Saturday, September 26, 2009

Sedekah dan Takwa Pembuka Pintu Rezeki.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Ada beberapa amalan berfaedah yang menjadi kunci pembuka pertolongan Allah SWT. Sewaktu kita mampu mengamalkannya secara berterusan dengan istiqamah. Insya Allah kebaikan lainnya akan terbuka yang ada ketikanya kita sendiri tidak menduga.

Antaranya rajin bersedekah. Amalan ini sungguh luar biasa. Dengan bersedekah rezeki akan bertambah dan berkat. Urusan menjadi mudah dan kita terhindar daripada musibah. Jaminan daripada Allah jelas dan pasti kepada mereka yang suka bersedekah dengan ikhlas.

Maka jangan mempersia-siakan kesempatan bersedekah. Pastikan tiada hari tanpa sedekah. Mulakan kehidupan seharian kita dengan bersedekah.

Kita juga perlu rajin membantu orang lain. Sesungguhnya Allah akan menolong orang yang gemar membantu saudaranya dan dipermudahkan urusan orang lain nescaya Allah akan mempermudahkan urusan kita. Tiada hari tanpa menolong orang lain. Dan jangan pula memilih orang untuk ditolong.

Kita juga perlu banyak berselawat kepada Rasulullah SAW  adalah amalan terpuji. Rasul adalah manusia yang paling dicintai Allah. Justeru cinta Allah akan kita dapatkan sewaktu kita mencintai hamba yang paling dicintai-Nya. Bila Allah sudah cinta, pertolongan-Nya akan terbuka bagi kita.

Dalam pada itu kita harus mengamalkan sikap mencintai masjid.Bukan sudah tua atau pencen baru mahu mendekati masjid atau surau. Masjid adalah rumah Allah yang ada dibumi. Tidak ada tempat yang paling dicintai Allah di bumi selain masjid.Disebabkan itu, antara syarat agar ditolong Allah adalah mencintai masjid.

Pastikan tiada solat (wajib) kecuali di masjid.Lebih utama pula dengan solat tepat pada waktunya dan berjemaah. Rajinlah menghadiri majlis agama dan zikir dimasjid dan peruntukkan sebahagian rezeki untuk memakmurkan masjid.

Dirumah pula, kita harus rajin mendirikan solat tahajud. Sepertiga malam terakhir adalah waktu yang sangat dicintai Allah. Tidak ada satu pun solat sunat yang begitu diperhatikan Rasulullah s.a.w. kecuali solat tahajud. Sangat rugi orang yang mensia-siakan waktu sepertiga malam terakhir, detik datangnya pertolongan Allah.

Sebagai muslim, tentu sahaja kita mahu apa yang kita lakukan diberkati dan diredhai Allah SWT. Malah kita mahu segala masaalah yang membelenggu diri, keluarga dan urusan pejabat dapat diselesaikan dengan baik.

Seiring dengan masaalah yang dihadapi sama ada membabitkan kewangan dan keluarga, banyak pula cara boleh kita lakukan untuk menyelesaikannya. Namun setengah cara yang kita lakukan tidak berjaya meleraikan masaalah dan kita terpaksa menggunakan cara lain pula.

Kita boleh mengatasinya menerusi kecerdasan akal, kemampuan fizikal, harta kekayaan, perhubungan atau apa saja. Namun, kita tidak harus lupa bahawa tidak ada yang paling ampuh selain meminta pertolongan Allah s.w.t. sambil berusaha dan bertawakkal.

Mengapa pertolongan Allah SWT  itu perlu, pada hal masaalah yang kita hadapi sepatutnya kita selesaikan sendiri? Kita harus ingat tidak ada satu pun masaalah yang terjadi, kecuali dengan izin Allah s.w.t. Semuanya ada dalam genggaman Allah. Justeru, dalam keadaan demikian, alangkah mudahnya bagi Allah SWT membuka laluan pertolongan kepada sesiapa yang ditimpa masaalah.

Seberat mana persoalan akan menjadi ringan apabila dibantu Allah SWT. Soalnya bagaimana caranya agar kita layak di tolong Allah? Jawabnya ada didalam al-Quran.

Firman Allah SWT  yang bermaksud : “Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan menyediakan baginya jalan ke luar. Dan memberikan rezeki dari arah yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)-Nya. Sesungguhnya Allah menentukan setiap sesuatu.”
(Surah Ath-Thalaaq ayat 2-3)

Jadi kunci pembuka bantuan Allah SWT ada didalam ketakwaan kita. Semakin takwa hati kita, semakin terbuka lebar pintu pertolongan Allah. Sebaliknya, semakin ingkar kita, semakin tertutup rapat pintu pertolongan Allah.

Imam Ibnu Atha’ilah menegaskan pesan takwa ini, “Jangan menuntut Allah kerana terlambatnya permintaan yang telah engkau mohon kepada-Nya. Namun, hendaklah engkau memperbetulkan dirimu, tuntut dirimu agar tidak terlambat melaksanakan kewajipan terhadap Tuhanmu.

Sahabat yang dimuliakan,
Marilah sama-sama kita ringankan tangan untuk bersedekah kerana fadilat bersedekah adalah Allah SWT akan membuka pintu rezeki di jalan yang tidak disangka-sangka, kerana apabila kita melapangkan kesusahan orang lain nati Allah SWT akan melapangkan kesempitan kita.

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah SAW  bersada yang maksudnya, "Siapa yang melapangkan satu kesusahan orang yang beriman daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan melapangkan orang itu satu kerumitan dari kerumitan akhirat. Dan siapa yang memudahkan orang yang susah, Allah akan memudahkannya didunia dan diakhirat. Siapa yang menutup keaiban orang Islam, Allah akan menutup keaibannya didunia dan diakhirat. Dan Allah sentiasa menolong hamba itu selagi hamba itu mahu menolong saudaranya."
(Hadis Riwayat Muslim).

Friday, September 25, 2009

Kalbu Yang Hidup Dapat Menundukkan Hawa Nafsu

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Salah satu faktor terpenting untuk menang dalam pergolakan melawan hawanafsu ialah, hendaklah kamu sentiasa menghidupkan kalbumu agar ianya terang, tulus, teguh dan cerah berdasarkan bimbingan Rasulullah SAW.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah SWT. memiliki suatu wadah dibumi-Nya, iaitu kalbu-kalbu. Yang paling dicintai-Nya ialah yang paling lunak, tulus dan paling teguh dalam agama, paling tulus dalam keyakinan dan paling lunak dalam persaudaraan".

Pergunakanlah akalmu untuk faham, sedar dan peka mengumpul semua ilmu yang dapat menambah dekat dengan Allah s.w.t. Orang mukmin yang mempunyai akal sihat, padanya terdapat penglihatan yang sihat, yang mampu membezakan yang baik dan yang jahat, yang hak dan yang batil, yang bersih dan yang kotor, yang makruf dan yang mungkar, kerana ia melihat dengan nur Allah (cahaya Allah).

Barangsiapa yang tiada diberi Allah cahaya, maka tidak adalah cahaya baginya. Dan tidak ada yang dapat memadamkan cahaya itu, kecuali kemaksiatan dan engan bertaubat.

Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Siapa yang melakukan perbuatan dosa, ia akan ditinggalkan pergi oleh akalnya untuk selama-lamanya."

Sahabat yang dimuliakan,
Jihad melawan hawa nafsumu adalah sebesar-besar jihad, kerana nafsu inilah yang akan menjadi penghalang untuk kamu berjihad melawan orang-orang kafir apabila sampai masa dan saatnya panggilan jihad berkumandang. Apabila kamu berjaya menundukkannya, itulah kemenangan yang paling utama dan luhur, yang memungkinkan kepadamu untuk melanjutkan perjalanan, meneruskan dakwah dan memenangkan perjuangan hidup.

Kejayaan ini hanya akan lahir dari keimanan, keikhlasan, kejujuran, kesabaran dan keberanian dalam mengucapkan perkataan yang benar dan yakin terhadap janji Allah, "Itulah kurnia Allah SWT, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya."

Apabilan nafsu sudah ditundukkan maka jiwa akan menjadi bersih dan bersedia memikul tugas dan tanggung jawab. Jiwa akan mampu melawan segala kesulitan, mampu menghadapi tentangan dan pukulan. Jiwa yang ikhlas ini akan sanggup untuk mengorbankan segala yang dipunyai dalam perjuangan agama Allah. Sentiasa memperkuatkan janji kepada Allah s.w.t. iaitu melaksanakan apa sahaja yang ditaklifkan (diamanahkan) kepadanya. Patuh dan faham dengan semua perintah dan larangan-Nya baik yang zahir maupun yang batin.

Asma binti Abu Bakar barkata, "Sesungguhnya kebahagiaanku dalam imanku, dan sesungguhnya imanku dalam hatiku, dan sesungguhnya hatiku tidak dikuasai oleh sesiapapun selain Allah."

Sahabat yang dihormati,
Jiwa orang-orang mukmin yang telah melalui proses tarbiah adalah bersikap lemah lembut, memaafkan kesalahan orang lain, menghulurkan bantuan kepada sesiapa yang memerlukan bantuan dan sentiasa menjalin perhubungan silaturahim. Peribadi seperti ini akan menaikkan darjatnya disisi Allah SWT.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud : "Tidakkah kamu ingin kuberitahu dengan perkara yang Allah muliakan sesuatu binaan dan perkara yang Allah meninggikan darjat?"

Mereka berkata, "Bahkan ya Rasulullah."

Maka Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Kamu bersikap lemah lembut dengan orang yang bersikap kasar terhadapmu, maafkan orang yang menzalimimu, memberi kepada orang yang tidak memberi padamu dan menghubungkan silaturahim dengan orang yang memutuskan silaturahim denganmu." (Hadis Riwayat At-Tabarani dan Al-Bazzar)

Sahabat yang dikasihi,
Apakah ciri-ciri seseorang itu mendapat keredaan Allah SWT dan ciri-ciri ia mendapat kemurkaan Allah?

Nabi Musa a.s. pernah bertanya kepada Allah SWT. yang bermaksud :
"Ya Rabbi, bagaimanakah saya akan mengetahui samaada seseorang itu Kamu cintai dan reda ataupun kamu benci dan murka?".

Jawab Allah SWT. yang bermaksud : "Bila sahaja Aku cinta dan reda kepada seseorang maka Aku permudahkan baginya untuk berzikir kepada-Ku dan Aku pelihara dirinya daripada melakukan perkara-perkara yang haram, sebaliknya bila Aku benci dan murka kepada seseorang maka akan Ku lalaikan ia daripada memperingati-Ku dan Aku biarkan ia dikuasai oleh hawa nafsunya supaya terjerumus melakukan perkara-perkara yang haram sehinggalah ia layak menerima seksaan dan balasan-Ku".

Akhir kata marilah kita renungkan kata-kata nasihat Al-Fudail bin Iyadh ;

Ingatlah daripadaku lima perkara :

1. Apa sahaja yang mengenaimu, maka katakanlah itu Qadak dari Allah SWT supaya engkau tidak menyalahkan makhluk.

2. Jagalah lidahmu supaya semua makhluk selamat dari lidahmu dan engkau selamat dari seksa Allah.

3. Percaya pada janji Allah mengenai soal rezeki supaya engkau menjadi seorang yang mukmin.

4. Bersiap-siaplah untuk menghadapi mati supaya engkau tidak mati dalam keadaan leka.

5.Berzikirlah pada Allah sebanyak-banyaknya supaya engkau terpelihara daripada dosa."

Tuesday, September 22, 2009

Salam Eidul Fitri

Salam Eidul Fitri untuk sahabat-sahabat semua,
'Taqabbalallahu min na wa minkum' (semoga Allah terima amal kami dan amal kamu)
Selamat Hari Raya Eidul Fitri Maaf Zahir dan Batin.

Ramadhan telah berlalu dan telah menjelang tiba bulan Syawal. Dibulan ini umat Islam menyambut Hari Raya Eidul Fitri, dengan susana kegembiraan bertemu kaum keluarga, sanak saudara, teman dan taulan, bermaaf-maafan dan saling ziarah menziarahi. Juadah enak berbagai bentuk dan rasa disajikan, kueh mueh dan hidangan istimewa menanti para tetamu yang datang berziarah menandakan ikatan silaturahim bertambah erat diantara sesamu muslimin.

Sahabat,
Disaat inilah akan teruji madrasah Ramadhan yang telah berlalu selama sebulan. Adakah segala amal ibadah dan amal soleh yang telah dilaksanakan dapat direalisasikan di dalam bulan Syawal ini?. Ketakwaan merupakan natijah Ramadhan .adakah ketakwaan akan menghiasi hidupmu dan menjadi pakaian yang sentiasa nampak zahir di dalam amalan kehidupan harian? Ingatlah! Takwa adalah pakaian orang-orang Mukmin, yang sentiasa menghiasi peribadi dan akhlak mereka.

Sahabatku,
Amalan terbaik di bulan ini adalah puasa sunat enam hari mengiringi puasa Ramadhan. Nabi s.a.w berwasiat pada Sayyidina Ali r.a. yang bermaksud :
"Wahai Ali! Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan menjauhi (perbuatan) haram dan berbual kosong, maka Allah Maha Pengasih akan meredhainya dan mewajibkan masuk kedalam Syurga."

"Wahai Ali! Barangsiapa yang mengikut sertakan puasa Ramadhan dengan enam hari di bulan Syawal, Allah menulis baginya pahala puasa satu tahun penuh."

"Wahai Ali! Janganlah sekali-kali engkau mengumpat seseorang. Sesungguhnya mengumpat itu merusakkan ibadah puasa dan orang yang suka mengumpat kelak akan memakan dagingnya sendiri dihari Qiyamat."

Sahabat yang dihormati,
Teruskanlah amalan-amalanmu yang telah dilakukan pada bulan Ramdhan, untuk dilaksanakan pada bulan ini dan bulan-bulan yang akan datang. Bangunlah untuk berqiyamulail dan bertahajjud, berwitir dan membaca al-Qur'an. Pastikan solat fardu di masjid, menghadiri majlis ilmu, sentiasa berwuduk dan tidak meninggalkan solat duha. Ringan-ringankan tangan bersedekah pada fakir miskin, anak-anak yatim dan untuk amal jariah. Kurangkan makan dan minum kerana makan yang berlebihan boleh mendatangkan mudarat dan menambahkan penyakit dan boleh mengelapkan hati.

Rasulullah s.a.w bertanya pada Iblis laknatullah yang bermaksud :
"Wahai Iblis, apakah sebabnya engkau suka mengelapkan hati manusia?"

Jawab Iblis, "Ya Nabi Allah. Aku gelapkan hati manusia itu adalah di sebabkan mereka itu :
1.Makan dan minum dari hasil yang haram, kerana hasil yang haram itu mengelapkan hati manusia, sebab gelap hati dan matanya dari mencari yang halal.

2.Yang demikian menyebabkan mereka lambat bangun pagi dan meninggalkan solat subuh, dan jika solat pun hari sudah meninggi (hampir siang atau telah siang sangat).

3.Dan juga orang-orang yang memenuhi perutnya dengan sekenyang-kenyangnya menyebabkan mereka malas mengerjakan solat dan juga malas untuk mengerjakan amalan yang lain."

Sahabatku,
Ingatlah pesan Nabi s.a.w yang bermaksud :
"Tiada yang dipenuhi anak Adam sesuatu bekas yang lebih merbahaya dari perutnya memadailah anak Adam itu beberapa suap (makanan) yang akan menegakkan punggungnya, kiranya mesti dilakukannya, maka biarlah sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya dan sepertiga lagi untuk pernafasannya."
(Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Turmizi)

Sabdanya lagi yang bermaksud :
"Tidaklah di anggap sebagai beriman kepada kami orang yang sentiasa kenyang, sedangkan tetangganya dan persekitarannya dalam kelaparan, padahal dia tahu."

Oleh itu jadikanlah sebulan di bulan Syawal ini madrasah kedua selepas Ramadhan untuk meneruskan amal ibadah dan amal soleh dan penghapusan dosa sesama Muslim kerana saling bermaaf-maafan dan saling ziarah menziarahi. Sesungguhnya amalan ziarah menziarahi akan mendapat ganjaran yang besar dan akan mendapat keampunan di sisi Allah s.w.t.

Sahabat,
Renungkan dan amalkanlah hak seorang Muslim kepada saudaranya :
1.Bila engkau berjumpa dengannya maka ucapkanlah salam.
2.Bila ia menjemputmu penuhilah hajatnya.
3.Bila ia meminta nasihat padamu maka berilah nasihat padanya.
4.Bial ia bersin dan menjawab alhamdulillah, maka do'akan ia dengan ucapan yarhamukallah.
5.Bila ia sakit maka ziarahlah ia.
6.Bila ia mati hantarkanlah jenazahnya sampai ke liang kubur.