Wednesday, April 1, 2015

Kedudukan Hadith: "Rasululah S.A.W. Dan Pengemis Yahudi Buta

Fatwa Malaysia pada 1 Jun 2014 - 10:39 pagi

ISU:

Bagaimana kedudukan kisah ini dari segi kebenarannya? Jika benar, mohon tuan sertakan sekali rujukan hadithnya: "Rasululah S.A.W. DAN Pengemis Yahudi Buta

Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata "Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya". Setiap pagi Rasulullah SAW. mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah SAW. menyuap makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. 

Rasulullah SAW melakukannya hingga menjelang Nabi Muhammad SAW. wafat. Setelah kewafatan Rasulullah s.a.w. tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.Suatu hari Abubakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya, "Anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan", Aisyah r.ha menjawab pertanyaan ayahnya, "Wahai ayah engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja". "Apakah itu?", tanya Abubakar r.a. Setiap pagi Rasulullah s.a.w. selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana", kata Aisyah r.ha. 

Keesokan harinya Abubakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abubakar r.a mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepada nya. Ketika Abubakar r.a. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, "Siapakah kamu ?". Abu bakar r.a menjawab, "Aku orang yang biasa". "Bukan !, engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", jawab si pengemis buta itu. Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan pada ku dengan mulutnya sendiri", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abubakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, aku memang bukan orang yang biasa datang pada mu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW. Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu bakar r.a. ia pun menangis dan kemudian berkata, benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan Abubakar r.a."

PENJELASAN:

Setakat pencarian dan rujukan yang dibuat, tidak ditemui nas hadis tersebut dalam kitab-kitab hadis yang muktabar, sekalipun cerita ini banyak tersebar di laman-laman web berbahasa Malaysia dan kedapatan beberapa laman web berbahasa Arab juga menyebarkan cerita di atas.

Walau bagaimanapun tidak ada sumber yang boleh dirujuk bagi mengesahkan kebenaran cerita tersebut. Apatah lagi dalam cerita di atas terdapat bahagian yang menunjukkan ketidakbenaran cerita tersebut, iaitu Abu Bakr r.a. berbohong kepada pengemis Yahudi apabila pengemis itu bertanya, “Siapakah kamu?”, lalu Abu Bakr r.a. menjawab, “Aku orang yang biasa”. Berbohong dalam perkara tersebut tidak mungkin berlaku kepada seorang sahabat yang mulia seperti Abu Bakr r.a. yang digelar al-Siddiq. Tidak ada keperluan dan darurat untuk berbohong dalam situasi di atas. Maka dibimbangi ia adalah petunjuk bahawa cerita di atas adalah tidak sahih daripada Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam dan Abu Bakr r.a.

Wallahu A’lam.

No comments: