Saturday, October 24, 2009

Berwuduklah Dengan Sempurna

 
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Umar bin Khattab r.a, dari Nabi SAW bahawasanya baginda bersabda yang bermaksud :
"Tidaklah salah seorang di antara kamu berwuduk, maka ia sempurnakan wuduknya kemudian berkata, 'Aku bersaksi bahawa tidak ada tuhan kecuali Allah semata yang tiada sekutu bagi-Nya, dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan utusan-Nya,' kecuali dibukakan baginya delapan pintu syurga, ia boleh masuk dari mana sahaja yang dikehendakinya." (Hadis Riwayat Muslim )

Hadis ini berbicara tentang fadilat wuduk dan maqam orang yang berwuduk, serta bagaimana wuduk itu mempunyai kedudukan yang tinggi dan mulia disisi Allah. Wuduk yang dimaksudkan di sini bukan sekadar perlaksanaan secara formal akan gerakan-gerakan yang ada di dalamnya, akan tetapi sebuah kesempurnaan.

Mula-mula memohon perlindungan Allah SWT dari godaan syaitan (ta'awwudz), membasuh semua anggota wuduk. Bermula membasuh tangan, berkumur-kumur dan memasukkan air dan mengeluarkannya dari hidung, membasuh muka, kedua-dua tangan hingga kesiku, menyapu kepala dan telinga dan kedua kaki. Setiap basuhan anggota dilakukan dengan berdoalah kepada Allah SWT semoga Allah SWT bersihkan anggota kita daripada dosa. Setelah selesai berwuduk berdoalah dengan syahadatain, hakikatnya saat itu kita telah kembali bersih mentauhidkan Allah SWT. dengan mengucapkan dua kalimah syahadah.

Di dalam hadis yang lain Nabi SAW. bersabda yang bermaksud :
"Jika seorang hamba yang muslim atau mukmin berwuduk ketika ia basuh wajahnya, keluarlah dari wajahnya semua kesalahan yang dilihat dengan kedua matanya bersama air atau bersama tetes air terakhir. Jika membasuh kedua tangannya, keluarlah dari kedua tangannya semua kesalahan yang dilakukan tangannya bersama keluarnya air atau tetes terakhir air. Jika membasuh kedua kakinya, keluarlah semua kesalahan yang diperbuat kakinya bersama air atau tetes terakhir air, sampai ia selesai wuduk dalam keadaan bersih dari dosa." (Hadis Riwayat Muslim).

Sahabat yang dihormati,
Wuduk adalah ibadat kepada Allah SWT, Ibadat adalah ketaatan. Dan taat itu akan diterima jika memenuhi syarat fardu dan sunahnya. Seseorang yang berwuduk yang mengucapkan syahadatain di akhir wuduknya dan ia merasa dengan sesungguhnya bahawa Allah itu Esa, tiada sekutu bagi-Nya dan Muhammad itu adalah hamba dan utusan-Nya, maka bererti ia menaruh perhatian penuh untuk melaksanakan semua yang dititahkan Allah dan Rasul-Nya.

Dari wuduk yang sempurna dan terhapus semua dosa-dosanya (dosa-doas kecil sahaja kerana dosa-dosa besar terhapus dengan bertaubat kepada Allah) yang terdapat pada anggotanya maka memang layaklah untuknya terbuka delapan pintu-pintu syurga.

Dari Abu Hurairah r.a. yang berkata, bahawa ia mendengar Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada hari kiamat dalam keadaan bersinar putih wajah dan anggota wuduknya dari bekas-bekas wuduk. Barangsiapa di antara kamu ingin memanjanglan sinarnya, maka lakukanlah." (Hadis Riwayat Muttafaq Alaih)

Sahabat yang dimuliakan,
Oleh itu apabila berwuduk maka berwuduklah dengan sempurna, dan tumpukan fikiran kepada setiap pergerakan semasa berwuduk. Salah satu Sunah Nabi SAW yang tidak pernah di tinggalkan oleh Rasulullah SAW adalah sentiasa dalam keadaan berwuduk walaupun bukan untuk mengerjakan solat. Mereka yang sentiasa berwuduk akan di murahkan rezeki oleh Allah SWT dan syaitan sukar untuk menggoda dan menghasutnya.

Murtad Jangan di Pandang Sebelah Mata

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sejak lebih seribu tahun yang lalu, berbagai-bagai usaha telah dilakukan oleh musuh-musuh Islam bagi menghalang perkembangan Islam. Setelah gagal, usaha itu ditumpukan dengan merosakkan akidah orang Islam dan memberikan pelbagai tanggapan negatif terhadap ajaran Islam. Selain itu usaha juga dibuat untuk melemahkan kekuatan dan kebangkitan Islam sebagai satu kuasa baru dunia. Ini dilakukan dengan memecahbelahkan perpaduan dan kesatuan umat Islam sehingga mencetuskan perbalahan, pergaduhan serta peperangan yang tidak kunjung padam. 

Semua ini adalah dalang ada yang merancangnya. Tangan halus di sebalik pergolakan itu tidak lain ialah orang Yahudi dan Nasrani. Sebagaimana yang disebut dalam Al-Quran surah Al-Baqarah ayat 120, firman Allah SWT yang bermaksud :
"Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikut agama mereka. Katakanlah :'dan sesungguhnya jika kamu mengikut kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu. Maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolongmu'."

Kedua-dua golongan itu tidak akan reda sehingga umat Islam mengikut cara hidup mereka. Salah satunya ialah dengan memurtadkan orang Islam melalui penjajahan pemikiran, budaya dan fizikal dalam bentuk yang baru.

Orang Yahudi (gerakan Zionis) menggunakan badan kebajikan atas nama Pertubuhan Freemason, sukan, hiburan,Lion Club dan badan bukan kerajaan (NGO). Gerakan ini cukup teratur dan mempunyai matlamat jangka masa panjang untuk menghancurkan umat Islam menggunakan apa sahaja cara. Pada mereka matlamat boleh menghalalkan cara.

Gerakan Kristian juga memainkan peranan yang cukup aktif. Mereka memurtadkan orang Islam dengan cara diplomasi dan tektik lemah lembut yang digunakan oleh para mubalignya. Pusat dakwah mereka untuk orang-orang melayu adalah berpusat di Singapura, kerana di Singapura dibenarkan kebebasan beragama dan terdapat Persatuan Melayu Kristian berdaftar secara resmi dengan kerajaan Singapura. Disini telah dilatih beribu-ribu Paderi Melayu untuk menjadi mubalignya untuk kawasan Asia Tenggara (Singapura, Malaysia, Indonesia dan Brunei).

Agama Hindu juga berperanan mempengaruhi umat Islam terutama dikalangan India Muslim untuk mengajak gadis-gadis Islam kepada agama mereka. Oleh kerana pengaruh filem Bollywood telah bertapak lama di dalam masyarakat Islam maka tidak hairanlah kalau ianya menjadi faktor penting boleh mempengaruhi akidah umat Islam.

Pada kita membincangkan mengenai gerakan agama lain, kita jangan lupa tentang usaha yang dilakukan oleh golongan munafik untuk memurtadkan orang Islam dengan menyebarkan pelbagai ajaran yang menyeleweng daripada Islam. Kemunculan ratusan ajaran sesat seharusnya menyedarkan kita bahawa kedudukan akidah umat Islam benar-benar berada didalam keadaan terancam. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan Ajaran Ayahpin yang menganggap dia sama seperti 'tuhan' dan Ajaran Kahar yang mendakwa sebagai rasul melayu. Yang menjadi kehairanan kita ajaran yang songsang ini pun masih ada orang yang sanggup menjadi pengikut mereka.

Sahabat yang dimuliakan,
Di dalam Al-Quran, Allah SWT. telah menyebut tentang murtad. Firman Allah SWT. yang bermaksud : "..Barangsiapa yang murtad di antara kamu dari agamanya lalu dia mati dalam kekafiran, maka mereka itulah yang sia-sia amalannya di dunia dan di akhirat dan mereka itulah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya."
(Surah Al-Baqarah ayat 217)

Hukum asal bagi orang yang murtad ialah dibunuh. Ini berdasarkan kepada hujah dan dalil hadis Nabi SAW. yang bermaksud, "Sesiapa yang menukar agamanya (murtad) maka bunuhlah dia." Hukum bunuh ini wajib dikenakan kepada semua penjenayah murtad samaada lelaki ataupun perempuan, tua ataupun muda tanpa sebarang perbedzaan. Sebelum hukuman dijalankan mereka yang murtad masih diberi peluang beberapa hari untuk bertaubat dan kembali kepada akidah dan ajaran Islam.

Menurut fakta yang dibentangkan Mufti Perak, Tan Seri Harussani Zakaria dengan bilangan 100,000 orang Melayu menukar agama, sesuatu yang cukup serius lagi mencabar.

Dibawah ini dinyatakan beberapa contoh kes murtad yang berlaku keatas umat Islam :

1. Aisyah binti Bukhari (Pontian, Johor) menukar kepada agama Kristian dan dilarikan ke Vatican (Pusat Pentadbiran Kristian Katolik) berkahwin dengan pemuda kristian.

2. Hartini binti Kamarudin (Kampar Perak) bertukar nama menjadi Nivashiny (menganut agama Hindu) berkahwin dengan pemuda hindu bernama Rajeswaran.

3. Norfazilah binti Abd Aziz (Seremban, N.Sembilan) menukar kepada agama hindu dan telah berkahwin dengan pemuda hindu.

4. Siti Salam binti Md. Yasin (Ulu Tiram Johor) menukar agama kepada agama hindu, dan berkahwin dengan pemuda hindu.

5. Azlina binti Jailani (Banting, Selangor) bertukar kepada agama Kristian dengan menukar namanya Lina Joy. Kes ini mengemparkan umat Islam kerana beliau berani membawa kesnya ke mahkamah untuk mengistiharkan bahawa dia bukan lagi wanita Islam dan ingin menukar status agama dalam maykadnya, tetapi beliau gagal kerana kes melibatkan agama mesti di rujuk kepada Mahkamah Syariah.

Oleh kerana kes murtad telah menjadi seperti barah dalam masyarakat kita maka setiap pihak samaada pemerentah, pihak berkuasa agama Islam, mufti-mufti, para pendakwah, ahli-ahli politik beragama Islam dan setiap individu muslim perlulah mengambil langkah proaktif untuk menyelamatkan akidah umat Islam dari diceroboh oleh agama lain.

Pusat-pusat dakwah dan NGO Islam dan perlu bekerjasama dan saling bantu membantu tanpa mengira fahaman politik, untuk memberi kefahaman dan kesedaran Islam di semua peringkat umat Islam supaya mereka tidak terpengaruh dengan ajaran agama lain dan ajaran sesat dan kembali memahami dan memperaktikkan Islam sebagai satu cara hidup.

(Artikal ini dipetik dari buku tulisan Saudara Baru Ann Wan Seng dalam bukunya bertajuk "Murtad Jangan Pandang Sebelah Mata")

Friday, October 23, 2009

Sifat Sombong di Benci Oleh Allah


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Abdullah bin Mas'ud dari Nabi SAW., bahawasanya baginda bersabda yang bermaksud, "Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan."

Salah seorang berkata, "Sesungguhnya ada orang yang menyukai baju dan sandal yang bagus."

Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah itu Maha Indah dan mencintai keindahan. Sombong adalah menolak kebenaran dan meremehkan manusia."
(Hadis Riwayat Muslim)

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sombong adalah penyakit berbahaya, dimana jika penyakit ini bersarang di hati, nescaya akan mendorong pelakunya untuk berbuat dosa yang akan menjauhkannya dari Syurga dan mendekatkan ke Neraka.

Sombong adalah sebuah penyakit yang akan menjadi penghalang bagi pelakunya dari syurga dan keselamatan. Sombong ibarat racun yang berada di dalam hati, jiwa dan perasaan. Di mana racun itu akan menyerap dalam jiwa, harta, kedudukan, kekuatan, kemampuan dan ilmu seseorang. Racun dalam jiwa manusia yang tidak akan boleh lepas dari was-was syaitan dan beranggapan bahawa ia adalah orang yang paling penting atau mempunyai kedudukan tinggi.

Orang yang sombong, mula-mula sombong dengan manusia, lama kelamaan dia akan menjadi sombong dengan Allah SWT.

Penyakit sombong ini boleh di ibaratkan seperti setitik noda dalam jiwanya. Jika hati telah ternoda dengan noda-noda kesombongan ini, si pemilik hati seperti itu selamanya akan berada di dalam keracunan, ia tidak akan boleh berlaku adil atau mengikuti kebenaran. Sombong adalah kegelapan. Kegelapan yang menyelimuti bashirah manusia sebelum penyelimuti akal fikirannya. Tatkala kesombongan menyelimuti mata hatinya, saat itu pula kesombongan menyelimuti akal fikirannya.

Sombong adalah sifat mazmumah (buruk), manusia yang sombong adalah mereka yang menolak kebenaran dan tidak menghargai kebolehan atau kelebihan orang lain. Lazimnya orang yang sombong suka berdusta dan bercakap bohong.

Sombong adalah pakaian Allah SWT, sesiapa yang cuba hendak mengambil pakaian Allah, maka Allah akan murka dan akan memasukkan ke dalam neraka. Kesombongan sebenarnya menghalang seseorang untuk membuat kebajikan dan tidak segan silu akan melecehkan orang lain. Allah SWT sama sekali tidak suka jika ada hamba-Nya yang dilecehkan. Dia Maha Benar dan mencintai kebenaran, sebagaimana Dia Maha Indah Yang mencintai keindahan.

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah sama-sama kita jauhkan diri kita dari sifat sombong. Lawan dari sifat sombong adalah sifat tawaduk iaitu sifat merendahkan diri. Hiasilah diri kalian semua dengan sifat-sifat tawaduk, lemah lembut, sopan santun, berbudi bahasa dan menghormati orang lain walaupun terhadap anak-anak kecil.

Hati Yang Khusyuk Dengan Allah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Ada tiga perkara yang wajib diperhatikan oleh setiap mukmin iaitu melaksanakan segala perintah Allah SWT, menjauhi diri dari segala yang haram dan reda dengan hukum-hukum atau ketentuan Allah SWT. Ketiga perkara ini jangan sampai tidak ada pada diri kalian, dan kalian harus memikirkan perkara ini dan pastikan ianya terlaksana dalam kehidupan.

Ikutilah dengan ikhlas jalan dakwah dan tarbiah yang dilalui oleh Nabi Muhammad SAW. dan jangan merubah jalan itu. Patuhlah kepada Allah dan Rasul-Nya, jangan sekali-kali buat derhaka. BerTauhidlah kepada Allah SWT dan jangan menyekutukan-Nya. Allah SWT itu Maha Suci dan tidak mempunyai sifat-sifat tercela atau kekurangan. Jangan ragu-ragu terhadap kebenaran Allah SWT. Bersabarlah dan berpegang teguhlah kepada-Nya. Berdoalah kepada-Nya dan tunggulah dengan sabar hasil dari doa kamu itu. Bersatu-padulah di dalam mentaati Allah SWT dan jangan berpecah-belah. Saling mencintailah di antara sesama muslim dan jangan saling mendengki. Hindarilah diri kalian dari noda dan dosa.

Hiasilah diri kalian dengan ketaatan kepada Allah SWT. Janganlah menjauhkan diri dari Allah dan jangan lupa kepada-Nya. Jangan lalai untuk bertaubat kepada-Nya dan kembali kepada-Nya. Jangan jemu untuk memohon ampun kepada Allah SWT siang dan malam hari. Mudah-mudahan kalian diberi rahmat dan dilindungi oleh-Nya dari merbahaya dan azab neraka, diberi kehidupan yang berbahagia didalam syurga. Orang-orang mukmin yang beriman dan bertakwa dan mengerjakan amal soleh akan menikmati kebahagiaan dan kesentosaan yang abadi di syurga beserta para Nabi, orang-orang shiddiq, para syuhada dan orang-orang soleh dan mereka kekal di dalamnya.

Sahabat yang dimuliakan,
Orang-orang mukmin perlu bersabar di atas ujian dari Allah SWT. Ujian Allah SWT datang didalam berbagai bentuk. Ada ujian berbentuk kekurangan harta, pengangguran, kegagalan dalam perniagaan, kemiskinan atau kefakiran. Ada ujian berbentuk penyakit yang dihadapi, telah berusaha untuk mencari penawarnya tetapi belum bertemu lagi. Ada ujian berbentuk kekayaan, memiliki harta yang melimpah ruah tetapi tidak bahagia di dalam keluarga dan perkahwinan. Ada ujian tidak bertemu jodoh walaupun telah meningkat usia, sentiasa gagal dalam mencari pasangan yang sesuai.

Semua ujian dan dugaan tersebut perlu dihadapi dengan hati yang sabar dan sentiasa bertawkal kepada Allah SWT. Mohonlah pertolongan Allah SWT melalui solat hajat, berdoa, bermunajat dan menyerahkan diri dengan penuh harapan dan kecemasan terhadap Allah SWT. Semoga Allah SWT kabulkan segala permintaan dan doa kalian.

Serahkanlah diri kalian kepada Allah SWT seperti seorang bayi yang berada dipangkuan ibunya, ia tidak ada daya upaya melainkan mengharapkan kasih sayang dan bantuan ibunya. Begitu juga kita dengan Allah SWT, yakinilah kepada Allah SWT dan sentiasa baik sangka dengan Allah SWT, sesungguhnya sesuatu yang berlaku ada hikmahnya yang tersembunyi yang tidak dapat diketahui oleh manusia. Tanamlah dalam hati tentang Tauhid (ke-Esaan Allah), segala peristiwa yang berlaku, di lautan dan di daratan semuanya di dalam penyusunan dan ilmu Allah SWT.

Sahabat yang dikasihi,
Bagi hati mukmin yang telah terpaut dengan Allah SWT, sentiasa membaca Al-Quran kerana dengan membaca Al-Quran dia merasai seolah-olah dia sedang berkomunikasi dengan Allah SWT dan dia sedang menerima arahan Allah SWT. Dia perbanyakkan solat tahajud kerana dengan solat dia juga merasai seolah-olah dia melihat dan berkata-kata dengan Allah SWT dan mencurahkan segala rasa hatinya, dari sinilah dia akan melahirkan khusyuk dalam solatnya.

Kebaikan orang mukmin ada dua, pertama, apabila mendapat kebaikan dan rezeki dia bersyukur dan kedua apabila ditimpa musibah dia bersabar dan meyakini bahawa Allah SWT hendak meningkatkan ketakwaan kepada-Nya.

Thursday, October 22, 2009

Kedudukan Rasulullah SAW Pada Hari Kiamat


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Diriwayatkan dari Rasulullah bahawa Anas bin Malik memohon syafa'atnya pada hari kiamat, maka baginda bersabda yang bermaksud :

"Saya akan memberikan syafaatku untuk semua umatku."

Ia bertanya, "Dimanakah saya harus mencarimu pada hari kiamat?"

Baginda bersabda, "Carilah saya di Sirat."

Ia mengatakan, "Kalau saya tidak mendapatimu di Sirat?"

Baginda bersabda, "Saya berada pada Mizan."

Ia bertanya, "Kalau saya tidak menemukan di Mizan?"

Baginda bersabda, "Carilah saya di Khaudh (Danau), saya tidak akan melangkah dari ketiga tempat ini pada hari kiamat."

(Hadis Riwayat Ahmad)

Sahabat ayng dimuliakan,
D i hari akhirat nanti terdapat satu golongan daripada umat Nabi SAW yang akan mendapat kemuliaan di sisi Allah SWT.

Dalam hadis Nabi SAW  bersabda: "Sesungguhnya dari kalangan hamba-hamba Allah adanya golongan yang mereka bukan para nabi, atau para syahid. Namun para nabi dan para syahid cemburu kepada mereka pada hari kiamat disebabkan kedudukan mereka di sisi Allah.

Para sahabat bertanya: "Wahai Rasulullah! Beritahulah kami siapakah mereka?"

Jawab Nabi: "Mereka itu golongan yang cinta-mencintai dengan roh Allah, tanpa ada hubungan kekeluargaan dan bukan kerana harta yang diidamkan. Demi Allah, sesungguhnya wajah-wajah mereka adalah cahaya, mereka berada atas cahaya. Mereka tidak takut pada saat manusia ketakutan, mereka tidak berdukacita ketika manusia berdukacita."

Lalu baginda membaca ayat al-Quran: (maksudnya) : "Ketahuilah sesungguhnya wali-wali Allah tiada ketakutan untuk mereka dan tidak pula mereka berdukacita" (Hadis riwayat Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani).

Inilah golongan yang dilindungi Allah pada hari kiamat. Di dunia mereka mendapat kenikmatan persahabatan yang jujur dan ikhlas, di akhirat mereka dilindungi Allah SWT. Nilai persahabatan bukan pada wang atau peluang yang diberi. Sesungguhnya senyuman ikhlas seorang sahabat sejati, lebih bererti dari dunia dan segala isinya, sehingga Nabi SAW menyebut: "Senyumanmu buat wajah saudaramu itu adalah sedekah (Hadis riwayat Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).

Bagaimana Memperolehi Hati Yang Sejahtera

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Hati dan roh merupakan raja dalam kerajaan diri. Ia mempunyai kelebihan daripada semua anggota lahir. Ia adalah raja yang luar biasa, yang sangat ditaati oleh rakyatnya. Dialah pentadbir manusia yang menjalankan kehidupan yang sangat luas.

Hati sangat sensitif, peka dan perasa. Ia adalah wadah tempat mengisi 'barang-barang'. Siapa yang mengisinya? Samaada syaitan atau malaikat, yang berebut-rebut mengisinya. Kalau malaikat yang mengisi, maka baiklah hati. Jika syaitan yang mengisi maka jahatlah hati. Yang diisi oleh malaikat ialah hidayah, wahyu dan ilham kebaikan. Jika syaitan yang mengisi, akan diisi dengan kekufuran, was-was dan keraguan.

Setiap hari perlulah kita ambil perhatian dan perhalus atas perjalanan hati kita. Hati kita akan diuji, misalnya bila orang marah pada kita adakah kita bangkit hendak marah balik? Jika ini berlaku ini bermakna bahawa kita masih ada sifat pemarah. Bila mendapat sesuatu kejayaan, hati akan menerima sesuatu rangsangan lalu akan merasa samaada bangga, riyak, ujub, takabur, ego dengan kejayaan itu ataupun rasa syukur, malu (pada Allah). Pada waktu merasa itulah, hati yang sensitif akan sedar.

Sekiranya hati tidak sedar ia sudah berbuat baik, ini satu sifat terpuji, kerana tidak akan berbangga dengan kebaikan itu. Tetapi jangan pula sampai hati tidak bersyukur kepada Allah SWT atas keizinan-Nya kita boleh berbuat kebaikan.

Yang paling buruk ialah bila hati tidak sedar ia jahat. Hati tidak sedar, rangsangan yang datang membuatkannya berasa bangga atau ego. Lebih merbahaya jika hati yang jahat disedari sebagai hati yang baik. Yang punya hati tidak akan sedar kejahatan hatinya sampai bila-bila dan tidak akan cuba buat perubahan (dengan bertaubat). Bahkan ia akan terus berbuat jahat, kerana merasakan dirinya dalam kebaikan.

Rasa-rasa positif pada hati boleh dibantutkan jika sejak kecil seseorang itu tidak dididik, dibimbing dan diasuh. Maka ia terpaksa bersusuh payah dan berhempas pulas untuk menyuburkannya kembali. Sebaliknya jika benih yang positif (mahmudah) ini dijaga dan disuburkan sejak kecil maka ia akan subur dan tidak payah lagi bersusuh payah bila dewasa.

Sahabat yang dimuliakan,
Hati yang sejahtera dipanggil juga sebagai jiwa yang tenang. Mereka yang mempunyai maqam nafsu mutmainnah (jiwa yang tenang) adalah mereka yang Tuhan ikhtiraf sebagai hamba-Nya dan layak memperolehi ganjaran syurga-Nya di akhirat nanti.

Firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Wahai mereka yang berjiwa mutmainnah (tenang), kembalilah kepada Tuhanmu dalam keadaan (kamu) reda dan diredai (Tuhan), maka masuklah kamu ke dalam golongan hamba-hamba-Ku dan masuklah ke dalam syurga-Ku."
(Surah Al-Fajr ayat 27-30).

Untuk memperolehi jiwa yang dilimpahi dengan cahaya ketenangan ini, ia mestilah suci daripada segala syirik, nifaq dan semua penyakit hati yang keji. Ia mesti melalui suatu proses pendidikan dan pembersihan agar 'raja' dalam diri manusia ini akan sentiasa terarah kepada kebaikan dan perhambaan diri kepada Allah.

Bagaimana mendidik hati agar ia dapat disucikan dan kembali kepada fitrahnya yang suci bersih sehingga terbukalah hijab yang selama ini membentengi dirinya dengan Tuhannya?

Pertama : Perlulah melalui jalan zikrullah.

Jalan zikrullah adalah  jalan yang paling afdhal, jalan para ambiya' dan auliya' serta orang-orang soleh yang telah terbukti berkesan dalam usaha pencucian hati dan roh. Orang yang melalui perjalanan ini telah beroleh kedudukan yang tinggi disisi Allah SWT. Rasulullah SAW. memberi perumpamaan, hati yang kotor seperti besi yang berkarat, dan zikrullah adalah alat untuk mencucinya.

Hati yang selalu diketuk dan dihujam dengan kalimah zikrullah akan menjadikannya bersih dari kotoran mazmumah dan penyakit-penyakit hati yang menghijabkan dirinya dengan rahsia-rashia alam ghaib.

Kedua : Perlu sentiasa mujahadah dan istiqamah untuk melawan syaitan dan hawa nafsu.

Syaitan dan hawa nafsu adalah dua musuh batin yang sentiasa mendorong kepada kejahatan, dan tempatnya adalah dihati. Oleh itu kita perlu melawan kedua-dua musuh ini dengan mujahadah. Ia lebih hebat dari menentang musuh zahir.

Ini kerana peperangan berlaku dalam diri kita. Lebih-lebih lagi syaitan adalah makhluk yang paling derhaka dan paling banyak memperdaya manusia. Hanya orang-orang yang ikhlas sahaja akan selamat daripada tipudayanya sebagaimana yang disebutkan dalam Al-Qur'an. Begitu juga nafsu, musuh yang tidak pernah kenal erti letih dan lesu. Sedikit sahaja kita terleka, pasti kita dihasut dan ditipunya.

Satu prinsip asas dalam mujahadah adalah istiqamah, yakni konsisten, terus menerus dan berkesinambungan dalam peperangan dengan syaitan dan hawa nafsu. Jika kita hanya bermujahadah tapi tidak istiqamah, maka ia tidak akan memberi kesan.

Ketiga : Perlu berilmu dengan ilmu yang benar.

Kita perlu suluh hati kita dengan ilmu yang ada. Dari situ kita akan kenal hati kita. Kita akan tahu berapa banyak sifat-sifat negatif yang kita ada dan sejauhmana kekuatannya. Begitu juga dengan sifat-sifat positif.

Sahabat yang dikasihi,
Inilah beberapa kaedah asas untuk kita mendidik dan membersihkan hati, beramal dengan bersungguh-sungguhlah, kerana hati dan roh akan kembali ke tempat asalnya, bertemu dengan Allah SWT. Kalau ia datang ke dunia dalam keadaan suci bersih, maka sudah tentu ia perlu kembali dalam keadaan yang sama. Di dunia lagi ia menjadi jiwa yang tenang dan di akhirat nanti, Allah SWT janjikan dengan kebaikan, keselamatan dan rahmat-Nya.

Wednesday, October 21, 2009

Sentiasa Sibuk Mendisiplinkan Diri

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Semoga Allah sentiasa memberkati serta merahmati kalian dan dibahagiakan dengan keredhaan-Nya. Sentiasa beroleh taufik, hidayah dan keimanan mendalam. Hiasilah diri kalian dengan ketakwaan yang tinggi, mematuhi perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.

Sahabat yang di muliakan,
Jadilah kalian penyuluh ke jalan kebenaran. Elakkan kaki kalian menuju ke lorong maksiat dan keingkaran. Pimpinlah tangan rakan-rakan ke jalan ketaatan serta kejayaan hakiki.

Dalam kesibukan kalian memburu cita-cita dan kerjaya, ambillah sedikit waktu untuk meneliti hakikat kejadian kalian sebagai manusia. Renungkan maksud firman Allah SWT. dalam surah Az-Zariat ayat 20-21, "Dan di bumi itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi orang-orang yang yakin, dan juga pada dirimu sendiri. Maka apakah kamu tidak memerhatikan?"

Dengan itu Allah memerintah supaya memikirkan penciptaan diri kita. Untuk apa kita diciptakan? Fikirlah tentang tanda-tanda kekuasaan-Nya dalam penciptaan makhluk-Nya yang lain. Fikirkan tentang penciptaan bumi serta segala yang terkandung di dalamnya. Seterusnya fikirkan tanda-tanda kekuasaan Allah dalam penciptaan lautan yang mengandungi berbagai kehidupan yang bermanfaat kepada kita.

Usah pula lupa untuk memikirkan kekuasaan Allah SWT dalam penciptaan langit. Selidikilah sistem cakerawala supaya kalian merasai keajaiban ciptaan Allah SWT. Sesungguhnya dengan memerhatikan setiap ciptaan Allah SWT akan terbit rasa mengagungkan Allah SWT yang tiada tolok bandingnya. Inilah akan melahirkan keinsafan dihati kalian seterusnya dapat menghampirkan diri dengan Allah, menjadikan kalian muslim dan sentiasa taat dengan perintah-Nya.

Sepanjang kesibukan kalian untuk cemerlang dalam pelajaran atau kerjaya, hayatilah maksud firman Allah SWT. dalam surah Ali-Imran, ayat 191, "Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, iaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata, 'Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa api Neraka'."

Oleh itu, sentiasalah meneliti serta menilai kualiti diri kalian kerana kalian tidak dijadikan untuk sia-sia. Adakah semua anggota badan yang Allah SWT kurniakan telah digunakan sebaik-baiknya untuk mentaati Allah SWT? Usahlah hanya mengingati Allah SWT ketika genting sahaja. Fikirkanlah mengenai kewajipan sebagai hamba Allah SWT. Gunakanlah segala kurniaan Allah SWT untuk melaksanakan ketaatan kepada-Nya. Terhadap dosa dan kesilapan yang pernah dilakukan, berazamlah untuk tidak mengulanginya. Sentiasalah bertekat untuk melaksanakan ketaatan dengan lebih baik pada masa-masa mendatang.

Sahabat yang dimuliakan,
Marilah kita renung sebuah riwayat yang membentangkan keberuntungan umat Muhammad SAW. Nabi Adam a.s. telah berkata :

"Sesungguhnya Allah kurniakan umat Muhammad SAW  empat kemuliaan yang tidak diberikan kepadaku :

1. Allah SWT menerima taubatku di Mekah sahaja tetapi umat Muhammad tetap diterima taubat di mana sahaja mereka berada.

2. Aku berpakaian, apabila aku engkar dijadikan-Nya aku telanjang, tetapi umat Muhammad melakukan maksiat dalam telanjang tetapi Allah SWT terus beri mereka pakaian.

3. Apabila aku melakukan dosa, terpisah aku daripada isteriku tetapi umat Muhammad melakukan maksiat kepada Allah SWT tidak dipisahkan mereka daripada isteri mereka.

4. Aku melakukan dosa di dalam syurga dan dikeluarkan aku darinya, tetapi umat Muhammad melakukan maksiat kepada Allah SWT diluar syurga, dimasukkannya ke dalam syurga setelah bertaubat."

Sahabat ayng diksihi,
Maka bersyukurlah kepada Allah SWT kerana betapa banyaknya nikmat Allah yang kalian terima. Syukur itu berhubung dengan hati, lidah dan anggota badan. Dengan hati kita berakidah bersih terhadap Allah SWT dan berperasaan baik terhadap semua makhluk. Dengan lidah kita mengucapkan kata puji-pujian kepada Allah SWT dan kata-kata yang mendekatkan manusia kepada Allah SWT. Dengan anggota badan ertinya kita menggunakan semua pancaindera untuk mentaati-Nya serta menjauhi maksiat.

Akhir kata, dalam setiap perbuatan hendaklah ikhlas, dengan hanya mengharapkan keredhaan Allah SWT. Dengan ini akan ujud hati yang tenang, lapang, bebas dari sebarang tekanan dan kerungsingan.

Kesan Penolakan Hidayah Allah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Zaman Rasulullah SAW. di utuskan adalah zaman jahiliah. Rasulullah SAW membawa nur dari Allah SWT. Sebenarnya jahiliah itu bukanlah terbatas di zaman Nabi SAW. diutuskan sahaja, tetapi jahiliah berlaku di setiap zaman apabila manusia menolak petunjuk wahyu daripada Allah SWT.

Al-Quran menjelaskan cahaya kebenaran itu adalah satu dan sumber mutlaknya adalah satu iaitu Hidayah Allah SWT. Sementara jalan kesesatan dan kegelapan itu adalah banyak, kesesatan itu boleh menjelma di dalam berbagai bentuk dan rupa. Oleh itu orang-orang Islam perlulah berhati-hati menjaga keimanannya kepada Allah SWT, kerana Allah SWT. sahajalah yang dapat menyelamatkan dirinya daripada kesesatan.

Firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Barangsiapa yang tidak diberi Allah petunjuk, tidaklah dia mempunyai cahaya sedikit pun."
(Surah An-Nur ayat 40)

Tanpa petunjuk daripada Allah SWT. tiada lagi jalan kehidupan di atas dunia ini yang dapat menyelamatkan manusia daripada kesesatan. Apabila manusia tidak mendapat petunjuk daripada Allah SWT maka manusia akan tertipu dengan sangkaan-sangkaan dirinya sahaja.

Firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Dan mereka berkata : 'Jikalau Allah yang Maha Pemurah menghendaki tentulah kami tidak menyembah mereka (Malaikat).' Mereka tidak mempunyai pengetahuan sedikitpun tentang itu, mereka tidak lain hanyalah menduga-duga (menyangka-nyangka) belaka."
(Surah Az-Zukhruf ayat 20 )

Di dalam masyarakat barat, di zaman pertengahan , ajaran Nabi Isa a.s. telah diubah, dikurangkan dan ditokok tambah, maka lahirlah syirik dan perhambaan sesama manusia. Walaupun pada mulanya mereka masih mempercayai wujudnya Allah SWT. dan percaya tentang adanya hari berbangkit (akhirat), tetapi apabila datangnya pergerakan 'Rasionalism' (pergerakan yang mendewakan akal semata-mata) maka pada abad ke 15 dan 16 masehi, akhirnya masyarakat barat terus menjadi hamba kepada materialisma dan kemahuan naluri mereka sendiri. Mereka tunduk sepenuhnya kepada dunia dan benda. Di dalam struktur kehidupan dan pemikiran mereka tidak ada tempat untuk diletakkan kepatuhan dan keimanan kepada Allah dan hari Akhirat dalam ertikata yang sebenarnya.

Kini kefahaman kebendaan mengambil tempat agama Kristian yang mereka anuti. Sebelum ini mereka telah sesat dengan dengan konsep trinity (tuhan bapa, emak dan anak), malah ditambah pula dengan kesesatan yang lain iaitu menyembah berbagai-bagai ilah (tuhan)berbentuk hawa nafsu, syahwat, sains dan teknologi, kebendaan dan ideologi. Ilah-ilah yang disembah oleh mereka sepenuhnya. Inilah kesan yang pertama dan terawal apabila manusia lupakan Allah SWT. dan menolak petunjuk Allah SWT. Kesan-kesan yang lain yang lahir akibat daripada manusia menolak petunjuk Allah dan lupakan Allah SWT. ialah :

Pertama : Manusia akan lupa tehadap diri sendiri. 

Firman Allah SWT. yang bermaksud, "Dan jangan kamu seperti orang yang lupakan Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. Mereka itulah orang-orang fasik." (Surah Al-Hasyr ayat 19)

Hassan Nadwi menyatakan, " Manusia moden (yang menjadi hamba kepada sains dan teknologi) adalah gambaran jelas memperlihatkan manusia yang lupa terhadap diri sendiri" Mereka lupa terhadap tujuan keujudan mereka dan lupa terhadap tugas mereka di bumi ini. Hidup mereka dan makan mereka seperti binatang bahkan lebih hina daripada itu.

Kedua : Apabila manusia tidak beriman akan hari akhirat maka pandangan mereka dijadikan Allah indah terhadap kerja-kerja duniawi dan segala amalan-amalan maksiat mereka. Pemikiran mereka menjadi cetek dan terbatas kepada kebendaan semata-mata.

Ketiga : Manusia moden hilang kemampuan untuk memahami sebab-sebab yang sebenar berlakunya setiap kejadian dan peristiwa di sekelilingnya. Pandangan mereka menjadi cetek, dan tidak dapat memahami bahawa disebalik kejadian-kejadian itu terdapat kuasa Mutlak Allah SWT yang mengizinkannya.

Sahabat yang dimuliakan,
Oleh itu berdasarkan kepada realiti di atas maka untuk menyelamatkan diri kita tidak ada pilihan yang lain melainkan kita bersegera kembali beriman kepada Allah swt. dan Rasul-Nya Muhammad SAW. sebagai khatamul Anbiya'. Beriman dan bertakwa dalam ertikata menghayati Islam sebagai Ad-Deen di dalam semua hal kehidupan kita.

Tuesday, October 20, 2009

Jahiliah Hari Ini

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dikalangan orang Islam hari ini tidak merasa kenikmatan hidup dalam Islam yang sebenarnya sebagaimana yang dirasai oleh sahabat-sahabat Rasulullah SAW. Dalam rangka inilah kita mesti mendekati sumber-sumber yang boleh memberi gambaran Islam atau fikrah Islam yang tepat dengan berpandukan Al-Quran dan Sunah Nabi SAW. Kita juga mesti mengetahui tentang jahiliah hari ini.

Musuh-musuh Islam telah cuba memasukkan unsur-unsur jahiliah didalam kehidupan kita sehingga kita tidak dapat merasai nikmat kemanisan hidup dalam Islam. Firman Allah SWT. dalam surah Al-Maidah ayat 50 yang bermaksud : "Apakah hukum jahiliah yang mereka kehendaki, dan hukum siapakah yang lebih baik daripada hukum Allah bagi orang-orang yang yakin (iman)".

Bagi orang-orang yang beriman, tidak ada hukum yang lebih baik melainkan yang diturunkan oleh Allah SWT., ini adalah tegasan dari Al-Quran. Tetapi mengapa ramai orang-orang Islam hari ini menolak hukum Allah SWT dari segi praktiknya. Bagaimana untuk menilai keadaan ini?

Sahabat yang dikasihi Allah,
Islam yang kita kehendaki adalah Islam yang syamil dan kamil dan menyeluruh. Al-Quran memberi gambaran yang betul mengenai keadaan jahiliah yang sebenarnya. Menurut Muhammad Qutb, jahiliah yang ditentukan oleh Al-Quran adalah :

1. Satu keadaan jiwa yang menolak hidayah dan petunjuk Allah SWT.

2. Satu penyusunan masyarakat yang menolak hukum-hukum Allah SWT.

3. Jahiliah itu adalah lawan bagi makrifat (kenal) kepada Allah SWT. Walaupun ia mempunyai ilmu tentang sifat dan kekuasaan Allah SWT. dan dimana kalau ditanya kepada mereka siapa yang menjadikan langit dan bumi, nescaya mereka akan menjawab : 'Allah' -makrifat Allah. Jahiliah adalah lawan petunjuk Allah dan menghukum tidak dengan hukum Allah.

4. Jahiliah itu sebenarnya melawan Islam dan iman.

Jahiliah bukan bermakna melawan sains dan teknologi dan kemajuan harta benda. Tetapi yang dimaksudkan jahiliah apabila iman tidak dapt melahirkan amalan-amalan Islam dalam hidup maka ini bermakna jahiliah sedang mengawal dan menguasai semua aktiviti hidup kita. Ini merupakan satu hakikat yang mesti disedari oleh setiap individu.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa seseorang yang tidak berilmu itu sebagai jahiliah. Konsep kefahaman terhadap jahiliah adalah sebenarnya diukur dari penerimaan dan penolakan terhadap Islam itu sendiri. Apabila Islam yang ditolak maka hiduplah kita dalam kumpulan jahiliah sepertimana contoh yang berlaku semasa mula Islam didakwahkan oleh Rasulullah SAW. di Mekah dikalangan orang-orang Quraish.

Sahabat yang dimuliakan,
Jahiliah dahulu senang diketahui dan dikesan, tetapi jahiliah hari ini adalah jahiliah yang 'sophisticate' dan sukar dikenali kerana mereka bersembunyi di dalam kemajuan dan berlindung atas nama dan selogan Islam. Jahiliah sekarang ini, malah jahiliah disetiap zaman tetap akan menolak hukum Allah SWT.dan mereka boleh dikenali sebagai jahiliah dimana-mana sahaja di dunia ini di segenap lapisan masyarakat dan di setiap keadaan. 

Sesungguhnya jahiliah berada di segenap kemajuan sama ada pada fikiran, politik atau kemasyarakatan. Sesungguhnya kita dewasa ini telah dikongkongi oleh jahiliah yang amat teruk sekali sehingga apa yang kita anggap Islam telah pun di asaskan oleh jahiliah.

Jahiliah dan hawa nafsu mempunyai nilai atau hakikat yang sama. Apabila kita mengikut hawa nafsu, maka ia bermakna bahawa kita telah mengikut jahiliah. Mereka yang mengikut hawa nafsu enggan mengikut perinth Allah SWT. maka kedapatanlah jahiliah. Hawa nafsu tidak pernah bahkan tidak membawa manusia kepada iman dan Islam. Firman Allah SWT yang bermaksud ;" Mereka lebih suka kepada yang buta daripada petunjuk Allah".

Oleh itu marilah sama-sama kita tinggalkan semua bentuk jahiliah yang berupa buah fikiran, undang-undang, adat resam, adat istiadat dan cara hidup. Marilah kita kembali mengambil Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap dan sempurna dan menjadikan iman dan takwa sebagai teras untuk mengawal hati dan jiwa kita.

Monday, October 19, 2009

Menepati Ciri-ciri Untuk Menjadi Kekasih Allah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Cinta adakalanya diertikan dengan kekasih. Seseorang yang dicintai disebut juga sebagai kekasih. Menjadi kekasih adalah idaman setiap jiwa, kerana fitrah manusia ingin cinta dan dicintai. Cinta dan kasih biasanya ada pra-syarat. Jika terpenuh segala ciri-ciri dan syarat, maka terjalinlah cinta dan kasih sayang.

Cinta yang agong adalah cinta kepada Tuhan. Kemuncak kebahagiaan mukmin adalah menjadi kekasih Allah SWT. Kekasih Allah SWT adalah mereka yang mendapat kasih dan reda Allah SWT. Untuk mendapat kasih dan reda Allah SWT juga ada pra-syaratnya. Mustahil Allah SWT akan kasihkan kita, jika jiwa kita kosong daripada cinta-kasih dan rindu kepada Allah SWT.

Apakah pra-syarat untuk mendapat cinta-kasih dan reda Allah SWT? Cinta dan kasih juga boleh terluka dan rosak. Rosak kerana perlakuan yang melukakan hati kekasih, lantas merosakkan makna cinta. Apakah perkara-perkara yang merosakkan cinta-kasih agong ini? Terdapat beberapa perkara yang merosakkan cinta-kasih agong ini iaitu syirik, nifaq, kufur, zalim, khianat, sombong dan suka bermusuhan. Mereka yang tergolong dalam kelompok ini, maka sukarlah jiwa mereka untuk mencintai AllahSWT dan jauh daripada kasih, cinta dan reda Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Kecintaan seorang hamba kepada Allah SWT adalah kesan fitrah daripada perasaan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT kepada hamba-Nya itu. Sesungguhnya kasih sayang Allah SWT kepada seorang hamba akan terjalin apabila seorang hamba itu mengikut jalan-jalan yang telah disyariatkan oleh Allah SWT.

Sifat-sifat pra-syarat untuk menjadi kekasih Allah SWT. adalah kita perlu berusaha membaiki amalan, berzikir, bertaubat, dan membersihkan diri. Kita juga perlu mencintai dan mencontohi Rasulullah SAW. dan berusaha menghidupkan sunnah baginda. Termasuk juga ciri kekasih Allah SWT ialah mereka yang berkasih sayang, menziarahi dan bersedekah kerana Allah SWT., dan bersama-sama di dalam perjuangan pada jalan Allah SWT. Mereka juga perlu memiliki sifat takwa, adil dan berusaha untuk penghidupan di dunia dan akhiratnya.

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah sama-sama kita berusaha bersungguh-sungguh memenuhi pra-syarat ini supaya kita akan dipilih oleh Allah SWT. untuk menjadi kekasih-Nya di dunia dan di hari akhirat. Tidak ada hamba Allah yang lebih berbahagia dan beruntung melainkan ia dipilih oleh Allah SWT. menjadi hamba dan kekasih-Nya.

Pesanan Terakhir As-Syahid Syed Qutb

Saudara!
Seandainya kau tangisi kematianku,
dan kau sirami pusaraku dengan airmatamu..
maka di atas tulang-tulangku yang hancur luluh,
nyalakan obor buat umat ini dan...
teruskan perjalanan ke gerbang jaya.

Saudara!
Kematianku adalah suatu perjalanan,
mendapatkan kekasih yang sedang merindu,
taman-taman di Syurga Tuhanku bangga menerimaku,
burung-burungnya berkicau riang menyambutku,
bahagialah hidupku di alam abadi.

Saudara!
Puaka kegelapan pasti akan hancur,
dan alam ini akan di sinari fajar lagi,
biarlah rohku terbang mendapatkan rindunya.

Janganlah gentar berkelana dialam abadi,
nun di sana fajar sedang memancar...

(Ditulis beberapa ketika sebelum syahid ditali gantung)

Dosa-dosa Yang Boleh Menutup Pintu Hati

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,Mengapa hati kita tidak takut kepada Allah SWT? Kenapa hati kita tidak gerun dengan neraka dan tidak rindukan syurga Allah SWT.? Mengapa hati kita tidak khusyuk semasa kita mengerjakan solat?

Pernahkah persoalan ini timbul dalam fikiran kita? Tentunya ada apabila hati kita dilanda keresahan dan kegelisahan. Mengapa keadaan ini boleh berlaku? Jawapannya ialah kerana hati kita telah terhijap oleh perbuatan dosa yang kita lakukan setiap hari.

Tidak kiralah dosa kita terhadap Allah SWT. atau dosa kita sesama manusia. Memang dianjurkan di dalam Islam supaya kita selalu mengenang dosa-dosa kita yang selalu agar kita boleh memperbaiki diri kita dengan selalu bertaubat. Dosa terhadap manusia hanya boleh terhapus apabila kita meminta maaf kepada orang tersebut yang kita lakukan dosa kepadanya.

Terdapat beberapa dosa-dosa yang menutup pintu hati. Oleh itu perlulah kita jauhi dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menghapuskan dosa-dosa yang terdapat dalam diri kita, supaya ianya tidak bertapak dihati kita dan kita merasa bebas dan seronok di atas ketiadaan dosa-dosa tersebut.

Sahabat yang di muliakan,
Terdapat beberapa dosa-dosa besar yang wajib dijauhi yang boleh mematikan hati :
1. Syirik kepada Allah (terbahagi dua iaitu Syirik Besar dan Syirik Kecil).
2. Nifaq (kemunafikan).
3. Derhaka kepada kedua ibu bapa.
4. Meninggalkan solat.
5. Membunuh manusia.
6. Menuduh wanita solehah berzina.
7. Melakukan zina.
8. Makan harta anak yatim.
9. Makan riba.
10. Melarikan diri daripada peperangan.
11. Melakukan liwath.
12. Melakukan sihir.
13. Meminum arak.
14. Sumpah palsu.
15. Kesaksian yang palsu (jahat).
16. Tenung nasib (percaya pada bomoh)

Dosa-dosa lain yang boleh menutupi pintu hati :
1. Memutuskan silaturahim.
2. Dosa lidah (mengumpat, memfitnah, mengadu domba, mungkir janji dan berdusta)
3. Sifat mazmumah ( marah, sombong, bongkak, takbur, ujub, irihati dan tidak bersyukur)
4. Mengambil rasuah.
5. Mengambil harta orang lain tanpa hak.

Beberapa tabiat yang buruk yang boleh juga memberi sumbangan kepada tertutupnya pintu hati adalah seperti berikut :
1. Makan dan minum secara berlebih-lebihan
2. Banyak tidur.
3, Panjang angan-angan.
4. Malas bekerja dan berusaha.
5. Malas menuntut ilmu.

Sahabat yang dikasihi,
Hati manusia adalah tempat yang amat penting untuk bertapaknya iman, takwa dan ihsan. Apabila tempat ini tertutup, rosak, mati dan keras maka akan rosaklah seluruh jasad manusia. Manusia tidak akan dapat menerima taufik dan hidayah, dan tidak akan dapat merasa kemanisan iman.

Oleh itu marilah sama-sama kita jauhi diri kita daripada segala dosa besar dan kecil, membuangkan segala sifat-sifat mazmumah (buruk). Dan sentiasa beristighfar dan berzikir kepada Allah SWT. semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita dan menjadikan hati kita bersih, hidup, mulia, salim dan sejahtera.

Sunday, October 18, 2009

Jauhi Tujuh Hasutan Syaitan.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Salam sejahtera, semoga sahabat sentiasa berada didalam keadaan sihat walafiat dan istiqamah dengan iman dan takwa kepada Allah SWT. Semoga jadilah kalian hamba Allah yang sujud dan rukuk dan sentiasa mengagongkan Allah dalam segenap kehidupan. Sentiasalah ikhlaskan hati serta awasilah diri dari sifat egoisme. Bebaskanlah diri dari sikap suka menonjolkan diri dan cintakan kemasyhuran. Belajarlah muhasabah diri setiap hari sehingga kalian mampu menjadi umpama pohon buah-buahan, manusia membalingnya dengan batu dan kalian membalasnya dengan buah.

Kalianlah harapan hari esok yang berupaya memperelokkan lagi warna-warna kehidupan Islam dengan ketakwaan yang tinggi. Penuhilah dunia dengan limpah kasih-sayang berdasarkan kasih Ilahi. Usir was-was dihati dan usah membuka ruang-ruang untuk umpat-mengumpat serta mengadu domba kerana perbuatan itu akan membunuh kasih-sayang dan menyuburkan kebencian. 

Berlalunya hari-hari tanpa kasih sayang sungguh merupakan satu kerugian. Apabila perasaan persaudaraan Islam telah hilang dari hati manusia maka terhentilah semangat bantu-membantu. Alam ini berhajatkan hati, perasaan dan sentimen. Jadilah kalian sebagai hati bagi alam dan hidupkan ia dengan perasaan dan sentimen. Sesungguhnya manusia yang hidup hanya berdasarkan falsafah dan teori adalah umpama robot dan komputer yang memenuhi keperluan manusia.

Sahabat yang dimuliakan,
Usah leka diulit mimpi. Tugas ini merupakan tindakan segera! Langkah pertama kalian adalah menghindari halangan utama yang sentiasa melemahkan kekuatan iman dihati. Ingatlah kalian! Syaitan adalah halangan utama, syaitan akan menghasut dan memperdayakan hawa nafsu. Di dalam kitab yang ditulis oleh Imam Ghazali yang berjodol, 'Minhajul Abidin' yang menjelaskan terdapat tujuh langkah tipu daya syaitan yang menghasut manusia supaya terhindar daripada melaksanakan kebaikan serta mentaati perintah-perintah Allah.

Langkah pertama :
Syaitan sentiasa melarang manusia daripada mentaati Allah SWT. Orang yang kuat imannya menegaskan : "Aku benar-benar mengharapkan pahala daripada Allah SWT. Untuk itu aku mesti sentiasa taat kepada perintah Allah SWT sebagai bekalan menuju akhirat".

Langkah kedua :
Syaitan sentiasa memujuk manusia supaya menangguhkan ketaatan kepada Allah. Orang yang kuat imannya menegaskan : "Kematianku berada dalam ketentuan Allah. Sekiranya aku menunda-nunda amalan hari ini ke hari esok, bagaimana pula amalan hari esok? Setiap hari aku punya amalan berlainan yang mesti dilaksanakan".

Langkah ketiga :
Syaitan sentiasa mendorong manusia untuk tergesa-gesa dalam beramal mengerjakan sesuatu kebaikan kononnya boleh mengerjakan kebaikan yang lain. Orang yang kuat imannya menegaskan : "Amalan yang sedikit tetapi sempurna lebih baik daripada amalan yang banyak tetapi tidak sempurna."

Langkah keempat :
Syaitan terus memperdayakan manusia supaya melakukan amalan secara sempurna agar tidak dicela manusia. Orang yang kuat imannya menegaskan : " Bagiku cukupah dengan penilaian Allah. Tidak ada manfaatnya beramal kerana manusia dan amalan yang dikerjakan kerana selain daripada Allah akan ditolak".

Langkah kelima :
Seterusnya syaitan membisikkan pujian kepada orang yang beramal : "Sungguh tinggi darjatmu dapat beramal soleh. Pintar dan cerdik sekali dirimu". Orang yang kuat imannya menegaskan : "Segala kekuatan itu adalah daripada Allah SWT. Allah SWT yang melimpahkan taufik dan hidayah-Nya untuk aku beramal ibadat. Tanpa pahala daripada Allah SWT apalah nilainya amalanku berbanding nikmat Allah yang luas sedangkan begitu banyak pula dosa-dosaku".

Langkah keenam ;
Dengan gagalnya hasutan syaitan dijalan sebelumnya, dia terus mencuba dengan cara yang lebih halus. Syaitan membisikkan : "Bersungguh-sungguhlah engkau beramal secara sembunyi, jangan sampai diketahui orang. Nanti Allah jualah yang akan memberitahu kepada orang lain bahawa engkaulah hamba Allah yang ikhlas". Begitulah syaitan cuba mencampurkan amalan seseorang dengan tipu dayanya yang sangat halus sehinggakan terjerumus kedalam bab riya'.

Orang yang kuat imannya menegaskan : " Hai yang dilaknat Allah tidak berhenti-henti engkau menghasut untuk merosakkan amalanku. Aku adalah hamba Allah. Dia yang berkuasa atasku. Jika Allah SWT berkehendak memperlihatkan maupun menyembunyikan amalanku itu adalah hak-Nya. Aku tidak khuatir manusia tidak mengetahuinya kerana amalanku semata-mata kerana Allah SWT".

Langkah ketujuh :
Syaitan tidak pernah putus asa menggoda manusia, berbagai cara dicubanya. Dia cuba pula dengan cara menanamkan perasaan buruk sangka. "Hai manusia janganlah engkau menyusahkan diri sendiri dengan beramal ibadah. Sebab jika Allah SWT telah menetapkanmu sejak azali sebagai orang yang akan berbahagia di akhirat nanti, maka meninggalkan ibadat tidak mendatangkan mudarat, engkau akan tetap menjadi orang yang berbahagia. Dan sebaliknya, jika Allah SWT telah menetapkanmu sebagai orang yang celaka, tidak ada gunanya engkau beribadah. Nasibmu tetap akan malang".

Orang yang teguh imannya akan terus tetap pendirian : "Aku hanyalah hamba Allah. Wajib bagiku mentaati perintah Allah SWT. Allah SWT yang menentukan segala-galanya. Walau bagaimana ketetapan Allah SWT ke atasku, aku tetap akan beribadah dengan harapan Allah meredhaiku. Sekiranya ditakdirkan nasibku malang, setelah beribadat dan taat kepada Allah aku tidak akan menyesal. Aku tetap yakin akan janji-janji Allah SWT. Allah SWT tetap menjanjikan pahala kepada siapa sahaja yang taat kepada-Nya".

Sahabat yang dikasihi,
Begitulah sifat syaitan sentiasa dengan tipu dayanya bermaksud agar kita terlalai dan gagal melaksanakan ketaatan kepada Allah SWT. Sentiasalah berhati-hati dalam setiap langkah dan mohon pertolongan serta perlindungan Allah SWT agar terpelihara daripada kejahatan syaitan. Sesungguhnya segala-galanya berada dalam kekuasaan Allah, kepada-Nyalah kita mengarap keredaan.

Nasihat Imam Ibnu Qayyim Al- Jauzi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Ulama Islam yang terkenal al-Imam Ibnu Qayyim berkata perihal hati yang hidup.
Terdapat enam perkara hati yang hidup iaitu :

1. Dalam hati manusia terdapat kekuatan : Tidak terurai kecuali menerima kehendak Allah.

2. Dalam hati terdapat keganasan : Tidak hilang kecuali berjinak dengan Allah.

3. Dalam hati terdapat kesedihan : Tidak hilang kecuali seronok mengenali Allah dan baik muamalah (perhubungan) dengan-Nya.

4. Dalam hati terdapat kegelisahan : Tidak tenang dan damai kecuali berjumpa dengan-Nya dan lari menuju-Nya.

5. Dalam hati terdapat api penyesalan : Tidak padam kecuali redha dengan suruhan-Nya, larangan-Nya, qadha-Nya, dan sentiasa sabar sehingga menemui-Nya.

6. Dalam hati terdapat hajat : Tidak terbendung kecuali dengan kecintaan kepada-Nya, memohon kepada-Nya, sentiasa berzikir kepada-Nya dan keikhlasan kepada-Nya. Andai dunia dan seisinya diberi, tidak akan dapat membendung hajat hati si insan ini.
 
Sahabat yang dimuliakan,
Berikut ini sepuluh nasihat Ibnul Qayyim rahimahullah untuk mencapai kesabaran diri agar tidak terjerumus dalam perbuatan maksiat:

Pertama, hendaknya hamba menyadari betapa buruk, hina dan rendah perbuatan maksiat. Dan hendaknya dia memahami bahwa Allah mengharamkannya serta melarangnya dalam rangka menjaga hamba dari terjerumus dalam perkara-perkara yang keji dan rendah sebagaimana penjagaan seorang ayah yang sangat sayang kepada anaknya demi menjaga anaknya agar tidak terkena sesuatu yang membahayakannya.

Kedua, merasa malu kepada Allah… Karena sesungguhnya apabila seorang hamba menyadari pandangan Allah yang selalu mengawasi dirinya dan menyadari betapa tinggi kedudukan Allah di matanya. Dan apabila dia menyadari bahwa perbuatannya dilihat dan didengar Allah tentu saja dia akan merasa malu apabila dia melakukan hal-hal yang dapat membuat murka Rabbnya… Rasa malu itu akan menyebabkan terbukanya mata hati yang akan membuat Anda bisa melihat seolah-olah Anda sedang berada di hadapan Allah…

Ketiga, senantiasa menjaga nikmat Allah yang dilimpahkan kepadamu dan mengingat-ingat perbuatan baik-Nya kepadamu……

Apabila engkau berlimpah nikmat, maka jagalah, kerana maksiat akan membuat nikmat hilang dan lenyap.

Barang siapa yang tidak mau bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah SWT kepadanya maka dia akan disiksa dengan nikmat itu sendiri.

Keempat, merasa takut kepada Allah dan khawatir tertimpa hukuman-Nya

Kelima, mencintai Allah… karena seorang kekasih tentu akan menaati sosok yang dikasihinya… Sesungguhnya maksiat itu muncul diakibatkan oleh lemahnya rasa cinta.

Keenam, menjaga kemuliaan dan kesucian diri serta memelihara kehormatan dan kebaikannya… Sebab perkara-perkara inilah yang akan bisa membuat dirinya merasa mulia dan rela meninggalkan berbagai perbuatan maksiat…

Ketujuh, memiliki kekuatan ilmu tentang betapa buruknya dampak perbuatan maksiat serta jeleknya akibat yang ditimbulkannya dan juga bahaya yang timbul sesudahnya yaitu berupa muramnya wajah, kegelapan hati, sempitnya hati dan gundah gulana yang menyelimuti diri… karena dosa-dosa itu akan membuat hati menjadi mati…

Kelapan, memupus buaian angan-angan yang tidak berguna. Dan hendaknya setiap insan menyadari bahwa dia tidak akan tinggal selamanya di alam dunia. Dan mestinya dia sadar kalau dirinya hanyalah sebagaimana tamu yang singgah di sana, dia akan segera berpindah darinya. Sehingga tidak ada sesuatu pun yang akan mendorong dirinya untuk semakin menambah berat tanggungan dosanya, karena dosa-dosa itu jelas akan membahayakan dirinya dan sama sekali tidak akan memberikan manfaat apa-apa.

Kesembilan, hendaknya menjauhi sikap berlebihan dalam hal makan, minum dan berpakaian. Karena sesungguhnya besarnya dorongan untuk berbuat maksiat hanyalah muncul dari akibat berlebihan dalam perkara-perkara tadi. Dan di antara sebab terbesar yang menimbulkan bahaya bagi diri seorang hamba adalah… waktu senggang dan lapang yang dia miliki… karena jiwa manusia itu tidak akan pernah mau duduk diam tanpa kegiatan… sehingga apabila dia tidak disibukkan dengan hal-hal yang bermanfaat maka tentulah dia akan disibukkan dengan hal-hal yang berbahaya baginya.

Kesepuluh, sebab terakhir adalah sebab yang merangkum sebab-sebab di atas… yaitu kekokohan pohon keimanan yang tertanam kuat di dalam hati… Maka kesabaran hamba untuk menahan diri dari perbuatan maksiat itu sangat tergantung dengan kekuatan imannya. Setiap kali imannya kokoh maka kesabarannya pun akan kuat… dan apabila imannya melemah maka sabarnya pun melemah… Dan barang siapa yang menyangka bahwa dia akan sanggup meninggalkan berbagai macam penyimpangan dan perbuatan maksiat tanpa dibekali keimanan yang kokoh maka sungguh dia telah keliru.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah kita hayati nasihat-nasihat yang disampaikan oleh ulama muktabar Imam Ibnul Qayyim al-Jauzi untuk menjadi pedoman kita dalam kehidupan sehari-hari untuk mencari keredaan Allah SWT.

(Diterjemahkan dari artikel berjudul ‘Asyru Nashaa’ih libnil Qayyim li Shabri ‘anil Ma’shiyah)