Wednesday, June 20, 2012

Berdoalah Kepada Allah SWT Semoga Kita Termasuk Golongan Yang Sedikit

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Syukur adalah pengakuan hati terhadap sesuatu ganjaran, nikmat yang dianugerahkan yang diberikan oleh Allah SWT. Syukur bukan hanya meliputi terhadap perkara-perkara nikmat, malah ianya juga meliputi syukur kerana terlepas daripada bala, malapetaka , penyakit dan bencana yang menimpa. Antara lain pengertian syukur ialah:

Pertama : Mengaku dan memuji Allah SWT atas nikmat yang diberi dan menggunakan segala nikmat itu untuk berbuat taat kepada Allah SWT.

Kedua : Tiap-tiap nikmat yang diberi oleh Allah SWT kepada makhlukNya adalah dengan limpah kurniaNya semata-mata, seperti nikmat kesihatan, kekayaan ,kepandaian dan sebagainya. Oleh yang demikian, bersyukur dan berterima kasih atas nikmat-nikmat tersebut merupakan satu kewajipan kepada Allah SWT.

Ketiga : Setiap nikmat juga hendaklah disyukuri kerana orang yang tidak berterima kasih adalah adalah orang yang tidak mengenal budi. Oleh itu, hendaklah digunakan nikmat-nikmat kurniaan Allah SWT untuk menambahkan ibadah kepada-Nya dan sangatlah keji dan hina menggunakan nikmat-nikmat itu untuk menderhakai Tuhan yang memberi nikmat.

Terdapat pelbagai nikmat yang dianugerahkan oleh Allah SWT terhadap hamba-hambaNya. Keseluruhan nikmat yang dikurniakan perlu ada bukti yang memperlihatkan kesyukuran. Bukti mensyukuri nikmat harta adalah apabila seseorang hamba itu membelanjakan hartanya di jalan Allah SWT.

Bukti mensyukuri nikmat kekuasaan yang diperolehi oleh seorang pemimpin adalah menjadi pemimpin yang adil dan berusaha sekuat tenaga memberikan kesejahteraan kepada orang yang dipimpinnya. Tidak menzalimi orang yang berada dibawah. Jika ketua negara tidak menipu rakyat dan menjalankan pemerintahan dengan adil.

Bukti mensyukuri nikmat ilmu adalah mengamalkannya dan mengajarkannya kepada orang lain.

Begitulah juga bukti mensyukuri nikmat-nikmat yang lain adalah dengan menggunakannay hanya untuk beribadah kepada Allah SWT. Seluruh kebaikan di dunia ini merupakan ibadah kepada Allah SWT. Dalam Al Quran ALLAH SWT banyak memberikan pelajaran dan pengajaran tentang orang-orang yang diazab kerana tidak mensyukuri nikmat-nikmatNya.

Firaun ditenggelamkan bersama bala tenteranya kerana kufur terhadap nikmat kekuasaan.

Qarun ditenggelamkan ke dalam perut bumi bersama harta bendanya kerana kufur terhadap nikmat harta.

Hamman diseksa oleh Allah SWT kerana kufur nikmat kecerdikan yang Allah SWT berikan terhadapnya.

Berdasarkan peristiwa-peristiwa yang telah dirakamkan di dalam Al Quran, ianya membuktikan bahawa nikmat Allah SWT yang tidak disyukuri segalanya akan dimusnahkan mengikut kadar kekufurannya atas nikmat-nikmat yang telah dikurniakan.

Punca lahirnya rasa bersyukur ialah apabila seseorang hamba itu ikhlas dalam melaksanakan pekerjaannya, bersungguh-sungguh dan menyandarkan seluruh kehidupannya serta pergantungannya hanya kepada Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Tanda seorang itu bersyukur dia akan merasakan dirinya sebagai seorang hamba kepada Allah SWT , dan segala yang dimiliki adalah pinjaman daripadaNya. Sentiasa merasa cukup dengan apa yang ada, sama ada zahir mahupun batin, serta reda dengan segala ketentuan-Nya.

Manusia perlu bersyukur kerana Allah SWT yang telah menjadikan manusia dengan sesempurna kejadian, dan pujian yang selayaknya hanya kepada Allah Azzawajalla di atas kurniaanNya yang tidak terhitung. Manusia yang bersyukur adalah antara hamba yang pertama dimasukkan ke dalam syurga, ini berdasarkan kepada Hadis Nabi SAW :
“Orang yang pertama diseur ke Syurga pada hari kiamat ialah orang-orang yang memuji ALLAH dalam keadaan suka dan duka. “

Kesan daripada tidak bersyukur manusia akan lebih terdorong dan berani membiasakan diri dengan melakukan kejahatan, kezaliman terhadap diri sendiri dan sekelilingnya. Apabila manusia melakukan maksiat maka terputuslah dia daripada mendapat Rahmat Allah SWT. Adapun cara mensyukuri nikmat Allah SWT secara umum, ialah dengan menggunakan segala nikmat Allah SWT untuk hal-hal yang diredaiNya, yakni melakukan usaha-usaha agar memperolehi kebahagiaan hidup di dunia yang fana dan akhirat yang kekal kelak.

Jesteru,untuk menjadi hamba yang bersyukur kita perlu meminta dan memohon kepada ALLAH SWT . ALLAH SWT mengajarkan doa tersebut di dalam Al Quran ;”Ya Tuhanku, tunjuklah aku untuk mensyukuri nikmat-Mu yang Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal soleh yang Engkau redai, berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (Surah Al Ahqaf ayat 15)

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita menjadi hamba Allah SWT yang sentiasa bersyukur dan reda dengan ketentuan takdir Allah SWT. Banyakkan berdoa semoga kita terpilih dimasukkan kedalam golongan yang "sedikit" iaitu orang-orang yang bersyukur kepada Allah SWT.

Pada zaman Saidina Umar al-Khattab, ada seorang pemuda yang sering berdoa di sisi Baitullah yang bermaksudnya: "Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit"

Doa beliau didengar oleh Saidina Umar ketika beliau sedang melakukan tawaf di Kaabah. Saidina Umar berasa hairan dengan permintaan pemuda tersebut. Selepas selesai melakukan tawaf, Saidina Umar memanggil pemuda berkenaan lalu bertanya: "Kenapakah engkau berdoa sedemikian rupa (Ya Allah! masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit), apakah tiada permintaan lain yang boleh engkau mohon kepada Allah?"

Pemuda berkenaan menjawab: "Ya Amirul Mukminin! Aku membaca doa berkenaan kerana aku takut dengan penjelasan Allah SWT seperti firman-Nya dalam surah al-A'raaf ayat 10 yang bermaksud:

"Dan sesungguhnya Kami telah menetapkan kamu (dan memberi kuasa) di bumi, dan Kami jadikan untuk kamu padanya (berbagai jalan) penghidupan (supaya kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur." (Surah al-A'raf ayat 10)

Aku memohon agar Allah memasukkan aku dalam golongan yang sedikit, iaitu terlalu sedikit orang yang tahu bersyukur kepada Allah".

Jelas pemuda berkenaan. Mendengar jawapan itu, Umar al-Khattab menepuk kepalanya sambil berkata kepada dirinya sendiri:

"Wahai Umar, alangkah jahilnya engkau, orang ramai lebih alim daripadamu".

Semoga kita semua termasuk ke dalam golongan yang sedikit ini, Amin.

Jadi, sama-samalah kita membina tekad untuk membanteras keluhan dan meningkatkan kesyukuran kerana Dia telah berjanji.

Maksudnya : "Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (Surah Ibrahim ayat 7)

Ingat nikmat yang dikurniakan, Ingat Pemberi Nikmat yang Maha Pemurah mengurniakan segala nikmat kepada kita.

No comments: