Tuesday, January 21, 2014

Tafsir Surah Al- A'raf Ayat 46


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.Sahabat yang dirahmati Allah,

Firman Allah SWT :

وَبَيْنَهُمَا حِجَابٌ وَعَلَى الْأَعْرَافِ رِجَالٌ يَعْرِفُونَ كُلًّا بِسِيمَاهُمْ وَنَادَوْا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوهَا وَهُمْ يَطْمَعُونَ (46) 

Maksudnya : "Dan di antara keduanya (penghuni syurga dan neraka) ada batas; dan di atas Araaf itu ada orang-orang yang mengenal masing-masing dari dua golongan itu dengan tanda-tanda mereka. Dan mereka menyeru penduduk syurga:` Salaamun alaikum `. Mereka belum lagi memasukinya, sedang mereka ingin segera (memasukinya).(Surah al-A'raf ( 7) ayat 46)

Huraiannya :

Ayat ini menerangkan bahwa antara penghuni syurga dan penghuni neraka ada batas yang sangat kokoh sekali. Batas itu berupa pagar tembok yang tidak memungkinkan masing-masing mereka untuk membuat jalan keluar dan untuk berpindah tempat. Di atas pagar tembok itu ada suatu tempat yang tertinggi, tempat orang-orang yang belum dimasukkan ke dalam syurga. Mereka bertahan di sana menunggu keputusan dari Allah. Dari tempat yang tinggi itu mereka boleh melihat penghuni syurga dan boleh pula melihat penghuni neraka. Kedua penghuni itu kenal dengan tanda yang ada pada mereka masing-masing. Seperti mengenal mukanya yang telah disifatkan Allah dalam al-Quran. 

Firman Allah SWT : 

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ مُسْفِرَةٌ(38)ضَاحِكَةٌ مُسْتَبْشِرَةٌ(39)وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ عَلَيْهَا غَبَرَةٌ(40)تَرْهَقُهَا قَتَرَةٌ(41)أُولَئِكَ هُمُ الْكَفَرَةُ الْفَجَرَةُ(42) 

Maksudnya : "Banyak muka pada hari itu berseri-seri, tertawa dan gembira. Dan banyak (pula) muka pada hari itu tertutup debu. Dan ditutup lagi oleh kegelapan. Mereka itulah orang-orang yang kafir lagi durhaka. (Surah Abasa ayat 38-42) 

Mereka yang tinggal di tempat yang tinggi di atas pagar batas itu mempunyai kebaikan yang seimbang dengan kejahatannya, belum boleh dimasukkan ke dalam surga tetapi tidak menjadi penghuni neraka. Mereka sementara ditempatkan di sana sambil menunggu rahmat dan karunia Allah untuk dapat masuk ke dalam syurga. 

Diriwayatkan dari Jabir bin Abdullah, ia berkata, bahwa Rasulullah SAW. bersabda:

توضع الموازين يوم القيامة فتوزن الحسنات والسيئات فمن رجحت حسناته على سيئاته مثقال حبة دخل الجنة ومن رجحت سيئاته على حسناته مثقال حبة دخل النار قيل: ومن استوت حسناته وسيئاته قال: أولئك أصحاب الأعراف لم يدخلوها وهم يطمعون 

Maksudnya : "Diletakkan timbangan pada hari kiamat lalu ditimbanglah semua kebaikan dan kejahatan. Maka orang-orang yang lebih berat timbangan kebaikannya daripada timbangan kejahatannnya meskipun sebesar biji sawi/atom dia akan masuk syurga. Dan orang yang lebih berat timbangan kejahatannya daripada timbangan kebaikannya meskipun sebesar biji sawi/atom ia akan masuk neraka. Dikatakan kepada Rasulullah, "Bagaimana orang yang sama timbangan kebaikannya dengan timbangan kejahatannya?" Rasulullah menjawab: "Mereka itulah penghuni A`raf, mereka itu belum memasuki syurga tetapi mereka sangat ingin memasukinya." (Hadis Riwayat  Ibnu Jarir dari Ibnu Mas'ud) 

Sesudah itu Ibnu Masud berkata: "Sesungguhnya timbangan itu boleh berat dan boleh ringan oleh sebuah biji yang kecil saja. Siapa-siapa yang timbangan kebaikan dan kejahatannya sama-sama berat, mereka penghuni A'raf, mereka berdiri di atas jembatan. 

Kemudian mereka dipalingkan melihat penghuni syurga dan neraka. Apabila mereka melihat penghuni syurga, mereka mengucapkan: "Keselamatan dan kesejahteraan bagimu." Dan apabila dipalingkan pemandangan mereka ke kiri, mereka melihat penghuni neraka seraya berkata: "Ya tuhan kami janganlah jadikan kami setempat dengan orang-orang zalim." Mereka sama-sama berlindung diri kepada Allah dari tempat mereka. 

Berkata Ibnu Masud: "Ada orang yang mempunyai kebaikan, mereka diberi cahaya yang menerangi bagian depan dan kanan mereka. Tiap-tiap orang dan tiap-tiap umat diberi cahaya setibanya mereka di atas jembatan, Allah padamkan cahaya orang-orang munafik laki-laki dan munafik perempuan. Tatkala penghuni syurga melihat apa yang di hadapan orang-orang munafik, berkata: "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah cahaya kami." Adapun penghuni A'raf, cahaya mereka ada di tangan mereka, tidak akan tanggal-tanggal. Di waktu itu berfirman Allah SWT.: 

لَمْ يَدْخُلُوهَا وَهُمْ يَطْمَعُونَ 

Maksudnya : "Mereka belum lagi memasuki sedang mereka ingin segera (memasukinya)." 
(Surah al- A'raf ayat 46) 

Inilah yang dimaksud dalam ayat ini, bahawa penghuni A'raf itu menyeru penghuni syurga mengucapkan selamat sejahtera, kerana kerinduan mereka atas nikmat yang telah diberikan Allah kepada penghuni syurga. Mereka belum juga dapat masuk ke dalamnya, sedang hati mereka sudah sangat rindu untuk masukinya.

Sahabat yang dikasihi,

Marilah kita terus beramal soleh tanpa jemu dan berhenti kerana kita tidak tahu bila kematian menjemput diri kita. Jika kita terus beramal dengan ikhlas dan istiqamah di harapakan dengan rahmat Allah SWT kita dapat memasuki syurga tanpa melalui hisab yang berat. Sesungguhnya golongan yang mempunyai timbangan 50: 50 dan ditempatkan di al-A'raf sungguh menyesal kerana kurang beramal soleh dan pada masa yang sama melakukan juga maksiat , ketika ini satu kalimah Allah cukup berharga untuk mejadikannya berat timbangan kepada pahala. Penyesalan ketika ini tak berguna lagi kerana dahulu semasa berpeluang berzikir dan membantu kesusahan orang lain di pandang sepi saja. Oleh itu pergunakanlah masa lapang dan masa rehat untuk menambahkan bekalan untuk hari akhirat kita. Wallahu a'lam


1 comment:

Lenggang Kangkung said...

kenapa blog tak ada search gadget kat belah atas penjuru kiri ?