Saturday, August 31, 2013

Tafsir Surah As-Sajdah Ayat 16

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم  


Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. 

Sahabat yang dirahmati Allah,  


Firman Allah SWT :

تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ (16)
 

 Maksudnya : "Lambung mereka jauh dari tempat tidurnya, sedang mereka berdoa kepada Tuhannya dengan rasa takut dan harap, dan mereka menafkahkan sebahagian dari rezki yang Kami berikan kepada mereka."(Surah As-Sajdah (32) ayat 16)

Asbabun Nuzul Surah As-Sajdah ayat 16.

Anas r.a meriwayatkan, bahawa ayat ini diturunkan sebagai pujian kepada para sahabat yang menunggu solat 'Atamah'  (solat Isyak yang dilakukan  di akhir malam).(Hadis Riwayat Tirmizi)

Pada ayat ini Allah menerangkan tanda-tanda lain lagi bagi orang-orang yang beriman, iaitu mereka mengurangi tidur, mereka sering bangun di pertengahan malam melakukan solat malam, berdoa kepada Allah SWT mengharapkan agar dihindarkan dari seksaan-Nya dan menafkahkan sebagian dari rezeki yang telah mereka peroleh dari Allah.

Banyak ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis Nabi SAW yang menerangkan keutamaan dan manfaat solat malam itu, terutama untuk beribadat kepada Allah SWT untuk menambah kekuatan iman di dalam dada.


Solat Tahajud dapat mengangkat manusia ke tempat yang terpuji, sebagaimana
Allah SWT berfirman:

ومن الليل فتهجد به نافلة لك عسى أن يبعثك ربك مقاما محمودا

Maksudnya : "Dan pada sebagian malam hari bersolat tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji. (Surah al- Israk ayat 79)


Pada ayat yang lain Allah SWT menerangkan bahawa solat dan membaca al-Quran di malam hari itu dapat menguatkan jiwa sehingga jiwa itu akan dapat menerima sesuatu yang lebih berat dan besar dari-Nya. Allah SWT berfirman:

ياأيها المزمل قم الليل إلا قليلا نصفه أو انقص منه قليلا أو زد عليه ورتل القرءان ترتيلا إنا سنلقي عليك قولا ثقيلا إن ناشئة الليل هي أشد وطئا وأقوم قيلا

Maksudnya : "Wahai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah untuk solat di malam hari, kecuali sedikit (daripadanya), (iaitu) seperduanya atau kurangilah dan seperdua itu sedikit atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah al-Quran itu dengan perlahan-lahan. Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu perkataan yang berat, sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan. (Surah al-Muzammil ayat 1-6)


Diriwayatkan oleh lbnu Jarir Al Hakim dan Ibnu Mardawaihi bahwa Mu'az bin Jabal bertanya kepada Rasulullah SAW:

يا نبي الله أخبرني عما يدخلني الجنة ويباعدني عن النار. قال: لقد سألت عن عظيم وإنه يسير على من يسره الله تعالى عليه. تعبد الله ولا تشرك به شيئا وتقيم الصلاة وتؤتي الزكاة وتصوم رمضان وتحج البيت. ثم قال: ألا أدلك على أبواب الخير, الصوم جنة, والصدقة تطفئ الخطيئة, وصلاة الرجل في جوف الليل; ثم قال: تتجافى .. إلى آخرها.

Maksudnya : "Ya Nabi Allah, beritahukanlah kepadaku perbuatan yang dapat memasukkan aku ke dalam syurga dan menjauhkan aku dari api neraka. Rasulullah bersabda (maksudnya) : "Sesungguhnya engkau benar-benar telah menanyakan sesuatu yang besar, sesungguhnya perbuatan itu mudah dilakukan oleh orang yang dimudahkan Allah baginya: "Engkau menyembah Allah, tidak mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun, mendirikan solat, menunaikan zakat, puasa pada bulan Ramadan, berhaji ke Baitullah", kemudian Rasulullah meneruskan sabdanya: "Maukah engkau aku tunjukkan kepadamu pintu kebaikan? Puasa itu adalah perisai, sedekah menghapuskan kesalahan, dan solat pada pertengahan malam, kemudian beliau membaca: "Tatajafa... sampai akhir". (Hadis Riwayat  Ibnu Jarir, Hakim dan Ibnu Mardawaih)


Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir dari Ibnu `Abbas berkata: maksud "Lambung mereka jauh dari tempat tidur mereka" ialah beribadat kepada Allah adakalanya bangun dengan mengingat Allah, adakalanya solat, berdiri, duduk atau tidur, mereka selalu mengingat Allah.Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita melaksanakan amalan orang-orang soleh dahulu hingga sekarang, memperuntukkan masa untuk solat malam,bertahajud, berdoa, bermunajat, beristighafar mohon ampun kepada Allah SWT dengan linangan air mata kesedihan. Meminta agar Allah SWT mengampunkan dosa-dosa dirinya, isteri-isteri dan anak-anaknya, ahli keluarga dan sanak saudaranya,jiran tetangganya, sahabat-sahabatnya , para mujahidin dan orang-orang mukmin dan tempatkan mereka semua di SYURGA seluas langit dan bumi. Berdoa bersungguh-sungguh semoga Islam berkuasa di seluruh dunia untuk memakmurkan bumi Allah SWT dengan keadilan Islam dan memberi rahmat untuk sekelian alam.

No comments: