasama erat al-Aqsa dan Al-Azhar dan semua orang-orang Arab dan Islam kepada isu-isu setempat dan serantau yang besar sehingga isu seluruh dunia. Ini kerana Palestin adalah jantung umat. Janganlah berfikir bahawa keprihatinan terhadap mana-mana Negara dengan masalah-masalah dalaman akan melupakan isu-isu yang menjadi pemusatan ..iaitu Palestin tercinta, Palestin yang mulia dan bermaruah.. Oleh itu, kebebasan, kemajuan dan kebangkitan kita seluruhnya adalah bertujuan untuk menyokong Palestin dan rakyatnya dan menyokong mereka sehingga mereka mendapat hak-hak mereka yang dirampas.

Semoga Allah melindungi tanahair kita dan rakyat kita, dan menolong saudara kita di Syria dan Palestin dan di mana-mana negara dalam mencari kebenaran, kebebasan dan kemerdekaan. Semoga Allah membantu kita sehingga tercapai kebaikan untuk agama, negara dan rakyat kita. Kebenaran tidak akan di sebalik permintaan ..

“Dan (ingatlah), orang-orang yang melakukan sebarang kezaliman, akan mengetahui kelak, ke tempat mana, mereka akan kembali.” (Surah As-Syu’ara’: 224).

Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad, keluarganya dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah Tuhan seluruh alam. Allah yang Maha Besar dan kepada Allah segala pujian.


Berzikir Kepada Allah SWT Boleh Menghidupkan Hati

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Dari Abu Musa r.a. Rasulullah SAW besabda yang bermaksud : “Perumpamaan orang yang berzikir dengan yang tidak berzikir, seperti orang yang hidup dan orang yang mati.”
(Hadis Riwayat Bukhari)

Berdasarkan hadis Nabi SAW  diatas dapatlah kita ambil iktibar bahawa perumpamaan hidup dan matinya manusia adalah bergantung kepada berzikir atau tidaknya seorang manusia itu. Apabila ia tinggalkan zikir bermakna seolah-olah seperti sudah mati walaupun darisegi fizikalnya ia masih hidup. Sebaliknya pula orang yang berzikir diumpamakan oleh Nabi SAW seperti orang yang hidup.

Fungsi dan kedudukan zikir pada hati sama dengan fungsi makanan bagi tubuh. Seseorang yang tidak memenuhi ruang hati dan rohnya dengan zikir, samalah umpama tubuh yang tidak diberi bekalan makanan sebagai sumber kekuatan. Apabila hati kosong dengan zikrullah, semakin hari ia semakin lemah, mudah terumbang ambing, goyah dan resah. Hati yang lemah mudah dikuasai oleh hawa nafsu dan mudah dikotak katikkan oleh syaitan laknatullah. Akhirnya apabila keadaan ini berterusan hati akan menjadi keras, sakit dan akan terus mati.

Hati yang mati adalah hati yang tidak dapat menjalankan apa-apa fungsi. Manusia yang memiliki hati yang sakit atau mati, adalah manusia yang tidak ada nilai, tanpa pengemudi. Neraca penentuan sikapnya hanya ditentukan oleh hawa nafsu. Keadaan mereka ini lebih dahsyat jika dibandingkan dengan orang yang mati fizikalnya.

Manusia yang mati fizikalnya tidak membawa kemudaratan kepada manusia sekelilingnya namun manusia yang mati hatinya akan merugikan diri sendiri dan akan memudaratkan orang lain. Oramg yang mati hatinya akan bertindak mengikut hawa nafsu dan melakukan banyak kerosakkan, maksiat, jenayah dan perbuatan dan amalan yang membawa kemurkaan Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Hati yang sentiasa diisi dengan zikir kepada Allah SWT, akan menjadi kuat, teguh, istiqamah, mampu mematahkan serangan dan pengaruh hawa nafsu yang dikendalikan oleh syaitan. Hati yang hidup, bersih dan salim akan dekat kepada Allah SWT, jauh dari gelisah dan keluh kesah dan sentiasa tenang dan gembira. Hati-hati seperti inilah yang akan diingati oleh Allah SWT, dikasihi dan diredai-Nya .

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Berzikirlah kamu kepada-Ku, nescaya Aku ingat kepadamu.” (Surah al-Baqarah ayat 152)

Seorang pemuda bertanya kepada Rasulullah SAW :  “Ya Rasulullah, sesungguhnya pintu-pintu kebaikan itu banyak, tapi aku tak mampu melakukan seluruhnya. Beritahukanlah kepadaku nasihat apa yang dapat aku pegang teguh, nasihat yang singkat sehingga aku tidak mudah melupakannya.”

Rasulullah SAW menjawab, “Basahlah lidahmu selalu dengan zikrullah.”
(Hadis Riwayat Tirmizi)

Dalam hadis yang lain Nabi SAW  bersabda yang bermaksud : “Barangsiapa yang mengatakan ‘subhanallah wa bihamdhi’, akan ditanam untuknya pohon kurma di syurga.”
(Hadis Riwayat Tirmizi).

Berdasarkan dua hadis diatas zikrullah begitu sederhana dan mudah dilaksanakan. Namun ganjarannya yang akan diperolehi adalah besar. Walaupun ianya mudah untuk dilaksanakan tetapi anggota masyarakat kita merasakan ianya amat sukar. Mereka lebih tertarik dengan lagu-lagu irama merdu, mengasyikkan dan melalaikan hati.

Sahabat yang dikasihi,
Zikrullah banyak caranya boleh dilakukan. Boleh dilakukan dengan menyebut asma’ Allah (nama-nama Allah), sifat dan memuji-Nya seperti ucapan ‘Subhanallah, Alhamdulillah, Laa Ilaahaillallah, Allah akbar,dan zikir-zikir lain yang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Didalam kitab zikir Al-Ma’thurat merupakan himpunan zikir-zikir yang diajarkan Rasulullah SAW yang perlu dibaca waktu pagi dan petang adalah sebahagian daripada panduan yang perlu di amalkan untuk melaksanakan amalan-amalan zikir kepada Allah SWT.

Selain daripada zikrullah, tilawahul Quran (membaca al-Quran) adalah salah satu bentuk zikir yang dituntut untuk diamalkan. Al-Quran diturunkan adalah sebagai petunjuk dan rahmat, dan sebagai penawar dan ubat daripada penyakit-penyakit hati.

Khabab bin Art r.a pernah berwasiat kepada seorang katanya, “Hampirkanlah diri kalian kepada Allah SWT mengikut batas kemampuanmu. Dan ketahuilah bahawa kalian tidak mungkin mendekati Allah SWT dengan sesuatu yang lebih Dia cintai dengan firman-Nya. (al-Quran)”

Firman Allah SWT. yang bermaksud, “Dan kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman, dan al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang zalim selain kerugian.”
(Surah al-Isra’ ayat 82)

Sahabat yang dihormati,
Oleh itu ingatlah bahawa hati yang hidup adalah hati yang masih terkesan dengan zikrullah, membaca al-Quran dan ibadah. Ia juga kuat berpegang pada agama dan berani menyatakan yang hak. Tidak takut kecuali Allah SWT.

Akhirkata, Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah mempunyai bejana di bumi dan bejana itu adalah hati. Maka bajana yang paling disukai Allah ialah yang paling bersih (dari dosa), paling kukuh, paling halus dan paling lembut (pada saudaranya).”
(Hadis Riwayat al-Thabrani)

Tuesday, March 13, 2012

Manusia Berhadapan Dengan Enam Persimpangan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,  
Saidina Abu Bakar ra berkata : " Sesungguhnya iblis berdiri di depanmu, jiwa di sebelah kananmu, nafsu di sebelah kirimu, dunia di sebelah belakangmu dan semua anggota tubuhmu berada di sekitar tubuhmu. Sedangkan Allah di atasmu. Sementara iblis terkutuk mengajakmu meninggalkan agama, jiwa mengajakmu ke arah maksiat, nafsu mengajakmu memenuhi syahwat, dunia men...gajakmu supaya memilihnya dari akhirat dan anggota tubuh mengajakmu melakukan dosa. Dan Tuhan mengajakmu masuk Syurga serta mendapat keampunanNya, sebagaimana firmannya yang bermaksud; "Dan Allah mengajak ke Syurga serta menuju keampunanNya... "

Siapa yang memenuhi ajakan iblis, maka hilang agama dari dirinya. Sesiapa yang memenuhi ajakan jiwa, maka hilang darinya nilai nyawanya. Sesiapa yang memenuhi ajakan nafsunya, maka hilanglah akal dari dirinya. Siapa yang memenuhi ajakan dunia, maka hilang akhirat dari dirinya. Dan siapa yang memenuhi ajakan anggota tubuhnya, maka hilang syurga dari dirinya.

Dan siapa yang memenuhi ajakan Allah SWT, maka hilang dari dirinya semua kejahatan dan ia memperolehi semua kebaikan.

Iblis adalah musuh manusia, sementara manusia adalah sasaran iblis. Oleh itu, manusia hendaklah sentiasa berwaspada sebab iblis sentiasa melihat tepat pada sasarannya. 


(Di petik daripada tulisan Are Ril)

Wanita Menurut Pandangan Islam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Islam datang bukan sekadar memartabatkan wanita, sebaliknya mengembalikan manusia seluruhnya kepada fitrah mereka. Islam menjelaskan kedudukan manusia  serta hala tuju kehidupan mereka di muka bumi ini.

Dengan ungkapan kalimah syahadah manusia dibebaskan dari segala belenggu kezaliman dan penindasan sesama makhluk. Wanita bebas dari cengkaman dan kezaliman kaum lelaki dan lelaki bebas dari belenggu syaitan serta kerakusan nafsu sendiri.

Wanita dicipta bukan untuk menjadi pesaing kepada lelaki, tidak juga untuk berkhidmat dan taat kepada kerakusan nafsu mereka. Dengan bahasa yang cukup jelas dan tegas, Allah SWT menyeru semua manusia sama ada lelaki mahupun wanita agar mengabdikan diri dan menyembahNya semata-mata.

Firman Allah SWT maksudnya : “Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu (menjadi orang-orang yang) bertakwa.” (Surah Al-Baqarah ayat 21)

Lelaki dan wanita adalah hamba kepada Allah Maha Pencipta. Kedua-keduanya diciptakan untuk menjadi pasangan kepada satu sama lain, sebagai melengkapkan sunnah pencitaan seluruh makhluk di alam maya ini.

Firman-Nya lagi yang bermaksud : “Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.” (Surah Ya Sin ayat 36)

Firman Allah SWT maksudnya : “Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati (kekuasaan kami dan mentauhidkan Kami).” (Surah Adz-Dzariat ayat 49)

Berlandaskan fitrah dan hakikat penciptaan ini, Allah SWT. telah mengatur hubungan antara lelaki dengan wanita dan menjelaskan peranan masing-masing terhadap satu sama lain bermula daripada penciptaan Hawwa sebagai pasangan kepada Adam.

Sebagai pasangan, tanggungjawab serta peranan yang diamanahkan kepada lelaki dan wanita bertepatan dengan fitrah kejadian mereka demi kelangsungan dan kesejahteraan umat manusia sepanjang masa. Lelaki tidak lebih mulia kerana dia menjadi suami dan ayah. Wanita tidak jadi hina kerana dia menjadi isteri dan ibu. Inilah hakikat yang mesti diinsafi dan didukungi tanpa was-was dan ragu-ragu.

Firman Allah SWT maksudnya : “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut dan bertakwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.” (Surah Al-Baqarah ayat 233)

Sahabat yang dimuliakan,
Meskipun dinyatakan tugas wanita melahirkan dan menyusukan anak, tidak bermakna wanita Islam hanya terkurung di dalam rumah tanpa melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan, pembangunan umat dan Negara.

Wanita wajib terlibat dalam melahirkan masyarakat yang sejahtera dan harmoni sebagaimana termaktub di dalam firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah At-Taubah ayat 71)

Doa Asiah yang diabadikan di dalam surah at-Tahrim menjadi bukti bahawa wanita mukminah sentiasa peka terhadap apa yang berlaku di keliling kelalangnya.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Dan Allah mengemukakan satu misal perbandingan kepada orang-orang mukmin, iaitu: Perihal isteri Firaun, ketika dia berkata: 'Wahai Tuhanku! Binalah untukku sebuah rumah di sisi-Mu dalam syurga dan selamatkanlah daku dari Firaun dan perbuatannya (yang kufur dan buas), serta selamatkanlah daku dari kaum yang zalim;” (Surah At-Tahrim ayat 11)

Islam juga mengiktiraf sumbangan wanita dalam memantapkan ekonomi keluarga sebagaimana digambarkan melalui kisah pertemuan Nabi Musa a.s. dengan dua orang gadis sopan dan beriman di ladang ternakan kambing.

Firman Allah SWT maksudnya : “Dan ketika dia sampai di telaga air negeri Madyan, dia dapati di situ sekumpulan orang-orang lelaki sedang memberi minum (binatang ternak masing-masing) dan dia juga dapati di sebelah mereka dua perempuan yang sedang menahan kambing-kambingnya. dia bertanya: 'Apa hal kamu berdua?' Mereka menjawab: 'Kami tidak memberi minum (kambing-kambing kami) sehingga penggembala-penggembala itu membawa balik binatang ternak masing-masing dan bapa kami seorang yang terlalu tua umurnya.' Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian dia pergi ke tempat teduh lalu berdoa dengan berkata: 'Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan'.” (Surah Al-Qasas ayat 23-24)
 
Dan wanita berhak memberi pandangan dalam menentukan halatuju serta polisi yang dilaksanakan di dalam negara. Sebagai contoh, Asiah mengemukakan cadangan supaya Firaun mengubah polisinya membunuh setiap bayi lelaki Bani Isreal. Dengan kebijaksanaan dan kemantapan hujjah yang dikemukakan oleh Asiah, Firaun akur. Dan Nabi Musa a.s. terselamat.

Firman Allah SWT maksudnya : “Dan (ketika melihat kanak-kanak itu) berkatalah isteri Firaun: (Semoga dia menjadi) cahaya mata bagiku dan bagimu; janganlah kamu membunuhnya; mudah-mudahan dia berguna kepada kita atau kita jadikan dia anak. Padahal mereka tidak menyedari (kesudahannya).”(Surah Al-Qasas ayat 9)
 
Sahabat yang dikasihi,
Sesungguhnya Islam adalah deen fitrah yang wasat, yang mengajar umatnya prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan dan kebebasan. Umat yang berpegang teguh dengan prinsip tersebut diiktiraf sebagai ummatan wasato ( أمة وسطا ), iaitu umat yang sederhana dan adil, umat yang terbaik dan terunggul.

Islam tidak ada kena mengena dengan sebarang bentuk kezaliman dan penindasan yang ditimpakan ke atas wanita, baik sebelum atau sesudah kedatangannya; baik yang dilakukan atas nama agama, budaya atau adat resam semata-mata.

Justeru, wanita patut rasa bertuah dan bersyukur kepada Yang Maha Esa lagi Maha Bijaksana. Hanya di bawah naungan syariatNya wanita terbela, di bawah naungan syariatNya wanita benar-benar berharga.

Inilah aspirasi dan misi yang hendak diketengahkan oleh Wanita IKRAM ke persada masyarakat. Islam adalah rahmatan lil’alamin.

Islam diturunkan oleh Allah, Pencipta manusia lelaki dan wanita. Tidak lojik sama sekali sekiranya Allah memihak kepada lelaki dan meminggirkan wanita atau sebaliknya. Aspirasi ini akan kita jaja ke seluruh Negara agar didengari dan dihayati oleh setiap peringkat terutamanya generasi muda yang akan menjadi pemimpin pada hari muka. Merekalah yang bakal mencorak dan mewarnai masa depan umat dan negara.

Sesungguhnya tema yang dipilih untuk sambutan hari wanita sedunia pada tahun ini: “Connecting Girls, Inspiring Future ; Menghubungkan Remaja Puteri , Menginspirasikan Masa Depan” bukanlah sesuatu yang baru. Sejak dahulu Islam mengiktiraf kepentingan golongan muda. Terdapat banyak nas-nas yang berkaitan dengan kedudukan dan keistimewaan pemuda/pemudi sama ada di dalam al-Quran atau al-Hadis.

(Di petik daripada tulisan Ustazah Maznah binti Daud, Ketua Wanita IKRAM Malaysia.)

Persaksian Alam Dan Manusia Di Hadapan Allah SWT

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Seluruh Alam dan seluruh mahluk adalah ciptaan Allah dan semua di ciptakan oleh Allah tidak ada yang sia-sia dan semua dikehendaki oleh Allah untuk menyembah dan Taat semata- mata kepada Allah maka kenapakah manusia tidak memikirkan?

Firman Allah Subhanahu Wa.Ta'ala maksudnya : "Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda (ayat) bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa neraka."(Surah Ali Imran ayat 190-191)

Ingatlah bahawa dalam peredaran masa yang silih berganti (siang-malam) itu adalah gerakan Alam sebagai bukti ketaatan langit dan bumi kepada Khaliq-nya, tanpa tawar-menawar sesuai janjinya .

Firman Allah Subhanahu Wa.Ta'ala yang bermaksud  : "Kemudian Ia menunjukkan kehendakNya ke arah (bahan-bahan) langit sedang langit itu masih berupa asap; lalu Ia berfirman kepadanya dan kepada bumi: "Turutlah kamu berdua akan perintahKu, sama ada dengan sukarela atau dengan paksa!" Keduanya menjawab: "Kami berdua sedia menurut - patuh dengan sukarela" (Surah Fussilat (41) ayat11) |

Firman Allah Subhanahu Wa.Ta'ala yang bermaksud  : "Lalu Ia menjadikannya tujuh langit, dalam dua masa; dan Ia memberitahu kepada tiap-tiap langit akan urusan dan keperluannya masing-masing. Dan Kami hiasi langit yang dekat (pada pandangan mata penduduk bumi) dengan bintang-bintang yang bersinar cemerlang serta memelihara langit itu dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui. (Surah Fussilat (41) ayat 12)

Sahabat-sahabat yang dimuliakan,
Itulah antara lain bukti ketaatannya langit dan bumi kepada Allah.
Sesuai janjinya,jadi bagaiman pula manusia yang di jadikan sebagai makhluk Allah yang terbaik dan juga tujuan Allah menciptakan manusia adalah untuk taat dan tunduk patuh kepada-Nya, maka seluruh jasmani, (tubuh) manusia sepatutnya digerakkan untuk mentaati perintah dan hukum-hukum Allah Subhanahu Wa. Ta'ala.

Firman Allah Subhanahu Wa.Ta'ala yang bermaksud : "Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan firmanNya): "Bukankah Aku Tuhan kamu?" Mereka semua menjawab: "Benar (Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi". Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak: "Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini". (Surah Al-A'raaf (7) ayat 172)

Saudara yang dikasihi,
Ingatlah bahwa Allah telah menawarkan amanat kepada langit dan bumi dan semua alam jagat raya ini tapi semuanya enggan memikulnya, tapi dengan kebodohan manusia mereka sanggup memikulnya,lalu mereka pula mengingkarinya itulah bukti kebodohan dan kezaliman manusia yang tidak mahu berpikir dan bersyukur

Firman Allah Subhanahu Wa.Ta'ala yang bermaksud : "Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi, dan gunung gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh (Surah Al-Ahzab (33) ayat 72).


SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH (MAHA SUCI DAN SEGALA PUJI HANYA BAGI ALLAH)
 
(Di petik daripada tulisan Zubir as- Sabah 11) 

Bidadari Untuk Umar Al-Khattab R.A

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Umar ra adalah salah satu dari sahabat Rasulullah SAW. Semenjak ia memeluk islam kaum muslimin seakan memperoleh suatu kekuatan yang sangat besar. Sejak itulah mereka berani solat dan tawaf di Ka'abah secara terang-terangan. Umar ra adalah seorang yang warak, ia sangat teliti dalam mengamalkan Islam.

Umar ra mempelajari surah Al-Baqarah selama 10 tahun, ia kemud...ian melapur kepada Rasulullah SAW : " Wahai Rasulullah, apakah kehidupanku telah mencerminkan surah Al-Baqarah, apabila belum maka aku tidak akan melanjutkan ke surah berikutnya. "

Rasulullah SAW menjawab : " Sudah..! "

Umar ra mengamalkan agama sesuai dengan kehendak Allah SWT. kerana kesungguhannya inilah maka banyak ayat di Al-Qur'an yang diturunkan Allah SWT berdasarkan kehendak yang ada pada hatinya, seperti mengenai pengharaman arak, ayat mengenai hijab dan beberapa ayat Al-Qur'an lainnya.

Rasulullah SAW seringkali menceritakan kepada para sahabatnya mengenai perjalanannya mikraj menghadap Allah SWT. Beliau SAW sering pula menceritakan bagaimana keadaan syurga yang dijanjikan Allah SWT kepada sahabat-sahabatnya. Suatu hari ketika Rasulullah SAW dimikrajkan menghadap Allah SWT malaikat Jibril AS memperlihatkan kepada Beliau SAW taman-taman syurga. Rasulullah SAW melihat ada sekumpulan bidadari yang sedang bercengkrama. Ada seorang bidadari yang begitu berbeza dari yang lainnya. Bidadari itu menyendiri dan tampak sangat pemalu.

Rasulullah SAW bertanya kepada Jibril AS : " Wahai Jibril AS, bidadari siapakah itu? "

Malaikat Jibril AS menjawab : " Bidadari itu adalah diperuntukkan bagi sahabatmu Umar ra. "

Pernah suatu hari ia membayangkan tentang syurga yang engkau ceritakan keindahannya. Ia menginginkan untuknya seorang bidadari yang berbeza dari bidadari yang lainnya. Bidadari yang diinginkannya itu berkulit hitam manis, dahinya tinggi, bagian atas matanya berwarna merah, dan bagian bawah matanya berwarna biru serta memiliki sifat yang sangat pemalu. kerana sahabatmu itu selalu memenuhi kehendak Allah SWT maka saat itu juga Allah SWT menjadikan seorang bidadari untuknya sesuai dengan apa yang dikehendaki hatinya.
 

(Di petik daripada tulisan Are Ril)Sunday, March 11, 2012

Kenapa Penghuni Syurga Ramai Orang Miskin dan Penghuni Neraka Ramai Wanita?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Ibnu Abbas dan Imran bin Hussein r.a. bahawasanya Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud, “ Aku melihat ke dalam syurga, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada kalangan orang-orang yang fakir miskin. Dan aku melihat ke dalam neraka, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada golongan wanita.”

Adakah kita tahu apakah yang berlaku kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. yang kita kasihi ketika berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj? Pada malam Israk dan Mikraj dengan izin dan rahmat kasih sayang Allah kepada Rasulullah SAW, telah diperlihatkan kepada badinda SAW. banyak perkara-perkara ghaib termasuk di antaranya keadaan di syurga dan keadaan di neraka. Baginda SAW melihat kebanyakan penghuni syurga itu adalah terdiri daripada kalangan orang yang fakir miskin. Ini disebabkan sewaktu mereka berada di dunia dahulu, mereka mempunyai banyak peluang untuk memperbanyakkan amal ibadat dan amal soleh kepada Allah. Begitu juga ahli neraka kebanyakannya adalah wanita kerana di dunia dahulu ramai yang derhaka kepada suamnya dan tidak dapat menjaga kehormatan dirinya. Inilah di antara mukjizat dan kelebihan yang dikurniakan Allah kepada kekasih-Nya, Rasulullah SAW  yang dapat mengetahui peristiwa yang akan datang di syurga maupun di neraka.

Tetapi malang sekali bagi mereka yang di dunia ini hanya mengejar kemewahan dunia sehingga tidak ada banyak masa untuk beribadat kepada Allah. Sesungguhnya orang mukmin itu bijak, mereka tidak akan sekali-kali tertipu dengan tipu daya kemewahan dan kesenangan di dunia yang sementara. Orang mukmin mempunyai matlamat hidup yang jelas, iaitu mereka ingin mencari keredan Allah SWT untuk mendapat kecemerlangan hidup di dunia dan di akhirat.

Sahabat yang dimuliakan,
Hanya orang yang jahil, malang dan tidak bijak sahaja menjadikan dunia sebagai matlamat hidupnya. Bagi mereka kemewahan dan kesenangan yang dikecapi adalah segala-galanya. Mereka mengganggap kemewahan dan kesenangan yang dinikmati adalah kerana ilmu dan kebijaksanaan mereka, bukan disebabkan rahmat dan kasih sayang Allah SWT. Orang kaya banyak disibukkan dengan menghimpun harta dan menghabiskan masa mengejar kemewahan dunia sehingga mereka menyesal dikejutkan dengan kematian sebelum sempat berbuat amal ibadat dan bertaubat. Mereka akan menyesal di saat yang tidak berguna lagi penyesalan pada ketika itu.

Jesteru itu marilah sama-sama kita mencontohi kehidupan Rasulullah SAW  yang cukup sederhana dan menginsafkan kita. Kita boleh bayangkan atau tidak, seorang kekasih Allah, manusia yang paling dikasihi Allah ini boleh dikatakan sering berlapar dan kehausan, pakaian kain dan bajunya dari yang lama-lama serta benang pun kasar-kasar. Tempat tidur dihampar dengan tikar, bukan dengan hamparan permaidani hingga bantal tidurnya pun diperbuat daripada kulit kambing. Ini menunjukkan bahawa dunia ini adalah tempat yang hina dan segala kenikmatannya itu tiada suatu yang kekal, melainkan semuanya itu tipudaya semata-mata. Nabi SAW  sangat menghina dunia.

Apabila Rasulullah SAW melawat ke dalam neraka maka baginda SAW melihat kebanyakkan penghuninya adalah daripada kalangan wanita. Apakah kesalahan dan dosa yang mereka lakukan sehingga dikatakan menjadi penghuni paling ramai di neraka. Na’uzubillahiminzalik!!

Ini disebabkan ramai kaum wanita yang tidak menunaikan hak suami. Mereka tidak berterima kasih di atas pemberian suami dan tidak menjaga kehormatan diri ketika suami tidak ada di rumah. Mereka tidak menutup aurat daripada orang yang bukan muhram dan ramai pula di kalangan mereka keluar dari rumah dengan bermacam-macam perhiasan dan persolekan, memakai minyak wangi dan membiarkan bau wangi itu dicium oleh orang yang bukan mahramnya. Sedangkan dia berhadapan dengan suaminya dengan pakaian yang buruk dan badan yang berbau peluh. Inilah di antara sebab-sebab yang mengakibatkan ramai di kalangan wanita yang akan masuk neraka.

Abu Zar r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW  bersabda yang bermaksud, “Seorang wanita yang berkata kepada suaminya, ‘Semoga engkau mendapat kutukan Allah.’ Maka dia sendiri dikutuk oleh Allah dari atas langit yang ketujuh dan mengutuk pula segala ciptaan Allah kecuali dua jenis makhluk iaitu manusia dan jin.”

Kalau apa yang ada di bumi ini merupakan emas dan perak serta dibawa oleh seorang wanita ke rumah suaminya, kemudian pada suatu hari dia terlontar kata-kata angkuh, "Engkau ini siapa? Semua harta ini milikku dan engkau tidak punya harta apapun," Maka hapuslah semua kebaikannya walaupun banyak.

Marilah kita renungkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Ali k.j : “Saya bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah dan kami temui baginda menangis. Kami bertanya kepada baginda, “Mengapa menangis wahai Rasulullah?” Beginda menjawab, ‘Pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat orang sedang mengalami berbagai penyiksaan. Maka bila teringatkan mereka aku menangis.’

Saya bertanya lagi, ‘Wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?’

Kata Rasulullah SAW :

'Wanita digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya (ditutup) dikalangan lelaki bukan mahram.

Wanita digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya. Kemudian Nabi SAW bersabda yang bermaksud, ‘Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata-katanya kecuali Allah akan melebarkan mulutnya kelak di hari kiamat selebar 70 zira’ kemudian akan mengikatnya di belakang lehernya.

Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya.

Manakala wanita yang diikat kaki dan tangannya itu, kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haidh dan nifas.’

Sambung Rasulullah lagi,

‘Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana dia suka bersolek untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang.

Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) supaya orang melihat perhiasannya dan setiap orang jatuh cinta kepadanya.

Adapun wanita yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti keldai kerana suka mengadu-domba (batu api) serta berdusta.

Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing, adalah kerana dia ahli fitnah serta suka memarahi suaminya.’

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu, wahai saudaraku sekelian, marilah sama-sama kita selamatkan kaum wanita kita dengan mengajak mereka untuk kembali mengambil Islam sebagai cara hidup. Hanya Islam agama yang diredai Allah. Ketahuilah wahai para suami sekelian, wanita itu akalnya senipis rambutnya. Dijadikan wanita itu daripada tulang rusuk yang bengkok, untuk luruskannya perlu kepada lelaki yang beriman kepada Allah. Dari itu didiklah mereka dengan tarbiyah Islamiah secara yang berhikmah.

Kasihanilah mereka, tanpa lelaki yang beriman tidak mungkin akan melahirkan wanita yang solehah.Jangan mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra seandainya diri kalian tidak sehebat Saidina Ali karamallahu wajhah.

Akal wanita senipis rambutnya, tebalkan dia dengan ilmu agama. Hatinya serapuh kaca, kuatkan dia dengan iman dan takwa kepada Allah. Perasaannya selembut sutera, hiasilah dengan akhlak mulia. Jangan jinakkan wanita dengan harta kerana nanti mereka akan semakin liar. Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan kerana nanti mereka akan menderita.

Kenalkan mereka dengan Zat Allah yang kekal, disitulah punca kekuatan dunia. Suburkan mereka dengan nikmat iman dan Islam kerana dari situlah nantinya mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb, Tuhan sekalian alam.

Bisikan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan kelemahan dan ianya bukan diskriminasi Allah, sebaliknya disitulah kasih sayang Allah. Tanpa iman, ilmu dan akhlak mereka tidak akan lurus, malah akan semakin bengkok. Itulah hakikatnya seandainya mereka tidak kenal Allah. Bila wanita menjadi derhaka pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara. Jinakkan diri mereka untuk mentaati Allah SWT.

Jauhi Fitnah Dengan Solat, Puasa dan Bersedekah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Umar r.a. katanya; "Siapa yang hafaz sebuah hadis dari Nabi SAW  berkenaan fitnah?" Jawab Huzaifah, Aku mendengar baginda bersabda: "Fitnah seorang dalam keluarga, dalam hartanya dan tetangga dapat ditutup (dihapuskan) oleh solat, puasa dan sedekah." (Hadis Riwayat Bukhari)

Berdasarkan hadis diatas bahawa fitnah seseorang dalam keluarga, dalam hartanya dan jiran tetangganya boleh ditutup ( dihapuskan) dengan mengerjakan tiga perkara iaitu : solat, puasa dan bersedekah.
 
Apakah yang dimaksudkan dengan fitnah? Fitnah adalah  sesuatau perkara , perbuatan atau percakapan yang boleh mendatangkan keburukan atau mudharat. Fitnah dalam keluarga biasanya berlaku selisih faham, perbalahan atau pergaduhan dikalangan suami, isteri atau anak-anak hingga menyebabkan keluarga menjadi huru-hara. Fitnah dalam harta adalah berlakunya perebutan harta atau kehilangan harta disebabkan salah urus dan fitnah jiran tetangga adalah perselisihan, permusuhan atau hasad dengki berlaku sesama jiran.

Nabi SAW telah memberi panduan bahawa untuk mengelakkan ketiga-tiga fitnah tersebut selain daripada solat fardu, puasa Ramadan dan berzakat maka seorang mukmin itu perlulah perbanyakkan solat sunat, puasa sunat dan bersedekah . 

Firman Allah SWT maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar. 
(Surah al-Baqarah  ayat 153)

Orang mukmin akan menjadikan sifat sabar dan solat adalah penolongnya. Solat yang dikerjakan dengan sempurna boleh mencegah seseorang daripada perbuatan keji dan mungkar.

Ibadah puasa akan melahirkan muslim yang amanah yang merupakan sifat yang tinggi nilainya. Puasa melatih manusia dengan sifat-sifat amanah kerana tanpanya puasa akan menjadi batal atau tidak sempurna. Jika begitu, sia-sia sahaja seseorang itu berpuasa dan tiada faedahnya menahan lapar dan dahaga.

Puasa mengajarkan rasa amanah di hadapan Allah SWT, baik dengan amalan yang nampak maupun yang tersembunyi.

Tidak ada yang mengawasi seseorang yang berpuasa agar menghindari hal-hal yang dilarang dalam berpuasa kecuali Allah SWT. Amanah yang dimiliki orang beriman mendorongnya untuk tetap menjaga kejujuran untuk tidak membatalkan puasa sekalipun ia tahu tidak seorang pun akan mengetahui perbuatannya.

Seorang anak lelaki bertanya Rasulullah SAW: "Sedekah mana yg lebih besar pahalanya?
Nabi SAW menjawab, "Sedekah yg diberikan sedangkan pada masa itu engkau masih sihat dan sebenarnya engkau bakhil (merasa sayang nak dermakan harta kerana takut jadi fakir dan engkau berangan jadi kaya) maka jangan menangguh sedekah sehingga apabila roh sampai dikerongkongan lalu pada masa itu kau berkata, "ini untuk si anu ini untuk si anu sekian" dan sebenarnya harta engkau pada masa itu memang akan dimilki oleh orang lain."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Orang yang banyak bersedekah hatinya jadi bersih dan akan dijauhi daripada sifat mementingkan diri sendiri, sombong dan takbur.

Sahabat yang dikasihi,
Terlalu banyak hikmah dan kebaikan yang terdapat di dalam solat, puasa dan sedekah. Jika kita istiqamah dan terus melaksanakannya semata-mata kerana Allah SWT, rahmat dan keberkatan daripada Allah SWT akan dapat kita perolehi dan kita akan dijauhkan musibah dan bala oleh Allah SWT dan terhindar daripada fitnah keluarga, fitnah harta dan fitnah daripada jiran tetangga.Pahala Kebajikan Orang Mukmin Di Simpan Oleh Allah Untuk Hari Akhirat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Anas b. Malik r.a. katanya Rasulullah SAW. bersabda; "Sesungguhnya apabila orang-orang kafir mengerjakan kebajikan di dunia, dia diberi upah dengan amal itu berupa rezeki di dunia. Ada pun orang-orang mukmin maka pahala kebajikannya disimpan Allah Taala untuk akhirat serta diberi rezeki di dunia berhubung dengan taatnya." (Hadis Riwayat Muslim)

Huraiannya :

Orang kafir yang melakukan kebajikan di dunia ini akan diberi upah oleh Allah SWT berupa rezeki di dunia. Janganlah kita merasa hairan sekiranya orang-orang kafir mempunyai harta melimpah ruah, menguasai perniagaan dan kemewahan yang berbagai jenis, kerana mereka diberikan sepuas-puasnya oleh Allah SWT nikmat dunia dan di akhirat mereka tidak ada bahagian dan akan di campakkan ke dalam api neraka.

Dalam hadis yang lain Nabi SAW bersabda maksudnya : " Dunia itu penjara bagi orang yang beriman dan syurga bagi orang kafir."(Hadis Riwayat Ahmad, Muslim, dan At-Tirmidzi dari  Abu Hurairah. Sahih Al-Jami' - 3412)

Ada pun orang-orang mukmin pahala kebajikannya disimpan oleh Allah SWT di hari akhirat dan akan diberi kenikmatan sebenar iaitu mendapat balasan syurga yang tidak ada tolok bandingnya. Di dunia Allah SWT memberi juga rezeki dan nikmat sekadar keperluannya di dunia.

Sahabat yang dimuliakan,
Kesimpulannya bukanlah hadis ini bermaksud umat Islam tidak perlu berusaha untuk memperolehi rezeki dan harta kekayaan dunia yang disediakan oleh Allah SWT, tetapi yang di maksudkan di sini bahawa umat Islam janganlah menjadikan harta dunia ini sebagai matlamat hidup dan terlalu cinta dunia sehingga melupakan bekalan untuk hari akhirat. Jadikanlah semua harta dan kekayaan yang dimiliki untuk mentaati Allah SWT dan disalurkan kepada jalan Allah untuk mencari keredaan-Nya.