Thursday, January 28, 2010

Mutiara Kata

 Hiasilah Tidurmu :
"Hiasilah tidurmu dengan titisan air sembahyang,
lelapkan matamu dengan alunan zikrullah,
selimutkan dirimu dengan kalimah syahadah,
alaskan tidurmu dengan sepotong doa"

 Kata-kata Saidina Ali k.w Tentang Manusia :
"Orang yang zuhudkan dunia (tidak gemarkannya),
akan mudah melalui musibah dan orang yg selalu mengingati mati,
akan segera berbuat kebaikan."

Dalam Diri Orang Mukmin :
"Sesungguhnya dalam diri mukmin yg miskin ada kekayaan jiwa,
dlm kesempitan hidup ada keluasan ilmu,
orang yang beriman sentiasa bersyukur bila bergembira dan
bersabar bila menderita dan hidup ini indah kerana Allah"

Ajarkan Jiwamu :
"Ajarlah jiwamu untuk terbang tinggi supaya ia bencikan sesuatu yg remeh,
ajarlah jiwamu erti kemuliaan agar ia bencikan kehinaan,
berilah peluang jiwamu merasai kelazatan rohani yg agung,
nescaya ia akan bencikan kelazatan kecil yang sementara."

(Dipetik dari SMS Mutiara Kata)


Hidup di Dunia Sebagai Perantau atau Pengembara

Dari Ibn Umar r.a., katanya : " Rasulullah SAW telah memegang bahuku dan bersabda : 'Anggaplah dirimu di dunia ini sebagai seorang perantau, atau pengembara.'

Maka Ibn Umar berkata : "Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan jika engkau berada di waktu pagi maka janganlah engkau menunggu petang. Gunakanlah waktu sihatmu sebelum datang waktu sakit. Dan gunakanlah waktu hidupmu sebelum datang waktu mati."

Pengajarannya :
Berdasarkah hadis di atas jelaslah kepada kita bahawa hidup di dunia ini adalah sebagai seorang perantau atau pengembara. Sebagai seorang pengembara biasanya apabila ia berada di satu tempat ia tidak akan berada lama ditempat itu. Ia akan meneruskan ke distinasinya yang masih jauh lagi.

Pengembara yang perihatin tidak akan membazirkan waktunya untuk membuat sesuatu pekerjaan yang tidak berfaedah sebaliknya ia akan membuat persiapan dan menyediakan bekalan yang cukup untuk ia teruskan perjalanan di tempat yang dituju. Agar ia tidak kecundang ditengah perjalanannya.


Perantau atau pengembara yang tahu kedudukan dirinya berada diperantauan tidak kekal lama maka ia tidak akan muda leka dan terpesona dengan keindahan tempat tersebut malahan ia menganggap kedudukannya adalah sebagai medan ujian untuk ia mencapai sesuatu yang lebih besar.

Begitu juga kehidupan kita di dunia ini adalah sebagai perantau atau pengembara untuk menuju ke hari akhirat. Hidup di dunia hanyalah sementara dan kehidupan akhiratlah merupakan kehidupan yang sebenarnya dan kehidupan yang kekal abadi.


Insan yang cerdik tidak akan menunggu waktu untuk mengerjakan amal soleh dan amal ibadah. Dipergunakan sepenuhnya waktu sihatnya, waktu lapangnya dan waktu hidupnya untuk mengerjakan amalan perbuatan dan pekerjaan untuk mencari keredhaan Allah s.w.t. Masa adalah kehidupan, tidak berlalu masa hidupnya walaupun sesaat melainkan ia melaksanakan kepatuhan dan ketaatan kepada Allah s.w.t. dan mengikut amalan sunnah Rasulullah s.a.w.


Oleh itu kita perlulah berhati-hati hidup di dunia ini kerana hidup di dunia hanyalah tempat senda gurau dan main-main. Walaupun dunia ini tidak kekal berbanding di hari akhirat tetapi ianya sebagai penentu kepada kebahagian hidup kita di sana. Apabila seorang Muslim Mukmin ketiaka di dunia ini mengerjakan beramal solah dan beribadah semata-mata kerana Allah maka ianya akan membantunya mencapai kebahagiaan di hari akhirat.

Monday, January 25, 2010

Tunaikan Hak Allah, Hak Diri dan Hak Keluarga.

Diriwayatkan dari A'un bin Abi Juhaifah bahawa Rasulullah saw mempersaudarakan antara Salman dan Abu Darda'. Suatu ketika Salman melawat Abu Darda' dan melihat Ummu Darda' dalam keadaan bersedih lalu Salman bertanya kepadanya " Kenapa dengan kamu? "

Lalu ia menjawab " Saudaramu Abu Darda' tidak mahukan dunia. Kemudian Abu Darda' menghidangkan makanan lalu Salman menjemput Abu Darda' makan bersama lalu dia menjawab" aku berpuasa". Salman berkata "aku tidak akan makan sehingga engkau makan bersama" lalu ia makan bersama.

Apabia malam menjelang, Abu Darda' bangun beribadah lalu Salman berkata " pergilah tidur" lalu ia tidur. Kemudia ia bangun beribadah semula lalu Salman sekali lagi menyuruhnya tidur. Apabila di akhir malam Salman mengejutkannya mengajak bersembahyang dan kedua-duanya bersembahyang.

Setelah itu Salaman berkata kepadanya " Sesungguhnya engkau mempunyai kewajipan terhadap Tuhanmu, dan engkau juga mempunyai kewajipan terhadap dirimu dan engkau juga mempunyai kewajipan terhadap keluargamu. Maka tunaikanlah hak kepada setiap yang berhak."

Maka diceritakan kepada Nabi saw peristiwa tersebut lalu Nabi saw bersabda" Benarlah apa yang dilakukan oleh Salman".

Pengajaran Hadis :

1. Setiap individu perlu menasihati saudara seagamanya apabila mereka melakukan suatu kesilapan.

2. Seorang muslim dalam melaksanakan tuntutan ibadah tidak boleh melakukannya secara keterlaluan sehingga mengabaikan tanggungjawab yang lain.

3. Keseimbangan dalam kehidupan perlu ada dari sudut ibadah, masa berehat dan tanggungjawab terhadap keluarga dan masyarakat.

4. Kesibukan dalam urusan dunia tidak sepatutnya menjadi sebab sehingga seseorang tidak punya waktu untuk bersama keluarga dan tidak punya masa untuk beribadah. Begitu juga sebaliknya tuntutan bersungguh-sungguh beribadah tidak bermaksud sehingga meninggalkan tanggungjawab yang lain.

5. Kefahaman terhadap ajaran Islam yang sebenar amat penting untuk menjadikan kehidupan seseorang itu seimbang antara tuntutan dunia dan tuntutan akhirat serta mendapat kebahagiaan didunia dan Akhirat

(Dipetik dari usrahrasahati.blogspot.com)