Friday, August 21, 2009

Amalkan Wuduk Zahir dan Batin

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Isam bin Yusof ialah seorang ahli ibadah (abid) yang sangat khusyuk dalam solat. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk. Dia selalu bertanya kepada orang yang di anggap lebih dalam ibadah untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menemui seorang abid bernama Hatim dan bertanya, "Wahai Abu Abdurrahman (Hatim), bagaimanakah caranya tuan solat?"

Hatim berkata, "Apabila masuk waktu solat aku berwuduk zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wuduk zahir dan batin itu?"

Hatim menjawab, "Wuduk zahir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wuduk dengan air. 

Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggata dengan tujuh perkara :

1.Bertaubat.

2.Menyesali dosa yang di lakukan. (bertaubat)

3.Tidak tergila-gila dunia.(bersifat zuhud)

4.Tidak mencari atau mengharap pujian orang (riyak).

5.Meninggalkan sifat suka berbangga . (ujub)

6.Meninggalkan sifat khianat dan suka menipu.

7.Meninggalkan sifat hasad dengki.

Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah ada dihadapanku, syurga disebelah belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Sirratul Mustaqim' dan aku menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik. Setiap bacaan dan doa dalam solat aku faham maknanya. Kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawaduk. Aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan sepenuh ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun.

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Sahabat yang dimuliakan,
Jika kita amalkan wuduk zahir dan batin seperti yang diceritakan oleh Hatim kepada Isam maka hati kita akan bersih daripada segala sifat-sifat mazmumah yang menutupi hati-hati kita. Hati yang ditutupi oleh sifat riyak, ujub, sombong, hasad dengki dan khianat akan menyebabkan  solat yang di kerjakan juga tidak akan khusyuk dan tidak dapat mencegah fasak dan mungkar.

No comments: