Monday, March 24, 2014

Senyum Adalah Sedekah Dan Amalan Nabi SAW.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat

Sahabat yang dirahmati Allah,

1. Dari Abu Dzar ra, dia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Senyummu di hadapan saudaramu (sesama muslim) adalah (bernilai) sedekah bagimu.” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Hibban).

2. Dari Jarir bin Abdillah ra dia berkata, “Sejak aku masuk Islam, Rasulullah SAW tidak pernah menolak aku untuk duduk bersama baginda. Dan tidaklah baginda melihatku kecuali baginda tersenyum kepadaku.” (HR. Bukhari dan Muslim).

3. Dari Abdullah bin Al Harits bin Jaz`i ra dia berkata, “Aku tidak pernah melihat seseorang yang paling banyak senyumannya selain Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.” (HR. Tirmidzi)

4. Jabir bin Samurah ra berkata, ia menceritakan tentang kebiasaan Rasulullah SAW, “Baginda biasanya tidak berdiri dari tempat solat di mana baginda solat subuh padanya kecuali setelah terbit matahari. Apabila matahari telah terbit barulah baginda berdiri. Sementara itu para sahabat bercakap-cakap membicarakan kejadian di masa jahiliyah, lalu mereka tertawa, sedangkan baginda hanya tersenyum.” (HR. Muslim).

5. Dari Abu Dzarr ra dia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Senyummu kepada saudaramu merupakan sedekah, engkau memerintahkan yang makruf dan melarang dari kemungkaran juga sedekah, engkau menunjukkan jalan kepada orang yang tersesat juga sedekah, engkau menuntun orang yang berpenglihatan kabur juga sedekah, menyingkirkan batu, duri, dan tulang dari jalan merupakan sedekah, dan engkau menuangkan air dari embermu ke ember saudaramu juga sedekah.” (HR. Tirmidzi)

6. Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah sekali-kali engkau menganggap remeh suatu perbuatan baik, meskipun (perbuatan baik itu) dengan engkau menjumpai saudaramu (sesama muslim) dengan wajah yang ceria." (HR. Muslim).

"Oleh itu kurangkan manis dalam minuman dan banyakkan manis dalam senyuman" Wassalam.

No comments: