Tuesday, October 27, 2015

Selepas Titian Siraat Manusia Di Adili Di Qantarah (Jambatan) Dosa Sesama Manusia.

Apa itu Qantarah? Al-Qantarah adalah jambatan kecil selepas Siraat bahawa orang yang beriman akan perlu menyeberang sebelum memasuki syurga. Allah SWT akan meminta orang yang beriman untuk menyelesaikan isu-isu mereka di sini.

Mengikut perbahasan di dalam kitab hadis,ada yang mengatakan qantarah adalah sebuah `ruang' selepas titian sirat.Ini bermakna,setelah kita selesai melalui titian siraat, masalah hubungan kita dengan Allah SWT telah selesai,kita akan ditemukan di sebuah ruang yang bernama Qantarah.Di sini penyelesaian hubungan kita iaitu hubungan manusia sesama manusia akan berlaku.

Maksudnya,jika dahulu kita ada menzalimi manusia di dunia dahulu,dalam bentuk apa-apa pun,seperti membunuh,menzalimi orang, menyihir, memukul,maki hamun, rampas wang rakyat, menyebarkan fitnah, mengumpat, mengaibkan orang lain, menuduh zina atau liwat maka di Qantarah kita akan bayar balik apa yang kita telah lakukan di dunia. Bayar dengan apa? dengan duit? atau bayar dengan kita bunuh balik?Tidak,kita akan bayar balik kezaliman dan dosa kita yang kita lakukan dengan pahala kita. Astagfirullah!

Terdapat hadis diriwayatkan dalam Mustadarak al-Hakim dengan rantaian yang shahih yang menyatakan bahawa akan ada dua orang lelaki dari umat ini yang akan datang sebelum Allah SWT. Seorang lelaki akan berkata, "Demikian dan demikian telah melampaui batas terhadap saya dan saya mahu dari amalannya." Allah akan memberitahu kepadanya, "Adakah anda melihat istana yang besar ini di syurga?" Dan lelaki itu akan melihat istana, dan Allah akan berkata kepadanya, "ia akan menjadi milikmu jika kamu memaafkan saudara kamu hari ini." Dan lelaki itu akan memaafkannya. Rasulullah SAW berkata pada akhir hadis ini yang bermaksud "Bertakwalah kepada Allah dan damaikanlah hubungan diantara kamu, sesungguhnya Allah akan mendamaikan antara orang yang beriman (pada hari kiamat) ". (Hadis Riwayat al-Hakim)

Jika Allah akan mendamaikan di antara kita pada hari itu, peranan kita hari ini perlu untuk mendamaikan antara diri kita sendiri.

Bayangkan seseorang berdiri di Qantarah, betul-betul di hadapan pintu syurga. Kemudian mereka, diseret kembali ke neraka kerana mereka kehilangan kebaikan atau pahala mereka.Maka orang yang sedemikian Rasulullah SAW  menggelar mereka sabagai "muflis";iaitu orang yang bankrap.

Rasulullah telah menjelaskan dalam satu hadis mengenai mereka yang dikatakan muflis.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda: “Tahukah kamu siapakah orang yang muflis itu?

Sahabat menjawab: “Orang yang muflis di kalangan kami ialah seseorang yang tidak memiliki wang dan juga tiada memiliki harta.”

Lalu Rasulullah SAW menjawab: “Sebenarnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah seseorang yang datang pada hari kiamat dengan membawa pahala sembahyang, puasa dan zakat, tetapi dahulunya waktu di dunia ia pernah mencaci maki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpahkan darah seseorang dan pernah memukul seseorang. Maka akan diberikan kepada orang yang teraniaya itu daripada pahala kebaikan orang tadi dan begitu pula seterusnya terhadap orang yang pernah teraniaya, ia akan diberikan pula daripada pahala kebaikan orang tadi, apabila telah habis pahalanya sedangkan bebanan dosa penganiayaannya belum lagi dibayar semuanya, maka akan diambil daripada kesalahan orang yang teraniaya itu lalu dibebankan kepada orang tersebut, maka selanjutnya orang itu akan dicampakkan ke dalam api neraka.”  (Hadis Sahih Riwayat Muslim)

Sebarang dosa yang berkaitan dengan orang lain adalah sangat serius di dalam Islam, hari ini kita kena sentiasa beringat akan keadaan orang yang muflis.Segunung kebaikan pun yang kita bawa,tapi jika kita masih menzalimi orang lain,dan membuat salah terhadap orang lain,maka tiada nilainya.Tapi kita sebagai marhaen yang hina dina ni,sungguh,hanya sedikit kebaikan yang kita ada,takkanlah kita nak bagi dekat orang lain lagi?Berbuat baiklah sesama manusia.

Bayangkan betapa peritnya perasaan kita bila dah berdiri di hadapan syurga,kita dah lihat dah pintu syurga terbentang luas dihadapan kita selepas kita melepasi titian siraat,tetapi tiba-tiba kita terjerumus ke dalam neraka,hanya disebabkan kita tidak menjaga tangan dan lidah kita sesama manusia ketika di dunia.

Oleh itu, marilah sama-sama kita meminta maaf dan saling memaafkan kepada sesiapa yang telah kita zalimi,tak kiralah dari segi perkataan atau perbuatan,sebelum tiba masanya,kita dah tidak boleh buat apa-apa lagi.

No comments: