Saturday, October 17, 2009

Masaalah Hidup Manusia Ada Jalan Keluar!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sebagai manusia biasa kita memang sentiasa berhadapan dengan masaalah. Ramai manusia yang kalah dalam menghadapi masaalah. Ada yang suka berbincang tentang masaalah hingga kadangkala dirasakan hidupnya dilingkungi dengan masaalah, tetapi mereka tidak bincang cara untuk selesaikannya. Tidak kurang juga manusia yang suka menuding jari menyalahkan orang lain apabila timbul masaalah.

Dalam konteks ini kita tidak boleh lari dari merujuk kepada Al-Quran. Dalam surah Muhammad, ayat 7 Allah SWT. berfirman yang maksudnya : "Sesiapa yang menolong agama Allah maka Allah akan menolong mereka dan meneguhkan kehidupan mereka."

Ayat ini membawa kita untuk melihat bagaimana untuk menyelesaikan masaalah. Allah SWT telah berjanji bahawa Dia akan menolong sesiapa sahaja yang menolong agama-Nya. Ini bererti bahawa segala masaalah yang kita hadapi hari ini akan diselesaikan oleh Allah SWT dengan syarat mereka itu sentiasa bekerja untuk menegakkan agama Allah SWT dengan ikhlas dan yakin. Keyakinan ini mesti ada terutama kepada para pendakwah.

Menolong agama Allah mempunyai pengertian yang luas. Apa jua usaha mengajak manusia kepada kebaikan dan mencegah keburukan adalah termasuk di dalam makna menolong agama Allah. Dalam melaksanakan kerja ini, kita seharusnya bersedia untuk mengorbankan apa sahaja asalkan ketinggian agama Allah SWT tertegak di atas muka bumi ini.

Penyelesaian dari Allah SWT mungkin datang dalam bentuk sama ada diberikan kesenangan hidup, kasih sayang manusia, keluarga yang bahagia, idea-idea yang baik dan mungkin juga ketenangan jiwa. Yang pasti Allah SWT tidak akan mungkir janji. Semakin banyak kita menghadapi masaalah maka seharusnya semakin kuat kita melakukan kerja-kerja dakwah kepada masyarakat, bukan semakin berkurang. Sikap ini perlu dimiliki oleh kita.

Sahabat yang dimuliakan,
Sebenarnya kalau kita renung kembali, masaalah itu sendiri datangnya dari Allah SWT untuk menguji manusia, adakah mereka sabar dan beriman kepada-Nya.

Kerosakan akhlak remaja hari ini telah menyebabkan ramai ibu bapa menitiskan airmata. Ada yang sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk memulihkan anak mereka. Disinilah kita ingin menyatakan kepada ibu bapa berkenaan supaya bangun dan membantu agama Allah SWT., selepas itu berdoalah maka insya Allah akan datang pertolongan dari-Nya

Oleh kerana semua masaalah datang dari Allah SWT maka hanya Allah SWT sahaja yang boleh menyelesaikannya. Jadi kepada sesiapa yang mempunyai masaalah sama ada masaalah rumahtangga, pejabat, teman-teman, kewangan, ayuh langkahkan kaki, teruskan perjuangan, sebarkan ajaran Allah SWT. Nun di sana cahaya fajar sedang menunggu kalian. Jangan gentar hadapi masaalah kerana di sana sudah ada penyelesaiannya. Yang penting, ikhlaskan hati dan bertawakal kepada Allah SWT dalam segala urusan hidup di dunia ini.

Friday, October 16, 2009

Maruah Umat Perlu di Pulihkan.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Umat Islam sekarang ini dibebankan dengan berbagai-bagai permasalahaan yang tidak putus-putus datang silih berganti. Masaalah baru datang sedangkan masaalah lama masih belum selesai. Para pemimpin Islam bangun untuk memberi beberapa saranan dan cadangan tetapi tidak membuahkan hasil yang konkrit. Mungkin cadangan itu hanya berbentuk teori semata-mata.

Masaalah besar yang melanda umat Islam adalah masaalah murtad, keruntuhan akhlak para belianya (penagihan dadah, perzinaan, buang anak, merempet di jalan raya dan disiplin pelajar di sekolah amat merisaukan), perpecahan dan tuduh menuduh sesama muslim dan budaya fitnah memfitnah dan saman menyaman walaupun dalam perkara-perkara kecil yang boleh diselesaikan dengan cara rundingan dan maaf bermaafan. Ini tidak termasuk kadar jenayah yang dilakukan oleh umat Islam makin bertambah dari hari kehari.

Saranan untuk membina sebuah bangsa yang bermaruah, sudah menjadi perkara lumrah. Ramai orang, terutama pemimpin-pemimpin, bercakap tentang hal ini.

Walaubagaimanapun, hasilnya amat mengecewakan, apalagi jika diukur mengikut kehendak Islam. Menurut Islam, maruah sesuatu bangsa bukanlah dinilai pada kemampuan mencapai tahap hidup yang tinggi, pembangunan yang pesat, kemerdekaan mentadbir dan memerintah, atau sistem pertahanan yang kukuh sepertimana anggapan sesetengah pihak.

Maruah bangsa sebenarnya terletak pada tiga perkara iaitu iman, Islam dan akhlak. Justeru itu, usaha untuk meninggikan maruah bangsa dan menyelesaikan keruntuhan akhlak, sepatutnya tertumpu kepada tiga aspek ini. Maksudnya, kita mesti melaksanakan program pembangunan insan dengan menyemai dan menyuburkan ketiga-tiga perkara itu dalam diri setiap anggota masyarakat. Di atas tapak ini, barulah kemajuan dan pembangunan fizikal dapat dilaksanakan dengan selamat dan bermanfaat.

Kemajuan dan pembangunan walau setinggi mana tidak akan ada ertinya tanpa iman, Islam dan akhlak. Kita sepatutnya tidak terikut-ikut dengan slogan berpaling ke timur atau ke barat demi menebus maruah bangsa. Ukuran maruah yang digariskan oleh Al-Quran dan Sunah tidak dapat ditandingi oleh sebarang kayu ukur yang digunakan oleh golongan-golongan yang lain. Kita punya keyakinan dan identiti yang lebih agung dan suci.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Allah telah berjanji menolong orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh. Sesungguhnya Dia menjadikan mereka khalifah (penguasa) di muka bumi,"(Surah An-Nur ayat 55)

Sahabat yang dihormati,
Malangnya fahaman yang salah tentang maruah itulah yang masih dilaung-laungkan dalam masyarakat kita. Program pembangunan lahiriah masih diutamakan sedangkan perkara-perkara asas yang berkait dengan iman, Islam dan akhlak sering dicabul sewenang-wenangnya. Hukum-hukum Islam kerap tergadai demi mengejar apa yang kononnya berupa kemajuan dan pembangunan.

Kalau adapun program-program pembangunan insan yang dilaksanakan, ia belum mampu menangkis kerosakan dan kepunahan yang berlaku. Ketika dilaungkan peri pentingnya membina cara hidup yang sihat, diwar-warkan program Tilawah Al-Quran, Foram Perdana, tetapi.. kelab-kelab malam, pusat perjudian, konsert-konsert yang melalaikan dan anasir-anasir kemusnahan yang lain diberi ruang yang seluas-luasnya untuk mengimbangi seruan tadi. Pada ketika umat Islam diseru kembali kepada menghayati ajaran Islam, hukum Allah dipersenda, ulama dihina, digam dan diperlekehkan. Bak kata pepatah, 'Tangan kanan membina, tangan kiri meruntuh.'

Hakikatnya, kita sedang mengalami dua bentuk kerugian, iaitu kerugian di dunia dan kerugian di akhirat. Di dunia, kemunduran ekonomi dan kepincangan politik terus mencengkam kita, di samping masyarakat semakin kronik dengan penyakit-penyakit sosial. Di akhirat, azab neraka menunggu pemimpin umat Islam yang engan dan cuai untuk membangunkan iman, Islam dan akhlak. 

Sedangkan jika umat Islam berusaha meninggikan maruahnya dalam ertikata yang sebenar, mereka akan terbela di dunia dan di akhirat. Umat yang benar-benar beriman akan di bela oleh Allah SWT.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Sesungguhnya berhak atas Kami menolong orang mukmin." (Surah Ar-Rum ayat 47)

Begitu juga, Allah SWT akan membantu orang-orang yang menegakkan agama-Nya, firman Allah SWT. yang bermaksud, "Jika sekiranya kamu menolong (menegakkan agama) Allah, nescaya Dia akan menolong kamu dan menguatkan pendirian kamu terhadap musuh-musuh kamu." (Surah Muhammad ayat 7)

Sahabat yang dikasihi,
Apabila dilihat generasi Rasulullah SAW dan para sahabat, mereka telah membuktikan kejayaan mereka menegakkan Daulah Islamiah yang berdaulat dan maruah mereka sangat tinggi kerana mempunyai iman yang kental, gigih menegakkan Islam dan memiliki akhlak yang terpuji. Mereka sangat perihatin terhadap perkara-perkara yang mempunyai kaitan dengan iman, Islam dan akhlak. Dan mereka akan mempertahankannya sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa.

Setelah berjaya menegakkan pembangunan insan, para sahabat mula mengorak langkah membina satu tamadun dan pembangunan fizikal yang sukar ditandingi. Dunia sujud di tapak kaki mereka. Dan mereka beroleh dua kemuliaan iaitu di dunia dan di akhirat, sesuai dengan apa yang menjadi pegangan mereka;' Hidup biar mulia, mati biar syahid!'

Thursday, October 15, 2009

Tanggungjawab Menghayati dan Menegakkan Islam


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sebagai seorang individu mukmin kalian mempunyai tanggungjawab untuk merealisasikan Islam dalam kehidupan. Islam bermula dari individu, keluarga, masyarakat dan negara. Untuk menyempurnakan tanggungjawab menurut sistem Islam, maka perlu ada kesedaran untuk bangun menghayati dan menegakkan Islam, bantu-membantu, pimpin-memimpin, bimbing-membimbung antara satu sama lain dalam suasana ukuwah dan kasih sayang sejati kerana Allah SWT. dalam satu jemaah yang tersusun rapi.

Hendaklah kalian sedari bahawa memperkatakan yang hak itu adalah suatu yang wajib, namun terpaksa menghadapi berbagai-bagai kesukaran serta halangan. Deen atau sistem Islam itu adalah hak (kebenaran) yang wajib dibangunkan, tetapi ia tidak dapat tertegak melainkan dalam kawalan yang sudah terbentuk.

Kerja-kerja menegakkan iman, amal soleh dan mengawal yang hak itu adalah kerja yang amat sukar bagi individu. Maka ia memerlukan kesabaran. Sabar menanggung penderitaan dan kesukaran, sabar menghadapi kemungkaran dan kemaksiatan yang berleluasa, sabar melalui masa yang panjang dan peningkatan yang lambat dan sabar untuk menuju matlamat yang jauh dalam perjuangan hidup ini. Hal ini memerlukan ukuwah dan bimbing-membimbing dengan kesabaran. Dalam suasana ini, barulah sistem Islam boleh hidup subur dan menghasilkan buah-buah (natijah) yang baik lagi bernilai.

Sahabat yang dimuliakan,
Model yang tinggi dan agung telah lahir di zaman Rasulullah SAW. dan para sahabat. Adalah perlu sekali di ambil contoh tauladan mereka. Generasi pertama sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w telah memiliki sifat-sifat dan ciri-ciri penting hingga melayakkan mereka menjadi umat terbaik.

Rumusan daripada pemikiran oleh Al-'Allamah Abu al-Hasan Ali al-Husni an-Nadawi dalam kitabnya, 'Maza Khasira al-'Alam Bi Inhitat al-Muslimin' mendapati bahawa ciri-ciri jemaah Rasulullah SAW adalah seperti berikut :

1. Mereka berpegang teguh kepada Syariat Ilahi. Mereka sesekali tidak mencipta undang-undang menurut hawa nafsu mereka.

2. Mereka telah melalui proses tarbiah (didikan) dan tazkiah (pembersihan) jiwa dalam jangka masa yang lama di bawah pimpinan Rasulullah SAW hingga lahir sifat-sifat terpuji. Jawatan dan tugas disifatkan sebagai amanah dan ujian daripada Allah SWT., bukan kemegahan atau banggaan.

3. Perkhidmatan mereka ikhlas semata-mata kerana Allah SWT, tidak kerana yang lain. Mereka bekerja untuk mengeluarkan manusia daripada perhambaan sesama makhluk kepada perhambaan hanya kepada Allah SWT. semata-mata. Bagi mereka kemuliaan hanya bagi orang-orang yang bertakwa.

4. Mereka membina tamaddun yang soleh meliputi kemajuan rohani, jasmani dan aqli (akal). Semua bidang hidup dikuasai oleh nilai dan akhlak Islam, meliputi bidang pentadbiran, ekonomi, sosial dan politik.

Dasar hidup mereka dibina di atas firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Mereka mengabdikan diri kepada-Ku dan tidak mensyirikkan Aku dengan sesuatu apa pun."
(Surah an-Nur ayat 55)

Erti memperhambakan diri kepada Allah SWT. menurut tafsirannya, ialah tetap berpegang teguh dengan peraturan Allah SWT. Inilah kaedah yang diguna pakai oleh mereka dalam semua bidang kehidupan.

Sahabat yang dikasihi,
Justru itu, jika kalian mahu melihat Islam kembali kuat dan memimpin manusia, segala-galanya perlu bermula dengan diri kalian terlebih dahulu. Tanpa kesedaran untuk melakukan kebaikan dan tanpa kesungguhan untuk mengisi kesedaran diri sendiri, kalian pasti gagal untuk melihat kekuatan Islam. Sesungguhnya Islam tidak dibina di atas dasar mencari kesalahan orang lain tanpa melihat kepada diri sendiri terlebih dahulu. Ramai yang berani berkata-kata tetapi sedikit yang mampu mengotakannya.

Amalan Untuk Memasuki Syurga

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Untuk mendapatkan sesuatu yang berharga ianya perlu dibayar dengan harga yang tinggi. Semakin tinggi nilai sesuatu barang maka semakin tinggi pula bayaran yang perlu dibayar. Begitu juga dengan syurga yang disediakan oleh Allah SWT dihari akhirat nanti. Perlu ada beberapa syarat dan peraturan yang perlu dipenuhi oleh manusia sebelum mereka dikurniakan kenikmatan yang tiada tolok bandingnya itu.

Dari hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. berkata, "Rasulullah SAW. ditanya tentang (amalan) yang paling banyak memasukkan orang ke dalam syurga. Baginda menjawab, 'Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik (husnul khuluq).' Baginda ditanya tentang hal yang banyak memasukkan orang ke neraka. Baginda menjawab, 'Mulut dan kemaluan'." (Hadis Riwayat Tirmizi)

Dari hadis diatas telah jelas kepada kita bahawa orang yang bertakwa (muttaqiin) dan akhlak yang baik adalah ciri utama yang boleh membawa jalan ke syurga. Orang muttaqiin adalah mereka yang mempunyai kedudukan yang tinggi disisi Allah SWT. Apakah sifat-sifat orang muttaqiin yang mempunyai kedudukan yang mulia disisi Allah SWT? Sifat-sifatnya adalah seperti berikut :

1. Merasa takut kepada Allah SWT dalam keadaan sembunyi-sembunyi atau terang-terangan. Sentiasa berhati-hati didalam kehidupan ini, takut kalau-kalau ada perkataan atau perbuatannya yang menyebabkan kemurkaan Allah SWT. Model kehidupannya adalah bersumberkan Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah SAW.

2. Mempunyai perasaan malu kepada Allah SWT. dan pada makhluk untuk melakukan maksiat.

3. Jika ia terlanjur berbuat maksiat kerana lupa atau jahil, tubuhnya bergoncang, yang kegoncangannya itu boleh dirasakan benar oleh manisnya bertaqarrub kepada Allah SWT, lantas mengucapkan 'Astaghfirullah...astaghfirullah'. akhirnya ia berdoa , 'Hamba mohon ampun, hamba bertaubat kepada-Mu, wahai Zat Yang Maha Penyayang. Hamba menyesal. Hamba berhasrat tidak kembali pada kemaksiatan lagi untuk kedua kalinya.'

4. Sentiasa jujur dalam perkataan, selalu ikhlas dalam amalannya. Jika hendak tidur, ia berzikir kepada Allah SWT, sehingga nilai tidurnya mengharap reda Allah SWT. Jika bangun, ia juga berzikir kepada-Nya sehingga bangunnya diselimuti oleh rahmat dan pertolongan Allah SWT.

5. Para muttaqin adalah ahli ihsan, kebaikan, cergas dan mempunyai perasaan belas kasihan. Ia tahu, mendengar dan sentiasa beramal diladang ketaatan dan ketauhidan, ladang bagi insan yang takut dan mencintai Allah.

6. Hatinya luhur, jiwanya murni dan kasih dan sayang sesama mukmin dan tidak mementingkan dirinya sendiri. Sentiasa mencari reda Allah SWT dan menjauhi kemurkaan Allah SWT .

Sahabat yang dimuliakan,

Akhlak yang baik sebenarnya datang dari hati yang beriman dan bertakwa kepada Allah SWT. Akhlak yang baik adalah natijah daripada jiwa yang tunduk dan patuh kepada Allah SWT. Akhlak yang lahir bukan dari dorongan dalaman (iman dan takwa) ianya tidak diikhtiraf oleh Allah SWT. kerana ianya mungkin lahir kerana mengikut adat resam atau malu pada manusia. Contohnya memakai pakaian menutup aurat hanya ketika ada program agama atau ada urusan kematian, sedangkan pada masa yang lain masih membuka aurat.

Akhlak yang baik adalah salah satu maqam mulia daripada maqam-maqam takwa. Tidak mungkin kita menjumpai orang bertakwa dengan akhlak yang buruk. Amat sesuailah Rasulullah SAW. mengisyaratkan bahawa yang banyak masuk syurga adalah takwa kepada Allah SWT dan akhlak yang terpuji.

Jika seorang hamba tidak bertakwa kepada Allah SWT, ia akan merampas hak orang lain, mencuri, berbuat zalim, membunuh, merusak dibumi dan tidak punya perasaan malu, memakan harta anak yatim serta membela syahwatnya. Dengan sendirinya ia jatuh dalam lembah kemaksiatan dan dosa.

Rasulullah SAW. menjelaskan juga ramai dari ahli neraka adalah terdiri daripada mereka yang tidak menjaga mulutnya (mengumpat, memfitnah, berdusta, berbohong, mungkir janji, batu api, menyakiti hati orang lain, maki hamun, sumpah palsu dan menentang hukum-hukum Allah) dan tidak menjaga kemaluannya. Lidah memang tidak bertulang tetapi jika disalah gunakan boleh mendatangkan bencana yang besar didalam masyarakat begitu juga dengan kemaluan seseorang. Jika seseorang tidak menjaga kemaluan iaitu mereka yang berzina, liwath, lesbian dan onani. Kesemua perbuatan tersebut akan menjerumuskan pelaku-pelakunya ke dalam neraka jika tidak bertaubat kepada Allah SWT.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita memperbaiki akhlak dan keperibadian kita dan beramal dengan amalan yag baik dan ikhlas semata-mata mencari keredaan Allah SWT. Syurga yang penuh nikmat hanya akan dapat masuki dan dinikmati oleh mereka yang dirahmati dan dikasihi oleh Allah SWT.


Wednesday, October 14, 2009

Buah-buahan di Syurga

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Imam Ahmad meriwayatkan daripada Utbah bin Abidin al-Sulaimi berkata : Seorang Arab telah berjumpa dengan Nabi SAW. lalu bertanya tentang nikmat-nikmat syurga. Akhirnya beliau bertanya, adakah terdapat buah-buahan di dalam syurga itu?

Jawab Nabi SAW yang bermaksud : "Ada sejenis pokok yang dinamakan sebagai Tuuba (kebaikan)".

Orang Arab itu bertanya lagi : "Adakah pokok itu menyerupai mana-mana pokok di tempat kita ini?"

Jawab Nabi SAW : "Tidak", Sabda Nabi SAW : "Di negeri Syam itu terdapat sejenis pokok yang dikenali sebagai al-Jauzah. Pokok yang rendang itu sangat menyerupai pohon syurga itu."

Orang Arab Badwi itu bertanya lagi: "Bagaimana besarnya setangkai buahnya?"

Jawab Nabi SAW:  "Setangkai daripadanya jika dianggarkan dengan jarak sama seperti sebulan perjalanan terbang seekor burung gagak."

Dia bertanya lagi : "Bagaimana pula luasnya perdu pokok itu wahai Nabi SAW?

Jawab Nabi : "Jika binatang ternak kamu yang masih muda dan kuat mengelilinginya, nescaya tidak dapat dia mengelilinginya sehingga ia tua dan patah tengkuknya."

Arab itu bertanya lagi : "Bagaimanakah saiz sebiji buahnya?"

Jawab Nabi SAW : "Pernahkah kamu melihat ayahmu menyembelih kambing daripada kambing-kambing peliharaannya yang gemuk?"

Jawabnya : "Ya, wahai Nabi."

Nabi SAW bersabda lagi : "Ayahmu akan melapah dagingnya lalu disuruh ibumu membawa bekas untuk diletakkan daging-daging itu."

Arab itu berkata ; "Tentulah daging yang banyak itu akan mengenyangkan kami sekeluarga, wahai Nabi!"

Jawab Nabi SAW : "Demikianlah sebiji buah itu mampu mengenyangkan semua keluarga kamu!"

Tuesday, October 13, 2009

Sifat Syurga dan Penduduknya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Syurga adalah tempat istirehat yang sebenarnya. Satu tempat istimewa yang disediakan oleh Allah SWT. kepada hamba-hamba-Nya yang telah mengabdikan diri mereka sepenuhnya ketika didunia. Banyak terhadap ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis Nabi SAW  yang menceritakan tentang nikmat dan keseronokan tempat tinggal di syurga Allah SWT.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Hurairah r.a. berkata, "Ya Rasulullah dari apakah dibuat syurga itu?".

Jawab baginda : "Dari air."

Kami bertanya : "Beritakan tentang bangunan syurga?"

Jawab baginda : "Satu bata dari emas dan satu bata dari perak, dan lantainya kasturi yang semerbak harum, tanahnya dari za'faran, kerikilnya mutiara dan yakud, siapa yang masuk dalamnya senang tidak susah, kekal tidak mati, tidak lapuk pakaiannya, tidak berubah mukanya."

Dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud : "Sesungguhnya didalam syurga ada pohon besar sehingga seorang yang berkenderaan dapat berjalan di bawah naungannya selama seratus tahun tidak putus naungannya, bacalah : Wa dhillin mamdud (dan naungan yang memanjang terus).

Dan di dalam syurga kesenangannya yang tidak pernah dilihat mata atau di dengar telinga, bahkan tidak pernah terlintas dalam hati (perasaan) manusia.

Bacalah kamu : Fala ta'lamu nafsun maa ukh fia lahum min qurrati a'yunin jazza'an bima kanu ya'malun (Maka tidak seorang pun yang mengetahui apa yang tersembunyi bagi mereka dan kesenangan yang memuaskan hari sebagai pembalasan apa yang telah mereka lakukan).

Dan tempat pecut di dalam syurga lebih baik dari dunia seisinya. Bacalah ayat : Faman zuhziha aninnari wa udkhillal jannata faqad faza (Maka siapa dijauhkan dari api dan dimasukkan dalam Syurga bererti telah untung)."

(Hadis Riwayat Abul-Laits dari Abu Hurairah r.a.)

Kenikmatan yang paling tinggi sekali dan tidak ada nikmat yang lain dapat mengatasinya adalah apabila Allah SWT. mengizinkan ahli syurga melihat Zat Allah SWT.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud : "Apabila ahli syurga telah masuk ke syurga, dan ahli neraka telah masuk ke neraka, maka ada seruan : 'Hai ahli syurga Allah akan menepati janji-Nya kepada kamu.'

Mereka berkata : 'Apakah itu, tidakkah telah memberatkan timbangan amal kami, dan memutihkan wajah kami, dan memasukkan kami ke dalam syurga, dan menghindarkan kami dari neraka. Maka Allah membukakan bagi mereka hijab sehingga mereka dapat melihat-Nya, demi Allah yang jiwaku ada di tangan-Nya belum pernah mereka diberi sesuatu yang lebih senang daripada melihat Zat Allah."

(Hadis Riwayat Abul-Laits daripada Shuhaib r.a.)

Dari Al'amasy dari Abu Salih dari Abu Hurairah r.a. bersabda Nabi SAW  yang bermaksud :
"Rombongan pertama akan masuk syurga dari umatku bagaikan bulan purnama, kemudian yang berikutnya bagaikan bintang yang amat terang di langit, kemudian sesudah itu menurut tingkatnya masing-masing, mereka tidak kencing dan buang air, tidak berludah dan tidak ingus, sisir rambut mereka dari emas, dari ukup-ukup mereka dari kayu gahru yang harum, dan peluh mereka kasturi dan bentuk mereka seperti seorang yang tinggi bagaikan Adam a.s. enam puluh hasta."

Ibn Abbas berkata : Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Sesungguhnya ahli syurga itu muda semuanya, polos , halus, tidak ada rambut kecuali di kepala, alis dan di kelopak mata, sedang janggut, misai, ketiak dan kemaluan polos tidak ada rambut, tinggi mereka setinggi Nabi Adam a.s. enam puluh hasta, usianya bagaikan Nabi Isa 33 tahun, putih rupanya, hijau pakaiannya, dihidangkan kepada mereka hidangan, maka datang burung dan berkata :' Hai waliyullah, saya telah minum dari sumber salsabil, dan makan dari kebun syurga dan buah-buahan, rasanya sebelah badanku masakan dan yang sebelahnya gorengan, dan dimakan oleh orang itu sekuatnya.'

Dan tiap wali mendapat tujuh puluh perhiasan, tiap perhiasan berbeza warna dengan yang lain, sedang di jari-jarinya ada sepuluh cincin, terukir pada yang :

Pertama : Selamat sejahtera kamu kerana kesabaranmu.

Kedua : Masuklah ke syurga dengan selamat dan aman.

Ketiga : Itulah syurga yang diwariskan kepadamu kerana amal perbuatanmu.

Keempat : Telah dihindarkan dari kamu semua risau dan dukacita.

Kelima : Kami memberimu pakaian dan perhiasan.

Keenam : Kami kawinkan kamu dengan bidadari.

Ketujuh : Untukmu dalam syurga segala keinginan dan menyenangkan pandangan matamu.

Kelapan : Kamu telah berkumpul dengan para Nabi dan siddiqin.

Kesembilan : Kamu menjadi muda dan tidak tua selamanya.

Kesepuluh : Kamu tinggal dengan tetanga yang tidak mengganggu tetanggnya."

Anas bin Malik r.a berkata : Nabi SAW  bersabda yang bermaksud : "Di dalam syurga ada pasar tetapi tidak ada jual beli, hanya orang-orang berkumpul membicarakan keadaan ketika di dunia, dan cara beribadat bagaimana keadaan antara si fakir dengan yang kaya, dan bagaimana keadaan sesudah mati dan lama binasa dalam kubur sehingga sampai di syurga."

Sahabat yang muliakan,
Sebelum memasuki ke syurga setiap manusia akan melalui Siratul Mustaqim.

Abul-Laits meriwayatkan dari Abdullah bin Mas'ud, Nabi SAW  bersabda yang bermaksud :
"Manusia semua akan berdiri di dekat neraka kemudian mereka menyeberang di atas sirat (jambatan) di atas neraka, masing-masing menurut amal perbuatannya, ada yang menyeberang bagaikan kilat, ada yang bagaikan angin kencang dan yang bagaikan kuda yang cepat larinya, dan seperti lari orang, dan ada yang bagaikan terbang burung, dan ada yang seperti unta yang cepat dan yang akhir berjalan di atas kedua ibu jari kakinya, kemudian tersungkur dalam neraka, dan sirat itu licin, halus, tipis, tajam semacam pedang, berduri sedang di kanan-kiri malaikat yang membawa bantolan untuk membantol (menyeret) orang-orang, maka ada yang selamat, ada yang luka-luka tetapi masih selamat dan ada yang langsung tersungkur ke dalam api neraka, sedang para malaikat itu sama-sama berdoa Robbi sallim sallim (Ya Tuhan selamatkan, selamatkan) dan ada orang yang berjalan sebagai orang terakhir masuk ke syurga maka ketika ia selamat dari sirat terbuka baginya pintu syurga dan merasa tidak ada tempat baginya di syurga, sehingga ia berdoa : 'Ya Tuhan tempatkan saya di sini.'

Jawab Tuhan : 'Kemungkinan jika Aku beri padamu tempat itu lalu minta yang lainnya?.'

Jawabnya :' Tidak, demi kemuliaan-Mu. Maka ditempatkan di situ', kemudian diperlihatkan kepadanya tempat yang lebih baik, sehingga ia merasa kerendahan tempat yang diberikan padanya lalu ia berkata : 'Ya Tuhan tempatkanlah aku di situ.'

Di jawab oleh Tuhan : 'Kemungkinan jika Aku berikan kepadamu, kau minta yang lainnya?'

Jawabnya :' Tidak demi kemuliaan-Mu', kemudian diperlihatkan kepadanya syurga yang lebih baik, sehingga ia merasa bahawa tempatnya itu masih rendah, tetapi ia diam tidak berani minta beberapa lama, sehingga ditanya :' Apakah kau tidak minta?'

Jawabnya : 'Saya sudah minta sehingga merasa malu.'

Maka firman Allah yang bermaksud : 'Untukmu sebesar dunia sepuluh kali, maka inilah yang terendah tempat di syurga."

Abdullah bin Mas'ud berkata : " Nabi SAW  jika menceritakan ini maka tertawa sehingga terlihat gigi gerahamnya."

Di dalam hadis yang lain menceritakan bahawa di antara wanita-wanita di dunia ini ada yang kecantikannya melebihi bidadari kerana perbuatannya ketika di dunia.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Kami cipta mereka baru, dan kami jadikan mereka tetap gadis, yang sangat kasih dan cinta, juga tetap sebaya umurnya, untuk orang-orang ahlil yamin"

Abu-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Zaid bin Arqam r.a. berkata : Seorang ahlil kitab datang kepada Nabi SAW  dan bertanya : "Ya Abal-Qasim apakah kau nyatakan bahawa orang syurga itu makan dan minum?"

Jawab Nabi SAW : "Ya, demi Allah yang jiwa Muhammad ada di tangan-Nya, seorang ahli syurga diberi kekuatan seratus orang dalam makan, minum dan jimak (bersetubuh)"

Ia berkata :'"Sedang orang yang makan, minum ia lazimnya berhajat, sedang syurga itu bersih tidak ada kotoran?'"

Jawab Nabi SAW. : "Hajat seseorang itu berupa peluh yang berbau harum bagaikan kasturi."

Sahabat yang dikasihi,
Abul-Laits berkata sesiapa yang ingin mendapat kehormatan itu hendaklah menepati lima perkara :

1. Manahan dari maksiat, firman Allah SWT yang bermaksud : "Dan menahan nafsu dari maksiat maka Syurga tempatnya."

2. Rela dengan pemberian yang sederhana sebab dalam hadis yang bermaksud : "Harga syurga itu ialah tidak rakus pada dunia."

3. Rajin pada tiap taat dan semua amal kebaikan, sebab kemungkinan amal itulah yang menyebabkan pengampunan dan masuk syurga. Allah berfirman yang bermaksud ; "Itu syurga yang diwariskan kepadamu kerana amal perbuatanmu."

4. Cinta pada orang-orang soleh dan bergaul pada mereka sebab mereka diharapkan syafaatnya sebagaimana dalam hadis yang bermaksud : "Perbanyaklah kawan, kerana tiap kawan itu ada syafaatnya pada hari kiamat."

5.Memperbanyakkan doa dan meminta masuk syurga dan hasnul khotimah.

Anas bin Malik r.a berkata : Nabi SAW  bersabda yang bermaksud : "Siapa yang meminta kepada Allah syurga sampai tiga kali, maka syurga berdoa : 'Ya Allah, masukkan ia ke syurga, dan siapa berlindung kepada Allah dari neraka tiga kali, maka eraka berdoa ; 'Ya Allah hindarkan ia dari eraka."

Ahli-ahli syurga sentiasa sibuk berziarah di antara satu sama lain. Dikumpulkan semua ahli keluarga dari ayah, datok seterusnya keturunan di atas hingga ke datok kita pertama Nabi Adam a.s. Begitu juga dipertemukan anak, cucu, cicit dan serterusnya keturunan kita dibawah hingga ke hari kiamat. Kalau kita di dunia hanya bertemu kaum keluarga yang terdekat sahaja tetapi di syurga kita dapat bertemu semua ahli keluarga dan keturunan kita tanpa hadnya dan amat seronok dapat berbincang dan manceritakan amalan masing-masing hingga menyebabkan berhasil dapat memasuki syurga.

Di syurga juga kita dipertemukan dengan sahabat-sahabat, saudara seperjuangan dalam dakwah, rakan-rakan, jiran tetangga dan orang-orang soleh yang lain. Yang amat mengembirakan sekali kita dapat bertemu dengan Nabi Muhammad SAW  dan sahabat-sahabat baginda. Bahasa yang di gunakan di syurga adalah bahasa Arab, walaupun di dunia kita tak tahu bahasa Arab tetapi secara otomatik kita akan fasih berbahasa Arab kerana setiap hari kita solat menggunakan bahasa Arab. Sesiapa di dunia tidak pernah solat (dalam solat kita gunakan bahasa Arab) maka dia tidak akan memasuki syurga.

Di syurga kita diberikan kebenaran untuk berkomunikasi denga ahli neraka, dan mereka melahirkan penyesalan kerana semasa di dunia mereka tidak mahu mendengar ajakan untuk beriman kepada Allah SWT. dan mentaati Allah SWT. dan Rasulullah SAW.

Syurga mempunyai 7 tingkat. Tingkat yang paling tinggi adalah Syurga Firdaus. Nabi SAW  ada menyatakan bahawa kalau kita berdoa mintalah pada Allah SWT. Syurga yang paling tinggi iaitu Syurga Firdaus. Di tingkat mana di dalam syurga seseorang hamba itu di tempatkan adalah bergantung pada amalan masing-masing, semakin banyak amalan kebaikannya maka semakin tinggi tempat duduknya di syurga.

Di syurga juga terdapat sungai susu, sungai arak dan sungai madu. Kenderaan yang di gunakan bergantong kepada keinginan masing-masing. Apabila masuk sahaja ke dalam syurga, maka Allah SWT sediakan kuda dari permata dan mempunyai dua sayap yang boleh terbang dan bergerak kemana sahaja mengikut arahan penghuni syurga tersebut.

Sahabat yang dihormati,
Marilah sama-sama kita berdoa kepada Allah SWT. semoga Allah SWT. dengan rahmat dan kasih sayang-Nya mengizinkan kita agar dapat memasuki syurga-Nya yang penuh kenikmatan dan di jauhkan kita daripada neraka.

Monday, October 12, 2009

Apa Ertinya Hidup Tanpa Prihatin Soal Nilai?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Nilai dan matlamat hidup merupakan sesuatu yang penting untuk dikaji dan dilihat secara mendalam. Nilai hiduplah menjadikan seseorang itu menghargai kehidupannya. Tanpa nilai dan matlamat hidup, manusia sebenarnya bukan manusia. Dia ibarat haiwan yang saban hari memikirkan mengisi perut dan nafsu.

Celik sahaja mata, mula fikir nak cari wang, makanan dan keseronokan sehinggalah melelapkan mata pada waktu malamnya. Keesokannya jika masih diberikan Allah nyawa, dia akan begitu lagi. Mungkin tidak pernah dia menyoal dirinya akan matlamat dia dihidupkan, dan hidupnya berlalu begitu sahaja dengan nilai yang kosong sehinggalah keakhir hayatnya.

Mujahid Fathi Yakan di dalam bukunya bertajuk, Apa Ertinya Saya Menganut Islam, telah menyatakan bahawa di dunia terdapat tiga kategori manusia.

Kategori Pertama : Golongan yang hidup hanya untuk dunia semata-mata. 

Mereka dinamakan sebagai golongan ad-Dahriyyun. Golongan ini ingin hidup dan puas di dunia yang sementara ini. Sikap mereka jelas seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran. 

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Dan tentu akan mereka katakan : 'Hidup hanyalah kehidupan kita di dunia sahaja dan kita sekali-kali tidak dibangkitkan."
(Surah al-An'am ayat 29).

Didalam ayat yang lain Allah SWT. berfirman yang bermaksud : "Dan mereka berkata : 'Kehidupan tidak lain hanyalah kehidupan dunia sahaja, kita mati dan kita hidup dan tidak ada yang membinasakan kita selain masa.' Dan mereka sekali-kali tidak mempunyai pengetahuan tentang itu, mereka tidak lain hanyalah menduda-duga sahaja."
(Surah al- Jatsiyah ayat 24).

Kategori Kedua : Golongan yang hilang pedoman , terumbang ambing, aqidah bersimpang siur.

Golongan ini melakukan kesesatan dan menyimpang daripada jalan Allah SWT. dalam kehidupan duniawi. Namun mereka masih menyangka mereka membuat kebaikan. Meskipun mereka mempunyai kepercayaan kepada Allah SWT. dan hari kiamat tetapi akidah mereka lemah. Akidah yang tidak dapat memandu aktiviti harian.

Mereka berfahaman kebendaan (materialis) walaupun kadangkala mereka melakukan kerja-kerja berbentuk kerohanian. Golongan seperti ini tidak memahami tuntutan Islam sebenar dan akhirnya menjadi tertipu dengan amalan mereka. Dalam Islam baik sahaja tidak mencukupi, tetapi mesti mengikut landasan syariat dan niat mestilah kerana Allah SWT sahaja. Barulah ia jadi ibadat yang ada nilai pelaburan akhirat.

Ramai yang pergi haji tiap-tiap tahun tetapi beli rumah menerusi sistem kewangan riba, ramai yang menderma kebajikan tetapi bercampur matlamat antara riak dan ibadat, ramai yang kuat sembahyang tetapi isterinya masih membuka aurat dan memakai solek di khalayak ramai.

Kategori Ketiga : Golongan yang menganggap bahawa dunia ini sebagai ladang tanaman untuk mendapat atau memungut hasilnya di akhirat kelak. 

Golongan ini benar-benar beriman dengan Allah SWT. Mereka mengetahui hakikat hidup serta memahami nilai dunia berbanding dengan hari akhirat. Orang seperti ini jasadnya sahaja di dunia tetapi hatinya di akhirat. Segala kerjanya di atas dunia di salurkan kepada kepentingan akhirat. Orang begini dekat dengan Allah SWT  dan sentiasa menjaga agar amalannya atau pelaburan akhiratnya tidak rosak. 

Allah SWT membandingkan mereka seperti dalan firman-Nya yang bermaksud : "Dan tidaklah kehidupan dunia ini selain daripada bermain-main dan bersenda gurau belaka. Dan sesungguhnya kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidaklah kamu memahaminya." (Surah al-An'am ayat 32)

Mereka yang benar-benar beriman menganggap dunia sebagai medan perlumbaan untuk mentaati Allah SWT. dan mencari keredaan-Nya. Seluruh bidang hidupnya (ilmu, perniagaan, kekayaan, rumah, masa dan fikiran) diarahkan ke jalan Allah SWT Untuk kita menjadi seperti ini (dan memang kita dituntut menjadi seperti ini), kita mesti memahami beberapa kewajipan atau syarat-syarat yang ditetapkan.

Sahabat yang dikasihi,
Jadilah kalian golongan katagori ketiga, kerana golongan ini adalah orang-orang mukmin yang bertakwa kepada Allah SWT.  Mereka sentiasa beriman dan mengerjakan amalan-amalan soleh, dan tetap istiqamah di dalam menjalankan kewajipan menegakkan Kalimah Allah dimuka bumi, menegakkan yang makruf dan mencegah kemungkaraan. Golongan ini sahaja akan mendapat kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di hari akhirat.

Berdoa Semoga Terhindar Daripada Dosa Syirik dan Musibah


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Syirik merupakan dosa yang Allah SWT. murkai. Dibimbangi segala amalan pelakunya tidak diterima Allah SWT. Syirik boleh berlaku menerusi perbuatan, amalan dan perkataan. Antara doa yang menjadi amalan Nabi SAW. setiap pagi dan petang adalah membaca doa berikut :

"Allahuma innanauzubika min annusrika bika syaian naklamuhu wanas taghfiruka limaa laa naklamu" (Ya Allah! Sesungguhnya kami berlindung kepada-Mu agar tidak menyekutukan-Mu kepada sesuatu, sedang kami mengetahuinya, dan kami memohon ampun terhadap apa-apa yang tidak kami ketahuinya."
(Hadis Riwayat Ahmad)

Nabi SAW mengingatkan para sahabat agar berjaga-jaga daripada melakukan perbuatan syirik kepada Allah SWT kerana syirik itu lebih halus daripada tapak kaki semut. Lalu para sahabat bertanya, "Kalau begitu bagaimana kami dapat mengelakkan diri daripada perbuatan syirik itu?"

Nabi SAW mengajarkan doa diatas agar sentiasa dibacakan.

Eloklah kita sentiasa membacanya setiap hari selepas solat Subuh dan Asar, memohon kepada Allah SWT. agar terselamat daripada syirik kepada-Nya.

Sahabat yang dihormati,
Satu lagi doa yang perlu sentiasa kita baca memohon kepada Allah SWT. agar kita selamat dan terhindar daripada kemalangan dan musibah. Nabi SAW. mengajar kita agar memohon keselamatan daripada musibah-musibah yang tidak dijangka akan berlaku. Terutama zaman sekarang apabila berbagai kemalangan berlaku tanpa mengambil kira masa dan tempat, maka eloklah kita beramal denga doa ini setiap hari :

"Allahumma laayakti bil hasanaati illah anta walaa yazhab bissaiaati illah anta walahaulaa kuwataillah billa" (Ya Allah! Tiada yang mendatangkan kebaikan melainkan Engkau, dan tiada yang menghilangkan keburukan melainkan Engkau, tiada upaya melainkan dengan Allah) (Hadis Riwayat Tirmizi)

Dari Uthman bin Affan r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda ; "Tidaklah seorang hamba setiap pagi dan petang membaca; ' Bismillahillazi layadurrumaasmihi saiun filardi wallafis samai wahuwas samiul alim' (maksudnya : Dengan nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada mudharat sedikit pun baik di bumi dan di langit, dan Ia Maha Melihat dan Maha Mengetahui.) kecuali bahawa tidak ada sesuatu yang membahayakannya."
(Hadis Riwayat Abu Dawud dan Tarmizi)
{Zikir ini di baca 3 kali pada waktu pagi dan petang}

Di dalam hadis yang lain, dari Abu Hurairah r.a. Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa menjelang petang membaca , 'A'uzubikalimatilla hittaamaati min syarrimaahalaq' (maksudnya : Aku berlindung pada kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan makhluk-Nya) 3 kali maka tidak akan membahayakan baginya racun yang ada pada malam itu." (Hadis Riwayat Ibnu Hibban dalam kitab sahihnya)

Sunday, October 11, 2009

Iman Benteng Pengawal


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Iman merupakan kurnia terbesar yang Allah SWT  anugerahkan kepada kita umat Islam. Imanlah yang telah menjadikan kita sebagai umat yang beruntung, terpilih dan memiliki peluang terbesar untuk memperolehi kebahagiaan di dunia dan di akhirat.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Sesungguh beruntunglah orang-orang yang beriman."
(Surah Ali-Imran ayat 110)

Tetapi ramai dikalangan umat Islam tidak serius untuk memanfaatkan nikmat ini. Mereka tidak merasai bahawa kebahagiaan hakiki adalah mengambil kedua-duanya iaitu dunia dan akhirat beriringan. Ada yang hanya fokus semata-mata akhirat dan segolongan lagi lebih serius untuk memperolehi kebahagiaan dunia sahaja.

Iman yang hidup adalah iman yang berfungsi, ia tidak bersifat setatik, iman bukan bersifat teori dan lafaz dibibir sahaja. Tetapi iman yang hakiki adalah iman yang mampu menjadi kekuatan petunjuk, kekuatan penggerak, kekuatan pengawal dan kekuatan penyejuk. Yang paling penting dan utama fungsi iman adalah sebagai kekuatan pengawal.

Iman yang hidup dan berdaya mampu menghindarkan peribadi dari perbuatan jahat, menjauhkannya dari perbuatan dosa dan maksiat dan iman akan bertindak sebagai masdar wahid (pancaran utama) untuk melahirkan amalan-amalan soleh. Samaada yang kelihatan atau yang tersembunyi, iman yang selalu membuat hidup seorang mukmin lebih lekat pada pengawasan Allah SWT., memberi ingatan kepada hari perhitungan, serta pahala dan siksa di hari akhirat nanti.

Sahabat yang dimuliakan,
Iman yang menjadi pengawal kepada diri, mengarahkannya sebelum melakukan perbuatan, menimbangnya setelah melakukan dengan perbuatan dan mencelanya apabila melakukan penyimpangan. Iman seperti inilah yang mengawal Nabi Yusof a.s. sehingga mampu menepis syahwat yang terlarang. Padahal ketika dirayu oleh isteri Perdana Menteri yang juga tuannya, Nabi Yusof a.s. sedang berada pada usia remaja dan dorongan kelelakian yang kuat.

Namun ketika rayuan perempuan itu menjadi-jadi, Nabi Yusof a.s selalu menghindar dan berkata, "Aku berlindung kepada Allah, dan sungguh tuanku telah memperlakukan aku dengan baik." Ketika gagal merayu Nabi Yusof a.s. secara halus, perempuan tersebut mula mengancam dengan kasar. Menurutnya, barangsiapa yang tidak tergoda oleh pujuk rayu, mungkin akan menerima kesusahan.

Isreri Perdana Menteri yang cantik ini berkata dihadapan perempuan-perempuan istana, "Sungguh, aku telah menggoda dia untuk tunduk kepadaku, tapi dia menolak. Namun, jika dia tetap menolak, aku akan memenjarakannya, dan dia akan termasuk golongan yang hina."

Namun, dengan iman yang kukuh dan hidup. Nabi Yusof a.s. tidak berganjak dari prinsipnya. Ia berlindung kepada Allah SWT dengan memohon : "Wahai Tuhanku, penjara lebih aku sukai daripada memenuhi ajakan perempuan-perempuan itu. Jika tidak Engkau hindarkan aku dari tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung untuk memenuhi ajakan mereka, dan tentulah aku termasuk orang-orang yang bodoh."

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah kita bajai iman kita supaya sentiasa subur dan hidup segar hingga ia mampu menjadi pengawal yang kuat. Alangkah nikmatnya bila kita mampu menjadikan iman sebagai cahaya yang menerangi setiap sudut jiwa dan hidup kita, sehingga ia mampu menjalin hubungan yang mesra dan harmoni dengan Allah SWT, diri sendiri dan masyarakat di sekeliling kita.