Wednesday, December 19, 2012

Berbakti Kepada Ibu Bapa Adalah Segala-segalanyaAssalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Dan daripada Abdullah bin ‘Amru al-‘As katanya, “Seorang lelaki mengadap Rasulullah lalu berkata, “Aku mengikat janji dengan engkau untuk turut serta berhijrah dan berjuang (jihad) untuk menuntut ganjaran pahala daripada Allah Taala”.

Rasulullah bertanya, “Adakah salah seorang orang tuamu masih hidup?”

Jawabnya, “Ya, bahkan kedua-duanya masih hidup”. 

Rasulullah bertanya lagi, “Engkau mahukah menuntut pahala daripada Allah Taala?” 

Jawabnya, “Ya”. 

Kata Rasulullah, “Pulanglah kepada kedua-dua ibu bapamu dan berbuat baiklah (berbaktilah) kepada kedua-duanya”.  

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Huraiannya :  

Menjaga dan berbakti kepada kedua-dua ibu bapa akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Islam menyeru umatnya supaya menjaga ibu bapa mereka dengan sebaik-baiknya. Hubungan sesama manusia adalah lebih penting lebih-lebih lagi golongan yang lebih muda dengan golongan yang lebih tua. 

Walaupun hijrah itu wajib tetapi apabila bertembung dengan kewajipannya terhadap ibu bapa maka diutamakan kewajipan terhadapa ibu bapa jika agama dapat dipelihara (dilaksanakan perintahnya) disisi mereka, dan jika tidak maka wajiblah berhijrah dengan meninggalkan mereka untuk menyelamatkan agama seperti yang dilakukan oleh sahabat-sahabat (muhajirin). 

Sumber : Kitab Riyadh al-Solihin

No comments: