Saturday, August 22, 2009

Jauhi Fitnah Dengan Solat, Puasa dan Sedekah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Umar r.a. katanya; "Siapa yang hafaz sebuah hadis dari Nabi SAW  berkenaan fitnah?" Jawab Huzaifah, Aku mendengar baginda bersabda: "Fitnah seorang dalam keluarga, dalam hartanya dan tetangga dapat ditutup (dihapuskan) oleh solat, puasa dan sedekah." (Hadis Riwayat Bukhari)

Berdasarkan hadis diatas bahawa fitnah seseorang dalam keluarga, dalam hartanya dan jiran tetangganya boleh ditutup ( dihapuskan) dengan mengerjakan tiga perkara iaitu : solat, puasa dan bersedekah.
 
Apakah yang dimaksudkan dengan fitnah? Fitnah adalah  sesuatau perkara , perbuatan atau percakapan yang boleh mendatangkan keburukan atau mudharat. Fitnah dalam keluarga biasanya berlaku selisih faham, perbalahan atau pergaduhan dikalangan suami, isteri atau anak-anak hingga menyebabkan keluarga menjadi huru-hara. Fitnah dalam harta adalah berlakunya perebutan harta atau kehilangan harta disebabkan salah urus dan fitnah jiran tetangga adalah perselisihan, permusuhan atau hasad dengki berlaku sesama jiran.

Nabi SAW telah memberi panduan bahawa untuk mengelakkan ketiga-tiga fitnah tersebut selain daripada solat fardu, puasa Ramadan dan berzakat maka seorang mukmin itu perlulah perbanyakkan solat sunat, puasa sunat dan bersedekah . 

Firman Allah SWT maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar. 
(Surah al-Baqarah  ayat 153)

Orang mukmin akan menjadikan sifat sabar dan solat adalah penolongnya. Solat yang dikerjakan dengan sempurna boleh mencegah seseorang daripada perbuatan keji dan mungkar.

Ibadah puasa akan melahirkan muslim yang amanah yang merupakan sifat yang tinggi nilainya. Puasa melatih manusia dengan sifat-sifat amanah kerana tanpanya puasa akan menjadi batal atau tidak sempurna. Jika begitu, sia-sia sahaja seseorang itu berpuasa dan tiada faedahnya menahan lapar dan dahaga.

Puasa mengajarkan rasa amanah di hadapan Allah SWT, baik dengan amalan yang nampak maupun yang tersembunyi.

Tidak ada yang mengawasi seseorang yang berpuasa agar menghindari hal-hal yang dilarang dalam berpuasa kecuali Allah SWT. Amanah yang dimiliki orang beriman mendorongnya untuk tetap menjaga kejujuran untuk tidak membatalkan puasa sekalipun ia tahu tidak seorang pun akan mengetahui perbuatannya.

Seorang anak lelaki bertanya Rasulullah SAW: "Sedekah mana yg lebih besar pahalanya?
Nabi SAW menjawab, "Sedekah yg diberikan sedangkan pada masa itu engkau masih sihat dan sebenarnya engkau bakhil (merasa sayang nak dermakan harta kerana takut jadi fakir dan engkau berangan jadi kaya) maka jangan menangguh sedekah sehingga apabila roh sampai dikerongkongan lalu pada masa itu kau berkata, "ini untuk si anu ini untuk si anu sekian" dan sebenarnya harta engkau pada masa itu memang akan dimilki oleh orang lain."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Orang yang banyak bersedekah hatinya jadi bersih dan akan dijauhi daripada sifat mementingkan diri sendiri, sombong dan takbur.

Sahabat yang dikasihi,
Terlalu banyak hikmah dan kebaikan yang terdapat di dalam solat, puasa dan sedekah. Jika kita istiqamah dan terus melaksanakannya semata-mata kerana Allah SWT, rahmat dan keberkatan daripada Allah SWT akan dapat kita perolehi dan kita akan dijauhkan musibah dan bala oleh Allah SWT dan terhindar daripada fitnah keluarga, fitnah harta dan fitnah daripada jiran tetangga.Beberapa Kalam Hikmah Al-Junaid (Ahli Sufi)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 

Al-Junaid seorang ulama sufi pernah memberi kata-kata hikmat :

Pertama : Bidang kerohanian.

 "Apa yang aku dapat dalam bidang kerohanian adalah melalui tiga perkara :

1.Menjauhkan dunia.

2.Berpuasa.

3.Berjaga sepanjang malam."

Kedua : Melihat fakir miskin merungut.

Apabila aku melihat seorang fakir yang merungut kerana tidak ada makanan pada hari itu, aku pun berkata kepadanya, "Tuan merungut tentang kurnia Allah yang besar itu (fakir), dan itulah kurniaan paling besar dari Allah SWT kepada para aulia. Aulia Allah SWT tidak merungut jika mereka ditimpa kefakiran (kemiskinan). Pergilah! Allah tidak akan membiarkan tuan tanpa makanan dan pakaian.

Ketiga : Melihat keindahan ciptaan Allah SWT.

Lebih baik mata itu buta jika tidak menghargai keindahan ciptaan Allah SWT. Lebih baik lidah itu bisu jika tidak menyebut nama Allah SWT. Lebih baik telinga itu pekak, jika tidak mendengar nasihat-nasihat Allah SWT. Lebih baik anggota badan itu mati, jika tidak melakukan suruhan-suruhan Allah SWT.

Keempat : Hati itu rumah Allah.

Hatimu itu rumah Allah. Jangan biarkan yang lain duduk di dalamnya kecuali Allah. (hati itu hendaklah sentiasa berhubung dan yakin pada Allah)

Sahabat yang dimuliakan,
Hayatilah kata-kata hikmat yang sungguh mendalam maksud yang tersurat dan tersirat. Bagaimana hati seorang mukmin yang hidup dan sentiasa muraqabah dengan Allah SWT tidak akan leka walaupun seketika. Baginya apa yang berlaku dilangit dan dibumi dan semua kejadian yang berlaku keatas diri manusia adalah mempunyai kebaikan dan hikmah . Manusia perlu bersyukur dan berbaik sangka dengan Allah SWT.

Allah Menerima Permohonan Ampun dari Hamba-Nya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Daripada Anas bin Malik r.a katanya : "Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Allah telah berfirman : 'Wahai anak Adam! Sesungguhnya sebagaimana kamu meminta dan berharap kepada-Ku, maka Aku akan mengampuni segala dosa yang telah kamu lakukan dan Aku tidak pedulikannya lagi.' 'Wahai anak Adam! Sekiranya dosamu setinggi langit, kemudian kamu memohon ampun kepada-Ku, nescaya Aku mengampuni dosamu.' 'Wahai anak Adam! Jika kamu datang kepada-Ku dengan kesalahan sepadat isi bumi. Kemudian kamu menemui Aku di akhirat dalam keadaan kamu tidak menyengutukan-Ku dengan yang lain, nescaya Aku datang kepadamu dengan keampunan sepenuh bumi pula'." (Hadis Riwayat Tarmizi)

Tentang dorongan dan anjuran untuk bertaubat, al-Quran berbicara yang maksudnya : "Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri." (Surah al- Baqarah ayat 222).

Maka derajat apa yang lebih tinggi dari pada mendapatkan kasih sayang Rabb semesta alam. Dalam menceritakan tentang ibadurrahman yang Allah SWT berikan kemuliaan dengan menisbahkan mereka kepada-Nya, serta menjanjikan bagi mereka syurga, di dalamnya mereka mendapatkan ucapan selamat dan mereka kekal di sana, serta mendapatkan tempat yang baik. 

Firman Allah SWT maksudnya :"Dan orang-orang yang tidak menyembah tuhan yang lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina, barang siapa yang melakukan demikian itu, nescaya dia mendapat (pembalasan) dosa(nya)." (Surah al-Furqaan ayat 68-70.).

Keutamaan apalagi yang lebih besar dari pada orang yang bertaubat itu mendapatkan ampunan dari Allah SWT , hingga keburukan mereka digantikan dengan kebaikan?

Dan dalam penjelasan tentang keluasan ampunan Allah SWT dan rahmat-Nya bagi orang-orang yang bertaubat. Allah SWT berfirman:"Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Surah az-Zumar ayat 53)

Ayat ini membukakan pintu dengan seluas-luasnya bagi seluruh orang yang berdosa dan melakuan kesalahan. Meskipun dosa mereka telah mencapai ujung langit sekalipun. Seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :"Jika kalian melakukan kesalahan-kesalahan (dosa) hingga kesalahan kalian itu sampai ke langit, kemudian kalian bertaubat, nescaya Allah SWT akan memberikan taubat kepada kalian." (Hadis Riwayat Ibnu Majah dari Abi Hurairah, dan ia menghukumkannya sebagai hadis hasan dalam kitab sahih Jami' Shagir - 5235)

Sahabat yang dimuliakan,
Di antara keutamaan orang-orang yang bertaubat adalah Allah SWT menugaskan para malaikat muqarrabin untuk beristighfar bagi mereka serta berdoa kepada Allah SWT agar Allah SWT menyelamatkan mereka dari azab neraka. Serta memasukkan mereka ke dalam syurga. Dan menyelamatkan mereka dari keburukan. Mereka memikirkan urusan mereka di dunia, sedangkan para malaikat sibuk dengan mereka di langit. 

Allah SWT berfirman yang bermaksud :"(Malaikat-malaikat) yang memikul 'Arsy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepada-Nya serta memintakan ampun bagi orang-orang yang beriman (seraya mengucapkan): "Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berilah ampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan Engkau dan peliharalah mereka dari seksaan neraka yang bernyala-nyala, ya Tuhan kami, dan masukkanlah mereka kedalam Syurga 'Adn yang telah Engkau janjikan kepada mereka dan orang-orang yang soleh di antara bapak -bapak mereka, dan isteri-isteri mereka, dan keturunan mereka semua. Sesungguhnya Engkaulah Yang maha Perkasa lagi Maha Bijaksana, dan peliharalah mereka dari (balasan) kejahatan. Dan orang-orang yang Engkau pelihara dari(pembalasan?)kejahatan pada hari itu maka sesungguhnya telah Engkau anugerahkan rahmat kepadanya dan itulah kemenangan yang besar." 
(Surah Ghaafir ayat 7-9).

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah sama-sama kita bertaubat dan memohon keampunan daripada Allah SWT, kerana jalan taubat terbentang luas selagi nyawa belum sampai ke kerongkong atau selagi matahari belum terbit disebelah barat maka pintu-pintu taubat masih terbuka luas maka teruslah bertaubat dan beristighfar setiap masa dan saat kepada Allah SWT.

Friday, August 21, 2009

Puasa Yang Ikhlas Akan di Ampunkan Dosa-Dosa Yang Lalu

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Niat adalah penting untuk meletakkan sesuatu perbuatan itu ibadah atau sebaliknya. Jika seseorang itu berpuasa hanya untuk kesihatan atau sekadar melaksanakan amalan ritual tanpa mempunyai hubungan hati dengan Allah, maka amalannya itu tidak dikira ibadah.

Allah SWT. mewajibkan ibadah puasa di bulan Ramadan merupakan salah satu daripada Rukun Islam. Sesiapa yang melaksanakannya dengan hati yang ikhlas akan di beri ganjaran pahala yang besar, sebaliknya sesiapa yang meninggalkannya dengan sengaja tanpa uzur yang dibenarkan syarak akan mendapat dosa dan di murkai oleh Allah SWT.

Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud :
"Sesiapa sahaja yang berpuasa di bulan Ramadan dengan hati yang ikhlas disertai iman yang mendalam, dengan mengharapkan ganjaran daripada Allah, maka segala dosanya yang lalu akan diampunkan. Dan sesiapa yang melalui malamnya dengan beribadah dengan ikhlas dan iman yang mendalam, dan mengharap balasan baik daripada Allah, juga sesiapa yang berjaga di malam yang mulia (Lailatul Qadr) dosanya yang terdahulu akan diampunkan."

Matlamat selain Allah SWT tidak sepatutnya mencemarkan kesucian niat. Jadikanlah puasa kita hanya untuk keredhan dan kepatuhan kepada Allah. Nabi SAW  bersabda yang bermaksud, "Setiap amalan itu dinilai berdasarkan niat."

Prof. Dr Yusof al-Qardhawi berkata, "Demikianlah manusia, terdiri daripada ruh dan jasad. Jasad mempunyai tuntutan dari jenis dunianya yang rendah, sedangkan ruh mempunyai tuntutan dari jenis dunianya yang tinggi. Dari sisi inilah Allah SWT mewajibkan puasa, agar manusia dapat membebaskan diri daripada dominasi gharizahnya (penguasaan nafsu), terkeluar dari penjara jasmaninya, sanggup mengalahkan syahwatnya, menguasai kehendak kebinatangannya yang rendah itu, dan dapat menempatkan dirinya mirip dengan kedudukan malaikat, sehingga tiada hairan kalau ruh orang yang berpuasa itu dapat meningkat dan menghampiri makam rohani yang tinggi."

Sekirannya seorang muslim berpuasa dengan niat untuk mentaati Allah, dia akan memperolehi darjat takwa beserta ganjarannya. Serentak dengan itu dia juga mendapat faedah dari segi fizikal iaitu mendapat tahap kesihatan yang lebih baik.

Akhir kata, Allah SWT menjadikan puasa Ramadan untuk melunakkan hati dan jiwa untuk menjadi insan kamil, mendidik dan melahirkan kasih dan kesabaran. Puasa juga boleh melahirkan peribadi muslim mukmin yang jujur, ikhlas, tenang dan bersederhana.

Amalkan Wuduk Zahir dan Batin

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Isam bin Yusof ialah seorang ahli ibadah (abid) yang sangat khusyuk dalam solat. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk. Dia selalu bertanya kepada orang yang di anggap lebih dalam ibadah untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menemui seorang abid bernama Hatim dan bertanya, "Wahai Abu Abdurrahman (Hatim), bagaimanakah caranya tuan solat?"

Hatim berkata, "Apabila masuk waktu solat aku berwuduk zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wuduk zahir dan batin itu?"

Hatim menjawab, "Wuduk zahir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wuduk dengan air. 

Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggata dengan tujuh perkara :

1.Bertaubat.

2.Menyesali dosa yang di lakukan. (bertaubat)

3.Tidak tergila-gila dunia.(bersifat zuhud)

4.Tidak mencari atau mengharap pujian orang (riyak).

5.Meninggalkan sifat suka berbangga . (ujub)

6.Meninggalkan sifat khianat dan suka menipu.

7.Meninggalkan sifat hasad dengki.

Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah ada dihadapanku, syurga disebelah belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Sirratul Mustaqim' dan aku menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik. Setiap bacaan dan doa dalam solat aku faham maknanya. Kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawaduk. Aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan sepenuh ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun.

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Sahabat yang dimuliakan,
Jika kita amalkan wuduk zahir dan batin seperti yang diceritakan oleh Hatim kepada Isam maka hati kita akan bersih daripada segala sifat-sifat mazmumah yang menutupi hati-hati kita. Hati yang ditutupi oleh sifat riyak, ujub, sombong, hasad dengki dan khianat akan menyebabkan  solat yang di kerjakan juga tidak akan khusyuk dan tidak dapat mencegah fasak dan mungkar.

Thursday, August 20, 2009

Kisah Saidina Umar Membantu Wanita Yang Miskin

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Saidina Umar Ibn Khattab r.a adalah khalifah yang kedua. Beliau menggantikan Saidina Abu Bakar r.a. Saidina Umar r.a seorang yang bekerja keras dan teliti kerana beliau seorang hamba Allah yang sejati. Seorang khalifah mestilah mengambil berat tentang umat Islam di dalam negaranya, seperti seorang ayah yang mengambil berat tentang anak-anaknya. Saidina Umar r.a. cuba sedaya upaya untuk berbuat demikian. Di waktu siang pula beliau biasanya bekerja di rumah. Di waktu malam pula beliau keluar ke bandar Madinah untuk membantu setiap orang yang memerlukan bantuan.

Suatu malam sedang Sadina Umar r.a berjalan di dalam bandar dia terdengar suara tangisan beberepa kanak-kanak. Tangisan itu datang dari sebuah rumah kecil. Bila Sadina Umar r.a.melihat ke dalam beliau ternampak seorang wanita yang sedang duduk dengan anak-anak disekelilingnya. Wanita itu kelihatan sangat sedih manakala anak-anaknya kelihatan sangat lapar.

Sadina Umar r.a melihat terdapat sebuah periuk yang sedang menyala api di bawahnya. Fikirnya tentu ada makanan di dalam periuk itu dan sudah tentu wanita itu akan menghidangkannya dan anak-anak itu akan berhenti menangis. Sadina Umar r.a. melihat dan menunggu sementara isi di dalam periuk itu terus mendidih tetapi wanita itu masih tidak memberikan anak-anaknya makan. Akhirnya beliau menjadi hairan.

Saidina Umar r.a. lantas masuk ke dalam rumah tersebut dan menanyakan kepada wanita itu kenapa anaknya menangis. Dia memberitahu Saidina Umar r.a. yang mereka menangis kerana lapar. 'Tidakkah makanan dalam periuk itu sudah masak?' tanya Saidina Umar r.a.

Wanita itu menghampiri Saidina Umar r.a dan berbisik ke telinganya, "Jangan beritahu mereka yang tidak ada makananpun di dalam periuk itu, kerana saya tidak mempunyai duit lagi untuk membelinya. Periuk itu hanya berisi air tetapi anak-anak saya fikir tentu ada makanan di dalam periuk. Mereka sekarang lapar tetapi saya terus menunggu hingga mereka letih, mereka tentu akan tertidur. Kemudian mereka akan terlupa rasa lapar.

Setelah anak-anaknya tidur, wanita itu menerangkan kepada Saidina Umar r.a yang suaminya baru sahaja meninggal dunia. Itulah sebabnya dia tidak mempunyai duit untuk membeli makanan. Malangnya orang yang menguruskan Baitul Mal tidak tahu akan kesusahan yang ditanggung oleh wanita itu. Jika mereka tahu, tentunya mereka akan menolong.

Kemudian,Saidina Umar r.a, yang merasa kasihan dengan wanita miskin itu berkata :"Kenapa engkau tidak adukan perkara ini kepada khalifah?"

"Aku seorang perempuan" jawab wanita itu.

Setelah mendengar cerita sedih wanita tersebuat, beliau terus keluar daripada rumah wanitamiskin tersebut dan berlari ke Baitul Mal dan memasukkan tepung, daging dan gula ke dalam sebuah karung. Sebaik sahaja beliau hendak membawanya balik kepada wanita itu, salah seorang suruhannya menawarkan diri untuk membawakan karung itu.

"Aku akan membawa karung itu sendiri." kata Saidina Umar r.a.

"Di hari pengadilan nanti engkau tidak akan dapat memikul bebanan-bebanan aku, jadi tidak ada sebab kenapa engkau mesti membawanya hari ini."sambungnya lagi.

Khalifah membawa karung berisi makanan itu ke rumah wanita tersebut. Bila beliau sampai, beliau sendiri yang memasakkan makanan untuk anak-anak itu dan malah beliaulah yang memberi mereka makan. Sebaik sahaja beliau hendak meninggalkan rumah itu, wanita itu berkata kepadanya, "Engkaulah yang sepatutnya menjadi khalifah, bukannya Umar r.a.. Engkau baik, murah hati dan faham perasaan orang. Itulah sepatutnya yang ada pada seorang khalifah."

"Puan", jawab khalifah, "Akulah Umar . Adalah kesalahan aku kerana tidak mengetahui kesusahan engkau. Tetapi sekarang anak-anakmu telahpun makan dan sedang tidur dengan sukacita. Aku juga telah mengatur mulai hari ini, Baitul Mal akan memberi sumbangan kepada engkau supaya engkau dapat menyara mereka secara sempurna sehinggalah mereka dewasa."

Sahabat yang dikasihi,
Begitulah ciri-ciri pemimpin yang adil dan bertanggungjawab yang sentiasa prihatin di atas kesusahan rakyat jelata yang memerlukan bantuan daripada Baitul Mal. Adakah pemimpin kita pada masa ini memiliki sifat amanah dan prihatian seperti yang ditunjukkan oleh Khalifah Umar al-Khattab r.a? Adakah pemimpin yang telah terpilih dan berkuasa dalam masyarakat sentiasa istiqamah dengan ajaran Islam atau bersikap pecah amanah dan menyalahgunakan kuasa yang ada? Sama-samalah kita fikirkan dan buatlah pilihan yanmg betul apabila kalian berpeluang untuk memilih mereka.

Sirah Nabi SAW.- Dakwah kepada Ibnu 'Abdi Yalil

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Pada suatu ketika Siti Aisyah r.h, Ummul Mukminin pernah bertanya kepada Rasulullah SAW, "Wahai Rasulullah, pernahkah tuan mengalami kesusahan yang lebih daripada kesusahan yang berlaku semasa perang Uhud?"

Jawab baginda, "Aku pernah mengalami kesusahan yang pernah kualami daripada apa yang berlaku semasa perang itu, iaitu peristiwa di hari 'Aqabah."

Baginda meneruskan cerita, "Ketika itu aku sendiri pergi menemui Ibnu 'Abdi Yalil bin 'Abdi Kulai, tetapi dia tidak memenuhi harapanku agar mereka beriman. Oleh itu aku beredar dengan perasaan sedih yang teramat. Aku sedar daripada kesedihanku setelah sampai di Qarn Tsatsa'alib. Ketika itu aku mengangkat kepalaku. Kelihatan sekelompok awan melindungiku. Setelah kuperhatikan, Jibril memanggilku dengan berkata, " Sesungguhnya Allah 'Azza Wa Jalla' mendengar ucapan kaummu kepadamu dan penolakan mereka terhadap ajakanmu. Dan Allah mengirim malaikat penjaga bukit kepadamu untuk kamu suruh sekehendak hatimu."

Lalu malaikat penjaga bukit memanggilku dan memberi salam kepadaku. Kemudian dia berkata, "Wahai Nabi! Allah telah mendengar ucapan kaummu terhadapmu. Aku ialah malaikat penjaga bukit. Tuhanmu mengutusku kepadamu untuk melayani apa sahaja perintah yang kamu kehendaki. Bahkan jika engkau kehendaki, akan kupertemukan kedua-dua bukit ini (bukit Qubais dan bukit yang dihadapannya) untuk ditimpakan ke atas mereka."

Jawab Rasulullah SAW "Bahkan yang kuharapkan, semoga Allah mengeluarkan daripada tulang-tulang sulbi mereka orang-orang yang menyembah Allah semata-mata dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apa jua pun."

Demikianlah akhlak dan kesabaran baginda Nabi Muhammad s.a.w yang tinggi. Walaupun kaum baginda menolak dan berlaku sombong kepadanya, baginda tetap mengharapkan keimanan bagi mereka. Dan disebut dalam al-Qur'an sebagai rahmat kepada alam semesta.

Firman Allah SWT yang bermaksud :
"Dan tiadalah Kami mengutuskan kamu, melainkan untuk menjadi rahmat sekelian alam."
(Surah al-Anbiyaa' ayat 107)

Sahabat yang dimuliakan,
Begitu mulianya hati dan jiwa Nabi SAW dalam keadaan baginda menderita sakit kerana angkra penduduk kota Taif (Ibnu 'Abdi Yalil) yang membaling batu keatas diri baginda hingga cedera parah, baginda masih bersabar dan mendoakan agar penduduk yang jahil tersebut kembali beriman kepada Allah SWT. Benarlah apa yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam al-Quran bahawa baginda adalah Rasul yang menjadi rahmat sekelian alam.

Hitunglah Dirimu

Wahai Sahabatku yang dirahmati Allah,

Ingatlah ketika Allah SWT berfirman yang bermaksud: 
"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat) dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."
(Surah al-Hasyr ayat 18)

Ayat di atas mengingatkan kita agar selalu menghitung diri.
Kita ibarat pedagang di dunia ini :
Ajaran Islam dan segala hukumnya adalah modalmu.
Keikhlasan, ketaatan dan istiqamah adalah strategimu.
Pahala dan keampunan dari Allah adalah untungmu.
Keredhaan Allah adalah matlamatmu.
Tempoh perniagaanmu hanya seumur hidupmu sahaja.
Jika kamu beruntung dan berjaya hendaklah kamu bersyukur kepada Allah s.w.t. sambil mengucap 'Alhamdulillah.'

Sahabatku yang dimuliakan,
Hayatilah firman Allah SWT yang bermaksud :
"Dan (ingatlah), tatkala Tuhanmu memaklumkan :' Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti kami akan menambah (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih."

Jika ditakdirkan kalian kurang bernasib baik, rugi atau gagal maka janganlah lemah dan patah semangat, perbaikilah langkah kamu sambil memohon ampun kepada Allah. Ucaplah istighfar agar Dia mengampunkan dosa-dosamu dan segala keterlanjuranmu.

Sahabat,

Kalian adalah batu-bata yang menegakkan bangunan Islam.
Jangan biarkan masamu walaupun sedikit berlalu begitu sahaja.
Gunakanlah masa itu untuk menghitung diri, hingga kamu ketahui amalan mana yang harus dipelihara atau diperelokkan dan amal mana yang harus ditinggalkan.
Dengan demikian, kamu dapat meneruskan langkah-langkah sebagai seorang yang beriman dengan lebih mantap untuk hari esok yang pastinya lebih mencabar akalmu, jiwamu dan saksiahmu.

Ingatlah pesanan Saydina Umar al-Khattab r.a :
"Hisablah dirimu sebelum kamu dihisab (Allah) dan timbanglah dirimu sebelum ditimbang (Allah) serta bersiap-siaplah untuk menghadapi hari peperiksaan yang paling besar (hari kiamat)".

Kerana itu sahabatlah yang diharapkan untuk membawa kebenaran dan kejayaan Islam!
Oleh itu berilah perhatian yang sungguh-sungguh akan semua pesanan ini.
Lantaran itu, fikirkan sedalam-dalamnya mengenai :

Pertama : Gerak hatimu.

Adakah gerak hati dan niatmu ikhlas kerana Allah SWT dalam melakukan sesuatu kerja. Adakah hatimu ada perasaan takabur dan ujub?.Ingatlah perasaan takabur dan ujub akan menghapuskan pahala dan amalan kebaikan.

Kedua : Perkara yang memenuhi akalmu.

Adakah kamu faham perbedzaan antara fikrah Islam dengan fahaman-fahaman sekular yang lain seperti nationalis, sosialis, kapitalis dan komunis? Untuk menjadi Muslim yang tulin dan baik, maka fahaman-fahaman yang sesat ini perlulah difahami dan dihindari agar ia tidak mempengaruhi akal dan fikiran sehingga ianya boleh membei kesan dalam kehidupan untuk menjadi hamba Allah s.w.t.

Oleh itu tingkatlah ilmu pengetahuan Islam, hadirlah dimajlis-majlis ilmu dan membaca buku-buku karangan ulama'-ulama' yang muktabar supaya ilmu dan fikrah kita benar-benar tulin yang tidak dipengaruhi dengan fahaman-fahaman sekular.

Ketiga : Kerjaya dan perniagaanmu.

Adakah semua kerja kamu semata-mata untuk menimbunkan kekayaan hingga melupakan perjuangan menegakkan agama Islam? Adakah kerja-kerja kamu menguntungkan atau merugikan Islam? Adakah kamu memperolehi rezeki dari sumber yang halal?
Oleh itu ingatlah semua rezeki datangnya dari Allah SWT  kita akan ditanya dari mana sumber datangnya rezeki dan kemana ianya digunakan.

Keempat : Ibdah kamu kepada Allah.

Adakah kamu tunaikan solah lima waktu dengan sempurna, tepat waktunya dan khusyuk? Dan adakah kamu tunaikan ibadah puasa dengan memenuhi semua syarat-syaratnya yakni kamu berpuasa zahir dan batin? Adakah kamu menjaga hubungan kamu dengan Allah setiap masa dan ketika, dan merasai bahawa Allah s.w.t. memerhatikan setiap pergerakan kamu setiap masa dan ketika?. Ingatlah bahawa kita diciptakan Allah s.w.t. adalah semata-mata untuk memperhambakan diri kepada-Nya.

Kelima : Aktiviti dan tugas harianmu.

Adakah kamu telah melaksanakan tugasmu terhadap oramg tuamu, rakan-rakanmu, anak-anak yatim dan masyarakat sekelilingmu?
Semua amal-amal kebajikan yang kamu laksanakan akan dikira sebagai amal soleh yang akan dapat membantumu ketika kamu berhadapan dengan Allah dihari akhirat nanti.

Wahai sahabatku,
Memanfaatkanlah sisa-sisa usiamu yang tinggal dengan berusaha memperbaiki diri.
Hiasilah diri kalian dengan akhlak Islamiah.

Jangan pandang dan buangkan jauh-jauh budaya serta akhlak yang bukan datang dari al-Quran dan Sunnah Nabi SAW.

Juga sentiasalah kalian merasakan Allah sentiasa mengawasimu.
Dialah Penguasa dan Pemilik segala yang ada di langit dan di bumi, baik yang nampak oleh mata zahirmu atau yang tidak kelihatan. Tapi, yakinilah akan kekuasaan-Nya.
Semoga sahabatku sentiasa mendapat petunjuk dan rahmat dari Allah SWT.

Wednesday, August 19, 2009

Ramadan Datang Kembali

Sahabat yang dirahmati Allah.,

Ramadhan akan menjelma beberapa hari lagi,
kedatangannya membawa seribu rahmat untuk orang berpuasa.
Setiap detiknya mengandungi keampunan dan keberkatan.
Kedatangannya dinanti oleh orang yang bertakwa.
'Ya Allah, berkatilah kami dibulan Syaaban ini dan sampaikanlah kami di bulan Ramadan al-Mubarak.'

Sahabat,

Sudahkah kalian persiapkan diri dan hati untuk menyambut kedatangan Ramadan?
Adakah kalian merasa gembira atau resah bila kehadiran Ramadan?
Nabi SAW ada menyatakan sesiapa yang merasa gembira dengan kedatangan Ramadan ia dijauhkan dari api Neraka.!

Tanda orang mukmin itu, hatinya terpaut pada Ramadan, jiwa dan perasaannya seronok dan bergembira kerana di bulan inilah ia dapat mempertingkatkan iman dan takwanya kepada Allah SWT., dilipatkan ganda pahala dan diampunkan segala dosa-dosanya yang telah lalu.

Sahabat,

Takwa adalah kekuatan dalaman anugrah Allah SAW  kepada hamba-hamba-Nya yang ikhlas beribadah semata-mata mencari keredan-Nya, semakin tinggi takwa kita, maka semakin hampir dan mulia kalian di sisi Allah SWT.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud, " Solat yang lima, Jumaat hingga Jumaat dan Ramadhan hingga Ramadhan menghapuskan dosa-dosa yang di antaranya apabila (dengan syarat) dijauhi dosa-dosa besar."

Jadikanlah madrasah Ramadan ini untuk kalian bersihkan hati dari dosa-dosa dan jinakkanlah nafsu yang liar supaya ia ikut arahan iman, berlapar penting untuk menjinakkan nafsu. 

Apabila puasa mengikut sunnah Nabi SAW, hati muslim menjadi lembut dan takut kepada azab Allah. Muslim akan lebih teliti dalam tindak tanduknya.

Apabila kalian berpuasa, puasalah segala-galanya ;
Berpuasa pada perut ialah tidak makan dan minum.
Berpuasa pada lidah ialah tidak bercakap sia-sia atau mengumpat.
Berpuasa pada telinga ialah tidak mendengar muzik rock dan perbualan lucah.
Berpuasa pada mata ialah tidak memandang yang berdosa seperti aurat dan pandangan marah.
Berpuasa pada kaki tidak menuju ketempat maksiat dan sia-sia.

Jagalah masa kalian, tinggalkan perbuatan sia-sia dan cakap kosong.
Bila kalian dimarahi, bersabarlah dan katakanlah 'saya sedang berpuasa'
Gunakanlah masa kalian untuk membaca al-Quran, berzikir, berselawat, solat-solat sunat.
Tambahkanlah ilmu kalian dengan membaca hadis, tafsir al-Quran. buku-buku ulama muktabar dan hadirilah mana-mana majlis ilmu yang bermanfaat.

Sahabat,

Banyakkanlah beristighfar dan bertaubat kepada Allah,
kerjakanlah solat tarawih sepenohnya dua puluh rekaat termasuk tiga witir.

Janganlah kalian merasa beban dengan ibadah sunat, kerana sesungguhnya satu amalan sunat yang kalian kerjakan akan mendapat pahala satu amalan fardu, dan satu amalan fardu akan digandakan Allah berlipat kaliganda.

Inilah rahmat Allah SWT  kepada hamba-hamba-Nya, di bulan yang mulia ini.

Sahabat,

Intai-intailah malam lailatul qadar kerana dimalam ini amalan kalianlebih baik dari seribu bulan bersamaan 83 tahun 4 bulan.

Sekiranya kalian berumur 100 tahun pun masa ibadah kalian hanya 5% saja iaitu 5 tahun saja, bukankah peluang ini amat luar biasa?

Oleh itu janganlah disia-siakan 10 malam terakhir, asingkanlah diri dan beriktikaf di masjid untuk menumpukan ibadah kalian kepada Allah, semoga Ramadan tahun ini kalian bertemu lailatul qadar, ketika kedatangannya kalian sedang berdoa dan bermunajat.

Sahabat,

Ingatlah , orang yang berpuasa mengikut adabnya akan menjadi 'orang baru' kerana berjaya membuang segala kelemahan diri.

Ramadan di akhiri dengan kesedihan kerana berpisah dengan limpahan rahmat dan keampunan Allah.

Nabi SAW  pernah bersabda yang bermaksud, "Jikalau para hamba itu mengetahui apa dia Ramadan, nescaya umatku berangan-angan setahun itu kesemuanya Ramadan."

Akhir kata, mulai sekarang, kalian buatlah persiapan serapi mungkin. Buatlah jadual harian sebulan penuh apakah bentuk amalan dan ibadah yang akan dilaksanakan. Anggaplah Ramadan kali ini merupakan Ramadhan terbaik yang akan kalian laksanakan dalam rangka mencari keredaan Allah SWT.

Tuesday, August 18, 2009

Perbuatan Mengumpat di Murkai Allah.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Bagi menjaga kerukunan hidup bermasyarakat, Islam melarang perbuatan menceritakan keburukan atau skandal orang lain. Memperkatakan sesuatu keburukan, kecacatan serta kelemahan seseorang semasa ketiadaannya dikatakan mengumpat (ghibah). Perbuatan ini akan menyebabkan orang yang diumpat merasa kecewa, berkecil hati dan seterusnya akan menjejaskan hubungan sesama mereka. Orang yang diumpat tidak berpeluang membela dirinya sedangkan maruahnya seolah-olah dipersendakan.Sekiranya seseorang menceritakan keburukan seseorang sedangkan perkara tersebut tidak ada pada orang yang dituduh itu, maka namanya fitnah. Maka dosa fitnah lebih besar daripada mengumpat.

Seandainya sesuatu yang buruk terjadi terhadap kawan atau kenalan saudara, saudara tidak wajar menceritakan kepada orang di sekeliling. Berbuat demikian hanya menambah fitnah yang boleh menyebabkan kerosakan sosial. Perhatikanlah kecaman Allah s.w.t terhadap pengumpat.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Kecelakaan bagi setiap pengumpat lagi pencela."
(Surah Al-Humazah ayat 1)

Firman-Nya lagi yang bermaksud : "Dan janganlah setengah kamu mengumpat setengah yang lain. Adakah seseorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati, tentulah kamu membenci memakannya." (Surah Al-Hujurat ayat 12)

Pernah diriwayatkan pada zaman Rasulullah SAW datang seorang perempuan hendak bertemu baginda SAW. Setelah perempuan itu keluar, Aisyah r.h berkata, "Wah pendeknya dia."

Segera Rasulullah SAW  berkata, "Engkau telah mengumpatnya hai Aisyah."

Seterusnya baginda bersabda maksudnya, "Jangan kalian berghibah (mengumpat). Dalamnya ada tiga keburukan, 1.Doanya tidak dimakbulkan. 2.Kebaikannya tidak diterima. dan 3.Akan ditimpa padanya keburukan orang yang diumpat."

Disamping itu terdapat sebuah kisah yang berlaku di Madinah pada zaman silam yang telah diceritakan oleh Amr bin Dinar. Seorang lelaki Madinah mempunyai adik perempuan yang tinggal disebuah kampung pendalaman. Lelaki itu pergi menziarahi adiknya setelah diberitahu adiknya sakit tenat. Tidak berapa lama kemudian adiknya meninggal dunia. Setelah selesai mengkebumikan jenazah adiknya, lelaki tersebut segera pulang kerumahnya. Tiba-tiba dia mendapati dompetnya tiada dan mungkin telah terjatuh ke dalam lubang kubur adiknya. Menyedari hal yang demikian, lelaki tersebut terus ke kubur adiknya. Dia meminta penggali kubur membantunya mengali semula kubur tersebut. Dompetnya sememangnya terjatuh ke dalam kubur tersebut. Tetapi dia sangat terperanjat apabila keluar api menyala-nyala dari dalam kubur adiknya. Segera lelaki itu pulang untuk bertanyakan ibunya apakah yang telah dilakukan adiknya sepanjang hayatnya. Ibunya menjelaskan adik perempuannya itu sangat suka pergi ke rumah jiran menceritakan keburukan orang.

Dari cerita yang disebutkan jelaslah, mengumpat dan memfitnah akan menyebabkan diri si pengumpat menerima seksa kubur yang dahsyat. Oleh itu, untuk selamat di dunia dan di akhirat, jauhilah tabiat suka menceritakan keburukan orang lain.

Sahabat yang dimuliakan,
Perbuatan mengumpat sememangnya membawa pelbagai keburukan. Sewajarnya sifat tersebut dijauhkan dari kehidupan kita. Mengawal mulut daripada menyebut kelemahan dan keburukan orang lain sememangnya sukar. Justeru itu apabila terlintas di hati menyebut keaiban orang lain, bersegeralah melihat ke dalam diri sendiri dahulu. Gambarkan sekiranya kelemahan saudara disebut-sebut tentunya saudara tidak suka. Begitulah sebaliknya perasaan orang lain. Kita tentunya suka orang memperkatakan sesuatu kebaikan kita. Tetapi mengapa kita hanya melihat keburukan-keburukan orang lain?

Jadi untuk menghindari perbuatan menyebut keburukan orang cuba kita lihat pula kebaikannya. Tetapi awas! Jangan pula asyek memuji-muji hinggakan berlebihan. Memuji dengan berlebihan juga boleh merosakkan pergaulan.

Setiap kali lintasan mengumpat mencabar kita, sentiasalah ingatkan diri sendiri bahawa mengumpat sangat Allah murkai. Gejala ini sebenarnya lahir dari tipu daya dan hasutan syaitan, akibatnya tidak lain daripada siksaan Neraka!

Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud, " Barangsiapa yang menjauhkan seseorang daripada mengumpat diri saudaranya, maka Allah menjanjikan pelepasan api neraka darinya."

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu sewajarnya kita menjauhkan diri daripada mereka yang suka mengumpat orang lain.. Sebaik-baiknya saudara patut menasihatkan rakan yang suka mengumpat agar beransur-ansur berusaha melenyapkan tabiat suka menyebut-nyebut kelemahan orang lain. Sikap demikian mesti sentiasa diletakkan dalam suasana saling ingat-mengingati. Barulah nanti mendatangkan hasil positif.

Walaubagaimanapun ada kalanya kita dibolehkan menyatakan kelemahan orang lain dalam keperluan seumpama pembelaan diri ataupun dalam keadaan teraniaya, kita sebutkan keburukan yang telah dilakukan oleh seseorang dengan tujuan mengelakkan orang lain menjadi mangsa.

Termasuk juga didalam pemilihan pemimpin masyarakat, negeri atau negara. Sebagai umat Islam yang beriman dan bertanggungjawab untuk menentukan pemilihan pemimpin, kita perlu mengetahui peribadi pemimpin yang akan dipilih buruk atau baik, orangnya amanah atau pun tidak.Ini adalah kerana kesilapan memilih pemimpin akan mengakibatkan mudharat yang lebih besar akan berlaku.

Tetapi mesti diingatkan kelonggaran ini mestilah dalam batasan yang dibolehkan. Bukannya dilakukan menurut hawa nafsu.

Akhirnya perlu ditegaskan bahawa masa untuk mengubah sikap daripada negatif kepada positif masih belum terlambat. Pintu keampunan serta rahmat Allah sentiasa terbuka luas, sebelumnya datang hari Kiamat. Selagi nyawa dikandung badan, anjuran untuk bertaubat mesti dipergunakan sebaik-baiknya. Jangan lupa untuk meminta maaf daripada individu yang telah saudara umpat! Ketahuilah Allah tidak mengampuni orang yang mengumpat sebelum orang yang diumpat memaafkannya.

Nikmat dan Ganjaran Untuk Orang Berpuasa

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Allah SWT tidak mensyariatkan puasa dengan tujuan yang sia-sia. Hasil kajian sains moden menunjukkan puasa memberi banyak faedah kepada kesihatan. Salah seorang daripada sarjana moden yang membuat kajian tentang puasa . Para ahli sains telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara didapati puasa adalah satu cara menjaga kesihatan yang paling baik.

Puasa adalah amalan sejagat. Bukan umat Nabi Muhammad SAW sahaja disyariatkan berpuasa. Bahkan umat-umat Nabi terdahulu juga berpuasa tetapi dengan tata cara yang berbeza.

Begitu juga dengan haiwan dan tumbuh-tumbuhan, adakalanya mereka menahan diri daripada makan dan minum apabila berhadapan dengan situasi-situasi tertentu.
Pun begitu ia tidak bermakna darjat dan status puasa orang Islam setaraf dengan puasa-puasa yang lain. Puasa yang benar menurut perintah Allah dan aturan Nabi memiliki banyak keutamaan dan kelebihan:

Dalam sebuah hadis Nabi SAW menjelaskan lima kelebihan bulan Ramadan yang tidak diberikan kepada umat terdahulu.

“Dikurniakan kepada umatku pada bulan Ramadan lima kelebihan yang tidak dikurniakan mana-mana umat sebelum mereka iaitu bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi, malaikat berdoa diampunkan mereka sehingga berbuka, Allah hiasi syurganya setiap hari, kemudian berfirman hampir-hampirlah hamba-Ku yang soleh yang merasai kesukaran tetapi terus menuju kepadamu, diikat padanya syaitan dan diampun bagi mereka pada akhir malam (Hadis Imam Ahmad dan Muhammad bin Nasar al- Baihaqi daripada sahabat Abu Hurairah).

Sebagai dorongan dan motivasi orang-orang yang menjaga puasanya Nabi SAW bersabda maksudnya : “Sesungguhnya dalam syurga terdapat satu pintu yang dikenali dengan ar-Rayyan di mana yang berhak memasukinya hanya orang yang berpuasa. Apabila selesai masuk nescaya ditutupnya. (Hadis Imam Bukhari, Muslim dan Ahmad daripada sahabat Sahal bin Sa’d).”

Sesungguhnya ujian daripada puasa itu amat besar. Oleh itu kedudukannya di sisi Allah SWT sangat mulia di mana Allah SWT menyediakan pintu khas ke syurga yang dinamakan ar-Rayyan. Malaikat yang menjaga pintu tersebut akan menyeru dan memanggil orang-orang yang berpuasa untuk dimasukkan ke syurga melalui pintu ar-Rayyan yang dijaganya dan tidak ada yang dapat melaluinya melainkan mereka yang layak sahaja.

Allah SWT juga menjanjikan pahala yang sangat banyak bahkan tanpa batas kepada orang-orang yang ikhlas dan menjaga kualiti puasa mereka. Sahabat Abu Hurairah melaporkan bahawa Nabi SAW bersabda bahawa Allah berfirman: Setiap amalan anak Adam adalah baginya (pahala menurut kadar yang ditentukan) kecuali puasa, sesungguhnya ia bagi-Ku dan Aku yang mengganjarinya secara khusus…”

Dalam hadis Qudsi yang lain pula Allah berfirman yang bermaksud : "Sesungguhnya puasa bagiku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira. Demi jiwa Muhammad ditangan-Nya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi." (Hadis Imam Ahmad, Muslim dan an-Nasai daripada sahabat Abi Hurairah dan Abi Sa’id).

Hadis ini juga memberi isyarat bahawa puasa juga berfungsi sebagai terapi jiwa. Allah SWT menjanjikan rasa gembira sebanyak dua kali kepada orang-orang yang berpuasa. Kali pertama ialah ketika berbuka puasa dan kali kedua ialah ketika bertemu dengan Allah.

Antara keutamaan puasa yang besar dan bermakna ialah, ia adalah merupakan penyebab kepada keampunan daripada dosa dan kemaksiatan yang dilakukan. Ini seperti yang disampaikan oleh sahabat Abu Hurairah r.a dari Nabi yang bermaksud: "Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan, maka diampunkan dosanya yang telah lalu". (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim).

Dalam teks yang lain pula Nabi SAW menyebut yang bermaksud: "Solat lima waktu, solat Jumaat hingga solat Jumaat berikutnya dan Ramadan (puasa) hingga Ramadan berikutnya adalah merupakan penebus dosa di antara selagi mana dosa-dosa besar dijauhi. (Hadis riwayat Imam Muslim).

Sahabat yang dimuliakan,
Puasa adalah perisai buat membenteng diri daripada melakukan dosa dan menjauhi api neraka. Nabi SAW pernah bersabda yang bermaksud : “Puasa merupakan perisai daripada neraka seperti perisai seseorang daripada kamu pada masa peperangan selama mana ia tidak mengoyaknya dengan berdusta atau mengumpat”. (Hadis Imam Ahmad dan an-Nasai daripada sahabat Usman bin Abi al-As)

Nabi SAW  menyebutkan bahawa, “Sesiapa yang berpuasa sehari di jalah Allah, nescaya Allah akan jauhkan neraka Jahannam sejauh perjalanan 100 tahun.” (Hadis Imam Nasa’i ).


Monday, August 17, 2009

Bersabar Kerana Kekurangan Rezeki...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Ketika dalam perjalanan pulang dari bertemu Rasulullah SAW, Saidina Ali k.w. terserempak dengan sahabatnya, Salman al-Farisi r.a. Kesempatan ini diambil oleh Ali k.w untuk berkongsi nasihat yang telah di sabdakan oleh Nabi SAW. Lalu Ali k.w. menceritakan nasihat Nabi SAW. kepadanya untuk didengar oleh Salman r.a. yang sedang dalam kesedihan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud; "Ketahuilah olehmu Ali, bahawa rezeki para hamba itu ada di tangan Allah sehingga kesedihanmu itu sama sekali tiada gunanya. Ini kerana ia tidak membahayakan (tidak menghalang datangnya rezeki) dan tidak menguntungkan (menentukan datangnya rezeki). Cuma, kau mendapat pahala atas kesedihan yang menimpamu itu dan jadilah engkau orang yang bersyukur, taat dan bertawakal kepada Allah, maka engkau termasuk sahabat-Nya."

Kemudian Ali k.w bertanya kepada baginda, "Atas apa aku bersyukur?"

Balas baginda, "Atas agama Islam." (kerana nikmat Islam jauh lebih utama dari nikmat yang lain).

Sambung Ali k.w., "Apa pula yang harus aku taat?"

Beginda menjawab, " Bacalah Laa hau la wa laa quwwata illa billahil 'aliyyil azim." (akur pada bijaksana Allah dalam mengkadar rezeki).

Ali k.w mengajukan satu soalaan lagi, "Apa yang mesti ku tinggalkan?"

Baginda SAW menjawab, "Tinggalkan marah. Sesungguhnya ia dapat memadamkan murka Allah, memberatkan timbangan dan menuntun ke syurga."

Mendengar penjelasan sahabatnya itu, Salman berkata, "Semoga Allah menambah kemuliaan kepadamu, wahai Ali."

Ali mengakhiri pertemuan itu dengan nasihatnya, " Hai Salman, syurga teramat rindu kepada orang-orang yang susah dan sedih memperhatikan (dalam mencari) sesuatu yang halal."

Sahabat yang dimuliakan,
Berdasarkan kisah pertemuan Saidina Ali k.w dengan sahabatnya Salman al-Farisi bahawa Nabi SAW telah menasihatkan beliau (Ali k.w) dengan empat nasihat iaitu "Jadilah engkau orang yang bersyukur, taat dan bertawakal kepada Allah, maka engkau termasuk sahabat-Nya."

Untuk menjadi sahabat Allah SWT perlulah bersyukur iaitu syukur di atas nikmat Islam, taat dan bertawakal kepada Allah SWT iaitu  akur di atas kebijaksaan Allah mengatur rezeki untuk makhluk-Nya dan meninggalkan perasaan marah kerana dengan meninggalkan perasaan marah akan memadamkan kemurkaan Allah SWT, berat timbangan dan membuka ruang jalan ke syurga Allah SWT.

Marilah sama-sama kita amalkan sifat-sifat yang mulia di atas dan banyakkan bersabar kerana kemiskinan atau kekurangan harta ketika di dunia ini.


Sunday, August 16, 2009

Siapa Wanita Ahli Syurga?


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Wanita ibarat bunga…cantik pada pandangan mata hanya sementara. Mereka yang kekal cantik bukan pada wajah tetapi cantik pada akhlak yang mulia, kerana akhlak adalah bunga diri. Tiada gunanya berwajah cantik tetapi mempunyai akhlak yang buruk. Tiada guna berwajah cantik tetapi hati kosong daripada iman, ilmu dan amal.

Wanita mempunyai pilihan samaada ingin menempatkan diri ditempat yang mulia yang diredai Allah atau ditempat yang hina yang disukai iblis laknatullah. Wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu umat banyak terletak di tangan wanita yang menghayun buai.

Wanita solehah adalah wanita yang menempah tempat duduknya di dalam syurga, tetapi bukanlah mudah untuk memasuki syurga Allah SWT.Terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi ketika hidup didunia ini. Oleh itu sebagai anak , dia mahu menjadi anak yang mentaati dan menghormati kedua ibu bapanya. Sebagai anak muda dia mahu menjadi gadis yang berhemah dan akhlak mulia. Sebagai isteri, dia mahu menjadi isteri yang menyenangkan dan mententeramkan hati suaminya. Sebagai ibu, dia akan mendidik anak-anaknya dengan penuh kasih sayang. Dan pasti sebagai hamba Allah, dia akan menjadi hamba yang tunduk dan menyerah diri hanya kepada-Nya.

Allah SWT menawarkan jalan mudah untuk wanita memasuki syurga Allah. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud : “Seorang wanita yang mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadan), memelihara kemaluannya serta taat kepada suaminya maka pasti dia akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dikehendakinya.” (Hadis Riwayat Abu Nuaim)

Terdapat empat syarat sahaja tawaran Allah SWT. khusus untuk para wanita untuk memasuki syurga Allah SWT. seluas langit dan bumi, malahan mereka boleh memilih mana-mana pintu yang ia kehendaki. Sedangkan kaum lelaki tidak mendapat peluang keemasan ini kerana banyak lagi syarat-syarat lain yang mesti dipenuhi barulah ia layak memasuki syurga Allah SWT.

Abdul Rahman bin Auf meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda yang bermaksud : “ Seorang wanita solehah lebih baik daripada seribu lelaki. Dan seorang wanita yang melayan suaminya selama seminggu maka ditutupkan baginya tujuh pintu neraka dan dibuka lapan pintu syurga yang mana dia dapat masuk dari pintu mana yang saja tanpa hisab.”

Ada sebuah riwayat iaitu pada zaman Nabi SAW, seorang lelaki yang akan berangkat untuk berperang di jalan Allah. Dan berpesan kepada isterinya, “Wahai isteriku…jangan sekali-kali engkau meninggalkan rumah ini sehingga aku kembali.” Secara kebetulan ayahnya menderita sakit, maka wanita tadi mengutus seorang lelaki menemui Rasulullah SAW. Baginda bersabda kepada utusan itu agar wanita berkenaan mentaati suaminya. Namun wanita itu mengutus utusannya bukan hanya sekali malah beberapa kali meminta kebenaran Rasulullah.

Namun demi mentaati suaminya dia tidak berani keluar rumahnya. Akhirnya ayahnya meninggal dunia tanpa sempat dia menatap wajah ayahnya buat kali terakhir. Dia tetap sabar sehingga suaminya pulang. Maka Allah memberi wahyu kepada Nabi SAW yang berbunyi, “Sesungguhnya Allah telah mengampuni wanita tersebut disebabkan ketaatannya kepada suami”. Dalam riwayat yang lain mengatakan bahawa Allah turut mengampun dosa ayahnya disebabkan ketaatan anaknya itu.

Dalam peristiwa Israk dan Mikraj, Nabi SAW telah melihat ke dalam syurga yang mana Allah masukkan wanita ke dalam syurga lima ratus tahun lebih awal daripada suami mereka.

Abdullah bin Masud meriwayatkan bahawa Nabi SAW  bersabda yang bermaksud, “Apabila seorang wanita mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat baginya seribu kebaikan, diampunkan dua ribu kesalahan bahkan segala sesuatu yang disinari matahari akan memohon ampun baginya dan Allah mengangkat seribu darjat untuknya.”

Maulana Syed Ahmad Khan dalam bayannya menceritakan kelebihan yang dimiliki oleh wanita iaitu seorang wanita solehah lebih baik daripada seorang wali Allah, wanita yang menguli tepung dengan membaca Bismillah akan diberkati Allah rezekinya, wanita menyapu lantai dengan berzikir akan diberi pahala seperti membersihkan Baitullah, wanita yang solehah lebih baik daripada tujuh puluh lelaki yang soleh. Allah akan memberkati rezeki apabila wanita memasak sambil berzikir, seorang wanita yang menutup auratnya ditingkatkan oleh Allah cahaya wajahnya tiga belas kali daripada wajah asal, dan Allah sendiri akan datang untuk berjumpa dengan wanita yang mengambil berat auratnya di akhirat nanti.

Rasulullah SAW memberitahu kepada sahabat-sahabatnya bahawa wanita itu (isteri pencari kayu bakar) termasuk salah seorang ahli syurga disebabkan kemuliaan dan keanggunan sikapnya kepada suaminya.

Sahabat-sahabat pun berjumpa dan bertanya kepada wanita itu apakah sikap dan amalannya yang ada pada wanita itu sehinggakan ia termasuk salah seorang ahli syurga seperti yang dinyatakan oleh Nabi SAW.

Wanita itu berkata, " Apabila suamiku pergi mencari kayu bakar, aku merasakan betapa beratnya ia mencari nafkah. Aku merasakan betapa hausnya dia di pergunungan. Untuk itu setiap kali ia pulang, aku selalu menyediakan air dingin yang terus boleh diminumnya. Aku menyusun dan mengatur rumah serapi mungkin. Aku menyediakan makanan untuknya. Aku memakai pakaian terbaik yang aku miliki untuk menyambut kepulangannya. Disaat ia masuk ke rumah aku menciumnya dengan penuh kerinduan. Aku pasrahkan diriku kepadanya. Aku menyiapkan keperluan jika ia ingin beristirehat. Aku juga selalu berada di sisinya, sehingga ketika manapun ia menginginkan aku berada disampingnya."

Tanda-tanda Wanita yang baik akhlaknya :

1.Akhlak dengan Allah.
Tekun dan bersungguh-sungguh beribadah kepada-Nya. Sabar dalam menempuh kesusahan (ujian) daripada Allah dan dalam mengerjakan perintah-perintah-Nya, sentiasa bersyukur dengan kurniaan Allah, tenang dalam menerima ketentuan Allah serta banyak mengingati-Nya.

2.Akhlak dengan suami.
Mentaati suami, reda dengan pemberian suami, melayan suami dengan baik (darisegi makan minum dan hubungan kelamin), bersopan santun dalam percakapan dan tindakan, menjaga aurat dan kehormatan diri, memelihara maruah suami dan selalu mendoakan kesejahteraan untuk suaminya.

3.Akhlak dengan ibu bapa.
Mengasihi ibu bapa, memuliakan mereka serta membantu dan menyenangkan mereka (terutama ketika mereka sudah tua).Ingatkan jasa-jasa dan pengorbanan mereka membesar dan mendidik kita. Oleh itu, selalulah berdoa kepada Allah, moga-moga mereka mendapat kesejahteraan di dunia, lebih-lebih lagi di akhirat.

4.Akhlak dengan jiran.
Baik pergaulan sesama rakan, jiran atau masyarakat sekeliling. Tidak menganggu atau menyakiti mereka, sebaliknya sentiasa membantu dan memudahkan kehidupan mereka.

Wahai kaum wanita yang solehah!
Ambillah dan rebutlah peluang keemasan ini, syurga yang kekal abadi menunggu kalian sekiranya kalian berazam untuk memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Allah SWT dan di sampaikan oleh Nabi SAW. seperti di atas.

Pepatah melayu ada menyatakan "hendak seribu daya tak nak seribu dalih" dan pepatah Islam menyatakan "tepuk dada tanya iman".

Siapa Majoriti Penghuni Syurga dan Neraka?


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Ibnu Abbas dan Imran bin Hussein r.a. bahawasanya Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud, “ Aku melihat ke dalam syurga, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada kalangan orang-orang yang fakir miskin. Dan aku melihat ke dalam neraka, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada golongan wanita.”

Adakah kita tahu apakah yang berlaku kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. yang kita kasihi ketika berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj? Pada malam Israk dan Mikraj dengan izin dan rahmat kasih sayang Allah kepada Rasulullah SAW, telah diperlihatkan kepada badinda SAW. banyak perkara-perkara ghaib termasuk di antaranya keadaan di syurga dan keadaan di neraka. Baginda SAW melihat kebanyakan penghuni syurga itu adalah terdiri daripada kalangan orang yang fakir miskin. Ini disebabkan sewaktu mereka berada di dunia dahulu, mereka mempunyai banyak peluang untuk memperbanyakkan amal ibadat dan amal soleh kepada Allah. Begitu juga ahli neraka kebanyakannya adalah wanita kerana di dunia dahulu ramai yang derhaka kepada suamnya dan tidak dapat menjaga kehormatan dirinya. Inilah di antara mukjizat dan kelebihan yang dikurniakan Allah kepada kekasih-Nya, Rasulullah SAW  yang dapat mengetahui peristiwa yang akan datang di syurga maupun di neraka.

Tetapi malang sekali bagi mereka yang di dunia ini hanya mengejar kemewahan dunia sehingga tidak ada banyak masa untuk beribadat kepada Allah. Sesungguhnya orang mukmin itu bijak, mereka tidak akan sekali-kali tertipu dengan tipu daya kemewahan dan kesenangan di dunia yang sementara. Orang mukmin mempunyai matlamat hidup yang jelas, iaitu mereka ingin mencari keredan Allah SWT untuk mendapat kecemerlangan hidup di dunia dan di akhirat.

Sahabat yang dimuliakan,
Hanya orang yang jahil, malang dan tidak bijak sahaja menjadikan dunia sebagai matlamat hidupnya. Bagi mereka kemewahan dan kesenangan yang dikecapi adalah segala-galanya. Mereka mengganggap kemewahan dan kesenangan yang dinikmati adalah kerana ilmu dan kebijaksanaan mereka, bukan disebabkan rahmat dan kasih sayang Allah SWT. Orang kaya banyak disibukkan dengan menghimpun harta dan menghabiskan masa mengejar kemewahan dunia sehingga mereka menyesal dikejutkan dengan kematian sebelum sempat berbuat amal ibadat dan bertaubat. Mereka akan menyesal di saat yang tidak berguna lagi penyesalan pada ketika itu.

Jesteru itu marilah sama-sama kita mencontohi kehidupan Rasulullah SAW  yang cukup sederhana dan menginsafkan kita. Kita boleh bayangkan atau tidak, seorang kekasih Allah, manusia yang paling dikasihi Allah ini boleh dikatakan sering berlapar dan kehausan, pakaian kain dan bajunya dari yang lama-lama serta benang pun kasar-kasar. Tempat tidur dihampar dengan tikar, bukan dengan hamparan permaidani hingga bantal tidurnya pun diperbuat daripada kulit kambing. Ini menunjukkan bahawa dunia ini adalah tempat yang hina dan segala kenikmatannya itu tiada suatu yang kekal, melainkan semuanya itu tipudaya semata-mata. Nabi SAW  sangat menghina dunia.

Apabila Rasulullah SAW melawat ke dalam neraka maka baginda SAW melihat kebanyakkan penghuninya adalah daripada kalangan wanita. Apakah kesalahan dan dosa yang mereka lakukan sehingga dikatakan menjadi penghuni paling ramai di neraka. Na’uzubillahiminzalik!!

Ini disebabkan ramai kaum wanita yang tidak menunaikan hak suami. Mereka tidak berterima kasih di atas pemberian suami dan tidak menjaga kehormatan diri ketika suami tidak ada di rumah. Mereka tidak menutup aurat daripada orang yang bukan muhram dan ramai pula di kalangan mereka keluar dari rumah dengan bermacam-macam perhiasan dan persolekan, memakai minyak wangi dan membiarkan bau wangi itu dicium oleh orang yang bukan mahramnya. Sedangkan dia berhadapan dengan suaminya dengan pakaian yang buruk dan badan yang berbau peluh. Inilah di antara sebab-sebab yang mengakibatkan ramai di kalangan wanita yang akan masuk neraka.

Abu Zar r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW  bersabda yang bermaksud, “Seorang wanita yang berkata kepada suaminya, ‘Semoga engkau mendapat kutukan Allah.’ Maka dia sendiri dikutuk oleh Allah dari atas langit yang ketujuh dan mengutuk pula segala ciptaan Allah kecuali dua jenis makhluk iaitu manusia dan jin.”

Kalau apa yang ada di bumi ini merupakan emas dan perak serta dibawa oleh seorang wanita ke rumah suaminya, kemudian pada suatu hari dia terlontar kata-kata angkuh, "Engkau ini siapa? Semua harta ini milikku dan engkau tidak punya harta apapun," Maka hapuslah semua kebaikannya walaupun banyak.

Marilah kita renungkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Ali k.j : “Saya bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah dan kami temui baginda menangis. Kami bertanya kepada baginda, “Mengapa menangis wahai Rasulullah?” Beginda menjawab, ‘Pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat orang sedang mengalami berbagai penyiksaan. Maka bila teringatkan mereka aku menangis.’

Saya bertanya lagi, ‘Wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?’

Kata Rasulullah SAW : 

'Wanita digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya (ditutup) dikalangan lelaki bukan mahram. 

Wanita digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya. Kemudian Nabi SAW bersabda yang bermaksud, ‘Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata-katanya kecuali Allah akan melebarkan mulutnya kelak di hari kiamat selebar 70 zira’ kemudian akan mengikatnya di belakang lehernya. 

Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya. 

Manakala wanita yang diikat kaki dan tangannya itu, kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haidh dan nifas.’

Sambung Rasulullah lagi,

‘Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana dia suka bersolek untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang. 

Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) supaya orang melihat perhiasannya dan setiap orang jatuh cinta kepadanya. 

Adapun wanita yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti keldai kerana suka mengadu-domba (batu api) serta berdusta. 

Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing, adalah kerana dia ahli fitnah serta suka memarahi suaminya.’

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu, wahai saudaraku sekelian, marilah sama-sama kita selamatkan kaum wanita kita dengan mengajak mereka untuk kembali mengambil Islam sebagai cara hidup. Hanya Islam agama yang diredai Allah. Ketahuilah wahai para suami sekelian, wanita itu akalnya senipis rambutnya. Dijadikan wanita itu daripada tulang rusuk yang bengkok, untuk luruskannya perlu kepada lelaki yang beriman kepada Allah. Dari itu didiklah mereka dengan tarbiyah Islamiah secara yang berhikmah.

Kasihanilah mereka, tanpa lelaki yang beriman tidak mungkin akan melahirkan wanita yang solehah.Jangan mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra seandainya diri kalian tidak sehebat Saidina Ali karamallahu wajhah.

Akal wanita senipis rambutnya, tebalkan dia dengan ilmu agama. Hatinya serapuh kaca, kuatkan dia dengan iman dan takwa kepada Allah. Perasaannya selembut sutera, hiasilah dengan akhlak mulia. Jangan jinakkan wanita dengan harta kerana nanti mereka akan semakin liar. Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan kerana nanti mereka akan menderita.

Kenalkan mereka dengan Zat Allah yang kekal, disitulah punca kekuatan dunia. Suburkan mereka dengan nikmat iman dan Islam kerana dari situlah nantinya mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb, Tuhan sekalian alam. 

Bisikan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan kelemahan dan ianya bukan diskriminasi Allah, sebaliknya disitulah kasih sayang Allah. Tanpa iman, ilmu dan akhlak mereka tidak akan lurus, malah akan semakin bengkok. Itulah hakikatnya seandainya mereka tidak kenal Allah. Bila wanita menjadi derhaka pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara. Jinakkan diri mereka untuk mentaati Allah SWT.