Thursday, March 26, 2015

Hukum Hudud Umat Islam Terbagi 4 Golongan, Anda di Golongan Mana?

Apabila Kerajaan Kelantan meluluskan Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 11 (1993) 2015 merangkumi hukum hudud, qisas dan takzir di sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan maka kita banyak mendapat komen, pandangan, sokongan , penentangan, sindiran dan penghinaan di dalam perlaksanaan hukum hudud tersebut yang akan di bawa sidang Parlimen untuk di luluskan. Di sinilah terletaknya iman dan akidah umat Islam , dan masing-masing akan di adili di makhamah Allah SWT kerana komen dan pandangan mereka dan mereka sendiri akan tanggung risiko sikap dan akibat daripada pendirian dan komen mereka.

Secara umum umat Islam terbahagi kepada empat golongan yang terlibat secara langsung atau pun tidak di atas undang-undang hudud tersebut dan anda termasuk di dalam golongan yang mana?

Empat golongan tersebut di bahagikan kepada beberapa kariteria :

1. Golongan pertama : Golongan ini cukup benci pada hukum hudud. Mereka mengatakan hukum hudud tak sesuai di Malaysia kerana Malaysia adalah terdiri daripada masyarakat majmuk iaitu terdapat berbilang bangsa dan agama. Mereka mengatakan hukum hudud zalim dan kejam dan siapa yang melaksanakaannya telah ketingalan zaman. Mereka mengagungkan hukum ciptaan manusia dan memperli dengan menagatakan nanti jika hudud di jalankan habis batu JKR di gunakan kerana merejam orang berzina yang sudah berkahwin. Mereka kata nanti ramai tangan umat Islam di potong tangan dan tak boleh bekerja kerana tangan sudah kodong. Mereka memperi 4 orang saksi di dalam kes tuduhan zina kerana mereka mengatakan sekarang sudah ada cctv dan ujian dna tak perlu lagi 4 orang saksi yang adil. Mereka memanggil dengan panggilan bodoh mereka yang mempertahankan hukum hudud dan mengatakan hudud yang di bawa oleh Kerajaan Kelantan adalah "Hudud Pas" bukan hudud Islam. Mereka menyuruh Kerajaan Kelantan selesaikan masalah banjir dulu dan pinggirkan  Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 11 (1993) 2015 merangkumi hukum hudud, qisas dan takzir. 

Golongan pertama jelas mereka telah terkeluar daripada akidah Islam dan boleh jatuh murtad dan wajib bertaubat kepada Allah SWT. Mereka wajib mengucap semula dua kalimah syahadah dan bertaubat nasuha kerana Allah Ta’ala berfirman : 

وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

“Barang siapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir” [Surah Al-Maaidah ayat  44].

Allah ta’ala berfirman :

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

“Apakah hukum Jahiliah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?” [Surah  Al-Maaidah ayat 50].

2. Golongan kedua. Golongan ini mempercayai hukum hudud tetapi mereka meminta perlaksanaannya di tanggungkan kerana beberapa sebab :

i. Masyarakat masih belum memahami hukum hudud sepenuhnya perlu memberi kesedaran dan penerangan yang jelas bahawa hukum hudud bukan hukum yang zalim.

ii. Masyarakat masih lemah darisegi ekonomi , terdapat ramai pengganguran, ekonomi, supaya berlaku keadilan dalam pengagihan kekayaan dan peluang pekerjaan. 

iii. Situasi syubhah mengangkat pelaksanaan hudud kerana hadis Rasulullah bermaksud ‘hudud itu terangkatnya dengan suasana syubhah’ iaitu suasana tidak yakin, kesempitan hidup, tiada peluang pekerjaan sehingga berlakunya jenayah kecurian akan membuka ruang syubhah. Bila sistem tertegak, barulah kita dapat keadilan Islam itu. Jika tidak, waktu ini salah penggunaan dan pelaksanaannya

iv. Mempertingkatkan dakwah dan kesedaran kepada rakyat melalui media masa, ceramah umum, sebaran di akhbar arus perdana supaya kehidupan Islam di hayati di dalam kehidupan mereka . Masaalah besar kerana berlakunya gejala rasuah, penidasan, jenayah, hiburan melampau telah menjadi masaalah besar terhadap masyarakat. Rakyat tertekan dengan kenaikkan harga barang,  cukai-cukai yang terpaksa di tanggung, dan jurang perbezaan pandangan politik yang besar di dalam masyarakat Islam dengan tuduhan fitnah, mengumpat dan mededahkan aib di antara mereka.

v. Penjelasan dan penerangan kepada orang bukan Islam supaya mereka faham apa itu hukum hudud dan mengurangkan pandangan negatif daripada golongan mereka.

Golongan ini  masih di dalam akidah yang benar dan termasuk mereka yang meyakini dan mepertahankan hudud cuma mereka tak setuju waktu perlaksanaan hudud tersebut. Mereka minta di tanggungkan bukan menentangnya. Umat islam tak boleh sama sekali menuduh golongan sesat atau murtad  ini kerana pendirian mereka jelas tidak mempertikaikan hudud. Islam membenarkan pandangan yang berbeza darisegi perlaksanaannya bukan mempertikaikan hukum tersebut. Golongan yang bersemangat untuk melaksanakan hudud perlu berfikiran resional dan tidak mudah dan cepat membuat tuduhan dan memfitnah golongan ini.

3. Golongan ketiga : Golongan ini cukup bersemangat untuk melaksanakan hudud kerana hukum hudud adalah hukum Allah SWT. Syabas dan tahniah di ucapkan kerana golongan ini bersungguh-sungguh untuk melaksanakaan perintah Allah SWT dan sudah jemu melihat ketidak adilan sisterm hidup ciptaan manusia. 

Jenayah dan kes perzinaan meningkat dari masa kemasa kerana manusia meminggirkan  undang-undang Islam terutama hukum hudud. Golongan ini akan di berikan ganjaran yang besar oleh Allah SWT kerana sentiasa gigih , bersabar dan tidak pernah jemu memperjuangkannya walaupun sudah melebihi 20 tahun. Golongan ini cukup takut di akhirat nanti apabila di tanya oleh Allah SWT apakah usaha-usaha yang telah di jalankan untuk menegakkan hukum-hukum Allah SWT?. Sekurang-kurangnya mereka berjaya membawa ke tengah untuk kelulusan tetapi jika gagal di sebabkan tak cukup 2/ 3 majoriti untuk meluluskannya bukan salah mereka lagi. Maka mereka ada jawapan yang konkrit dan mereka yakin Allah SWT Maha Mengetahui apa yang telah mereka buat dan niat yang ikhlas di hati mereka.

4. Golongan keempat. Golongan ini sokong tidak , menentang pun tidak. Mereka hanya sebuk urusan mereka sendiri. Pendirian mereka, " Janji aku boleh cari makan, berniaga atau bekerja cukup tak kisah mereka nak jalankan hudu atau pun tidak" . Golongan ini ada masaalah juga kerana menjadi manusia yang tak peka dengan kehidupan umat Islam. Dan mereka juga akan di tanya kerana ketidak prihatin mereka untuk melaksanakan amanah di sisi Allah SWT. Golongan ini perlulah di berikan kesedaran supaya mereka tahu hidup di dunia buka makan minum sahaja tetapi berlu berdakwah dan berjihad di jalan Allah SWT.

Kesimpulannya : 

Anda berada di dalam golongan mana? 

Jika anda berada di golongan pertama cepat-cepatlah bertaubat kerana kematian datang bila-bila masa di khuatiri kematian datang anda sedang mempertikaikaN hukum -hukum Allah SWT. 

Allah SWT berfirman maksudnya, " Firman Allah SWT maksudnya : "Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu) dengan Dia, dan dia mengampuni dosa yang selain syirik bagi siapa yang dikehendaki-Nya. Barangsiapa yang mempersekutukan (sesuatu) dengan Allah, maka sesungguhnya ia telah tersesat sejauh-jauhnya." (Surah an-Nisaa' ayat 116)

Jika anda berada di golongan kedua akidah anda masih benar dan sah. Anda tidak mempertikankan kebenaran hukum hudud cuma anda minta di kaji semula perlaksanaannya dengan beberapa alasan yang munasabah dan orang lain tak boleh menghukum anda sesat dan murtad.  Mereka yang menuduh anda sesat perlulah bertaubat dan tidak boleh membuat tuduhan kerana masalaah perlaksanaan hudud adalah masalaah stratigi bukan masaalah prinsip. Jika niat anda menyediakan persekiran yang baik sebelum hudud di jalankan adalah pandangan yang boleh di terima oleh syarak .

Jika anda berada di dalam golongan ketiga , tindakkan anda betul kerana nampak sesungguhan anda mempertahankan hudud dan ganjaran pahala yang berar akan di berikan oleh Allah SWT kepada anda. Cuma anda perlu berlapang dada jika ada orang mempertikaikan perlaksanaannya, jangan cepat emosi dan melebalkan golongan tersebut sebagai sesat. Perlu berhati-hati di dalam membuat komen supaya tak menghapuskan amalan pahala yang telah anda buat. Ingatlah semua usaha anda akan di rahmati Allah SWT dan yakinlah kepada ketentuan Allah SWT jika anda gagal mendapat kelulusan untuk di laksanakan anda tetap mendapat pahala kerana niat yang ikhlas dan usha yang bersungguh-sungguh dan berterusan.


Jika anda menjadi golongan terakhir perlu ubah sikap anda kerana tidakkan dan sikap anda akan di soal nanti di akhirat. Anda perlu menjadi golongan kedua atau ketiga dan janagn menjadi golongan pertama. Wallahu a'lam.
No comments: