Saturday, March 26, 2011

Hadis Tanda Akhir Zaman - Umat Islam Mengikuti Langkah-langkah Yahudi dan Nasrani

Bismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Abu Sa’id Al-Khudri ra. berkata, Bahawasanya Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya : "Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka.” Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang tuan maksudkan?” Nabi S.A.W. menjawab :  “Siapa lagi kalau bukan mereka".
(Hadis Riwayat Muslim)

Keterangannya :


Umat Islam akan mengikut jejak langkah ataupun "cara hidup” orang-orang Yahudi dan Nashrani, hinggalah dalam urusan yang kecil dan perkara-perkara yang tidak menasabah. Contohnya, jikalau orang Yahudi dan Nashrani masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekali pun, orang Islam akan terus mengikuti mereka.  
Zaman sekarang ini kita dapat melihat kenyataan sabdaan Rasulullah S.A.W. ini. Ramai orang Islam yang kehilangan pegangan di dalam kehidupan. Mereka banyak meniru “cara hidup” Yahudi dan Nashrani samada mereka sedar atau tidak. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah Yahudi dan Nashrani dan ramai pula orang yang menjadi alat dan tali barut mereka. 
Ya Allah! Selamatkanlah kami daripada mereka.

No comments: