Thursday, February 24, 2011

Hati Yang Bersih Melahirkan Kasih Sayang dan Tidak Mementingkan Diri Sendiri

Bismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Orang yang beriman adalah insan yang bersih hati dan jiwanya daripada bersangka buruk kepada saudaranya yang lain. Dia juga tidak akan menyakiti muslim lain dengan lidah dan tangannya. Dari hati dan jiwa yang bersih ini akan melahirkan kasih sayang semata-mata kerana Allah S.W.T.

Daripada Abdullah bin Umar r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah ditanya, siapakah yang paling mulia diantara manusia?. Nabi S.A.W. menjawab yang bermaksud : "Setiap orang yang hatinya 'makhmum' dan lidahnya jujur."

Sahabat r.a bertanya, "Kami tahu seorang yang lidahnya jujur, tetapi apa yang di maksudkan dengan hati 'makhmum'? Baginda menjawab, "Makhmum' ialah orang Muttaqin (menjauhkan diri dari keburukan kerana takut kepada Allah) dan bersih hatinya, bebas dari segala dosa dan kesalahan, tidak mempunyai sedikitpun perasaan dengki atau irihati padanya."
Setiap orang mukmin akan diuji di atas keimanannya kepada Allah, kerana iman bukan kata-kata dan pengakuan lidah semata-mata. Allah S.W.T. akan menguji orang mukmin adakah dia bersedia membantu saudaranya yang memerlukan bantuan? Adakah hatinya berseh daripada prasangka buruk dan tangannya ringan untuk menghulurkan bantuan .
Apabila datang seseorang saudaramu ingin meminta bantuan maka hulurkanlah bantuan sekadar kemampuanmu untuk melepaskan kesempitannya kerana kita tidak tahu yang mana daripada sumbangan kita yang boleh menyelamatkan kita daripada ke azab yang pedih dihari akhirat.Jika ada yang datang membawa masaalah keluarganya maka berikanlah nasihat yang baik kerana sesungguhnya nasihat yang baik akan mengurangkan beban yang ditanggung. Nasihat yang baik itu adalah sedekah di sisi Allah.

Dari Ady bin Hatim r.a. yang berkata, bahawa Rasulullah S.A.W.. telah bersabda, "Tidak seorang pun di antara kamu sekelian, kecuali Tuhannya akan berbicara kepadanya besok di hari kiamat. Antara ia dan Tuhannya tidak ada penterjemah. Ia memandang suatu kebaikan, maka ia tidak melihat kecuali apa yang telah dipersembahkannya, dan ia memandang sesuatu yang buruk darinya, maka ia tidak melihat kecuali apa yang telah dilakukannya serta memandang apa yang ada di depannya, maka ia tidak melihat kecuali neraka yang persis ada di depan wajahnya. Maka takutlah kalian kepada neraka meski dengan hanya (bersedekah) separuh kurma, dan kalimat yang baik."
(Hadis Riwayat Muttafaq Alaih)

Nabi S.A.W. bersabda maksudnya : "Wahai Ali ! Orang yang pemurah itu dekat dengan Allah, dekat dengan rahmat-Nya serta jauh dari seksa-Nya, sedangkan orang bakhil (kedekut) itu jauh dari Allah, jauh dari rahmat-Nya serta dekat dengan seksa-Nya".

"Wahai Ali ! Jangan engkau mengherdik orang yang meminta pertolongan, sekalipun ia datang dengan naik kuda (berkenderaan) dan berilah ia, kerana sesungguhnya sedekah itu lebih dahulu jatuh ke tangan Allah sebelum jatuh ke tangan peminta."

Sahabat yang dikasihi,
Bagaimana mulianya nilai ukuwah Islamiah dan persaudaraan Islam kerana Allah. Kasih sayang seorang saudara kepada saudaranya yang lain mendapat pegiktirafan daripada Allah S.W.T. hingga Dia meghantar khusus seorang malikat untuk menyatakan kasih sayang Allah kepada seorang yang kasih kepada saudaranya semata-mata kerana Allah.

Dari Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud :
"Seorang yang keluar untuk mengunjungi saudaranya dikampung yang lain dan Allah mengutus seorang malaikat untuk menunggunya di perjalanan. (Apabila orang itu sampai ketempat dimana malaikat berada) Malaikat bertanya :
'Kemana engkau hendak pergi? '
Dia menjawab : 'Aku pergi kepada saudaraku dikampung ini'.
Malaikat bertanya :' Adakah dia meminjamkan kamu sesuatu yang mana kamu hendak mengambilnya kembali?'
Orang itu menjawab :' Tidak. Kedatanganku semata-mata kerana aku mencintainya kerana Allah'.
Malaikat berkata :' Aku adalah pesuruh Allah yang dihantar kepada engkau untuk memberitahu kepadamu bahawa Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintainya semata-mata kerana Allah."
(Hadis Riwayat Muslim)

Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Pada hari ini sahabat-sahabat karib. Sesetengahnya akan menjadi musuh kepada sesetengannya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh)."
(Surah az-Zukhruf ayat 67)

Individu yang dibentuk di atas tapak keimanan dan ketakwaan, apabila menjalani ukuwah Islamiah maka ianya perlulah  benar-benar ikhalas semata-mata kerana Allah, bertemu dan berpisah semata-mata kerana Allah. Dalam satu hadis Nabi S.A.W. ada menyatakan bahawa salah satu golongan yang mendapat perlindungan Allah S.W.T. di hari akhirat nanti adalah insan yang bertemu dan berpisah semata-mata kerana-Nya.

Memberi hadiah kepada saudaranya ketika-ketika yang munasabah adalah satu cara untuk merapatkan ukwah. Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud, "Hendaklah kamu memberi hadiah, ia boleh membangkitkan kasih sayang dan menghapuskan rasa dendam di hati."
(Hadis Riwayat Dailami dari Anas)

Apabila kita melapangkan kesusahan seorang muslim lain maka kebaikan itu akan kita perolehi saamada di dunia atau di hari akhirat.

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah S.A.W. bersada yang maksudnya, "Siapa yang melapangkan satu kesusahan orang yang beriman daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan melapangkan orang itu satu kerumitan dari kerumitan akhirat. Dan siapa yang memudahkan orang yang susah, Allah akan memudahkannya didunia dan diakhirat. Siapa yang menutup keaiban orang Islam, Allah akan menutup keaibannya didunia dan diakhirat. Dan Allah sentiasa menolong hamba itu selagi hamba itu mahu menolong saudaranya."
(Hadis Riwayat Muslim)

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita bersihkan hati kita daripada sifat mazmumah iaitu sifat buruk sangka, kikir, mementingkan diri, dendam, tamakkan harta, berat tangan dan cintakan dunia. Kerana sifat-sifat ini adalah warisan penghuni neraka  yang menjadi sifat syaitan laknatullah.

Jadikanlah diri kita dengan dihiasi dengan sifat mahmudah iaitu sifat pemurah, kasih sayang, berbaik sangka, tolong menolong, ringan tangan, reda, zuhud dunia dan suka kepada kebahagiaan saudaranya yang lain. Kerana sifat-sifat ini adalah amalan penghuni syurga yang mana segala amalan kebaikan di dunia adalah menjadi pakaiannya.


No comments: