Monday, February 6, 2012

Rasulullah SAW Membawa Rahmat Untuk Sekelian Alam

Kita sekarang lebih kenal artis daripada Rasulullah SAW....
Assalammualaikum kepada sahabat dan sahabiah yang di rahmati ALLAH SWT sekalian.Selawat serta Salam buat junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW,kaum keluarga dan para sahabat Baginda.


Sahabat yang dimuliakan,
Kita sekarang lebih kenal artis daripada Rasulullah SAW, lebih menyambut Hari Valentine daripada menyambut Maulidur Rasul. Pelik! Pelik! Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya.

Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi "St. Valentino" daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan ALLAH SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

Bersempena sambutan Maulidur Rasul pada kali ini marilah kita sama2 sentiasa menggigati baginda disetiap hari dalam kehidupan. menggigati Rasulullah SAW bukan hanya bila tibanya Maulidur Rasul tetapi disetiap saat dan detik agar kecintaan kita pada baginda bertambah utuh... Insya'ALLAH. “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah” salam Maulidur Rasul 1433 H, buat semua umat Islam yang menyangi kekasih ALLAH SWT.


BIODATA RASULULLAH S.A.W.
 • Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
 • Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah)
 • Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
 • Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
 • Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
 • Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
  perempuan bapa Rasulullah SAW).
 • Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
 • Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali
  Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

CARA RASULULLAH SAW BERBICARA

Hasan Bin Ali meriwayatkan :
"Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku, Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. Saya katakan kpdnya, `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah SAW berbicara!'

Ia berkata,
"Rasulullah SAW adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir. Baginda lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya. Baginda memulai dan mengakhiri pembicaraan baginda dengan menyebut nama ALLAH. Ucapan baginda selalu padat, terperinci dan jelas, tidak lebih dan tidak kurang, tidak kasar dan tidak merendahkan".

Baginda selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. Baginda tidak pernah mencela dan memuji makanan. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan baginda marah. Jika kebenaran dilanggar, baginda tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. Baginda juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan peribadi.

Ketika menunjuk sesuatu, baginda selalu menggunakan seluruh tangannya. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut, baginda selalu membalik (tapak tangannya). Ketika berbicara terbiasa menggunakan
tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri.

Ketika marah, baginda berbalik dan berpaling. Ketika senang, baginda menundukkan pandangan. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi baginda nampak seperti butiran salji." (HR Tirmizi)
 
CARA RASULULLAH SAW BERGURAU

Hasan Al Bashri meriwayatkan :
"Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah SAW seraya berkata, `Wahai Rasulullah, doakanlah agar saya boleh masuk syurga.'

Baginda menjawab,
`Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yang sudah tua.'
Mendengar hal itu, perempuan itu segera bergegas sambil menangis. Maka Rasulullah SAW berkata,
`Beritahukan kepada perempuan itu bahawa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua.

ALLAH SWT berfirman, `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung; lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani)


KEHIDUPAN RASULULLAH SAW

Aisyah meriwayatkan :
"Kami, keluarga Muhammad, pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Kami hanya makan kurma dan air." (HR Tirmizi, Ahmad, Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban)

KEWAFATAN RASULULLAH SAW

Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata :
"Saya melihat Rasulullah SAW pada hari kewafatan baginda. Di sisi baginda, terdapat sebuah bejana yang berisi air. Baginda memasukkan tangan ke bejana itu, kemudian mengusap wajah dengan air, lalu berdoa, 'Ya ALLAH, bantulah aku mengatasi sakratulmaut." (HR Tirmizi, Ibnu Majah, Ahmad dan Ibnu Sa'ad)
KETIKA SAKARATUL MAUT
Seterusnya Rasulullah SAW bersabda: "Beritahu kepadaku wahai Jibril, apakah yang telah disediakan ALLAH untukku di sisinya?"

Jibril pun menjawab: "Bahawasanya pintu-pintu langit telah dibuka, sedangkan malaikat-malaikat telah berbaris untuk menyambut rohmu."
Baginda SAW bersabda: "Segala puji dan syukur bagi Tuhanku. Wahai Jibril, apa lagi yang telah disediakan ALLAH untukku?"

Jibril menjawab lagi: "Bahawasanya pintu-pintu Syurga telah dibuka, dan bidadari-bidadari telah berhias, sungai-sungai telah mengalir, dan buah-buahnya telah ranum, semuanya

menanti kedatangan rohmu."
Baginda SAW bersabda lagi: "Segala puji dan syukur untuk Tuhanku. Beritahu lagi wahai

Jibril, apa lagi yang disediakan ALLAH untukku?"
Jibril menjawab: "Aku memberikan berita gembira untuk tuan. Tuanlah yang pertama-tama diizinkan sebagai pemberi syafaat pada hari kiamat nanti."

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Segala puji dan syukur aku panjatkan untuk Tuhanku. Wahai Jibril beritahu kepadaku lagi tentang khabar yang menggembirakan aku."

Jibril a.s. bertanya: "Wahai kekasih ALLAH, apa sebenarnya yang ingin tuan tanyakan" ?

Rasulullah SAW menjawab: "Tentang kegelisahanku. Apakah yang akan diperolehi oleh orang-orang yang membaca Al-Quran sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadhan sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berziarah ke Baitul Haram sesudahku?"

Jibril menjawab: "Saya membawa khabar gembira untuk baginda. Sesungguhnya ALLAH telah berfirman: Aku telah mengharamkan Syurga bagi semua Nabi dan umat, sampai engkau dan umatmu memasukinya terlebih dahulu."

Maka berkatalah Rasulullah SAW : "Sekarang, tenanglah hati dan perasaanku. Wahai Malaikat Maut dekatlah kepadaku."

Lalu Malaikat Maut pun mendekati Rasulullah SAW.

Ali r.a. bertanya: "Wahai Rasulullah SAW, siapakah yang akan memandikan baginda dan siapakah yang akan mengafaninya?"

Rasulullah SAW menjawab: "Adapun yang memandikan aku adalah engkau wahai Ali, sedangkan Ibnu Abbas menyiramkan airnya dan Jibril akan membawa hanuth (minyak wangi) dari dalam Syurga."

Kemudian Malaikat Maut pun mulai mencabut nyawa Rasulullah SAW. Ketika roh baginda sampai di pusat perut, baginda berkata: "Wahai Jibril, alangkah pedihnya maut."
Mendengar ucapan Rasulullah SAW itu, Jibril a.s. memalingkan mukanya.

Lalu Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Jibril, apakah engkau tidak suka memandang mukaku?"

Jibril menjawab: "Wahai kekasih ALLAH, siapakah yang sanggup melihat muka baginda, sedangkan baginda sedang merasakan sakitnya maut?"
Akhirnya roh yang mulia itupun meninggalkan jasad Rasulullah SAW....

WARISAN RASULULLAH SAW 

Amr Bin Harith meriwayatkan :
"Rasulullah S.A.W. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang, seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah." (HR Tirmizi, Ibnu Sa'ad dan Ahmad)

BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW 

Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda :
"Barangsiapa melihatku di dalam mimpi, maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaitan tidak dapat menyerupaiku." (HR Tirmizi, Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Ibnu Majah dan Ahmad)

Ya ALLAH, Ya Rahman Ya Rahim....tempatkanlah Nabi Muhammad SAW di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa SAW.

Aamiin Ya Rabbal Alamiin.....Insya'ALLAH.
 


azita_idris79@yahoo.com
islamyangterindah.blogspot
 
(Di petik daripada tulisan Nor Azita Idris)

No comments: