Saturday, August 8, 2009

Hakikat Ubudiah Kepada Allah


Sahabatku yang dirahmati Allah,
Perjalanan ini adalah perjalanan ubudiah kalian kepada Allah SWT.
Kalian perlu sentiasa bermuraqabah tentang adab-adab kalian dengan Allah SWT.
Allah tidak lihat amal kebajikan zahiriah semata-mata,
tetapi apa yang di lihat-Nya sejauh mana sifat kehambaan kalian kepada-Nya.

Justeru itu wahai sahabatku,
Kenalilah diri kalian kepada asalmu yang tidak memiliki sesuatu,
hidup kalian adalah diatas kasih sayang-Nya.
Dia menciptakan kalian dengan tujuan untuk sentiasa memuji-Nya ,
dengan penuh kecintaan dan kerendahan diri hingga lahirlah pada dirimu
kehinaan yang hakiki disisi-Nya.

Sahabatku,
Apa sahaja yang kalian lakukan adalah untuk menuju hakikat kehambaan yang hakiki.
Apa yang dimaksudkan kehambaan?

Iaitu diri kalian yang fakir.
Dan orang yang fakir adalah mereka yang tiada memiliki apa-apa pun pada dirinya.
Jangan kalian terpedaya dengan ibadah kalian maka ibadah tersebut belum tentu diterima-Nya.
Jangan kalian terpedaya dengan ilmu yang kalian miliki belum tentu dapat kalian amalkan.
Jangan kalian terpedaya dengan dunia ini dan apa yang kalian miliki,
kerana ia adalah milik Tuhan dan segala apa yang ada ditangan kalian adalah diatas belas kasihan-Nya.

Sahabat,
Kasihanilah diri kalian semua,  jika kalian diselaputi perasaan takabur,
ini bermakan kalian telah melakukan sesuatu yang dilarang oleh Allah,
kesalahan ini akan mengheret kalian kepada dosa dan penyelewengan.
Allah tidak akan melihat kepada amal kalian jika ia disertai perasaan takbur!
Walaupun kalian menyembah Allah tetapi hakikatnya kalian dimurkai-Nya.

Seorang hamba ialah seorang yang tidak punya apa-apa.
Segalanya milik Allah. Jadi mengapa harus merasa sombong dan takbur?
Sifat ini hanya layak bagi Allah, ia adalah milik Allah sahaja,
siapa yang mengambilnya nescaya amat dimurkai Allah.

Sahabat,
Ingatlah kalian adalah pengemis disisi Tuhan,
mohonlah belas kasihan-Nya, jiwa ini lapar dan haus perlu pada belas kasihan-Nya.
Jadikanlah amal-amal kalian tempurung untuk mengisi belas kasihan-Nya.
Jadikanlah hati kalian bimbang akan kemurkaan Tuhan,
jika kalian duduk berdiam diri tanpa laksanakan tugas dan amanah yang diberi.

Oleh itu gunakanlah segala ilmu dan kefahaman yang ada untuk melaksanakan amanah ini,
ianya akan dipersoalkan samaada amanah ini kecil atau besar.

Tanamkan pada diri kalian  tanah kerendahan,
agar benih yang ditanam nanti subur dan memberi manfaat.
Begitu juga dengan dirimu, sentiasa rendahkan hatimu agar amal dan ilmumu , memberi manfaat kepada jiwamu.

Hingga kalian mencapai maqam hati orang-orang yang arif, jiwa yang tenang dan merindui Tuhan.

Apabila kalian menghadap Tuhan, jangan dihitung amal kalian kerana amal adalah melambangkan khidmatmu pada Tuhan.
Betapa banyaknya khidmat yang Tuhan berikan padamu .
Dia menjaga dirimu setiap masa, perjalanan darah, kerdipan mata, denyutan jantung, nafas yang keluar masuk dan pelbagai lagi nikmat yang tidak terhitung.

Hitunglah kehinaan dirimu, maksiatmu dan kelalaianmu.
Jangan cemas jika kamu kurang amal untuk menghadap Allah SWT. kerana merasa hina itulah sifat sejati seorang hamba yang hanya mengharap rahmat kasih sayang-Nya.

Apabila ditanya, "Apakah amal kamu yang kamu bawa pada-Ku?"

Katakanlah, "Tiada apa-apa wahai Tuhanku, hanya sekeping hati yang cinta pada-Mu, sekeping hati yang merasa hina disisi-Mu dan sekeping hati yang sentiasa yakin dengan belas kasihan-Mu."

Syaaban Ingatkan Kita Hampirnya Ramadan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dibulan Syaaban ini Rasulullah SAW menggalakkan umatnya perbanyakkan amalan-amalan sunat sebagai persiapan menyambut kehadiran Ramadan al-Mubarak. Digalakkan puasa sunat, sedekah, iktikaf di masjid, solat malam dam membaca al-Quran.

Rasulullah SAW berdoa yang bermaksud :
"Ya Allah berkati kami (apa yang kami buat) dalam Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami Ramadan."

Ramadan adalah bulan terbaik dalam setahun. Didalamnya kita berpuasa, solat sunat terawih, iktikaf di masjid, membaca al-Quran, sedekah, menjamu untuk berbuka puasa dan mengintai Lailatul Qadar. Setiap saat dalam Ramadan mengandungi jutaan keampunan dan rahmat.

Sesiapa yang terlepas dari memanfaatkan bulan Ramadan dianggap celaka. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Celakalah orang yang mendengar namaku disebut tidak berselawat, celakalah mereka yang mendapati kedua ibu bapanya telah tua tetapi tidak berbakti kepada mereka, dan celaka bagi sesiapa yang bertemu dengan Ramadan tetapi tidak mendapat apa-apa daripadanya."

Tidak mungkin setibanya Ramadan kita mampu terus membuat banyak ibadat. Baki beberapa hari lagi ini perlulah kita melatih diri untuk perbanyakkan amalan-amalan sunat, ringan-ringankan tangan bersedekah, membiasakan diri untuk terus solat lima waktu berjemaah, menghadirkan diri setiap majlis-majlis ilmu di masjid atau disurau. Cuba mengurangkan aktiviti-aktivit yang kurang bermanfaat dan di isi dengan program-program yang meningkatkan ilmu dan iman kita kepad Allah SWT.

Puasa menjinakkan nafsu atau kehendak dalaman diri kita. Nafsu yang liar menjadi tunggangan syaitan. Jadilah diri itu tempat longgokan kejahatan dan kebutaan. Ia liat dari mentaati Allah, ego terhadap manusia, suka berihat-rihat daripada membuat kebajikan, buta akhirat dan tamakkan dunia.

Semasa Allah hendak mencipta Adam a.s., dicipta-Nya komposisi manusia iaitu akal dan nafsu. Akal dipanggil menghadap, Akal tampil dengan hormat. Dipanggil pula nafsu. Sombong, degil dan tidak menghadap. Dihumban nafsu kedalam neraka selama 100 tahun. Dipanggil menghadap lagi. Engkar juga. Dihumbankan lagi ke neraka selam 100 tahun. Dipanggil menghadap, masih engkar. Selepas seksaan 100 tahun ketiga baru ia sudi menghadap Allah.

Betapa degil dan liarnya nafsu. Menurut Imam Ibnu Qayyim al-Jauzi, puasa dapat menyelesaikan penyakit lebih makan dan minum, solat malam dapat mengubati penyakit lebih tidur dan iktikaf di masjid dapat mengubati penyakit lebih bergaul yang tidak berfaedah.

Oleh itu buatlah persiapan sebaik mungkin di bulan Syaaban ini sebagi usaha terakhir sebelum kedatangan bulan yang penuh keberkatan dan di khususkan untuk umat Rasulullah SAW  iaitu bulan Ramadan al-Mubarak.

Friday, August 7, 2009

Peristiwa Israk dan Mikraj Nabi SAW

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Mahasuci (Tuhan) yang memperjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari, dari Masjidil Haram kemasjid yang amat jauh (Baitul-makdis), yang telah Kami berkati sekelilingnya, supaya Kami perlihatkan kepadanya sebilangan ayat-ayat (tanda-tanda kekuasaan) Kami. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat)" (Surah Al-Israak ayat 1).

Ayat Al-Quran diatas menjelaskan kepada kita akan peristiwa Israk dan Mikraj Rasulullah SAW. Israk ialah perjalanan pada malam 27 Rejab dari Masjidil Haram, Mekkah ke Masjidil Aqsa, Palestin. Mikraj ialah perjalanan dari Masjidil Aqsa ke langit tujuh hingga bertemu dengan Allah SWT. Kenderaan yang digunakan ialah binatang umpama kuda diberi nama 'burak' yang bermaksud kilat.

Ia berlaku pada Nabi SAW. secara sedar tetapi menyusuri alam malakud yang tidak terikat dengan masa (beyon time). Sebab kedua-dua perjalanan itu hanya memakan masa satu malam. Peristiwa ini sebenarnya Allah SWT hendak menunjukkan keluasan kerajaan-Nya kepada Rasulullah SAW  dan umat manusia. Ia memberi semangat kepada baginda supaya terus gigih membawa perubahan tamadun manusia berdasarkan wahyu walau ditentang oleh orang-orang kafir.

Ringkasannya peristiwa mukjizat ini menemukan Nabi SAW. dengan berbagai insiden tauladan seperti pertemuan dengan orang tua yang memberi makna umur dunia yang sudah lanjut, panggilan seorang wanita hodoh yang memberi makna ajakan iblis serta kuncu-kuncunya yang menipu dan menyesatkan. Terdapat juga peristiwa orang-orang berebut daging busuk sedang daging baru ada disisinya, maknanya orang yang berzina sedangkan dia punya pasangan yang halal, serta balasan-balasan akhirat yang lain

Peristiwa penting ini juga ada kaitan dengan ibadat solat lima waktu. Allah SWT. menjemput Nabi SAW mengadap-Nya untuk di berikan perintah khusus kewajipan mengerjakan solat fardu lima waktu. Ini menunjukkan kepada kita betapa pentingnya ibadah solat ini hingga Nabi SAW menyatakan bahawa solat lima waktu adalah sebagai tiang Agama. Sesiapa yang mendirikannya adalah dia menegakkan Agama dan sesiapa meninggalkannya adalah seperti meruntuhkan Agama.

Ayat diatas juga menafikan Masjid Aqsa dan Palestin milik Yahudi atau Kristian. Lebih-lebih lagi setelah sampai di situ Nabi SAW. mengimami solat bersama 24 Rasul-rasul termasuk Yaakub, Daud, Sulaiman, Musa dan Isa 'alaihimussalam. Tidak timbul bahawa Nabi Musa a.s. mengajak kepada agama Yahudi dan Nabi Isa a.s.  membawa agama Kristian. Kesemua membawa agama Tauhid.

Sahabat yang dimuliakan,
Israk dan Mikraj mempamerkan kepada kita sifat Maha Perkasa Allah, Maha Kuasa Allah, dan luasnya kerajaan Allah SWT. Allah SWT memerintah alam nyata dan alam ghaib yang saiznya infinity (tiada had). Dengan itu betapa hebat, pandai atau kaya manusia tetap tertakluk kepada Allah SWT. Kehebatan yang ada pada manusia bagai fatamorgana atau ilusi sahaja. Mereka tidak berupaya menggagalkan dakwah Allah SWT.

Thursday, August 6, 2009

Masa Itu Kehidupan Lebih Berharga Daripada Emas

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Takwa di jiwa akan mendorong setiap mukmin menyempurnakan kewajipan yang Allah SWT perintahkan tanpa berlengah dan rasa malas. Masa yang ada digunakan sebaik mungkin supaya tidak sia-sia begitu sahaja.Begitu tinggi nilai masa dari pandangan seorang beriman kerana masa yang berlalu tidak akan berulang dan tidak boleh diganti.Masa itu bukan emas, tetapi masa itu lebih berharga dari emas iaitu kehidupan. Kehidupan didunia ini adalah jalan dan wasilah menuju ke alam akhirat. Kebahagian di akhirat adalah bergantung kepada amalan-amalan soleh kita ketika di dunia ini.

Sewajarnya setiap mukmin memulakan harinya dengan doa yang telah diajar oleh Rasulullah SAW .kepada para sahabat supaya dibaca pada waktu pagi dan petang. :

"Ya Allah! Aku berlindung dengan nama-Mu dari rasa sedih dan duka.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari rasa lemah dan malas.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari sifat bacul dan kikir.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari beban hutang dan penindasan orang."

Doa ini berkesan mendidik jiwa hingga bersemangat, terurus masa dengan urusan yang bermanfaat. Masa yang berharga apabila masa itu dapat digunakan untuk menfaat diri sendiri dan orang lain. Orang yang mensia-siakan masa dengan kerja tidak berfaedah, sebaliknya kikir pula untuk berkongsi idea dan tenaga pada perkara kebaikan sangat dibenci oleh Allah SWT.

Pepatah Arab ada menyatakan :
"Masa itu seperti pisau. Jika kamu tidak memotongnya, ia pula memotong kamu!"

Generasi sahabat-sahabat Rasulullah SAW. telah bekerja keras untuk mempertingkatkan prestasi hidup mereka dari masa ke semasa. Konsep hidup mereka adalah, 'Hari ini mesti lebih baik dari semalam. Siapa yang pada hari esok sama dengan semalam, maka dia masih lemah. Siapa yang hari esoknya lebih buruk dari semalam, maka dia adalah orang yang terkutuk!"

Masa perlu diurus dengan baik agar tidak ada yang terbuang begitu sahaja. Perancangan perlu ada untuk setiap perkara yang ingin dilakukan. Perancangan dapat mengelakkan perkara yang penting terabai begitu sahaja.

Oleh itu setiap mukmin perlu mempunyai jadual waktu kerja harian yang teratur meliputi semua urusan keduniaan dan ibadat. Ini boleh mengelakkan urusan yang kurang penting diutamakan daripada urusan yang lebih penting.Pekerjaan penting mestilah disegerakan, manakala yang kurang penting bolehlah dilewatkan hingga selesai urusan penting.

Rasulullah SAW. juga ada menyebut tentang pembahagian masa seperti yang terdapat dalam Kitab Nabi Ibrahim a.s. : "Sewajarnya setiap yang berakal, selagi akal fikirannya tidak hilang, membahagikan masa-masanya kepada empat masa iaitu :

1.Masa untuk bermunajat (berzikir) kepada Tuhannya.

2.Masa untuk dia bermuhasabah tentang dirinya.

3.Masa untuk dia berfikir berhubung dengan setiap ciptaan Allah.

4.Masa untuk dia menumpukan kepada keperluan, seperti mencari rezeki yang halal atau belajar."

Individu yang bijak membahagikan masa akan sentiasa kelihatan sibuk mengisi masanya. Peruntukkanlah masa kita untuk melaksanakan amanah, tugas dan tanggungjawab dengan lebih berkesan. Setelah mental dan fizikal dikerah melaksanakan berbagai tugas dan urusan perlulah diambil sedikit masa untuk beristirehat. Kerehatan perlu untuk mengumpul kembali tenaga untuk melakukan berbagai kerja yang seterusnya. Melakukan kerja tanpa rehat menyebabkan badan menjadi lemah, dan akhirnya menganggu kesihatan. Umpama sebilah parang yang sentiasa digunakan akan menjadi tumpul, tetapi apabila diasah semula barulah boleh digunakan.

Saidina Ali k.w  ada berkata, " Berilah kerehatan kepada hati beberapa ketika. Maka sesungguhnya hati bila dipaksa akan menjadi buta!"

Cara bekerja hingga kelesuan adalah bertentangan dengan apa yang Rasulullah SAW  anjurkan walaupun ia ibadat yang Allah suka seperti berpuasa dan berjaga malam. Ibadah yang dilakukan sedemikian rupa tidak akan berkekalan.

Sabda Rasulullah SAW  yang bermaksud :
"Ambillah amal ibadat sekadar kemampuan kamu. Maka sesungguhnya Allah tidak akan jemu hingga kamu berasa jemu. Dan sesungguhnya amal ibadat yang paling Allah suka ialah amal ibadat yang berterusan walaupun sedikit."

Sabda baginda lagi yang bermaksud :
"Sebenarnya aku seorang yang paling takut dan takwa kepada Allah dari kamu. Disamping itu aku juga bangun dan tidur diwaktu malam, aku berpuasa dan berbuka dan juga aku berkahwin. Maka sesiapa yang benci dengan sunahku, bukanlah dia pengikutku."

Inilah antara contoh keseimbangan Islam. Suatu sistem yang mengimbangkan dengan adil terhadap tuntutan spritual (rohani) dan material (fizikal), dan mengimbangkan keperluan fitrah manusia dengan tuntutan Allah.

Sahabat yang dimuliakan,
Ingatlah! kalian akan di tanya di akhirat nanti masa yang kalian habiskan di dunia ini, samaada kalian gunakan untuk jalan maksiat dan kerja sia-sia atau masa yang ada kalian pergunakan sepenuhnya untuk berdakwah, mencari rezeki yang halal, beribadah dan mencari keredan Allah SWT.

Malah orang-orang yang beriman tidak akan membiarkan masa berlalu dengan sia-sia dan tidak pula berhajat mengundang apa - apa kerugian. Mana-mana ruang kesempatan yang baik, sudah pasti direbutinya. Mereka akan sentiasa berpegang kepada pesanan Rasulullah S.A.W sepertimana maksud hadisnya: " Rebutlah (pergunakanlah) lima waktu sebelum tiba lima waktu yang lain iaitu:

1) Masa hidup sebelum mati
2) Masa sihat sebelum sakit
3) Masa lapang sebelum sibuk
4) Masa muda sebelum tua
5) Masa kaya sebelum fakir."

Pernah Rasulullah SAW ditanya: "Manakah suatu manusia yang baik, Maka jawab baginda: Siapa yang umurnya panjang, serta baik amalnya."

Waspada Dengan Sifat Mazmumah (Buruk) Yang Merosakkan Amal


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Seorang Salafusoleh pernah berkata, "Adakalanya seorang yang melakukan kesalahan akhirnya masuk ke syurga dan adakalanya seorang hamba yang melakukan ketaatan di campakkan ke neraka." Salah seorang yang mendengar ucapan itu bertanya :

"Bagaimana itu boleh terjadi?"

Lalu beliau menjawab, "Dia melakukan dosa dan dosa itu selalu tampak di matanya. Ketika berdiri, duduk dan berjalan dia selalu teringat kepada dosa-dosanya yang menyebabkan hatinya hancur lalu segera bertaubat, menyesal dan memohon keampunan Allah SWT sehingga keadaan itu menyelamatkannya."

"Sementara orang yang melakukan kebaikan, selalu melihat kebaikan itu di depan matanya. Apabila dia berdiri, duduk dan berjalan semua kebaikan yang telah dilakukannya itu selalu diingat sehingga dia menjadi takbur, ujub dan merasa telah mendapat rahmat dari Allah SWT. Padahal situasi itu menjadi sebab kebinasaannya."

Menurut Ibnul Qayyim bahawa perkataan Salafusoleh itu bermaksud, "Apabila Allah menghendaki sesuatu kebaikan kepada seorang hamba, maka Allah juga berhak memberinya dosa yang menyebabkan hatinya hancur, tidak ujub dan tidak takbur. Akhirnya, dosa yang telah dilakukan itu lebih bermanfaat dari semua ketaatan yang dilakukannya."

Namun, hanya taubat yang sungguh-sungguh dan penuh penyesalan sahaja akan menyelamatkan seorang hamba yang berdosa itu dari seksa api neraka, umpama ubat yang diminum untuk mengeluarkan penyakit dari tubuh orang yang sakit."

Sahabat yang dimuliakan,
Masuknya kita ke syurga bukannya dengan amal soleh yang kita lakukan tetapi masuknya kita ke syurga Allah SWT adalah kerana rahmat-Nya. Walaubagaimana pun kita diperintahkan oleh Allah SWT untuk melaksanakan amal soleh di dunia ini sebagai seorang hamba yang taat dan patuh kepada perintah-Nya. Oleh itu disamping kita mengerjakan amal soleh kita perlulah sentiasa bertaubat dan mohon ampun kepada Allah SWT kerana ditakuti terdapat di dalam amalan-amalan kita  sifat riak, sombong dan ujub. Sifat-sifat mazmumah ini akan merosakkan amal-amal soleh kita.

Kita juga dituntut untuk berdoa supaya sentiasa istiqamah dengan iman dan Islam dan mengharapkan rahmat dan reda Allah SWT sepanjang masa.

Oleh itu sepakat para ulama menyatakan bahawa taubat adalah dituntut sepanjang masa atas semua muslimin. Walaupun ia boleh menunaikan tanggungjawab di sisi Allah ia tetap bertaubat kerana mungkin ada lintasan hati yang merosakkan amalnya.

Pesanan Luqman al-Hakim Kepada Anaknya.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
 Luqman al-Hakim adalah ahli hikmah yang mana namanya disebut di dalam al-Quran dan terdapat satu surah di dalam al-Quran iaitu Surah Luqman. Kata-kata nasihatnya umpama mutiara yang berharga dan boleh dijadikan panduan dalam kehidupan ini. Terdapat lima kata-kata nasihatnya :

Pertama : Hai anakku, jangan kau memerangi yang berdagang, jangan duduk bersama orang yang bodoh dan jangan bergaul dengan orang yang dua muka.

Luqman menasihati anaknya supaya jangan bermusuh dengan ahli perniagaan dan jangan mengambil orang jahil dan orang yang dua muka (munafik) sebagai teman dalam kehidupan kerana mereka boleh mempengaruhi akhlak dan keperibadian kita.

Kedua : Hai anakku, layanilah orang kecil sesuai dengan kecilnya, layanilah orang besar sesuai dengan kedudukannya, orang jahil sesuai berdasarkan kekurangan (ilmu) nya dan orang alim sesuai dengan kelebihannya.

Luqman mengajar anaknya supaya dapat mempersesuaikan diri dengan berbagai golongan manusia. Maksudnya pendidikan atau tarbiah atau perhubungan kita dengan seseorang yang mempunyai  latar belakang yang berbeza  perlulah diambil kira barulah ianya menepati sasarannya. Contoh jika kita berhadapan dengan orang bodoh (jahil) maka kita perlulah memberi didikan supaya mereka dapat tarbiah dan ilmu daripada kita, sebaliknya pula apabila  kita berhadapan dengan orang alim kita perlulah menghormatinya dan menimba ilmu yang bermanfaat daripadanya.

Ketiga : Hai anakku, jika benar ikhlas semasa berkata benar dan lemah lembut dan air muka yang jernih, tentu manusia akan mengasihimu, mereka akan membalasi engkau dengan (kebaikan) senilai emas dan perak.

Luqman mengajar anaknya supaya sentiasa bersifat ikhlas, berkata benar, lemah lembut dan air muka yang jernih kerana sifat-sifat yang mulia ini akan menjadikan manusia akan mengasihi kita dan dibalas dengan kebaikan.

Keempat : Jangan engkau bercakap dengan manusia sambil berpaling muka, nanti mereka membencimu, dan Allah lebih lagi akan murka padamu.

Pesanan Luqman lagi apabila bercakap dengan manusia perlulah jangan memalingkan muka kerana  cara ini dibenci oleh manusia dan Allah SWT sendiri membencinya. Nabi SAW sendiri apabila bercakap akan dihadapkan wajah baginda kepada orang yang ajak bercakap, ini adalah akhlak Islam yang diajarkan oleh baginda.

Kelima : Bersedekahlah kau dari apa yang dikurniakan Allah kepadamu, kelak Dia akan menambahi kau dengan banyak kurnia-Nya dan akan padamlah kemurkaan-Nya kepadamu.

Luqman memberi nasihat supaya anaknya memperbanyakkan bersedekah kerana amalan bersedekah adalah amalan yang baik yang amat di tuntut oleh Islam. Sesiapa yang suka bersedekah maka Allah SWT akan menambahkan rezeki untuknya dan akan dihindari daripada kemurkaan Allah SWT.

Sahabat yang dikasihi.
Marilah kita amalkan bersama lima nasihat Luqman kepada anaknya ketika beliau memberi kata-kata nasihat seperti di atas. Nasihat ini amat berguna dan dapat membantu kita untuk menjadi mukmin yang berakhlak mulia dan dikasih oleh Allah SWT.

Wednesday, August 5, 2009

Hayati Sebelas Pesanan Saidina Ali k.w Mengenai Ilmu dan Harta

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Orang bertanya kepadan Saidina Ali k.w  kenapa beliau mencintai ilmu lebih dari harta.

Jawab Saidina Ali k.w :

Pertama : Ilmu itu jika diberi kepada orang lain, akan bertambah, manakala harta jika diberi akan menyusut.

Kedua : Ilmu dapat memelihara diri kita, manakala kita pula terpaksa melindungi harta.

Ketiga : Makin banyak ilmu hati semakin tenang, sedang semakin banyak harta semakin berat menjaganya.

Keempat : Orang yang menyimpan ilmu tanpa bimbang didatangi pencuri, sedang banyak menyimpan harta sentiasa cemas dan curiga kedatangan orang.

Kelima : Orang yang berilmu mempunyai kenalan luhur, sedang si punya banyak harta mempunyai ramai lawan dan musuh.

Saidina Ali k.w berkata lagi :

Keenam : Hendaklah engkau berlindung kepada Allah dalam semua urusan, kerana dengan itu engkau mendapat perlindungan yang kukuh, kuat dan mulia.

Ketujuh : Harta kekayaan tidak akan kekal menemanimu, dan kamu pula tidak akan dikekalkan oleh hartamu. Salah satu akan musnah terlebih dahulu, samaada kamu atau hartamu.

Kelapan : Ketahuilah kamu diciptakan untuk akhirat, tidak untuk dunia.

Kesembilan : Kamu dihidupkan untuk dimatikan, tidak untuk dikekalkan. Dengan itu sesungguhnya berada di tempat sementara inilah kamu berbekal untuk menuju akhirat yang pasti.

Kesepuluh : Engkau selalu dikejar maut, yang tiada siapa terlepas siapapun yang cuba lari daripadanya.

Kesebelas : Dengan itu hendaklah waspada jangan tertangkap maut ketika berbuat jahat, atau telah merancang berbuat jahat lalu menemui maut maka binasalah engkau.

Sahabat yang dimuliakan,
Utamakanlah ilmu daripada harta tetapi jika kalian berharta maka jadikanlah harta kalian untuk menuntut ilmu, sebarkan ilmu yang bermanfaat dan sedekah jariah maka harta tersebut akan membantu kalian walaupun kalain berada dialam barzakh, jangan jadikan harta sebagai hamba nanti kalain akan binasa.Kisah Syeikh Abdul Qadir Jailani :Jujur dan Bercakap Benar

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Syeikh Abdul Qadir Jailani merupakan seorang wali Allah. Beliau dilahirkan di Naif dalam daerah Jailani, Iran pada bulan Ramadan 470 Hijrah. Ayahnya bernama Salih. Beliau merupakan seorang yang bertakwa dan berketurunan Imam Hasan r.a, cucu pertama Rasulullah s.a.w. Semenjak kecil, Syeikh Abdul Qadir diasuh dengan sempurna. Sebelum ayahnya meninggal dunia dia berpesan supaya Syeikh Abdul Qadir meneruskan pengajiannya ke Baghdad.

Ketika berusia 18 tahun, beliau meminta izin daripada ibunya untuk ke Baghdad bagi menuntut ilmu agama. Sebelum berangkat ibunya berpesan supaya beliau tidak bercakap bohong. Ibunya membekalkan wang sebanyak 40 dirham dan diletakkan di dalam pakaian Syeikh Abdul Qadir. Berangkatlah beliau ke Baghdad bersama satu rombongan yang kebetulan hendak menuju ke Baghdad.

Dalam perjalanan ke Baghdad, Syeikh Abdul Qadir dan rombongannya telah diserang oleh 60 orang penyamun. Kesemua harta kafilah dirampas tetapi barang milik Syeikh Abdul Qadir tidak diusik. Sangkanya Syeikh Abdul Qadir tidak mempunyai apa-apa. Bagaimanapun salah seorang penyamun bertanya kepada Syeikh Abdul Qadir apa yang dia miliki. Lalu Syeikh Abdul Qadir berterus terang yang dia mempunyai 40 dirham dalam pakaiannya. Tanpa belas kasihan, penyamun itu terus memotong pakaian Syeikh Abdul Qadir.

"Mengapa kamu bercakap jujur dengan kami?" tanya ketua penyamun

"Ibu berpesan agar jangan sekali-kali bercakap bohong. Apatah lagi aku hendak ke Baghdad untuk menuntut ilmu. Sekiranya aku berbohong, ilmu yang aku perolehi tidak berkat dan tidak mendapat keredhan Allah s.w.t." beritahu Syeikh Abdul Qadir

Mendengar kejujuran dan keikhlasan Syeikh Abdul Qadir, ketua penyamun itu telah insaf dan sedar akan dosa dan kezaliman yang telah ia dan kawan-kawannya lakukan, dan telah memulangkan semua barang-barang yang dirampas dan berjanji tidak akan menjadi penyamun lagi.

Sahabat yang dimuliakan,
Pengajaran yang boleh kita dapati daripada kisah di atas adalah seperti berikut :

1.Sifat jujur dan bercakap benar adalah sifat mahmudah yang mana Allah akan memberikan rahmat dan pertolongan-Nya kepada sesiapa saja yang memiliki sifat ini.

2.Menuntut Ilmu agama adalah fardu ain, sesiapa saja yang keluar rumah semata-mata untuk menuntut ilmu adalah seperti keluar berjihad fisabilillah dan para malaikat menaungi dan mendoakan akan kesejahteraan mereka.

3.Ibu bapa perlulah mendidik anak-anak dengan didikan Islam supaya mereka menjadi insan yang beriman dan berguna pada masyarakat.

Mukmin Manusia Hebat dan Tinggi Cita-cita

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, Manusia adalah makhluk ciptaan Tuhan yang paling unik, paling hebat dan paling gagah. Sebagai Khalifah Allah di muka bumi, mereka telah dibekalkan dengan potensi-potensi diri yang hebat untuk mencapai kecemerlangan di dalam hidup. Dengan potensi fizikal, akal, emosi dan ruh, seseorang itu boleh melangkaui segala kejayaan yang dicapai orang lain. Manusia benar-banar dicipta untuk berjaya.

Tidak kira siapa kita, baik sebagai anak, ibu bapa, usahawan, pelajar, guru, pendakwah, pemimpin masyarakat dan sebagainya, kita semua mempunyai peluang yang sama untuk berjaya dan cemerlang. Bukankah kelahiran kita kedunia ini hasil kejayaan 'perjuangan' kita di alam rahim dahulu? Sebenarnya, detik awal kehidupan kita sudah pun dimulai dengan kejayaan!

Kerana itu, mengapa harus kita hilang peduman, lemah semangat, putus asa dan berserah pada takdir semata? Kegagalan bukan untuk ditangisi, tetapi suatu momentum untuk kita bangkit kembali. Bukankah dunia ini tempat ujian? Maka gunakanlah seluruh potensi diri untuk menghadapinya.

Orang mukmin adalah mereka yang memiliki sifat takwa dan yang paling layak dan paling berpotensi untuk berjaya, kerana mereka memiliki iman. Iman mendorong mereka kepada kejayaan, sumber motivasi ketika menghadapi kegagalan dan ukuran sebenar sesuatu kejayaan itu.

As Syahid Syed Qutb rahimahullah telah bermadah :

Manusia tanpa iman ialah manusia yang kerdil dan kecil
Manusia tanpa iman ialah manusia yang rendah dan dangkal cita-citanya
Manusia tanpa iman ialah manusia yang sempit dan perit kehidupannya
Manusia tanpa iman ialah manusia yang pendek dan singkat matlamatnya
Manusia dengan iman ialah manusia yang hebat dan gagah
Manusia dengan iman ialah manusia yang tinggi dan jauh cita-citanya
Manusia dengan iman ialah manusia yang luas dan aman kehidupannya
Manusia dengan iman ialah manusia yang panjang dan jauh matlamatnya

Firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Sesungguhnya orang-orang yang beriman hanyalah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya kemudian tidak ragu-ragu.."
(Surah al-Hujurat ayat 15)

Sahabat yang dikasihi,Hati orang-orang yang beriman tidak pernah ragu-ragu kepada Allah dan Rasul-Nya, yakin pada rukun-rukun iman yang lain, dengan keyakinan inilah lahir ubudiyah sepenuhnya kepada Allah s.w.t. dan melahirkan amal-amal soleh.

Oleh itu, rasailah kehebatan diri sebagai orang-orang yang beriman dan sebagai orang mukmin dan mulakanlah langkah untuk mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Tuesday, August 4, 2009

Berbakti Kepada Ibu Mendapat Balasan Syurga.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Nabi Musa a.s. ingin benar mengetahui siapakah yang akan menjadi temannya di syurga. Setelah diwahyukan oleh Allah mengenai sifat-sifat lelaki itu, Nabi Musa a.s. terus mencarinya.

Lelaki itu seorang penjual daging dipasar. Setelah menemui lelaki itu, Nabi Musa a.s. menyatakan hasratnya untuk menjadi tetamu lelaki itu beberapa hari. Lelaki itu bersetuju memerimanya.

Sebenarnya, Nabi Musa a.s. mahu melihat apakah amalan yang menyebabkan lelaki itu menjadi temannya di syurga kelak, Nabi Musa a.s. tetap merahsiakan tujuannya.

Setelah Nabi Musa a.s. memasuki rumah lelaki itu, baginda serta merta dihidangkan dengan sup daging. Sewaktu baginda menikmati sup, lelaki itu masuk kebilik dan keluar mendukung seorang wanita yang sangat tua lalu meletakkan diatas tilam. Lelaki itu menyuapkan sup daging kemulut wanita tua itu hingga kenyang. Selepas makan, lelaki itu menukar pakaian wanita tua tadi yang kotor terkena sup. Dia membasuh pakaian itu di sebuah telaga berhampitan rumahnya.

Agak lama barulah lelaki tadi menemui Nabi Musa a.s.yang sedang memerhatikan perbuatannya. Nabi Musa a.s. bertanya :
"Siapakah perempuan tua itu?"

Lelaki itu menjawab dengan suara sayu, "Itulah ibu saya. Dia sekarang ini sudah terlalu tua.Tidak berdaya lagi menguruskan dirinya, sebab itu saya membuat segala-galanya. Maafkan saya kerana tidak melayan saudara makan sebentar tadi."

Nabi Musa a.s. merasa terharu mendengar kata-kata lelaki itu, hatinya berbisik, 'Alangkah besar bakti dan kasih sayang lelaki itu kepada ibunya. Patutlah Allah telah menyediakan baginya Syurga di akhirat kelak.'

Kemudian Nabi Musa a.s. menghampiri lelaki itu dan menerangkan tujuan sebenar baginda ingin menjadi tetamu hari ini, "Saya ingin sangat melihat apakah amalan yang menyebabkan Allah s.w.t. menjadikan saudara teman saya di Syurga kelak."

Sebaik mendengar penjelasan baginda, lelaki itu terus sujud syukur dan terus berazam akan meningkatkan keimanannya kepada Allah serta berbakti kepada ibunya sehingga keakhir hayat.

Sahabat yang dimuliakan,
Begitulah pahala dan kebahagiaan yang di teriama oleh seorang anak yang soleh, yang mana Allah SWT. menjanjikan syurga kepada hamba-Nya yang mengasihi ibu bapa dan menabur bakti kepada mereka berdua sehingga akhir hayat.

Rasulullah SAW mengajar kita untuk mendoakan kedua ibu bapa samaada mereka masih hidup atau pun telah meninggal dunia, "Ya Allah, ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihani diriku sewaktu aku kecil dahulu. Amin yarabbal 'alamin."

Nilai Bahagia Terletak Pada Hati Dan Jiwa

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Memang sudah menjadi ketentuan Allah, fitrah hidup manusia inginkan bahagia. Insan yang beroleh kebahagian lazimnya mendakwa mereka merasa tenteram dan merasa kepuasan dalam keindahan hidup yang dinikmatinya.

Namun kebahagian itu sebenarnya bukanlah terletak diatas dasar kekayaan dan kemewahan yang dapat dilihat dengan mata kasar ,kerana di antara mereka kebanyakannya sering dilanda resah gelisah serta tidak pernah merasa puas, tenang dan aman.

Dengan sedaya upaya manusia mencurahkan tenaga berhabis-habisan demi mengejar pangkat, mencari nama, kemasyhuran, wang dan harta kekayaan kerana manusia itu menyangka disinilah letaknya ketenangan dan kebahagiaan yang diburu selama ini.Sesungguhnya jika bahagia itu diusahakan atas dasar kebendaan semata-mata, manusia itu akan gagal mencapai nikmat kebahagiaan yang diburunya.

Mereka dari golongan ini sebenarnya adalah manusia yang tertipu dengan kemewahan hidup yang memerangkap dirinya sendiri bersama kekecewaan dan penderitaan hidup sepanjang masa kerana tertipu dengan pelbagai godaan syaitan dan iblis.

Kebahagian hidup ini sebenarnya ialah ketenangan dan kesyukuran seorang hamba kepada Penciptanya. Ketenangan itu sesungguhnya merupakan suatu anugrah Allah yang tidak ternilai kepada hamba-Nya yang beriman dan bertakwa.

Insan yang mendapat ketenangan hati dalam kehidupan dialam maya ini, laksana beroleh kehidupan di syurga yang disegerakan (Al-Jannatul Ajilah) sebelum mendapat syurga yang kekal abadi dialam akhirat.

Justeru setiap apa yang dilakukan diatas muka bumi milik Allah ini, bukanlah untuk mengejar bahagia yang disaluti dengan kemewahan dan kebendaan semata-mata tetapi yang utamanya ialah ketenangan hati dan jiwa yang tenteram.

Sahabat yang dimuliakan,
Ketenangan itu pula tidak akan dapat dinikmati melalui kata-kata indah tetapi ianya harus disertai dengan ubudiah iaitu pengabdian dan penyerahan diri kepada Allah dan kerana Allah semata-mata.Yang paling utama dalam kehidupan seorang mukmin yang berjiwa tenang dan tenteram itu ialah mematuhi ajaran Allah dan menjauhi larangan-Nya demi mendapatkan keredaan-Nya.

Bagi mereka yang tenang tidak kira dimana dan dalam situasi apa dia berada pasti ketenangan dapat dinikmati. Jika berseorangan pun dia merasa bahagia, apatah lagi ketika ditengah sahabat dan keluarga. Ketika diuji oleh Allah dengan susah dan derita pula mereka tetap rasa bahagia, apalagi ketika senang dan gembira, keredhaan Allah sungguh besar maknanya buat mereka.

Islam adalah cara hidup insan yang sentiasa mencari keredhaan Allah. Ada diantara mereka diuji dengan kehilangan ayah, suami, anak, isteri dan kekasih, namun mereka masih dapat merasa tenang dan tabah. Bahkan mereka merasakan ujian-ujian itu adalah untuk menguji kekuatan iman mereka.

Jika kita rajin menyingkap seerah di zaman sebelum kelahiran Rasulullah s.a.w dan awal keagongan Islam tentunya kita dapat mengambil ikhtibar dan contoh teladan yang ditunjukkan oleh tokoh-tokoh Islam di zaman silam itu. Asiah isteri Firaun misalnya rela diseksa oleh suaminya lantaran mempertahankan iman yang tidak ternilai harganya. Demikian juga Nasibah yang melepaskan suami dan anak-anaknya yang masih remaja kemedan jihad fisabilillah.

Kerana cinta dan keredaan Allah itu adalah segala-galanya bagi mukmin yang beriman dan bertakwa. Demikianlah nilai kebahagiaan itu akan muncul dalam diri kita bilamana ianya dapat dirasakan, segala yang datang itu hakikatnya dari Allah SWT. jua.

Abdullah Inthaki menyatakan ada lima perkara untuk mengubati penyakit hati :

1.Berkumpul (bersahabat) dengan orang-orang soleh.

2.Membaca kitab suci Al-Quran.

3.Bersihkan perut dari memakan makanan yang haram.

4.Solat malam (solat tahajjud).

5.Berzikir dan berdoa ketika subuh.

Sahabat yang dikasihi,
Nilai bahagia bukanlah terletak dengan kemewahan harta benda tetapi kebahagiaan sebenar adalah hati dan jiwa yang sentiasa merasai kebesaran Allah SWT , bersyukur dan bersabar di atas dugaan hidup.

Monday, August 3, 2009

Kisah Pertemuan Asma' bt Yazid Dengan Rasulullah SAW

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Suatu ketika pada zaman Rasulullah SAW, berlaku kemuskilan di kalangan kaum wanita. Mereka ingin bertanya kepada Rasulullah SAW  apakah peranan wanita hanya bertumpu di rumah sebagai ibu dan isteri tidak sebagaimana kaum lelaki. Maka mereka pun meminta Asma' bt Yazid menanyakan hal ini kepada Rasulullah SAW.

"Wahai Rasulullah, saya datang ini sebagai wakil muslimah untuk membawa suara hati kami. Sesungguhnya Allah telah mengutuskan kamu kepada kaum lelaki dan kaum wanita sekeliannya. Kami percaya kepadamu dan Tuhanmu. Cuma kami ingin penjelasan dari pihakmu apakah peranan kami hanya di rumah melayan suami, mengasuh anak-anak dan melahirkan anak-anak suami sahaja? Sedangkan kaum lelaki pula bidangnya lebih luas, menziarahi orang sakit, menyaksikan jenazah, mengerjakan haji dan berjihad. Kami seringkali ditinggalkan. Kamilah yang menjaga hartanya dan anak-anaknya. Apakah tidak ada peluang bagi kami menyamai pahala mereka?"

Maka Rasulullah berpaling kepada sahabat dan bertanya, "Pernahkah kamu semua mendengar satu persoalan yang baik dan bijak dalam menyelesaikan masaalah agama dari seorang wanita sepertinya?"

"Tidak," jawab sahabat.

"Kami tidak pernah melihat seorang wanita yang begitu berani mengemukakan permasalahan seperti ini wahai Rasulullah.?"

Maka Rasulullah berkata,"Dengarlah Asma' dan sampaikanlah kepada muslimah lain di belakangmu; mentaati suami itu, mengerjakan apa yang disenangi dan menurut kemahuannya, semua itu akan menyamai semua pahala yang diperolehi kaum lelaki."

Asma' pun menyampaikan kepada muslimah yang lain. Mereka melahirkan rasa syukur yang tidak terhingga kerana ternyata Allah itu Maha Adil, mengangkat darjat wanita dengan menetapkan pahala sesuai dengan kemampuan dan kejadian mereka.

Sahabat yang dimuliakan,
Oleh kerana wanita mudah mendapat pahala (seperti pahala suaminya) apabila meredai suaminya berdakwah, berjihad dijalan Allah SWT dan solat berjemaah dimasjid maka wanita perlulah sentiasa jaga lidah supaya tidak menyakiti hati suaminya kerana dikhuatiri tindakkan tersebut akan menghapuskan pahala yang sepatutnya diperolehinya.

Rezeki Untuk Orang Bertakwa

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Firman Allah SWT yang bermsksud : "Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan, dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya." (Surah At-Talaq ayat 2-3)

Takwa adalah merupakan kriteria atau ukuran sesaorang yang paling hampir dengan Allah SWT. Sesiapa saja dikalangan hamba-hamba Allah yang paling tinggi takwanya maka dia adalah orang yang paling mulia disisi Allah SWT. Orang yang bertakwa adalah orang mukmin yang cukup berhati-hati didalam menjalani kehidupan didunia ini, amat takut kalau-kalau dia terjerumus didalam kehidupan yang mendatangkan kemurkaan Allah SWT. Ia bukan saja telah meninggalkan yang haram dan melaksanakan yang wajib tetapi ia telah meninggalkan perkara-perkara syubhah dan makruh. Dalam amalan ibadahnya diperbanyakkan amalan-amalan sunat dalam rangka merapatkan lagi hubungan dengan Allah SWT.,malahan semua yang harus pula di niatkan kerana Allah supaya ianya menjadi ibadah.

Allah SWT. akan membantu orang-orang yang bertakwa, segala kesusahannya, kemiskinannya dan apa-apa saja permasaalaan hidup yang dihadapinya, akan terbentang luas jalan keluar diberikan oleh Allah SWT. Bukan setakat ini saja, malahan Allah SWT. akan memberikan rezeki yang tiada disangka-sangka samaada rezeki datang dari langit, bumi, lautan, malahan yang jauh didekatkan, yang sedikit diperbanyakkan dan yang banyak dipermudahkan.

Rezeki yang dikurniakan ini datang dalam berbagai bentuk iaitu :

1.Berbentuk Taufik dan Hidayah (nikmat iman)

2.Berbentuk kesihatan (di jauhi penyakit hati dan fizikal)

3.Berbentuk keuntungan dalam perniagaan.(bermuamalah cara Islam)

4.Berbentuk kebahagiaan rumah tangga (mendapat isteri solehah dan anak-anak yang soleh dan solehah)

5.Berbentuk kasih sayang (ukuwah Islamiyyah dalam jemaah)

6.Berbentuk buah-buahan (yang Allah kurniakan kepada Maryam {ibu Nabi Isa a.s.} )

7.Berbentuk makanan (yang Allah kurniakan kepada Siti Fatimah r.h puteri Nabi SAW)

8.Berbentuk wang ringgit dan sebagainya.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud :
"Jika sekiranya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakkal, pasti Allah akan memberi rezeki kepadamu, seperti Dia memberi rezeki kepada burung-burung yang terbang di pagi hari dengan tembolok kosong dan waktu pulang kesarangnya pada waktu petang, temboloknya sudah penuh."

Orang-orang yang tidak bertawakal ialah mereka yang tidak yakin dengan jaminan rezeki daripada Allah SWT. dan mereka akan mendapat balasan yang buruk di akhirat nanti.

Diceritakan bahawa ada seorang pencuri kain kafan yang ingin bertaubat. Ia datang ke hadapan Abu Yazid Al-Bustami. Maka Abu Yazid bertanya kepada orang itu :
"Syukur engkau telah bertaubat, tetapi apakah sebabnya engkau ingin bertaubat?"

Ia menjawab, "Lebih kurang seribu kuburan telah aku gali, semua muka mereka itu berpaling dari arah kiblat, hanya ada dua mayat yang tetap mukanya menghadap kiblat."

Maka Abu Yazid berkata, " Kasihan mereka! Kerana ragu-ragu tentang rezeki sehingga menyebabkan muka mereka berpaling dari arah kiblat."

Oleh itu, sebagai orang yang beriman, menjadi kewajipan kita menyerahkan diri kepada Allah terhadap segala keperluan hidup diatas muka bumi ini. Kerana Allah telah menjamin rezeki hamba-hamba-Nya. Rezeki yang dikurniakan Allah bukanlah untuk bermewah-mewah atau menunjuk-nunjuk, melainkan semua ini untuk bekalan dalam beribadah dan supaya hati kita menjadi tenang. Sebab, kadangkala kemiskinan itu mengganggu fikiran dalam beribadah kepada Allah.

Tawakal atau berserah diri dalam perkara rezeki, bukanlah bererti penyerahan diri secara lahiriah dengan hanya duduk berpangku tangan tanpa bekerja. Yang dimaksudkan disini ialah kita harus yakin dengan sepenuhnya bahawa Allah telah menjamin rezeki bagi segala makhluk yang telah diciptakan-Nya. Untuk mendapat jaminan tersebut, manusia mestilah berusha dan berikhtiar untuk mendapatkannya, melainkan orang-orang tertentu diberi kelebihan oleh Allah SWT.

Dalam persoalan tawakal ini, kita juga harus beringat agar tidak melakukan syirik kepada Allah. Contohnya, apabila kita memperolehi sesuatu setelah berusaha dan bertawakkal, kita melihat ia diperolehi kerana usaha atau kebijaksanaan diri kita , merasa bangga diri dan sombong. Yakinilah bahawa dengan izin Allahlah berlakunya sesuatu perkara.

Sahabat yang dikasihi,
Kesimpulannya, dalam usaha mencari rezeki di atas dunia ini, jangan sampai menjauhkan kita daripada beribadah dan mangingati Allah SWT. Oleh itu, kita perlu bertawakal kepada Allah SWT dengan hakikat tawakal yang sebenarnya. Kita mesti berusaha dan berikhtiar tetapi meletakkan pergantungan sepenuhnya kepada Allah SWT. Kalau dapat apa yang kita inginkan, bersyukurlah. Kalau sebaliknya, bersabarlah dan berbaik sangka dengan Allah. Yang penting, kita mesti tahu meletakkan kepentingan antara dunia dan akhirat. Jangan gadaikan akhirat dengan habuan dunia yang sementara ini.

Berusaha dan berikhtiarlah, kerana ia sunnatullah. Tetapi ingat, ia tidak akan dapat mengatasi takdir Allah.

Sunday, August 2, 2009

Persiapan Diri Untuk Menyambut Kedatangan Ramadan al-Mubarak

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Orang mukmin yang hati dan jiwanya sentiasa berhubung dengan Allah akan menanti kehadiran Ramadan al-Mubarak adalah umpama penantian sepasang suami isteri yang bahagia menanti kelahiran anak pertama mereka, dengan penuh gembira dan debaran. Persiapan dibuat rapi, persalinan dan pakaiannya telah disediakan awal, takut bila-bila masa, bayi yang dinanti akan lahir kedunia.

Apakah kita merasai perasaan yang sama? Berapa kalikah dalam kehidupan kita telah kita lalui kehadiran Ramadan, adakah setiap kali ia datang telah menambahkan takwa kita kepada Allah? Atau adakah ia datang dan pergi sama dengan bulan-bulan yang lain?

Tinggal beberapa hari lagi bulan Ramadan akan tiba, oleh itu saya mengajak diri saya dan diri saudara, untuk Ramadan kali ini kita membuat persiapan awal lebih rapi dan teliti. Kita penuhi keperluan empat fakulti insan iaitu persiapan jiwa (spritual), fikiran (mental), perasaan (emosi) dan badan (fizikal). Apabila lengkap persiapan ini, insya Allah kualiti puasa dan ibadah kita akan lebih baik untuk kita persembahkan kepada Allah SWT.

Terdapat sepuluh persiapan untuk kita menyambut kedatangan Ramadan al- Mubarak :

1.Berdoa kepada Allah SWT. semuga dipanjangkan umur dan diberi kesihatan ketika kedatangan bulan Ramadan (persiapan spritual) :

"Ya Allah! Berkatilah kami didalam Rejab dan Syaaban, dan sampaikanlah kami kebulan Ramadan"

2.Bersyukur dan memuji Allah diatas kedatangan bulan Ramadan.(persiapan spritual)

3.Gembira dan teruja dengan Ramadan (persiapan emosi) :

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud :

"Apabila tibanya malam bulan Ramadan syaitan dan jin jahat diikat, ditutup pintu-pintu neraka, dibuka pintu-pintu syurga dan malaikat menyeru, 'Hai mereka yang mencari kebaikan ayuhlah, hai mereka yang mahu melakukan kesalahan tangguhlah,' setiap malam Allah akan memerdekakan hambaNya dari api neraka."

4.Menyediakan perancangan yang rapi untuk manfaatkan bulan Ramadan dengan sebaik mungkin.berazam untuk khatam 30 juzuk al-Quran (persiapan fizikal)

5.Membuat keazaman yang jujur untuk merebut dan memenuhkan setiap masa didalam bulan Ramadan dengan melakukan amalan-amalan yang soleh,memulakan bersedekah, mengasihi , merai dan mengingati anak-anak yatim dan membatu fakir miskin (persiapan emosi)

6.Mempelajari dan memahami hukum hakam berkaitan Ramadan. (persiapan mental)

7.Kita menyambut kedatangan Ramadan dengan keazaman untuk bertaubat dan meninggalkan kesemua dosa dan maksiat.dan berazam untuk mendapat malam Lailatul qadar (lebih baik dari seribu bulan) - persiapan spritual.

8.Membaca buku-buku, ceramah serta pengajian yang dapat menyemarakkan semangat untuk melakukan ketaatan didalam bulan Ramadan (persiapan mental dan fizikal)

9.Membuat persiapan menjadi pendakwah didalam bulan Ramadhan iaitu menyebarkan risalah-risalah dan adakan perbincangan yang berkaitan puasa dan hukum-hukumnya (persiapan mental dan fizikal)

10.Membukukan lambaran baru hubungan kita dengan :

a. Allah SWT iaitu bertaubat dan berdoa dan mentaati perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya.

b.Rasulullah s.a.w. iaitu mentaati segala perintahnya dan menjauhi larangannya dan mengamalkan sunnahnya.

c. Ibu bapa , suami, isteri,anak-anak dan saudara mara iaitu dengan melakukan kebaikan dan menyambung hubungan silaturrahim.

d.Mesyarakat iaitu membina perhubungan persaudaraan Islam dan mendidik mereka untuk menjadi hamba Allah yang soleh dan bertakwa.

Sahabat yang dimuliakan,
Setelah kita atur semua program dan perancangan yang akan kita laksanakan dalan bulan Ramadan ini, kita perlu pastikan dihari pertama Ramadan terus dilaksanakan tanpa ada apa-apa alasan, beristiqamahlah hingga akhir bulan Ramadan. Insya Allah ibadah puasa yang kita laksanakan akan mendapat markah penuh iaitu bertakwa kepada Allah SWT.