Monday, August 24, 2015

Pentingnya Istirja’ ketika Musibah

Istirja’ adalah ucapan:

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهَ رَاجِعُوْنَ

“Sesungguhnya kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.”

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

وَبَشِّرِ الصَّابِرِيْنَ. الَّذِيْنَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ. أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُوْنَ

“Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan: ‘Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un.’ Mereka itulah yang mendapat keberkahan yang sempurna dan rahmat dari Rabb mereka, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (Surah Al-Baqarah ayat 155-157)

Shahabiyah Ummu Salamah menyebutkan sabda Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wa sallam:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ تُصِيْبُهُ مُصِيْبَةٌ فَيَقُوْلُ مَا أَمَرَهُ اللهُ: إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ اللَّهُمَّ أْجُرْنِي فِي مُصِيْبَتِي وَاخْلُفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا؛ إِلاَّ أَخْلَفَ اللهُ لَهُ خَيْرًا مِنْهَا

“Tiada seorang muslim yang ditimpa musibah lalu ia mengatakan apa yang diperintahkan Allah (yaitu): ‘Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un, wahai Allah, berilah aku pahala pada (musibah) yang menimpaku dan berilah ganti bagiku yang lebih baik darinya’; kecuali Allah memberikan kepadanya yang lebih baik darinya.” (HR. Muslim no. 918)

Ummu Salamah berkata: “Tatkala Abu Salamah meninggal, aku mengucapkan istirja’ dan mengatakan: ‘Ya Allah, berilah saya pahala pada musibah yang menimpa saya dan berilah ganti bagi saya yang lebih baik darinya.’

Ummu Salamah berkata setelah itu: “Allah telah menggantikan untukku yang lebih baik dari Abu Salamah, yaitu Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam.” (HR. Ahmad)

Ini merupakan bukti dari firman Allah:
وَبَشِّرِ الصَّابِرِيْنَ

“Dan berilah berita gembira bagi orang-orang yang sabar.” (Surah Al-Baqarah ayat 155)

Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda:

مَا يَزَالُ الْبَلاَءُ بِالْمُؤْمِنِ وَالْمُؤْمِنَةِ فِي جَسَدِهِ وَمَالِهِ وَوَلَدِهِ حَتَّى يَلْقَى اللهَ وَمَا عَلَيْهِ خَطِيْئَةٌ

“Senantiasa bala` (cubaan) menimpa seorang mukmin dan mukminah pada tubuhnya, harta dan anaknya, sehingga ia berjumpa dengan Allah dalam keadaan tidak memiliki dosa.” (HR. Ahmad, At-Tirmidzi, dan lainnya, dan dinyatakan hasan shahih oleh Asy-Syaikh Al-Albani dalam Shahih Sunan At-Tirmidzi, 2/565 no. 2399)Sunday, August 23, 2015

Empat Jenis Makanan Yang Merbahaya Jika Kerap Di Makan

Habit memakan makanan yang tidak berkhasiat memang sukar untuk dipinggirkan . Dewasa kini , pelbagai penyakit tumbuh melatah bak cendawan . 

Terdapat  jenis makanan feveret samada pelajar , surirumah , pekerja ataupun sesiapa . Makanan tersebut adalah sardin , minuman 3 dalam 1 , maggie dan panadol . Kesemuanya dikategorikan sebagai fast cooking made ....

Mari baca dengan lebih lanjut mengapakah 4 jenis makanan ini mendapat perhatian majoriti yang mendatangkan mudarat :

Mee Segera


Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. 


Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut....

10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera:


Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

1) Kalsium Sulfat: Kapur Paris.


2) Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.


3) Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.


4) Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).


5) BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.


6) Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.


7) Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.


8) Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.


9) Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.


10) Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
Kerosakan buah pinggang disebabkan pemakanan yang tidak sihat. Anda nampak apa yang berlaku dalam tubuh anda?

Sardin
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. 


Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.....

Minuman 3 in 1


Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer....


ISI KANDUNGAN 3-IN-1:


-Mengandungi lebih 3 sudu teh gula dalam setiap pek
-Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman  tersebut.
-Selain GULA, KRIMER yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan.
-Turut mengandungi KAFEIN yang menyebabkan rasa berdebar (palpitasi) dan menyukarkan tidur pada waktu malam.
-Setiap pek mengandungi sehingga 200 KALORI.
-Jumlah kalori itu sama dengan 2 keping ROTI atau SEPINGGAN NASI.
-Jika diambil 3 paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang kepada berat badan berlebihan.


Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti TONGKAT ALI, KACIP FATIMAH dan GINSENG adalah sangat SIKIT kerana bahan bahan ini mahal dan sukar untuk diperolehi.
Sesetengah orang tidak ‘ambil port’ mengenai perkara ini. Ya, bagi mereka selagi tiada kesan sampingan, selagi itu mereka akan terus mengamalkannya. Tetapi adalah lebih baik kita mengurangkan jumlah pengambilan. Beringat sebelum terkena

Panadol


Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. 


Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Untuk apa Panadol( Paracetamol) digunakan?


Melegakan ringan kepada sederhana sakit seperti sakit kepala, Migrain, sakit saraf (neuralgia), sakit gigi, sakit tekak, earache, senggugut dan sakit reumatik dan otot dan sakit.
Merendahkan suhu tinggi (demam).
Melegakan sakit, demam, sakit dan ketidakselesaan yang dikaitkan dengan selesema dan selesema.


Bagaimana  Panadol( Paracetamol) diambil ?


Tablet Panadol asal: Dewasa dan remaja berumur lebih dari 12 tahun akan mengambil masa 1-2 tablet setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam. Kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun harus diberi kepada satu tablet setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam.


Tablet Panadol Advance: Dewasa dan remaja berumur lebih dari 12 tahun akan mengambil masa 1-2 tablet setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam. Kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun harus diberi kepada satu tablet setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam.


Tablet Panadol ActiFast: Orang dewasa dan remaja berumur 12 tahun dan ke atas perlu mengambil 1-2 tablet dengan setengah tumbler air (100ml) setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam.


Tablet larut Panadol ActiFast: Dewasa dan remaja berumur lebih dari 12 tahun akan mengambil masa 1-2 tablet dibubarkan dalam sekurang-kurangnya setengah tumbler air setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam. Kanak-kanak yang berusia enam hingga 12 tahun harus diberi kepada satu tablet yang dibubarkan dalam sekurang-kurangnya setengah tumbler air setiap jam 4-6 seperti yang diperlukan, sehingga maksimum empat dos dalam 24 jam.


Paracetamol boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan.
Jika gejala berlarutan dapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi anda.
Tidak memberikan ubat ini kepada anak anda bagi lebih dari tiga hari tanpa mendapatkan nasihat perubatan daripada doktor atau ahli farmasi anda.
Amaran!


Jangan melebihi dos yang disyorkan.


Tidak mengambil ubat ini dengan apa-apa ubat lain yang mengandungi paracetamol, kerana ini boleh menyebabkan melebihi dos paracetamol dengan mudah.
Penenteram Doxepin paracetamol adalah merbahaya dan mampu menyebabkan kerosakan yang serius untuk hati dan buah pinggang. Anda hendaklah Jangan melebihi dos yang dinyatakan di dalam risalah maklumat yang dibekalkan dengan ubat. Nasihat perubatan segera harus dicari sekiranya penenteram Doxepin dengan ubat ini, walaupun anda merasa baik, kerana risiko kerosakan hati yang tertangguh, serius.


Alkohol meningkatkan risiko kerosakan hati yang boleh berlaku jika penenteram Doxepin paracetamol yang diambil. Bahaya terlebih dos paracetamol adalah lebih besar dalam persistant berat peminum dan orang-orang dengan penyakit hati yang beralkohol.
Dapatkan nasihat doktor anda jika anda sakit kepala menjadi berterusan. Mengambil ubat tahan sakit untuk sakit kepala atau Migrain yang terlalu kerap atau untuk terlalu lama sebenarnya boleh sakit kepala lebih teruk.


Gunakan dengan berhati-hati :
Fungsi buah pinggang berkurangan.
Penurunan fungsi hati.
Bukan untuk digunakan :


PANADOL ActiFast tablet adalah tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.
PANADOL ActiFast larut tablet, Panadol Advance tablet dan tablet Panadol asal itu tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Lain-lain bentuk paracetamol boleh didapati bagi kumpulan umur ini (lihat factsheets yang dihubungkan pada akhir Laman ini).
PANADOL ActiFast tablet dan tablet larut Panadol ActiFast mengandungi natrium dan tidak boleh diambil oleh orang-orang Diet rendah sodium.


PANADOL ActiFast larut tablet mengandungi sorbitol dan tidak boleh diambil oleh orang-orang dengan masalah sikap tidak bertoleransi fruktosa keturunan yang jarang berlaku.
Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada salah satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda sebelum ini telah mengalami tersebut terdapat satu.


Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan memaklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.