Thursday, March 18, 2010

10 Kriteria Insan Soleh dan Rabbani.

Al-Imam as-Syahid Hassan Al-Banna dalam tarbiyah dan pembinaan insan telah menggariskan ciri-ciri insan soleh, iaitu insan yang menjadikan dirinya baik (berkualiti) dan mampu juga mengajak orang lain menjadi baik (soleh wa musleh). Menurut beliau, ada sepuluh kriteria insan soleh dan rabbani:


1. Akidah yang sejahtera
2. Ibadah yang soleh
3. Akhlak yang mantap
4. Ilmu pengetahuan yang luas lagi berhikmah
5. Tubuh badan yang sihat dan kuat
6. Kemampuan mengurus kehidupan
7. Pengurusan yang sistematik
8. Keupayaan berjuang melawan hawa nafsu
9. Pengurusan waktu yang berkualiti
10. Kebaikan yang boleh dimanfaatkan orang lain

Wednesday, March 17, 2010

Wasiat Allah Untuk Hamba-Nya.

"Wahai hambaKu telah Kuharamkan kezaliman keatas diriKu, dan Aku jadikan ia haram diantara kamu, maka janganlah kamu saling menzalimi. Wahai hambaKu, setiap dari kamu adalah orang yang sesat , kecuali orang yang telah ku berikan petunjuk. Maka mintalah petunjuk daripadaKu, nescaya Aku akan memberikan kamu hidayah.

"Wahai hambaKu, setiap dari kamu adalah orang yang lapar, kecuali orang yang telah Aku berikan makan. Maka mintalah makan daripadaKu , nescaya Aku akan memberikan engkau makan. Wahai hambaKu, setiap dari kamu adalah dari orang yang telanjang, kecuali orang yang telah Aku berikan pakaian,maka mintalah pakaian daripada Ku nescaya Aku akan memberikan kau pakaian.
 "Wahai hambaKu setiap darimu membuat kesalahan waktu siang dan malam, maka Akulah yang menghapuskan dosa keseluruhannya. Maka mintalah ampun kepada Ku nescaya Aku akan memberi keampunan kepadamu. Wahai hambaKu kamu tidak dapat dan tidak pula dapat berbuat sesuatu yang dapat merugikanKu dan tidak dapat berbuat sesuatu yang menguntungkanKu.

"Wahai hambaKu seandainya orang yang pertama dan terakhir dari kamu dan dari kalangan manusia ataupun jin, hati mereka bertakwa seperti seseorang yang paling bertakwa diantara kamu, tidaklah akan menambah KerajaanKu sedikit pun.

"Wahai hambaKu seandainya ada di antara kamu atau pun dikalangan manusia dan jin, hati mereka jahat seperti seorang yang paling jahat antara kamu tidaklah akan mengurangkan KerajaanKu sedikit pun.

'Wahai hambaKu jika orang -orang terdahulu dan terakhir diantara kamu, manusia dan jin, mereka berada dibumi yang satu kemudian mereka meminta kepadaKu lalu Aku penuhi setiap permintaan setiap orang, hal itu tidak akan mengurangkan sesuatu yang Aku miliki, melainkan sebagaimana sebatang jarum dimasukkan kedalam lautan.

"Wahai hambaKu, sesungguhnya semua itu adalah amal perbuatanmu, Aku mencatat semuanya, kemudian Aku membalasnya. Siapa saja yang mendapatkan kebaikan, hendaklah bersyukur kepada Allah dan siapa saja yang mendapatkan selain daripada itu,j anganlah dia menyalahkan melainkan menyalahkan diri sendiri."


Tuesday, March 16, 2010

Kriteria-kriteria Lelaki Soleh Seperti Yang di Maksudkan Oleh Al-Qur'an dan Al-Hadis.

1. Sentiasa taat kepada Allah s.w.t dan Rasullulah s.a.w.
2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.
3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.
5. Ikhlas dalam beramal.
6. Kampung akhirat manjadi tujuan utama hidupnya.
7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.
8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
10. Solat malam menjadi kebiasaannya.
11. Tawakal penuh kepada Allah s.w.t. dan tidak mengeluh kecuali kepada-Nya.
12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.
13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama Mukmin dan ukhwah diantara mereka.
14. Sangat kuat amar ma'aruf dan nahi munkarnya.
15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.
16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi kebodohan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu' penuh kepada Allah s.w.t.
17. Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

Selain daripada ciri-ciri diatas, orang orang yang soleh juga merupakan insan- insan yang senantiasa mendapat ujian dan cubaan daripada Allah s.w.t. setelah para Nabi dan Rasul dan orang-orang yang mulia. Mereka menghadapi segala ujian tersebut dengan hati yang tabah dan tetap teguh dalam keimanan serta pendirian. Mereka tidak mudah menyerah kalah dari keganasan dan tekanan musuh.

Tugas tugas dan kewajipan lelaki soleh adalah :
1. Mencari nafkah ( belanja hidup) dengan jalan yang halal.
2. Berjihad Fisabilillah dengan harta dan jiwa-raga.
3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas.
4. Memimpin, mendidik dan berlaku adil terhadap isteri dan anak-anak.